2019-04-04 62 浏览
日本野我最岩!但其實日本野都真係有好多吾同種類既食物!釜飯黎講以往係香港真係吾多見🤦🏻‍♂🤦🏻‍♂估吾到比我係淘大發現左呢間專門賣釜飯既鋪頭!睇完戲一出黎行兩步就有得食😁正!一入到鋪頭已經聞到好大陣飯香!同埋陣陣既飯蕉味😍😍一睇menu就見到有好多種吾同晚釜飯!仲要有期間限定既海鮮釜飯🍴🍴不過今次就決定一試豚肉釜飯🐽個飯一黎到已經聞到好香既燒汁味道😍😍仲要有滿滿既豚肉!肉質一啲都吾會老!好鮮嫩又夠甜!真係好難得!之後我又再叫左個鰻魚飯!鰻魚晚量一啲都吾會少!又吾會燒到好乾!最最日最緊要既係佢燒汁既味道吾會搶過左鰻魚本身既鮮味!鰻魚肉質鮮嫩仲吾多骨!十分之難得😋小食方面叫左個雞翼同埋玉子燒!玉子燒既黑松露味濃郁!燒得恰當好處!吾甜又吾會過咸!雞翼既火候吾過!表皮夠脆!內肉多汁夠味!值得一試

好鮮嫩又夠甜!真係好難得!

2019-03-09
2019-04-03 127 浏览
看完電影來到淘大覓食,看到這間評語不錯而且價錢不算太貴,所以決定來這裡解決晚餐😁到店的時間是六點多,只等了一兩分鐘便被安排入座。我和朋友分別點了汁燒牛肉釜和五花豚肉釜。我加了$18換成茶漬飯而朋友則加$18轉為套餐,另外還點了黑松露玉子和焦糖蕃薯。最先到來的是套餐的麵豉湯,味道跟用粉沖開的不同,湯內的料也挺多。(不過吃完以後走出店外沒一陣子朋友說覺得有點口渴,可能是湯有點味精吧)然後朋友的五花豚肉釜也來了。肉其實挺多塊,飯量也被想像中多。但有啲失望是圖片上的蛋的流心蛋,來的蛋卻是全熟的呢😯接下來黑松露玉子跟焦糖蕃薯也來了,最後我的汁燒牛肉釜才來,先說釜飯。一開始點餐有換成茶漬飯,所以一來的時候沒有配茶讓我倒進去釜飯內便覺得有點奇怪🤔,詢問店員以後才知道他們會讓客人先吃了一點牛肉和飯,然後才喚他們替我倒上茶於飯裡,這樣便可以嘗到兩種吃法。牛肉的量也是滿多的,差不多六七塊左右。每一塊的大小也差不多。不過熱的時候真的很好吃,放久了冷掉就會變得有點硬,所以如果點這個越快吃掉越好。加了茶(味道其實有點像麵豉湯😂)之後就變成這樣:茶漬飯的配料裡有wasabi感覺挺特別。朋友說在日本也有吃過要加w

麵豉湯

五花豚肉釜

汁燒牛肉釜

加了茶(味道其實有點像麵豉湯😂)之後就變成這樣:
茶漬飯

茶漬飯的配料裡有wasabi感覺挺特別。
朋友說在日本也有吃過要加wasabi的,加了更好吃。一開始我只加了一點點,但沒甚麼wasabi味道以後我全加下去,果然很特別而且真的比較好吃,而且不會有嗆鼻的感覺😋

接著說黑松露玉子,其實更像沙拉醬玉子😂
黑松露玉子

最後是焦糖蕃薯,一開始很期待,蕃薯的確是很甜的很好吃,不過跟表面焦糖的味道不算太合。好像沒有焦糖也可以。
焦糖蕃薯

不過其後發現有焦糖菠蘿好像更吸引呢。

整體來說還是不錯,價錢不算貴份量也算多,釜飯的味道也OK,還是會想再來試試其他釜飯的。

2019-04-03 30 浏览
晩餐時段之選👍汁煮豬軟骨釜$78豬軟骨煮到軟軟林林的有啫喱的感覺👍👍但味道略咸🤭一定要同飯一齊食😅黑豚釜$98即係五花肉,口感像東坡肉,夾住幾層脂肪但咬落感覺不會像咬脂肪油油既感覺👍反而有點清爽既口感👍幾好味😋
晩餐時段之選👍

