2024-05-25 125 浏览
Kushiro 4訪!餐廳位於半島酒店地庫,黎左咁多次依然係香港最鍾意嘅omakase😍 食過翻唔到轉頭,今次去食lunch omakase 都係要KAWA $1680 嘅套餐🤣 無論食物質素定係服務都好好👍🏻幾款前菜都好出色先付係螢光魷魚水雲,味道酸酸地非常開胃!另外值得一提係藍龍蝦茶碗蒸🦞藍龍蝦肉厚實彈牙,味道鮮甜!茶碗蒸口感順滑👍🏻 仲有每次最期待嘅鮑魚😍 質地超軟熟,味道濃郁,加埋鮑魚肝醬鮮甜味道更突出!前菜仲有精緻白蝦魚子醬,每次打開個蓋都有驚喜!味道清新,帶有少少酸味👍🏻壽司方面就有8件,由啖味開始食起!個人最鍾意毛蟹同埋拖羅!每款壽司各有特色,好鍾意佢唔會比d 調味/ 醋飯蓋過魚生本身嘅味道同埋鮮味🐟 另外重頭戲當然係海膽😍 一啖擺入口真係大滿足,味道鮮甜可口,一d 醒味都冇!師傅話睇下omakase 堅唔堅就係就玉子燒🤣 口感好似布丁咁,好綿滑,非常有趣!最後甜品要左個季節限定拼盤,超級豐富!一共有4樣嘢!生果方面係又甜又多汁嘅蜜瓜🍈之後仲有香印提子沙冰,之前食過黎個甜品非常難忙,味道清甜,入面仲有d 啫喱同埋香印提子🍇 第三樣係草莓雪糕大福,入面加左香甜士多啤梨🍓最後

幾款前菜都好出色
先付係螢光魷魚水雲,味道酸酸地非常開胃!

最後甜品要左個季節限定拼盤,超級豐富!一共有4樣嘢!生果方面係又甜又多汁嘅蜜瓜🍈之後仲有香印提子沙冰,之前食過黎個甜品非常難忙,味道清甜,入面仲有d 啫喱同埋香印提子🍇 第三樣係草莓雪糕大福,入面加左香甜士多啤梨🍓最後有抹茶蛋糕,抹茶cream 味道濃郁,蛋糕口感非常鬆軟,睇佢賣相最普通但係味道非常驚艷😳 最後當然唔少得佢嘅自家製黑芝麻朱古力😍

2024-05-24 104 浏览
今日晚餐食釧的$2,280 omakase set。由於無咩係唔食所以好安心咁樣一切由廚師發辦坐定定就有得食。前菜有爽口貝類螢光魷魚🦑加土肋蔥同醋漬青瓜🥒。螢光魷魚肥嘟嘟吸爆漿口感好正😊。醋漬青瓜酸酸地好開胃🤤。總共有三款一品料理,會喺唔同嘅時間由侍應送上。(一)魚子醬、富山白蝦、高糖蕃茄啫喱、龍蝦湯組合面成嘅一道料理,主要係蝦同龍蝦味,濃郁嘅味道加上高糖蕃茄啫喱嘅清新中和一下,好特別。(二)70度中溫蒸成嘅北海道帶子中間夾住蛋黃醬同牛油果醬,加上野菌汁同日本昆布。有點似黑松露味道,帶子好軟滑而且鮮味十足。(三)慢火炭燒鰻魚上枱時仲熱到燙嘴,簡簡單單擠青檸汁落去就食到鰻魚原汁原味。又可以夾埋脆口櫻花蝦炸蒜芝麻嚟食,好滋味。壽司🍣有:日本石班魚 、鳥貝、金鯛配日本烏魚子、醋青魚配昆布心、北海道稿蝦、中拖羅、大拖羅炙燒、海膽。最出色真係海膽同拖羅無誤!最特別就係稿蝦、鳥貝同醋青魚配昆布心。各自有特色。刺身有:梭子魚配京蔥天婦羅柚子味增豆腐鰹魚配山藥同恆者樹好有特色,感覺好新鮮同新奇。最後上埋甜品。甜品都有好幾款,要由甜度最低食到甜度最高😍哈密瓜🍈->士多啤梨雪芭配麻薯皮->

