1K
2017-02-27 2190 浏览
我都知…年初一食嘅飯,而家先寫食評係有少少耐…話說年初一約埋4個朋友睇暴龍哥演唱會,咁晚餐我地都係打算見到乜就食乜,因為都唔係話好多食店有營業。去到The One,可能新年流流,大家都對中菜比較有興趣,見到南小館本來都唔打算放過,但等位嘅人唔少,為免演唱會遲到,我地啥有揀其他野食。原本丼吉都係我地次選,但有朋友話唔想食熱氣野,所以最終黎到我地揀無可揀先揀嘅鈴木。以前男朋友喺九龍灣番工,間唔中都會食午飯,唔係覺得特別好,普普通通,過得去。薯條 $48用嘅係快餐店式幼身薯條,好在夠熱辣辣,配上芝士醬,好食。松露炒野菌 $42唔好以為好大份,其實都係用錫紙墊高左。松靈味就唔係好覺有,都野菌有蒜炒過,唔會難食!我覺得最好食就係野菌同以上嘅薯條。清酒味噌煮蜆 $56蛤蜊冇沙,但基本上完全冇清酒味,不過我個人係蜆怪,所以都覺得唔錯,只係份量太少。Foie Gras & Beef Rice $98 (因為我只保留左收據,所以唔知道中文名係乜)價錢唔平,不過賣相唔錯。牛柳粒冇過熟,唔會好韌,旁邊有少量野菌,味道唔錯,可惜太乾,一啲汁都冇,乾啃飯。Spicy Seafood Rice $98呢份睇落幾豐
我都知…年初一食嘅飯,而家先寫食評係有少少耐…

薯條 $48
用嘅係快餐店式幼身薯條,好在夠熱辣辣,配上芝士醬,好食。
薯條
松露炒野菌 $42

唔好以為好大份,其實都係用錫紙墊高左。

松靈味就唔係好覺有,都野菌有蒜炒過,唔會難食!
我覺得最好食就係野菌同以上嘅薯條。
松露炒野菌
清酒味噌煮蜆 $56

清酒味噌煮蜆
價錢唔平,不過賣相唔錯。

Foie Gras & Beef Rice
Foie Gras & Beef Rice
Spicy Seafood Rice $98
呢份睇落幾豐富,有魚柳、蕃茄、魷魚仔、蝦,不過飯量偏少。

味道唔錯,雖然食唔到有辣味,較以上牛柳飯濕身啲,我同朋友都比較鐘意呢款。
Spicy Seafood Rice
Parma Ham Pasta $92
意粉份量不少,賣相一般,味道一般,好淡!
Parma Ham Pasta
烤辣鴨胸菠蘿pizza $64

同圖片有少少出入,唔知點解睇到冇乜食慾。

鴨胸太老,pizza太濕,餅底薄到承受唔住上面嘅配料…醬汁怪味!
烤辣鴨胸菠蘿pizza
飲品方面,一人一杯,本來以為呢種cafe式食店,最穩陣係杯飲品,點知飲品先係又貴又伏
White Peach Suzuccino $49
好淡桃味!