汁煮豬軟骨釜$78

黑豚釜$98

2019-04-03 33 浏览
今日同朋友去咗九龍灣附近行街, 見到淘大商場附近開咗好多唔同嘅食肆咁就去嗰邊搵吓嘢食啦。見到有間食鰻魚飯嘅日本餐廳就入去試吓啦,呢間餐廳環境都幾大坐得都幾舒服。坐低之後店員就係我哋推介超特大肉厚鰻魚飯。咁我哋我試吓啦,佢有分幾種嘅鰻魚有金魂同極仲有一種叫特。我地叫左個三個飯,鰻魚金魂贅尺,鰻魚金魂特同五花豚肉釜。加左個茶漬飯另外小食就叫左黑松露玉子燒吉列牛時榴槤炸彈梅干雞翼同博多餃子。首先上左麵湯同酸瓜,個酸瓜好好食,而面試湯就普通。另外兩個鰻魚飯都非常之肥肉厚,燒得好出色,個醬汁味道唔錯,唔會太咸。之後店員就教我地點樣食茶漬飯啦,茶漬飯加埋啲紫菜配料真係好好食,可以食到多幾碗飯。跟住小食,個吉列牛炸得非常之鬆軟,玉子燒配左黑松露味道好夾。二個榴槤炸彈呢就外脆內軟,入面個榴槤味非常之重,有好多層次感。下次經過都可以再試下

咁我哋我試吓啦,佢有分幾種嘅鰻魚有金魂同極仲有一種叫特。

下次經過都可以再試下
2019-03-20
  • 鰻魚釜飯
  • 五花豚肉釜
2019-04-03 76 浏览
男朋友說和同事吃午餐時,發現一間味道不錯,專門吃釜飯的釜之魂,要帶我試試。釜之魂以木和綠色為主,燈光明亮,温馨簡約,一進門便看到開放式廚房,有很多個小爐以製作釜飯。鰻魚金魂(贅尺)釜之魂鰻魚飯除了常見的蒲燒,亦有強調吃鰻魚原味的白燒,每種都分為三種級別,分別為特、極、及贅尺。贅尺是日文中意思豪華、盛馔。心想既然來到,當然想一嚐最肥美的贊尺鰻魚飯,選了蒲燒的煮法。果然上菜看到鰻魚十分肥美,鋪了上飯面十分精緻,配有蛋絲及少量蔬菜。鰻魚是日本具代表性的美食,處理和製作也很花機,需要反覆在鰻魚上塗上醬油,才能燒出如此漂亮吸引的顏色。金魂鰻魚飯吃落不覺腥,油脂濃郁,口感軟腍,送飯一流,食完很有滿足感。古味鹽麴牛舌盛釜至於牛舌盛釜,牛舌外表同樣燒得非常吸引,有光澤。牛舌表面灑上芝麻和鹽麴,令牛舌味道更豐富,牛舌厚切,口感爽嫩非常,十分美味,不過口味較重,宜與飯一起吃。至於釜飯的飯亦是重點,釜之魂採用日本珍珠米,口感黏糯飽滿,最喜歡鍋底的鍋巴,香脆可口,加上燒汁更美味,如果覺得不夠汁可以著店員添加。釜飯飯量十足,飯桶最愛,唯配菜較少,如果多點蔬菜更好,解膩生津。加18元可以升級套餐,會有前菜和麵豉湯