總共有三款一品料理,會喺唔同嘅時間由侍應送上。

刺身有:
梭子魚配京蔥天婦羅柚子味增豆腐
鰹魚配山藥同恆者樹
好有特色,感覺好新鮮同新奇。

最後上埋甜品甜品都有好幾款,要由甜度最低食到甜度最高😍哈密瓜🍈->士多啤梨雪芭配麻薯皮->搽茶醬蛋糕->焦糖豆腐皮口袋豆腐奶凍->芝麻軟心朱古力🍫全部都好食🤤,好食到無論幾飽都要食晒佢哋。
2024-05-19 73 浏览
尖沙咀半島係香港歷史最悠久嘅五星級酒店🇭🇰一向都係慶祝勝地🥂不過今次唔食buffet唔食西餐 而係食日式Omakase 同樣係豪華體驗🍣質素非常高 更係近期食過最高質嘅廚師發辦今次去食晚餐 每人叫左「瀧」呢個套餐每款都好精緻好用心 最重要係好好味🤤🍶前菜3款💟北海道象拔蚌 螢光魷魚 柚子醋青檸以鮮味十足嘅海鮮 搭配清新微酸嘅調味 十分開胃💟魚子醬 螯蝦 蕃茄 龍蝦膏果凍非常有層次 上層係螯蝦蝦肉 下面以蕃茄+鮮甜龍蝦膏製成果凍 一齊食極度鮮甜💟北海道蒸帶子以昆布醬油 牛油果醬 蛋黄醬 野菌醬調味 黑松露味好重 帶子亦好彈牙🍣壽司8款1️⃣愛女魚 肥厚但柔軟 味道清甜 2️⃣墨魚 爽脆甘甜 口感微黏 鮮味猶長3️⃣黑鯥 油份高 魚味更濃厚 有一股炙燒香4️⃣醋鯖魚 有獨特酸味 再慢慢滲透魚嘅鮮味5️⃣中拖羅 來自北海道青森嘅野生拖羅 油脂重 油香豐富 食完魚香滲透口腔6️⃣大拖羅 同樣來自青森 極肥美 筋位口感突出 愈咬油份愈出 十分出色7️⃣縞蝦係甜蝦嘅高級版 數量極少 所以更珍貴 蝦身滑溜爽甜 甜味香味並重 8️⃣馬糞海膽入口即溶!非常甘甜 鮮味豐盈 配上醋飯做手卷剛好🍱一品料理🤍梭子魚魚生微微灸燒過 帶淡淡脂油香
尖沙咀半島係香港歷史最悠久嘅五星級酒店🇭🇰

8️⃣馬糞海膽
入口即溶!非常甘甜 鮮味豐盈 配上醋飯做手卷剛好

🍱一品料理

🤍梭子魚
魚生微微灸燒過 帶淡淡脂油香 配上軟綿京都豆腐軟綿 同濃味嘅炸京蔥

🤍鰹魚
以醬油漬、薑蓉調味 魚身滑嫩 魚脂薄 口感嫩

🤍石持魚
日版黃花魚 以一夜乾方式醃一晚 鎖住肉汁 表面微脆 魚肉結實

🧈玉子燒

顛覆我對玉子燒嘅認知!食落係好似布甸/杏仁豆腐咁軟身 超滑溜 帶微微蛋香

🍲熱湯

以螺、日本桔仔煮熬 味道微甘 幾暖胃

🧁甜品

非常靚嘅甜品拼盤😍
分別有日本蜜瓜、麻糬草莓雪葩、葡萄紫蘇葉蒟蒻、抹茶夾心芝士蛋糕 好正呀
2024-05-16 94 浏览
高級高質高服務的「釧」。☺️係呢度用餐係舌尖上的享受😋。Omakse有瀧 $2,280 / 釧 $2,880兩者之間分別在於釧比瀧多2道前菜同1道一品料理。食瀧已經係大滿足兼且飽到捧住個肚仔走。一開始前菜1.有時令貝類同沖漬螢光魷魚🦑貝類超級鮮味爽口,中間夾住前所未嘅蓮芋(はす芋),植物嚟口感清爽鬆脆但無咩味,用嚟清吓味雷。一品料理 1.由💁🏻‍♀️富山蝦蓉,高糖蕃茄制成的啫喱,龍蝦膏制成的精華砌成三層,面上加上金薄同魚子醬,一見到就已經先聲奪人,是款精緻高貴的前菜。😳一羹食哂三層唔同嘅鮮味會係口爆發,和諧又不失各自特色。一品料理2.北海道帶子珍寶size. 用70度蒸 熟,夾上蛋黃醬牛油果醬野菌醬同日本昆布,🤤嫩滑同帶子味好細軟!食完兩款一品料理就到壽司🍣環節師傅好貼心會事先問你要唔要少飯🫡~~~為咗肚仔更多空間可以食多啲嘢,我哋都要求咗少飯。來自日本嘅石班魚,魚味道清淡但咬落有勁度,加左柚子皮清新。鳥貝師傅上枱前大力拍一拍令鳥貝神經收縮,突如奇來的一拍令我哋醒一醒神!鳥貝海水味超強,好似食咗個大海落口😂🌊🌊🌊。金鯛配日本烏魚子,甘香亦比台灣烏魚子清香啲。醋青魚同傳統手法壓制而成,好好味
高級高質高服務的「釧」。☺️係呢度用餐係舌尖上的享受😋。
Omakse有瀧 $2,280 / 釧 $2,880