菠蘿香橙椰子 $49
冰打得唔夠溶,用枝幼飲管根本好難先飲到。
菠蘿香橙椰子
皇室奶茶雪糕浮冰 $52
朋友點嘅,佢話冇意見。

蜜糖鮮奶抹茶 $49
榛子鮮奶抹茶 $49
唔明點解呢兩杯飲落味道一樣。

首先,抹茶味薄弱,奶味重,但完全飲唔出有榛子味,我地點左兩杯,仲以為自己味蕾有事。
榛子鮮奶抹茶
整體黎講,作為年初一晚飯,我地自動調低要求,食物還好,不過點左5舊水都唔係好食得飽。
飲品基本上全伏,問題係6杯已經要3百蚊,拎黎點埋野食冇咁嬲…
服務0分,唯一只可以慶幸新年期間冇收加二!
餐牌:
题外话/补充资料: 雖然話係年初一,但食客都唔少,我地6人入到去,絕對有6人枱,但唔明點解呀店員姐姐想要隔硬分折人地張枱出黎 (2人枱坐4人枱),如果店內冇其他位,都能夠理解,但有位,又點解要咁安排?我見人地兩夫婦都O左咀,所以我地主動提出坐入面嘅6人枱咪得。 唔知係咪因為咁啦,接下落黎serve我地都面燶燶,拿,即是咁,我從來都唔覺得做飲食/服務業要四萬咁口對住客先係有服務;我亦都明白,可能你新年流流都好唔想番工,但都唔應該西住面。
2017-01-28
薯條
松露炒野菌
2017-02-04 408 浏览
今日同老公來食 late lunch....叫咗一個洋蔥湯。。一個飯同一個意粉 (+$49 變餐)。。跟侍應俾兩杯水。。竟然話冇 serve tap water...同佢講熱水呢?。。佢都話冇?!??之前新年來過。。都有俾熱水。。九龍灣分店都有熱水提供。。。究竟係公司轉 policy 定係位侍應唔俾?
2017-02-02 363 浏览
本來是因為門口沒有寫明用餐時間才決定來這間cafe, 點知都有個半鐘(90min)限時 (但當時只有另一檯在用餐...), 不過見是連鎖店所以都就住就住啦。坐低見餐牌有很多頁, 但其實唔多選擇, 想食套餐的話有兩個選擇: 二人餐, 或主茶加$49, 但兩者可配搭的飲品款式不多 。平時用餐都會有水, 見到侍應生初時沒有問到, 而飲品未到時, 便問一問, 點個原來得一樽樽, 還要$16...(sparkling water 似的)食物方面還挺好吃的, 我點了一份鍋飯, 蠻大份, 只是出菜有點快。總結是: 質素唔錯, 但選擇唔多, 記住帶水

總結是: 質素唔錯, 但選擇唔多, 記住帶水
2017-01-15 401 浏览
the one分店環境清靜,平日下午只有數檯客,tea set選擇一般。最後因為戒肉其間所以選左個韓式炒年糕,味道甜中帶小辣,開頭食係完全羅宋湯嘅味道然後辣味慢慢攻上舌頭,幾香。份量唔算多不過tea set份量就參唔多嘅味道:6.5/10另外點左個甜品 都係Tea set嘅,份量比想像中大,微熱 一放檯窩夫散發住香氣,味道都好好,口感鬆化唔會太軟身。上面有啲花生/果仁碎,第一下嘅感覺好似金莎嘅味道。朱古力向來同香蕉都係絕配,所以。Cream唔漏喉,所有配料加埋都好夾好好食。味道:8/10最後一提嘅就係是日跟餐果汁:西芹蘋果汁係新鮮即拃,不過西芹味太濃掩蓋左蘋果嘅甜味,如果不太喜歡西芹嘅朋友 情願加錢轉其他特飲不過想清熱氣呢個都係好選擇嘅.... 味道:3/10

味道:6.5/10
西芹蘋果汁
2017-01-05
朱古力香蕉窩夫
2016-12-20 470 浏览
同朋友行過見menu吸引就入去試試,下午七八點左右三個人唔洗等位,侍應表示個半鐘限時進餐。點餐後等左一陣先來餐湯和沙律,本人叫既係沙律,普通有啲菜咁,冇汁,正常。然後來了野飲,本人叫既係薑母抹茶。抹茶雖然飲到啲抹茶粉未攪勻哂,但落足料,夠甘味,薑味都好夠,幾好飲。跟住等左好一陣子,先來了焗野菌,一打開好大陣味散發出來,非常香,都好入味好正👍🏻👍🏻其他野食就唔叫好過,詳細睇相同描述吧👎🏻🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

沙律
2016-12-17
薑母抹茶
焗野菌
2016-10-19 826 浏览
今天和老婆仔在尖沙咀逛逛到處找午餐地點老婆仔一下子不知道自己想吃什麼提出了幾個地點都被拒絕了來到the one商場比較之下發現這裡的午餐套餐價錢算是合理難得又沒有被老婆仔拒絕就決定這間了看過套餐菜單後我們分別點了79元的日式咖哩雞飯窩以及82元的卡邦尼煙肉意粉先來的是餐湯是西蘭花忌廉湯西蘭花味道很突出整體感覺也算融和不過就是感覺不太濃味可能本已想著這裡是連鎖餐廳沒什麼大期望所以覺得算是不錯日式咖哩雞飯窩的咖哩味非常濃加上是偏辣的咖哩所以味道方面絕對足夠而雞的件數也不少香滑程度也是可以接受總結來說是很值得推介的午餐而卡邦尼煙肉意粉就相對較遜色味道偏淡而且意粉過濕可能吃過太多不同餐廳貴價卡邦尼所以更顯示這個意粉的不足之處總結來說也算是可以比起預期美味而且價錢也合理是不錯的連鎖餐廳
今天和老婆仔在尖沙咀逛逛

是不錯的連鎖餐廳
2016-10-14
日式咖哩雞飯窩
2016-09-27 742 浏览
睇戲前有d時間,所以就決定食個early dinner! The One雖然有唔少食肆,但岩食即其實唔多=_=近近地就揀左suzuki cafe!兩個人叫左一個鰻魚滑蛋窩飯同一個鱈魚定食!鰻魚都幾肥美,但滑蛋就一d都唔滑,個飯只係普通白飯,無窩飯果種焦焦即感覺。鱈魚就真係好味,但份量略少,唔係early dinner的話真係唔夠食-_-#除左食物一般d,環境同服務都值得讚既!坐得好舒服,店員既反應都好快同細心!