釜之魂以木和綠色為主,燈光明亮,温馨簡約
一進門便看到開放式廚房,有很多個小爐以製作釜飯

釜之魂鰻魚飯除了常見的蒲燒
,亦有強調吃鰻魚原味的白燒
,每種都分為三種級別,分別為特、極、及贅尺。

果然上菜看到鰻魚十分肥美
,需要反覆在鰻魚上塗上醬油,才能燒出如此漂亮吸引的顏色。

古味鹽麴牛舌盛釜

至於牛舌盛釜,牛舌外表同樣燒得非常吸引,有光澤
,不過口味較重,宜與飯一起吃。
古味鹽麴牛舌盛釜

加上燒汁更美味,如果覺得不夠汁可以著店員添加。

加18元可以升級套餐,會有前菜和麵豉湯及飲品。

蘋果蜜
清新解膩,甜度剛好
奶茶
茶味濃旭,香滑不會太甜

menu
2019-03-19
2019-04-02 30 浏览
前幾日同幾個朋友講起想食日本野但又唔想食壽司同拉麵🙄揾左一間平民日本野叫釜飯呢度最出名就係食鰻魚釜飯單單淨係鰻魚都分兩種😳金魂 蒲燒同銀魂 白燒稱有三種不同特點「油份高,最厚肉,最焦香」最後我地決定試試佢個金魂再試多個五花豚肉釜飯😋套餐仲跟埋湯同配飲品鰻魚飯賣相好吸引🤤一整片鰻魚蓋滿左飯入口淡淡肉醬汁令到鰻魚更加香甜五花豚肉都是唔錯但冇鰻魚飯咁吸引但五花豚肉質並唔肥 餐牌仲有茶漬飯追加🤩不過今次就未試 因為整體份量都多下次有機會想試下個茶漬飯🤔
前幾日同幾個朋友講起想食日本野
但又唔想食壽司同拉麵🙄
揾左一間平民日本野叫釜飯
呢度最出名就係食鰻魚釜飯

單單淨係鰻魚都分兩種😳

金魂 蒲燒同銀魂 白燒
稱有三種不同特點
「油份高,最厚肉,最焦香」
最後我地決定試試佢個金魂

餐牌仲有茶漬飯追加🤩
不過今次就未試
因為整體份量都多
下次有機會想試下個茶漬飯🤔
High Quality Japanese food leads to a chill MondayThe food they served made my day and recharged me from a long and dull Monday. Also their hospitality brought a delightful evening to me too. The songs they played created a relaxing atmosphere and playful signages for gustes to take photos with cheered me up as well. We ordered a Fried Tofu with Sakura Shrimps as appetiser. It was appetising crispy outside and soft inside, and came super well with the vinegar-liked sauce. We also ordered a Goyza

We ordered a Fried Tofu with Sakura Shrimps as appetiser. It was appetising crispy outside and soft inside, and came super well with the vinegar-liked sauce. We also ordered a Goyza (Bitter Melon). They fried the dumplings quite well, crispy and al dente, not bad! But the bitter melon didn’t bring up a strong flavour, Goyza (Bitter Melon), the dumpling was fried crispy al dente, not bad! But the bitter melon didn’t bring up a flavour, more or less, it ended up a normal meat stuffed dumpling.

We ordered a Silver Unagi Kamameski with set for main course. The Luxuriant eel was barbecued and marinated so well. It wasn’t greasy but mouthwatering to have rich and firm eel and flavoured rice each mouthful.

We also ordered a Traditional Shio Koji Ox Tongue kamameski. There was a flavoured garlic paste on top, which cranked the beef up a notch. Brought up the beef’s flavour and came well with the rice. Nice!

End up we paid around 200 sth, Fiar enough with a table full of food and a stuffed belly home!