兩者之間分別在於釧比瀧多2道前菜同1道一品料理。

食瀧已經係大滿足兼且飽到捧住個肚仔走。

一開始前菜1.有時令貝類同沖漬螢光魷魚🦑

食完兩款一品料理就到壽司🍣環節

來自日本嘅石班魚,魚味道清淡但咬落有勁度,加左柚子皮清新。

金鯛配日本烏魚子,甘香亦比台灣烏魚子清香啲。

醋青魚同傳統手法壓制而成,好好味🤤。

第一次見嘅北海道稿蝦個頭不大但比牡丹蝦黏糯更濃味。

跟住就到刺身環節

梭子魚刺身搽上高湯魚醬油配上京蔥天婦羅同柚子味增豆腐。

鰹魚刺身配山藥同😯恆者樹(係蔥科類,爽口甜甜地有種蒜嘅辛辣感覺)

一品料理 3.慢火炭燒鰻魚,🤩燒到皮脆肉滑,多汁,無特別調味,可以加青檸汁或夾上已經調好味嘅櫻花蝦、炸蒜、香蔥同芝麻,😋相當惹味。

又重新返到壽司環節

半肥瘦中拖羅、😋肥肥充滿油大拖羅,為左減少肥膩感所以炙燒過,海鹽🧂做簡單嘅調味。正~~~~

壓軸係😍時令海膽,由兩款日本海膽組成嘅壽司🍣,兩款都好甜好creamy。

最後飲個熱湯清一清口腔,🙂主要用大甲雞肉蘿白制成嘅清湯。

而一餐完美嘅晚餐又點少得甜品😍☺️。一個完美嘅甜品set。精美又好食,哈密瓜🍈、士多啤梨雪芭、搽茶醬蛋糕、芝麻軟心朱古力同signature 嘅焦糖豆腐皮口袋豆腐奶凍~~~超超超級好食🤤,豆腐皮功酥脆豆味勁香濃。
2024-05-16 44 浏览
半島酒店居然有𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚!質素果然係五星級水準 九龍區(甚至全港) 𝐓𝐨𝐩 1當之無愧其實價錢無想像中咁離地 大時大節慶祝 豪氣一次無悔ヽ(✿゚▽゚)ノ✿ 瀧 𝑻𝑨𝑲𝑰 $②②⑧⓪ 𝓹𝓹前菜3品|一品料理 3品|壽司8貫|湯物|甜品真心!每道都!驚!艷!食材配搭特別 同出面𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲真係有分別 ´◡`特別係魚生 好幾款都係較少見嘅日本珍貴品種愛女魚、黑鯥魚、醋鯖魚、縞蝦⋯款款都有獨特鮮味 魚味不重覆 唔怕審「味」疲勞( ˘ ³˘)重頭戲少不了極級肥美嘅大拖羅 入口即溶嘅馬糞海膽前菜亦出手闊綽 用上螯蝦、魚子醬、龍蝦等襯托 太奢侈了吧 ´∇`.甜品亦要一讚~甜品盛盒靚到癲炸腐皮脆筒配豆乳奶凍 有創意又濃豆香黑芝麻朱古力超濃郁!食完好想𝓮𝓷𝓬𝓸𝓻𝓮!

其實價錢無想像中咁離地
大時大節慶祝 豪氣一次無悔ヽ(✿゚▽゚)ノ

✿ 瀧 𝑻𝑨𝑲𝑰 $②②⑧⓪ 𝓹𝓹
前菜3品|一品料理 3品|壽司8貫|湯物|甜品

真心!每道都!驚!艷!
食材配搭特別 同出面𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲真係有分別 ´◡`
特別係魚生 好幾款都係較少見嘅日本珍貴品種
愛女魚、黑鯥魚、醋鯖魚、縞蝦⋯

重頭戲少不了極級肥美嘅大拖羅 入口即溶嘅馬糞海膽

甜品亦要一讚~甜品盛盒靚到癲

炸腐皮脆筒配豆乳奶凍 有創意又濃豆香
黑芝麻朱古力超濃郁!食完好想𝓮𝓷𝓬𝓸𝓻𝓮!
釧Kushiro係我最愛的omakase 廚師發辦!由食物到服務細節位都係無可挑剔!一定要讚下主廚!好樂於介紹各種食材,積極同食客溝通!食一次omakase 都學到好多知識!🌟螢光魷魚:鮮甜美味,肉身多汁煙韌~🌟青柳貝(馬鹿貝):肉質厚實,貝肉鮮甜爽口,淡淡海水味~🌟日本富山縣白蝦他他:蝦肉甜美,最下層的蝦膏奶凍亦豐腴甘香!!🌟北海道熟成帶子配松露醬:口感爽滑彈牙,鮮味十足,配搭松露將更顯熟成的風味~🌟🌟🌟黑鯥魚:黑鯥魚是一種矜貴的深海魚,產量稀少,是少見的高級食材,口感肥美帶甜、油脂豐富而無渣,是刺身中的極品,人生中必要一試!🌟羽太(即是香港人叫的石斑魚):羽太上面配以鹽同柚子皮,清甜爽口🌟鳥貝:肉質飽滿、好有彈性!有貝殼類的鮮甜感,充滿海水味,被大海包圍的感覺~🌟鯖魚:主廚用備長炭燒一燒鯖魚,逼出魚油,油脂豐富,鯖魚柔嫩細滑,口感香滑🌟北海道縞蝦(縞海老):蝦肉厚實,富有彈性,一啖入口,滿滿的蝦膠質感!!🌟和歌山中拖羅:油脂甘香,口感細嫩🌟和歌山大拖羅:油脂豐富,入口即溶🌟梭子魚:配搭味噌豆腐,更增風味🌟鰹魚:🌟池魚:肉質肥嫩,口感順滑鮮甜🌟淡路島海膽:建議單獨食用,因為可以品嚐到
釧Kushiro係我最愛的omakase 廚師發辦!
山葵

由食物到服務細節位都係無可挑剔!

