2021-01-05 85 浏览
疫情下policy日日改,六點冇堂食真係好慘,無論對食肆定一般市民。最近都好少出街,今日難得約左朋友去大館影相,影完就睇下有咩食。呢間之前係佐敦食過,一直都好想回味,因為印象中係好好食嘅雞白湯。我地一個叫拉麵一個都沾麵,再加一串鰻魚,岩岩好。雞白湯拉麵雞湯果然係主打,雞味濃郁,但唔會過份油膩。雞肉最難忘都係個炸牛蒡,店員食之前提醒我地可以即食,唔駛浸淋。我直頭即刻夾起放係隔離,牛蒡咁食一係一流,炸到好香又唔覺油。雞白湯沾麵好貼心嘅店員話:如果食到凍左都可以叫佢地加熱個湯架!真心覺得呢個服務好好。沾麵好怕個湯好鹹,呢到就唔會。鰻魚串燒呢個鰻魚唔係超市放左好耐再燒熱佢個種, 係新鮮魚加鰻魚汁燒成,所以肉質彈牙鮮味。

我地一個叫拉麵一個都沾麵,再加一串鰻魚,岩岩好。

雞白湯沾麵

鰻魚串燒
  • 浦燒活鰻魚串
  • 金鶴雞白湯拉麵
2021-01-05 84 浏览
夜晚又冇得堂食唯有揾下抵食外賣啦!而家金鶴有堂食85折優惠🥰🥰 仲有2人餐添👏🏻👏🏻.2人餐揀左個雞白湯拉麵🍜 外賣就會湯同麵分開嘅,咁拎得遠都唔怕啦😆 白湯好夠creamy~ 麵嘅咬口仲keep到🥳 叉燒不會太干,仲有流心蛋👀.另一個主食叫左慢煮雞胸飯😍簡直係gym撚必點,雞胸十分soft,配上適量燒汁食真係大滿足🤪.小食叫左炸雞同餃子😆 炸雞juicy~ 餃子就正常啦💝.另外再加左明太子雞翼⭐️ 即燒所以要d時間,但係值得嘅!雞肉仲保持到肉汁加上豐富的明太子好惹味喔💗

另一個主食叫左慢煮雞胸飯😍
小食叫左炸雞同餃子😆 炸雞juicy~
餃子就正常啦💝

另外再加左明太子雞翼⭐️

2020-12-27 103 浏览
天氣一凍就想食熱辣辣的食物,雖然打邊爐是不二之選,但中午時段得短短一小時lunch time,食唔切呀!同事有個非常好的提議,就是食日本拉麵也!極濃、雞白濃拉麵,這個拉麵做型一流,十分吸睛,金黃色的一條條,原來是炸過的牛蒡,食落脆得來有口感,浸湯吸收雞湯的香味,又另有一番風味,拉麵上灑上大蒜,連同煙韌的拉麵一起吃就更滋味,叉燒肥瘦適中,食落軟熟又有口感,另外還有一塊白白的雞肉,一看外表已經知道質地很柔軟,入口很嫩滑,這個雞湯濃得來雞湯味清香,麵的份量也頗多,食完真係好飽同事見到餐牌上期間限定是蟹肉拉麵,於是叫來試試,先喝一口湯,口腔充滿濃濃的蟹香味,湯又鮮又甜,加上一絲絲的蟹肉,同事動起手指公大讚好味, 我也來分一杯羹,呷一口湯加蟹肉,真的鮮甜到不得了,拉麵咬落煙韌,糖心蛋食落香滑,再加一塊叉燒,整個配搭非常配加$28可以追加小食,我哋揀左式餃子,餃子炸得外層金黃酥脆,一碟有四件,點上微酸的餃子汁,減去油膩感

2020-12-20 110 浏览
不過就多咗好多唔同嘅優惠天氣開始轉涼好想食一碗熱辣辣嘅拉麵當然要幫襯我最愛嘅雞白湯拉麵啦所有拉麵,,鰻魚飯,串燒同小食外賣自取仲有85折優惠所以外賣嘅價錢真係相當之抵食極濃雞白湯拉麵拉麵湯底用左用日本直送赤雞熬製超濃厚的雞湯奶白色既色澤雞味非常濃郁而且口感好creamy拉麵煙韌彈牙吸埋極濃雞味既湯汁就算外賣拎到返屋企加熱之後都完全無損拉麵彈牙嘅口感配料有雞肉,黑豚肉同埋溏心蛋不過外賣關係就冇左炸牛蒡雞肉既肉質嫩滑完全冇多餘既肥肉黑豚肉夠軟夠嫩溏心蛋半熟流心狀態非常完美蛋味亦都非常香濃生燒蒲燒鰻魚飯鰻魚飯係金鶴拉麵另一樣好出名既食物因為係採用日本直送嘅鰻魚不過可能因為外賣關係冇咗鰻魚肝湯活燒蒲燒肥美肉厚嘅鰻魚鰻魚真係好有厚度而且燒得夠哂焦香油香爆發哂出黎加埋白飯真係食到吾停得口而且仲有芥末八爪魚做小食真係非常開胃
不過就多咗好多唔同嘅優惠
天氣開始轉涼
好想食一碗熱辣辣嘅拉麵
當然要幫襯我最愛嘅雞白湯拉麵啦
所有拉麵,,鰻魚飯,串燒同小食
外賣自取仲有85折優惠