夜晚係九龍灣食飯 就揀左呢間係淘大既日本餐廳 因為係OpenRice 見到佢地既燒鰻魚好似唔錯😋入到去睇個menu感覺上食物種類唔多 而鰻魚就分左油份最高 最厚肉同最焦香 我地就揀左油份最高🤤 老實講上菜見到個鰻魚飯第一個感覺係覺得有d頹 點知估佢唔到食落又幾好食喎🤭鰻魚外層燒到好香 幾厚身嫩滑 加埋鰻魚汁幾好食👍🏻另外一個飯我地就揀左古味塩麴牛舌盛釜 牛古都幾大塊幾厚肉 而且唔會太乾身 肉質唔錯 配埋d汁都好好食 不過就鰻魚飯好食d😂小食方面 我地就揀左髒髒炸香蕉同埋黑松露玉子燒 髒髒炸香蕉有驚喜!估唔到幾出色 感覺好似係炸香蕉糕面頭加左美祿粉 甜甜地 外脆內軟👍🏻🍌 反而玉子燒就比較失色 偏硬左少少 而且無乜黑松露味🤭

古味塩麴牛舌盛釜

反而玉子燒就比較失色 偏硬左少少 而且無乜黑松露味🤭
古味塩麴牛舌盛釜
  • 金魂(極)
2019-04-01 30 浏览
一直都聽聞淘大開左間食鰻魚飯嘅,終於尼到食喇!叫左兩個小食,一個係榴連炸彈,炸得好脆,唔會燶,同埋入面啲榴連蓉好香好滑,而且唔會膩,推介!跟住叫左個苦瓜餃子,貪得意諗住試下又估唔到幾好味呀!首先佢外觀好靚,翠綠色嘅皮,咬落去有啲甘甘地,怕苦嘅朋友點啲醋就無問題喇~值得一試跟住見到有金魂同銀魂揀,之前聽過銀魂就係日本好common嘅食法,但好似係香港就未算好普及銀魂,一開始聞呢就好似蒸魚嘅香味,啲飯都係好有食煲仔飯個種香,外貌可能無金魂咁靚咁eye catching, 但係尼種白燒嘅方法,食落去就更加香更加滑,亦都食到鰻魚original嘅香味,而唔係倚靠個饅魚燒汁出味,建議鍾意食鰻魚嘅人試下呀啲飯係有啲透明咁樣,口感好好,唔會痴埋哂一舊咁樣!最後仲有啲飯焦,更加香!
一直都聽聞淘大開左間食鰻魚飯嘅,終於尼到食喇!

啲飯係有啲透明咁樣,口感好好,唔會痴埋哂一舊咁樣!

最後仲有啲飯焦,更加香!
2019-04-01
2019-03-31 50 浏览
今日黎左德福睇戲,睇完搵食,隔離開左釜飯咁耐都未試,今日會一會佢!黎到門口唔駛等位就可以直入,GOOD !! 我地坐到最入既兩人枱位置。睇左一陣有咩想食就叫,呵 ~~ 好餓 !!我選左金釜飯-極,其實係燒鰻魚飯啦 !! 金既意思係有秘制醬準汁,因為銀係就咁燒鰻,冇汁燒 !! 有汁好餸飯 ~~ 黎到都唔錯喎 !! 件鰻魚比我想像中厚,香港都係食唔到日本既肥厚,所以我其望都唔會太高。呢個厚度已經叫驚喜 !! 肉質算爽口,唔會好淋好霉既感覺,幾好 !! 但...飯唔夠汁呀,不過我突然見到枱面係可以加汁,不過侍應話佢加既 ... 我寧願佢俾一兜仔我,因為佢又放哂上去鰻魚上面呀 ...除左鰻魚入面都算多蔬菜,有幾片紅羅白 (當然我又俾左隻佬食啦 ...) 同埋粟米仔同豆,仲有一粒冬菇添 !!之後就係加左一客梅子手羽先,我地 ... 食唔出有梅子,應該只係個炸漿有梅子粉掛 !! 呵 ~ 但雞翼好味既,炸漿好脆,入面好入味同好 JUICE等左咁耐,個古味塩麴牛舌盛釜終於黎喇,我偷左一塊食,唔錯 !! 好爽,一咬就斷 !! 牛味都好夠 ~~