一定要讚下主廚!好樂於介紹各種食材,積極同食客溝通!
鯖魚
食一次omakase 都學到好多知識!

🌟螢光魷魚:鮮甜美味,肉身多汁煙韌~
螢光魷魚

🌟青柳貝(馬鹿貝):肉質厚實,貝肉鮮甜爽口,淡淡海水味~

🌟日本富山縣白蝦他他:
富山縣白蝦他他

蝦肉甜美,最下層的蝦膏奶凍亦豐腴甘香!!

🌟北海道熟成帶子配松露醬:
口感爽滑彈牙,鮮味十足,配搭松露將更顯熟成的風味~

🌟🌟🌟黑鯥魚:

🌟羽太(即是香港人叫的石斑魚):
羽太上面配以鹽同柚子皮,清甜爽口

🌟鳥貝:
烏貝

🌟鯖魚:

🌟北海道縞蝦(縞海老):
蝦肉厚實,富有彈性,一啖入口,滿滿的蝦膠質感!!

🌟和歌山中拖羅:油脂甘香,口感細嫩

🌟和歌山大拖羅:油脂豐富,入口即溶

🌟梭子魚:配搭味噌豆腐,更增風味
梭子魚

🌟鰹魚:
鰹魚

🌟池魚:肉質肥嫩,口感順滑鮮甜

🌟淡路島海膽:
淡路島海膽

建議單獨食用,因為可以品嚐到淡路島海膽的類似芒果味的淡淡果香
另外,放在手背上的食法非常有創意!具有儀式感!!

🌟玉子 - 蛋味香濃嫩滑

🌟野鴿清湯 - 極緻的清甜和濃郁!!

🌟甜品
熊本蜜瓜、士多啤梨
配自家製麻糬雪糕
甜品

🌟招牌腐皮豆乳奶凍,外面是焗到很脆的腐皮

---完滿幸福的結尾❤️❤️---

• 白蝦
  • 壽司
  • 海膽
2024-05-15 91 浏览
事隔多年,第三次嚟呢一間半島酒店入面嘅日本餐廳,估唔到仍然保持高水準!朋友請我過嚟食生日飯,因為減肥唔食飯/壽司,所以就叫咗是日最新鮮嘅刺身拼盤,大家睇相都感受到幾咁新鮮,隔住個mon都感受到係幾咁好味,睇下刺身嘅厚度,簡直係令口感昇華!仲有我最愛嘅海膽,超級鮮甜,真係食極都唔夠 。另外仲叫咗炸蝦天婦羅,一份兩隻,連埋蝦頭炸,啲炸粉薄薄一層咁包住鮮蝦,咬落去隻蝦嘅蝦肉仲係彈牙,唔係比死蝦嚟做天婦羅,炸粉唔厚,又係另一個層次,呢到嘅天婦羅都非常出色!仲有好大隻嘅怪物令和生蠔🦪!又大隻又好味,又新鮮真係好難令人唔愛上。一邊打呢篇食評,個肚就一邊打鼓,真係好想再返去食,我覺得呢一間嘅新鮮度係同日本係直接媲美,再加上半島酒店嘅服務,完全係有加乘作用,約人喺度食飯冇得輸啦 。

仲有我最愛嘅海膽,超級鮮甜,真係食極都唔夠 。

2023-08-18
庆祝纪念
生日
  • 刺身
  • 天婦羅
2024-05-13 84 浏览
喺半島食 Omakase 都算係第一次,呢間 「釧」 由三位星級主廚主理,當中日籍大廚富山幸更曾主理米芝蓮一星餐廳, 有二十五年日式料理經驗,而且餐廳用料高級而新鮮,料理手法具備氣派又不失創意,高度評價👍 環境舒服,午市廚師發辦都有近二十項,無論每一道菜定係壽司都唔馬虎!前菜:➽富山灣螢火魷魚 - 鮮味十足,有海水嘅鹹香➽鮫鰈魚 // 右口魚 - 用紫蘇花提鮮,經炙燒過令到油脂更香口突出➽北海道櫻煮八爪魚 - 紅豆慢煮配即製薑蓉,肉質幼嫰易入口➽法國藍龍蝦 茶碗蒸 - 蘆筍做成泡沫放頂,蒸蛋入面係藍龍蝦肉好彈牙➽笛鯛魚- 醬油係自家製,再用炭火燒出油份,口感更佳壽司十二貫:➪魷魚 ➪鱸魚 ➪池魚 ➪牡丹蝦 ➪鰹魚 ➪北海道毛蟹及蟹膏 ➪醋鯖魚 (配白昆布) ➪赤身 (醬油漬) ➪拖羅 ➪海膽 ➪拖羅蓉卷 ➪玉子布甸典型高級 Omakase 嘅壽司款,但無論新鮮度、口感同味道都係高級別,個人最愛係馬糞海膽,大份而且非常鮮甜!Signature 甜品:腐皮褔袋經烤焗,底層係白朱古力胚芽而面層係焦糖豆腐雪糕,既脆又凍又重豆味,有多重口感。一嚐「初志宴」,簡直係甜品嘅盛宴!麻薯 cre