拉麵煙韌彈牙
吸埋極濃雞味既湯汁
就算外賣拎到返屋企加熱之後
都完全無損拉麵彈牙嘅口感
配料有雞肉,黑豚肉同埋溏心蛋
不過外賣關係就冇左炸牛蒡

真係非常開胃

• 金鶴雞白湯拉麵
  • 活燒蒲燒鰻魚飯
2020-12-19 139 浏览
本人一直係金鶴拉麵既fans 皆因香港既拉麵店主要以豬骨/味噌或者醬油為湯底 好少會有以雞白汁為湯底既拉麵 好特別 而且個湯底同拉麵口感都好高質 食過之後真係返唔到轉頭返工忙完成日收工之後去金鶴嘆碗熱辣辣既雞白湯拉麵簡直係全日最美好既時光 奈何近掛6點後就冇得再堂食 為一解我既拉麵癮 唯有買外填返屋企慢慢嘆啦 去到發現原來而家外賣自取仲有85折優惠添呀!呢度環境真係唔錯 裝修好有格調 等到第日6點後堂食恢復返 一定會再黎坐低嘆拉麵同時嘆埋個環境買完外賣之後就打開隨意門返屋企食拉麵喇 佢地好細心 拉麵同湯係分開裝既 所以拎到返屋企拉麵既麵質仲好好 唔會話浸到淋晒濃郁既雞白湯 一打開個蓋芳香撲鼻麵質仲keep到彈牙 而且掛湯力高 每一口拉麵都沾滿湯汁 正!佢地既醬漬日本溏心蛋同慢煮雞肉都好高質 所以再加配左隻溏心蛋同埋一份低溫慢煮日本赤雞醬漬日本溏心蛋一如以往地入味 低溫慢煮日本赤雞同樣一如以往地肉質嫩滑 帶有雞香味另外仲加配左燒物 (唔好問我點解咁大食 食家並唔係浪得虛名既)明太子雞翼、骨付腸同埋蒲燒鰻魚串值得一讚既係包裝好細心 用錫紙包住d燒物 拎到返屋企仲好夠熱明太子雞翼外包燒得香脆

濃郁既雞白湯 一打開個蓋芳香撲鼻

醬漬日本溏心蛋

低溫慢煮日本赤雞

明太子雞翼、骨付腸同埋蒲燒鰻魚串

明太子雞翼外包燒得香脆 但裡面仲保留到d肉汁 加上釀左滿滿既明太子 正!

另外佢地既set都好似幾抵食 下次會試試!
外卖自取
醬漬日本溏心蛋
低溫慢煮日本赤雞
依家凍咗咁多 最啱就係食返啲有熱湯嘅嘢但而家疫情關係六點之後又冇晒堂食唯有外賣自取拎返屋企食啦見到呢間拉麵外賣自取有八五折又有幾多好評 咁就試吓佢啦Total買咗三碗 湯同面有分開裝 材料都差唔多有雞胸肉片 叉燒 糖心蛋 木耳啲雞胸肉片 一啲都唔係鞋即使返到屋企再煮多次整返熱佢都唔會鞋而啲叉燒肥瘦適中值得一讚嘅係佢啲面 唔會煮得太淋即使返到屋企再煮多次 都唔會淋哂 都仲係好彈牙而拉麵嘅精髓梗係個湯啦金鶴雞白湯拉面個雞湯係用赤雞熬製六個鐘 就好似雞精咁好濃縮 飲落去唔會係味精味 而係真係好濃郁嘅雞味黑蒜醬油拉麵拎呢個面返屋企嘅時候 啲路人一直望過嚟因為佢啲黑蒜油真係太香呢個湯好惹味偏鹹 好啱重口味嘅人 辛味拉麵本身睇個名以為會唔會好似韓國辛辣麵嘅味但店員話係用咗舖頭特製嘅辣醬去整成既湯底香得黎有少少辣 又唔會太鹹食完呢碗野好暖胃
依家凍咗咁多 最啱就係食返啲有熱湯嘅嘢