鰻魚滑蛋窩飯
鱈魚定食
2016-09-24
鱈魚定食
2016-09-21 538 浏览
經常嚟呢間食,海膽意粉非常非常濃郁。不過今次唔要海膽,試吓lunch set。蒜辣意粉好夠辣夠惹味,非常喜歡❤,但唔夠蒜味。軟殼蟹白汁意粉好香,但汁過稀,意粉唔多掛汁,要用匙“畢”啲汁餸粉。送嘅果汁鮮搾,鮮甜。白湯好似水咁,非常稀,而且有粒粒影響口感。 埋單200左右。

蒜辣意粉好夠辣夠惹味,非常喜歡❤,但唔夠蒜味。

埋單200左右。
蒜辣海蝦意粉
軟殼蟹意粉
果汁
2016-09-20
蒜辣海蝦意粉
軟殼蟹意粉
果汁
2016-09-05 539 浏览
咖喱鸡饭简直好吃到爆!!!! 但是菌菇牛肉饭简直难吃到爆……… 牛肉有一种没熟的生味儿 吃的我想吐 不推荐吃! 但是由于很饿 还是都给吃了 唯一的好处就是 量很足 绝对能吃饱 中评 不会再来尝试
2016-08-13 544 浏览
Suzuki 在香港有不少分店,但這次才是我首次光顧。因為實在太餓的關係,便點了豬軟骨定食,內含豬軟骨,白飯,麵豉湯,沙律,泡菜,和糯米糍甜品。豬軟骨都味道一般,有點乾,沒有太多軟骨組織,但仍可接受的。但麵豉湯有點偏咸,我都沒喝太多便放棄了。唯一有驚喜的竟然是紅豆糯米糍,十分軟身,又不會太黏牙。大概下次要嚐嚐甜品,再看會否對餐廳改觀吧。
豬軟骨定食
2016-08-13
豬軟骨定食
因為好多年前吃過很好吃,所以上星期帶朋友去吃,結果金玉其外,敗絮其中!!!人客來到,水都冇一杯水,要叫才有,之後點餐,一個飯已經80幾蚊,想加飲品和湯竟然要加40幾蚊,所以冇加到。之後飯來了,最簡單的滑蛋雞扒飯都可以煮到汁臭酸雞扒冇味甚至雪味,肉質又老到死,非常難吃,朋友叫的酸辣冷麵除了酸和辣之外,冇任何口感可然,真的令我非常失望!!!賣單大約170幾,但不值這個價,連麥記都好食過佢,我賣單都忍唔住叫侍應和廚師講好難食,叫佢檢討下!╮(╯_╰)╭
因為好多年前吃過很好吃,所以上星期帶朋友去吃,結果金玉其外,敗絮其中!!!人客來到,水都冇一杯水,要叫才有,之後點餐,一個飯已經80幾蚊,想加飲品和湯竟然要加40幾蚊,所以冇加到。之後飯來了,最簡單的滑蛋雞扒飯都可以煮到汁臭酸雞扒冇味甚至雪味,肉質又老到死,非常難吃,朋友叫的酸辣冷麵除了酸和辣之外,冇任何口感可然,真的令我非常失望!!!賣單大約170幾,但不值這個價,連麥記都好食過佢,我賣單都忍唔住叫侍應廚師講好難食,叫佢檢討下!╮(╯_╰)╭
2016-05-10 759 浏览
星期六同左老婆仔出尖沙咀行街街, 行到THE ONE 餓餓地唸住搵野食, 就走左入去LI 間SUZUKI CAFE。入到去安排左窗邊兩人位, 有落地玻璃可以望到尖沙咀行街景, 都叫坐得舒服。因為老婆仔唔係好餓, 所以淨係點左個甜品-餡蜜。其實係7種配料撈埋一齊,寒天幾彈牙, 加埋煙煙韌韌既三色小丸子, 令到個徜甜品好有口感。個綠荼雪糕都好香,幾有綠茶味, 亦唔會太甜。跟住就到我既鵝肝牛柳粒飯喇。我仲加左套餐, 揀左沙律同餐飲。(好餓)田園沙律係普通生菜番茄加芝麻醬, 冇咩特別。杯餐飲就出事, 明明係番茄蘋果汁, 但只有蘋果汁既味道, 仲要好淡, 好似加左好多水甘。唔合格!好在個鵝肝牛柳粒飯拉番D分數。雖然鵝肝得中間一塊細細塊, 牛柳粒亦唔多。但佢個燒汁好香, 甜甜地但唔過火, 加上個鐵鍋燒住,熱辣辣好香口。而且佢肉唔多但好多菇, 所以食落去仲有淡淡既菇味。推介!!