前菜:
➽富山灣螢火魷魚 - 鮮味十足,有海水嘅鹹香

➽北海道櫻煮八爪魚 - 紅豆慢煮配即製薑蓉,肉質幼嫰易入口

➽笛鯛魚- 醬油係自家製,再用炭火燒出油份,口感更佳

壽司十二貫:

Signature 甜品

一嚐「初志宴」,簡直係甜品嘅盛宴!
麻薯 cream 加雪糕 // 日本士多啤梨雪芭 // 香印提子及巨峰果凍 tonic (mocktail 咁樣) // 焦糖餅乾 // 抺茶吉士蛋糕 // 黑芝麻朱古力(配爆炸糖)
位於半島酒店嘅釧,服務無可挑剔,有賓至如歸嘅感覺✨二訪餐廳,食物質素依然滿意,多款自家製嘅料理,食到尾都唔會覺得單調🥰🥰✨螢光魷魚🦑 香甜爆汁✨青柳貝🐚 配搭酸汁,清新怡人✨日本富山縣白蝦他他·水果蕃茄啫喱✨龍蝦蝦膏奶凍·魚子醬·金箔 😍😍😍矜貴嘅食材聚首一堂,三層風味一口滿足。層次分明,清晰食到每款食材味道,入口始於白蝦鮮甜,以濃厚蝦膏香氣作結。✨北海道蒸帶子 😍帶子熟成三個月,好有創意地配搭牛油果、蛋黃醬同黑松露,再以昆布同日本芫荽點綴,食落香甜,味道豐富。✨羽太:配搭柚子皮,清新口味作打頭陣✨黑睦魚:長崎產,火灸過後更香✨鳥貝:濃濃海鮮風味 ,肥美肉厚😍✨中拖羅:和歌山產,脂肪肉味比例平均✨大拖羅:和歌山產,油香較重✨縞蝦:鮮味十足,口感一流😍✨鯖魚用備長炭逼出油脂,油香豐富。✨梭子魚 😍😍魚味濃郁,加埋炸京蔥絲口感更佳。最後食自家製日本味噌豆腐,清一清口腔味蕾,可以減低油膩感。✨鰹魚 😍😍😍鰹魚皮脆肉嫩,而長芋碎混合青瓜碎,加上濃味嘅魚肉,有畫龍點睛之效😍 主食同配料相當契合!✨池魚 用一夜干做法,令魚肉濃上加濃,配搭蔥醬更香口。-✨淡路島海膽 😍直接食海膽!口感綿滑,食到最後

✨螢光魷魚🦑 香甜爆汁
✨青柳貝🐚 配搭酸汁,清新怡人

✨日本富山縣白蝦他他·水果蕃茄啫喱
✨龍蝦蝦膏奶凍·魚子醬·金箔 😍😍😍

✨北海道蒸帶子 😍

✨羽太:配搭柚子皮,清新口味作打頭陣
✨黑睦魚:長崎產,火灸過後更香
✨鳥貝:濃濃海鮮風味 ,肥美肉厚😍
✨中拖羅:和歌山產,脂肪肉味比例平均
✨大拖羅:和歌山產,油香較重
✨縞蝦:鮮味十足,口感一流😍

✨鯖魚
用備長炭逼出油脂,油香豐富。

✨梭子魚 😍😍

✨鰹魚 😍😍😍

✨池魚
用一夜干做法,令魚肉濃上加濃,配搭蔥醬更香口。
✨淡路島海膽 😍
直接食海膽!口感綿滑,食到最後會有芒果香氣,好有趣嘅味道!
✨玉子 😍😍
蛋香味濃,入口即化,食完有餘韻。

甜品環節 😍
造型精緻,成件藝術品咁,多款自家製甜品,好幸福嘅結尾♥️♥️
2024-05-06 28 浏览
食過咁多間”餓媽卡些”都未試過間高級嘅😶所以揀咗半島酒店入面嘅😎斷估都唔會中伏啦🫣真係冇揀錯👏🏻極度推介👍🏻真係一間高質又性價比極高嘅廚師發辦🤩食得出樣樣都係心機之作😍所有野都可以用一個字嚟形容就係個鮮字🤩樣樣都鮮甜多汁唔會腥仲有陣啖啖海水鹹味🤤前菜:龍蝦果凍啫喱牛油北海道北寄貝螢光魷魚真魚深海池魚鳥布華蓮小長井生蠔配柚子酸汁壽司:鯖魚卷, 海膽, 拖羅 & 大拖羅壽司燒鯛魚烏魚子配春子鯛野鴿清湯玉子燒甜品:京都豆腐奶凍芝麻朱古力