2019-03-28
2019-03-30 60 浏览
因為懶,常常約人去九龍灣都到德福就算,但其實淘大這邊有更多非連鎖及性價比又高的餐廳。既然今晚約得早,就走到淘大去看看有什麼更多選擇,然後就發現了這家食釜飯的日式餐廳🍴!釜飯是什麼?我還特意google了一下,即一併把米、上湯、食材放入鍋中,蓋上木蓋燘煮。感覺有點像日式煲仔飯!?但比起煲仔飯,其味道與賣相都絕對精緻些許。除了各式釜飯供應外,這裡也有不少很吸引的日式小食/甜品選擇。練梅凍蕃茄 $38一來便先點個開胃菜。味道讓人想起曾經在台灣夜市吃過的話梅蕃茄。梅味配上蕃茄,酸酸甜甜,清新又開胃,夏天食最適合不過。鰻魚(金魂)贅沢 $118這裡最有名的莫過於它的鰻魚飯。鰻魚可選擇金魂(蒲燒)或銀魂(白燒),還有三種等級分別是極(油份最高)、贅沢(最厚肉)、特(最焦香)可供選擇。我們選了金魂贅沢。肉質超肥美,燒得焦香的肥美鰻魚配上甜香的醬油味道,人間美味是也。絕對值得一試。釜飯不會像我們平時吃的煲仔飯那麼燶和飯焦多,只有底部有飯焦,其他部分都是白白軟軟的飯,相對來說,味道比較柔和。另外,醬油只塗在鰻魚上,如果喜歡醬油撈飯的朋友,可跟侍應要多些醬油,免費的。古味鹽麴牛舌盛釜 $88名字有夠難念的

練梅凍蕃茄

練梅凍蕃茄 $38

鰻魚(金魂)贅沢

鰻魚(金魂)贅沢 $118

古味鹽麴牛舌盛釜 $88

名字有夠難念的,其實就是燒牛舌飯嘛XD。牛舌有煙韌有咬口,配上特制醬汁,很惹味,送飯。

跟鰻魚飯一樣,如需要多些醬汁,可跟侍應要求。

每人平均消費百多元,真的性價比超高的。超滿足的一餐。

提外話,在等飯期間,發現沙發上有很多emoji牌,客人們可隨意拿來拍照,很有趣。

練梅凍蕃茄
鰻魚(金魂)贅沢
2019-03-28 21 浏览
去年在網路上,看到香港有釜飯出現,釜飯是從日本一種傳統鍋飯,即是日本人的煲仔飯。只是做法和廣東的有點不同。好友通知我,這裡的釜飯很好味道,便專程來試。汁燒牛肉釜$58,廚師用牛柳部分切粒,肉味十足,還帶著黑椒香味,這個牛肉是我最愛的。鰻魚(金魂)贅尺$136,金魂是魚腩部分,所以是肉質最肥美的,鰻魚的味道果然很好,而且好像沒有骨一般,可以放心吃進嘴裡。鍋底還有飯焦,不過不是香脆,而是煙煙靭靭。鰻魚汁味道香濃,非常配合鰻魚,還可以無限追加。

好友通知我,這裡的釜飯很好味道,便專程來試。

鍋底還有飯焦,不過不是香脆,而是煙煙靭靭。

鰻魚汁味道香濃,非常配合鰻魚,還可以無限追加。

2019-03-27 85 浏览
聽朋友講淘大有間釜飯唔錯 而我本身又好鍾意食日本米 專登走去試下所有午市套餐 包前菜 湯 飲品 原來兩點半之後黎食下午茶 有一樣既套餐之餘 仲平啲添仲有唔少特色小食套餐包 麵豉湯前菜 有爽口芽菜 辣辣地幾開胃金魂釜飯🐋鰻魚份量唔細 都算幾肥美 帶點入口即融 但係有小小細骨🎃底下仲鋪左南瓜 煮得夠冧好好食最值得讚既係 鰻魚汁可免費添加 咁就唔怕冇汁撈飯五花叉燒盛釜🐷五花叉燒入味軟熟 一啲都唔鞋口 仲帶點肥膏🧂燒汁同樣可以免費添加🍚好鍾意佢既日本米 係門口偷睇到 係德島縣產米黎架🍚釜飯底有焦香 仲好保温 一路傾計一路食 食咁耐 飯都唔會變凍🎃呢個釜飯既叉燒底 同樣有煮得好冧既南瓜餐飲叫左柚子蜜 同比較少見既蘋果蜜 底下仲有蘋果粒串燒玉子 $28蛋味夠 但略為有啲乾 如果濕潤啲就更好啦吉列紫薯餅 $38即叫即製熱騰騰 有足料綿密紫薯 入口香脆唔油膩店員好nice 會提我地釜飯既汁係可以添加 環境幾好坐得幾舒服 如果下午茶黎食都幾抵