因為老婆仔唔係好餓, 所以淨係點左個甜品-餡蜜。
跟住就到我既鵝肝牛柳粒飯喇。
我仲加左套餐, 揀左沙律同餐飲。(好餓)
田園沙律係普通生菜番茄加芝麻醬, 冇咩特別。
题外话/补充资料: 食飽之後, 唸住叫杯水飲, 點知佢同我講我地只有檯面既sparkling water, 一支16蚊....有一種被搶既感覺, 所以我地最後食完去左SEVEN 買茶飲...
2016-05-07
  • 鵝肝牛柳粒飯
2016-04-09 584 浏览
2 人 set - 食物一般,但唔會難食。seafood cream soup, 普普通通 一般standard. 唔會太杰or水。salad係 2 人分量,d菜都新鮮。不過 柚子味唔算多,有 d柚子醬 咁lor.呢杯 apple + 芹菜 juice幾好飲,清清地。但apple juice味有 d dominate咗。意粉太soft. 味道可以。
2 人 set - 食物一般,但唔會難食。
意粉太soft. 味道可以。
2016-04-01 654 浏览
Suzuki Cafe係一間價錢唔算平既日式餐廳,呢一日同屋企人係尖沙咀睇完戲就泥食Lunch喇👨‍👩‍👧Suzuki Cafe冇Lunch Set,只有單叫任何麵飯等加錢配湯丶沙律或野飲,所以俾人感覺好貴😳 食個Lunch要成$150😳 我地最後只係加左一個湯同野飲。先泥既係南瓜忌廉湯,湯係用茶杯裝既,味道一般,冇乜味,只係嚐到淡淡既忌廉味,而且口感都較為"結身"。跟住係愛麗絲既日式果茸咖哩脆炸豚肉飯鍋🍛 餐牌上有介紹日式咖哩冇一般咖哩咁辣,而呢個鍋特別既地方係加入生果,平衡咖哩既辣味,看似幾特別,於是叫泥食下,不過一見到啲生果就有啲失望😟 因為好明顯係罐頭生果😟 用百幾蚊換來既係罐頭野😪🤔 不過個豚肉又炸得幾好食既,外層好脆,而肉質都鮮嫩。之後係媽咪既慢煮豬軟骨定食,仲有一小碟泡菜豬肉丶蕃茄丶紅豆日式糯米糍同麵鼔湯。豬軟骨幾淋身既,味道OK,不過碟泡菜同湯都太鹹,真係有待改進啊😟 可以讚既係定食既賣相,其實幾令既🙈 至於爹啲叫既係沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋。成個飯其實冇乜味,而且冇汁,個鍋飯會俾人好乾既感覺。至於豚肉,雖然件件都好大塊,不過就較難咬,但一啖又食唔到成舊wo😂 而且都係冇

至於爹啲叫既係沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋。成個飯其實冇乜味,而且冇汁,個鍋飯會俾人好乾既感覺。至於豚肉,雖然件件都好大塊,不過就較難咬,但一啖又食唔到成舊wo😂 而且都係冇味囉😟

最後係跟餐既黑糖薑母鮮奶咖啡☕️ 薑味超級濃,飲一啖已經好辣,好唔好味見仁見智🙈
2016-03-24 313 浏览
同朋友係附近行完街搵野食,但今次睇黎真係簡錯餐廳爭係睇d個賣相以經唔開胃,個飯無味,食到底好似水撈飯咁,食左一半就無食了個沙律簡直係伏中既大伏,柚子完全同d菜唔match, 部份菜仲要有苦澀味個湯就無配料的,純粹白色忌廉味精湯
同朋友係附近行完街搵野食,

但今次睇黎真係簡錯餐廳

爭係睇d個賣相以經唔開胃,個飯無味,

食到底好似水撈飯咁,食左一半就無食了

個湯就無配料的,純粹白色忌廉味精湯
2016-03-01