龍蝦果凍啫喱
牛油北海道北寄貝
真魚
深海池魚
鳥布
華蓮小長井生蠔配柚子酸汁

壽司:
鯖魚卷, 海膽, 拖羅 & 大拖羅壽司

燒鯛魚
烏魚子配春子鯛
野鴿清湯
玉子燒

甜品:
京都豆腐奶凍
芝麻朱古力
2024-05-03 41 浏览
心心念很久沒吃omakase了,今次到訪半島酒店內的餐廳,對於在半島內都有著預期較高的想法,當天是午餐時間,環境非常清幽食客都非常有禮貌,聊天的聲音都是靜靜的,全場吧枱坐無虛席,食材用料方面都非常新鮮,全部選用即日新鮮空運食材!幸KOU HKD980沖繩水雲螢光魷魚深海池魚配新鮮紫蘇花法國藍龍蝦白蘆筍茶碗蒸日本愛垣島石斑魚|鹽柚子帶子池魚|薑蔥蓉牡丹蝦 金木雕毛蟹青魚|昆布赤身中拖羅蜆湯 📍尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號鋪

幸KOU HKD980

赤身
中拖羅

蜆湯

2024-04-28 43 浏览
我同太太好掛住日本料理,呢晚book咗「釧」Omakase,品嚐高級日本美食,食物質素同擺盤都令人好滿足。👍🏻頭盤🥢青柳貝.螢光魷魚新鮮的青柳貝和螢光魷魚,口感鮮美,令人驚艷。🥢富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏富山白蝦鮮甜彈牙,與水果番茄的清新酸甜味相得益彰。龍蝦膏為整道菜品增添了豐富嘅濃郁口感,令人回味。☺️🥢帆立貝呢道慢煮帆立貝以精心調配嘅蛋黃醬、牛油果、芫茜、黑松露同昆布進行搭配。帆立貝柔軟鮮嫩,融合了各種調味料的豐富層次,帶嚟令人驚艷嘅風味。🥢壽司真羽太.金目鯛🍣春子鯛.烏魚子🍣中拖羅: 真羽太·金目鯛同春子鯛魚肉鮮嫩,口感絕佳。中拖羅魚油鮮味,每一口都帶來滿滿的滿足感。牡丹蝦🍣大拖羅🍣鯖魚🍣海膽:牡丹蝦鮮嫩肉美,好想食多幾口☺️大拖羅魚油更豐富,鯖魚處理得宜,生雲丹海膽好甜美,師傅落足料,帶來了口感豐富美味體驗👍🏻梭子魚.京都味噌豆腐🍣鰹魚🍣笛鯛🍣玉子:梭子魚表面輕輕炙過帶香,玉子同味噌豆腐用心製作,甜道可口。🥢甜品精細,絕佳擺盤👍🏻腐皮配京都豆乳結合了脆皮和豆乳的口感,味道濃郁而順滑。熊本蜜瓜多汁肉厚,甜蜜美滿😆自家草莓雪葩用心製作,有新鮮果肉,值得一讚😋紫蘇花啫喱搭配青提子沙冰,味

頭盤

🥢青柳貝.螢光魷魚
新鮮的青柳貝和螢光魷魚,口感鮮美,令人驚艷。
🥢富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏

🥢帆立貝

🥢壽司

牡丹蝦🍣大拖羅🍣鯖魚🍣海膽:
牡丹蝦鮮嫩肉美,好想食多幾口☺️

梭子魚.京都味噌豆腐🍣鰹魚🍣笛鯛🍣玉子:
梭子魚表面輕輕炙過帶香,玉子同味噌豆腐用心製作,甜道可口。

🥢甜品精細,絕佳擺盤👍🏻
腐皮配京都豆乳結合了脆皮和豆乳的口感,味道濃郁而順滑。

熊本蜜瓜多汁肉厚,甜蜜美滿😆
自家草莓雪葩用心製作,有新鮮果肉,值得一讚😋
紫蘇花啫喱搭配青提子沙冰,味道鮮明且令人耳目一新。
芝士蛋糕配抹茶吉士則結合了芝士的濃郁和抹茶的香濃滋味。最後,他們的芝麻朱古力是一個完美的結尾,香氣四溢且口感豐富。