仲有唔少特色小食

即叫即製熱騰騰 有足料綿密紫薯 入口香脆唔油膩

• 五花豚肉釜
  • 鰻魚釜飯
2019-03-27 130 浏览
之前看過雜誌介紹此餐廳的鰻魚,今天終於有機會一試。來的時候還差一點才到下午茶時間,要是下午茶時間,鰻魚飯還能再便宜$20呢﹗不過幸好下午茶的優惠小食已可點,還有期間限定小食。餐廳空間很大,可以說是有兩層,哈哈,中間有條小階級。坐下來立刻把玩放到椅子上的"表情公仔",這些最適合一班朋友來,各自拿一個拍照。我當然是點金魂,友人則點了人氣的五花叉燒盛釜,另外點了兩款小食。金魂鰻魚飯果然沒有令人失望,肉厚身,鰻魚汁濃郁。釜飯看起來雖小,但底部很深,男士吃也絕對夠飽。五花叉燒盛釜有多塊又大又圓的叉燒,配上特製醬汁,非常香口惹味。面上的蔥粒及半隻蛋更是錦上添花,令整個釜飯更令人滿足。釜飯的米粒是白米加薏米,令口感更豐富,亦更加健康。朋友因為某些關係暫不能食薏米,職員非常貼心立時幫釜飯更換成白米飯,非常好啊,服務加分﹗串燒玉子燒得剛好,蛋味充足,非常抵食。梅干手羽先外皮很脆,雞肉滑嫰,當中帶有淡淡的梅味,不會過酸很好吃。這裡坐得舒適,食物性價比高,服務又一流,正﹗

五花叉燒盛釜

串燒玉子燒得剛好,蛋味充足,非常抵食。

梅干手羽先

這裡坐得舒適,食物性價比高,服務又一流,正﹗
2019-03-18
梅干手羽先
2019-03-27 57 浏览
今日經過淘大花園,見到呢間網上好多介紹嘅釜飯,仲要有鰻魚,就入左去食喇!髒髒炸香蕉呢個好有驚喜,有一層好跪嘅外層,包住半溶狀態嘅香蕉,再灑上一層可可粉,口感同味道都好有層次感。吉列牛舌外層嘅炸漿唔會太厚,牛舌比我想像中厚身,肉汁都算多,又唔會好似出面好多舖頭咁,炸到好乾身。黑松露玉子燒玉子做到平時食開嘅層次感,亦有應有嘅甜味,黑松露醬嘅味道剛剛好,唔會遮蓋玉子嘅甜味,平衡感做得好好。汁燒牛肉釜呢個性價比其高,每粒牛肉大約兩隻手指頭嘅大小,有成十粒左右,每粒都好多肉汁,師傅只用左黑椒同鹽去調味,完全感覺到牛肉本身嘅肉味,真係比想像中好食好多!鰻魚(金魂)極釜本店嘅主打菜就係鰻魚,店員都好熟悉菜單,好快就同我地介紹唔同款式嘅鰻魚釜,唔同部位都會有唔同嘅口感,我就揀左最油嘅腩位,果然無令我失望,油而不膩,份量都好好,都有成一個手掌嘅長度,啲汁都唔會好多,仲有少量野菜配搭,都相當豐富。

炸香蕉

吉列牛舌