2025-06-10
今日同一個迷妹朋友去食韓國菜,大家都好掛住釜山美食,最近在尖沙咀金巴利道開了一間專門提供釜山傳統料理,今晚就去試吓。裝修同一般韓國料理大致一樣,但牆身有布置到不同釜山景點及美食,感覺好有特色,待應都是韓國Oppa韓式前菜-共有六碟,分別有韓國黑豆、韓國泡菜、土豆絲🥔、醃青瓜🥒、辣蘿蔔及甜南瓜🎃, 食落好開胃,尤其是黑豆,是健康養生,出面唔係好多韓國餐廳會提供煙燻五花肉 Smoked Pork Belly 五花肉擺盤好靚,大約有20件放在鐵盤上,五花肉灑上香草煙燻,肉質更軟腍,並不太油膩,食落有滿滿肉汁,配上生菜🥬-齊食,加入韓式豆瓣醬同蒜粒,味道更惹味炸豬肉條配糖醋肉醬 Fired pork with sweet & Sour Sauce 豬肉條炸得好乾身,食落好酥脆,點埋糖醋肉醬味,味道更脆口我們都叫了蜜桃及荔枝清酒,配搭五花肉味道相當配合另外餐廳在近門口放置放愛情鎖位,當然可以寫上任何祝福說話,如果你是追星族更可以祝福自己追星成功😂, 只要你follow 佢地社交平台就可以啦😉,好似去咗韓國玩嘅感覺
韓式前菜
煙燻五花肉 Smoked Pork Belly
炸豬肉條配糖醋肉醬
豬肉條炸得好乾身,食落好酥脆,點埋糖醋肉醬味,味道更脆口