2024-04-23 56 浏览
非常高質的壽司廚師發版位於半島酒店入邊既B層。壽司bar台有5-6人坐。環境幽靜,可以同朋友靜靜雞傾下計,食下野👏🏻👏🏻《幸 KOU 》 $9803 APPETIZERS, 10 SUSHI, MAKI, SOUP, DESSERT廚師一開頭會展示所有刺身🤩服務一流,綠茶凍左會幫你換過一杯3個前菜😋😋😋- 螢光魷魚 底下有水雲(蔥)酸酸甜甜好開胃!蒸熟左既螢光魷魚是食肝的味道深海池魚配有紫蘇花粒,吃一啖深海池魚,是食爽口的味道,底下是植物的莖叫蓮芋(像是芋頭的莖)龍蝦蒸蛋🦞是法國南龍蝦,7成熟配有自加製的蝦油、河豚蔥、超滑的蛋加上濃濃的龍蝦味。開胃凍菜3款:青瓜、酸子薑、蘿蔔3款日本進口食材!*所有壽司都是用赤醋1. 金木雕,配上柚皮,夏天食魚味,冬天食油分2. 池魚,配上薑蓉。爽口3. 牡丹蝦,配上青檸汁 好creamy4. 春子鯛魚🐟是立魚bb 橙色的是烏魚子,味道非常濃厚鹹香。5. 鯖魚壽司,醃咗嘅鯖魚,白板昆布 是昆布中間的芯加上麵豉醬,濃味一點6. 帆立貝上面加少少海鹽,帶出鮮甜。7. 赤身,吞拿魚的赤身 好滑溜8. 隻燒吞拿魚拖羅:海鹽在上面,好肥美 魚油豐富。9. 馬份海
非常高質的壽司廚師發版

位於半島酒店入邊既B層。

壽司bar台有5-6人坐。環境幽靜,可以同朋友

靜靜雞傾下計,食下野👏🏻👏🏻

《幸 KOU 》 $980

廚師一開頭會展示所有刺身🤩

服務一流,綠茶凍左會幫你換過一杯

3個前菜😋😋😋

深海池魚配有紫蘇花粒,吃一啖深海池魚,

是食爽口的味道,底下是植物的莖叫蓮芋(像是芋頭的莖)

龍蝦蒸蛋🦞

是法國南龍蝦,7成熟配有自加製的蝦油、河豚

蔥、超滑的蛋加上濃濃的龍蝦味。

開胃凍菜3款:青瓜、酸子薑、蘿蔔
3款日本進口食材!

*所有壽司都是用赤醋

1. 金木雕,配上柚皮,夏天食魚味,冬天食油分

2. 池魚,配上薑蓉。爽口

3. 牡丹蝦,配上青檸汁 好creamy

6. 帆立貝上面加少少海鹽,帶出鮮甜。

7. 赤身,吞拿魚的赤身 好滑溜

8. 隻燒吞拿魚拖羅:海鹽在上面,好肥美 魚油豐富。

9. 馬份海膽,超creamy 新鮮!

10. 鰹魚壽司,像拖羅甘肥美的

11. 玉子燒,布甸般嫩滑的質地

麵豉湯,用了兩種不同的麵豉熬製而成。

蔥吞拿魚拖羅手卷

朱古力黑芝麻卷

濃厚芝麻卷好滑溜🤩

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫

2024-04-22 40 浏览
呢間半島酒店嘅日本料理平日吧枱都係爆滿。食材固然高質素,估唔到連甜品都咁有誠意!✨青柳貝.螢光魷魚青柳貝口感彈牙。感覺上呢日食到嘅螢光魷魚特別新鮮。配醃青瓜味道清新開胃。✨富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏白蝦味道甘甜,配搭清新嘅番茄同埋濃郁嘅龍蝦膏,味道豐富有層次。✨慢煮帆立貝帆立貝鮮甜彈牙,加上蛋黃醬、牛油果、芫茜、黑松露、昆布,味道溫和清新。🍣壽司真羽太✨金目鯛春子鯛.烏魚子✨中拖羅真羽太肥美鮮味。我特別鐘意中拖羅啱啱好嘅油分。✨梭子魚.京都味噌豆腐梭子魚燒得好香,魚皮有脆脆地嘅感覺。味噌豆腐口感香滑,味道溫和淡雅。✨鰹魚厚切嘅鰹魚好肥美。配清新嘅山藥好夾。✨笛鯛笛鯛嘅肉特別嫩。自家製嘅醬油唔會太鹹。🍣壽司牡丹蝦✨大拖羅鯖魚✨海膽牡丹蝦大隻特別鮮甜。鯖魚配白昆布係經典組合。滿滿馬糞海膽令人特別滿足。✨玉子奶凍狀並非傳統江戶前玉子燒。✨野鴿清湯味道類似雞精,多少少蔬菜甜味。感覺好補好滋潤。✨腐皮配京都豆乳✨蜜瓜✨草莓✨紫蘇花啫喱配青提子沙冰✨芝士蛋糕配抹茶吉士✨芝麻朱古力估唔到甜品會咁出色!腐皮配京都豆乳係佢地嘅招牌菜。京都豆乳幼滑而且清甜淡雅。盛盒裏面係時令四式甜品,又靚又好味。芝麻朱古

✨青柳貝.螢光魷魚

✨富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏

✨慢煮帆立貝

🍣壽司
真羽太✨金目鯛
春子鯛.烏魚子✨中拖羅
真羽太肥美鮮味。我特別鐘意中拖羅啱啱好嘅油分。

✨梭子魚.京都味噌豆腐

✨鰹魚
厚切嘅鰹魚好肥美。配清新嘅山藥好夾。

✨笛鯛
笛鯛嘅肉特別嫩。自家製嘅醬油唔會太鹹。

🍣壽司
牡丹蝦✨大拖羅
鯖魚✨海膽

✨玉子
奶凍狀並非傳統江戶前玉子燒。

✨野鴿清湯
味道類似雞精,多少少蔬菜甜味。感覺好補好滋潤。
✨腐皮配京都豆乳
✨蜜瓜
✨草莓
✨紫蘇花啫喱配青提子沙冰
✨芝士蛋糕配抹茶吉士
✨芝麻朱古力
估唔到甜品會咁出色!腐皮配京都豆乳係佢地嘅招牌菜。京都豆乳幼滑而且清甜淡雅。盛盒裏面係時令四式甜品,又靚又好味。芝麻朱古力甜度啱啱好,芝麻味道好濃郁。
One of my favourite Omakase in Hong Kong❤️..好耐冇黎半島食Omakase 喇🥢,呢日心思思趁住假日就約左好朋友黎食個lunch, 質素跟dinner 一樣精彩🥳!Peninsula 既廚師發辦由日籍🇯🇵 米芝蓮大廚主理👨🏻‍🍳,可以來一次過食盡法國藍龍蝦、德國鱘龍黃金魚子醬等珍貴食材,矜貴又好吃,食得好開心啊!so worthy呢間高級Omakase進駐半島酒店,餐廳由3位星級主廚主理,當中包括曾主理米芝蓮一星餐廳、擁有超過25年日式料理經驗嘅日籍大廚富山幸人。由步入餐廳開始,已經可以感受到奢華而典雅嘅氣派,加上單係午市嘅menu都有近20道菜,而且道道選用嘅食材都非罕即貴,足見排場之大,很高質❤️,又一寵壞味蕾的盛宴👅!Lunch 分3個grading:川 KAWA $1,680; 華 HANA $1,280; 幸 KOU $980一場黎到當然要好個好喔!🥳前菜:🔸富山灣 螢火魷魚 (咸鮮)🔸鮫鰈魚 右口魚芋頭莖 & 紫蘇花,配上醬汁。炙燒過後 魚油更香🖤🔸北海道櫻煮八爪魚🐙用紅豆慢煮,顏色更吸引,配新鮮薑蓉,新鮮彈牙。🔸法國藍龍蝦 茶碗蒸面層

2088 浏览

Lunch 分3個grading:
一場黎到當然要好個好喔!🥳

前菜:
🔸富山灣 螢火魷魚 (咸鮮)

🔸鮫鰈魚 右口魚
芋頭莖 & 紫蘇花,配上醬汁。炙燒過後 魚油更香🖤

🔸北海道櫻煮八爪魚🐙
用紅豆慢煮,顏色更吸引,配新鮮薑蓉,新鮮彈牙。

🔸法國藍龍蝦 茶碗蒸
面層有露荀做成既泡沫,蒸蛋超級滑溜,滿有龍蝦鮮味🦞,肉質超新鮮彈牙,加葉做裝飾亦可一同吃,味道獨特。

🔸笛鯛魚
自家製醬油用炭火燒,荀絲 & 菜絲 & 紫蘇花。

三款漬物:白蘿蔔`青瓜`子薑 (用柚子皮醃過) 😍

Sushi:
🔹魷魚 (味清淡)
🔹鱸魚 (鮮嫩軟滑)
🔹池魚 魚味較濃 (蔥 & 薑蓉)
🔹牡丹蝦 (新鮮有光澤亦帶黏)
🔹 鰹魚 (用蘋果木煙燻過帶木味)
🔹北海道毛蟹 & 蟹膏 (鮮味)
🔹醋鯖魚 配上白昆布 (帶咸香)
🔹赤身 醬油漬 (柔軟滑溜)
🔹拖羅 (滿滿油香既幸福感🖤)

🔹海膽 (超級清甜可口😍😍😍)

🔸拖羅蓉卷 (鮮嫩豐富帶蔥香)
🔹玉子布甸 (甜蛋帶酒清香 似蛋糕口感)
🔸白麵豉湯 (油揚`昆布`嫩豆腐)清甜

到期待既甜品環節!😍😍😍

甜品
🔸腐皮焗過褔袋,加焦糖豆腐雪糕,
餐廳Signature✨ 底層舖上白朱古力胚芽,一同吃增加脆脆口感。

【初志宴】
🔸麻薯 cream 加雪糕
🔸日本士多啤梨雪芭 (超甜)
🔸香印提子 & 巨峰Cocktail (清新果凍 tonic水)
🔸焦糖餅乾 (煙韌帶黏 濃濃焦糖香)
🔸抺茶吉士蛋糕 (超綿密)
🔸黑芝麻朱古力 配爆炸糖 (超香濃芝麻味)

超級推薦的一間在港Omakase 店❤️🥰🥰🥰
×××[釧 -Kushiro Peninsula]×××
©尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