但店員話係用咗舖頭特製嘅辣醬去整成既湯底
香得黎有少少辣 又唔會太鹹
食完呢碗野好暖胃
2020-11-25 44 浏览
疫情關係,呢排多數都會留喺公司食飯叫外賣,由於有好想食拉麵嘅關係,所以我哋都用OpenRice app 外賣自取去餐廳拎返公司食🤪金鶴做得好細心,做得好好會分開湯同麵,嗌咗個招牌雞白湯拉麵,雖然係外賣但係個雞肉都仲係好滑,個流心蛋都仲keep到溏心,同埋個骨膠原湯都仲係咁正本身堂食就有份炸牛蒡鋪上面嘅... 咁外賣呢佢今次就改咗用紫菜,有少少林林地...有個小建議:如果外賣都可以有呢個炸牛蒡咁就更加Perfect啦

今次去左出名雞白湯嘅金鶴拉麵 ,入去食果陣唔太多人,有一個講廣東話嘅日本職員,話要用QR Code落單。店內環境 官方簡介話湯底用日本赤雞煲6個鐘以上,比普通版更濃厚順滑,日本傳統口味吸引到我。仲有骨膠原,順便美容,雖然價錢差$40,但一場上到去,就試下。 極濃雞白湯拉麵 (人氣 NO.1) $138 個麵到左,試一啖湯,真係好濃,但味道好清唔膩,加埋木耳絲同生蔥,有少少薑味。跟住開始試一條條薄薄炸得金黃色,原來係牛蒡絲,因為唔油炸完香脆,同時有牛蒡香氣、清新,苦味走曬,好適合取代一大塊容易濕水,變軟嘅紫菜。 不過今次溏心蛋無咩特別。拉麵用左粗麵,湯底咁濃,都會掛到湯,同埋可以Keep到好爽嘅感覺拉麵有兩款肉提供,兩塊日本薩摩雞胸肉,同一塊日本黑豚叉燒,兩款都感覺嫩滑。感覺黑豚都有慢煮過,豬肉濃,但無騷味。不過雞湯好似都係雞肉襯啲。小計:$168加一:$16.8總數:$185分店地址*中環店:中環荷李活道39號 電話:2697 9780 佐敦:佐敦九龍佐敦閩街3號地舖 電話:2790 2988 土瓜灣店:九龍土瓜灣九龍城道10至16A舖 電話:

店內環境

北角店: 北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖
電話:2219 9877
天后店: 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
電話: 3460 2398
#ramen #hkfoodie #foodie #instaramen #japanesefood #foodporn #japanesenoodle
foodporn  #佐敦美食 #土瓜灣美食 #北角美食 #中環美食 #炮台山美食 #金鶴拉麵 #拉麵 #食好西 #雞白湯拉麵 #拉麵控
2020-10-22
2020-11-17 41 浏览
超值套餐2人 $256 包飲品同小食 🌟招牌🐔 特濃雞白湯拉麵🍜湯底好creamy,質感比平時嘅拉麵湯底稠,感覺膠質豐富,每一啖都充滿濃濃嘅雞湯味👍🏻旁邊一支支嘅裝飾係炸牛蒡,有少少甜味,卜卜脆。👍🏻🌟黑蒜醬油拉麵 🍜湯底濃厚,蒜香味十足,但唔會太膩。而且幾香。🤤🌟小食我地 簡左日式餃子🥟同埋唐楊炸雞 🍗唐楊炸雞即叫即炸脆卜卜,熱辣辣不過唔知係咪醃嘅時間唔夠,可以再入味d😆餃子炸得幾脆,唔錯 👏🏻🌟Coedo Kyara 🍺(加$40)日本手工啤酒,麥味口感清新,夠凍,好味。👅味道: 7.8🤑性價比:7.8👩🏻‍🍳服務:8.2🕋環境:7.8 💰人均消費$100-200🔸+1服務費 📍金鶴拉麵🍜港島: 🔍北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖🔍中環荷李活道39號地舖🔍天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖九龍:🔍佐敦閩街3號地舖🔍土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖———————

超值套餐2人 $256 包飲品同小食

🌟招牌🐔 特濃雞白湯拉麵🍜

湯底好creamy,
質感比平時嘅拉麵湯底稠,
感覺膠質豐富,
每一啖都充滿濃濃嘅雞湯味👍🏻
旁邊一支支嘅裝飾係炸牛蒡,
有少少甜味,卜卜脆。👍🏻

🌟黑蒜醬油拉麵 🍜
湯底濃厚,
蒜香味十足,
但唔會太膩。
而且幾香。🤤

🌟小食我地 簡左日式餃子🥟同埋唐楊炸雞 🍗
唐楊炸雞即叫即炸
脆卜卜,熱辣辣
不過唔知係咪醃嘅時間唔夠,
可以再入味d😆
餃子炸得幾脆,唔錯 👏🏻

🌟Coedo Kyara 🍺(加$40)
日本手工啤酒,麥味口感清新,夠凍,好味。

👅味道: 7.8

🔍佐敦閩街3號地舖
🔍土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖
———————
  • 黑蒜醬油拉麵
天氣開始涼涼地,又係時候食拉麵今日就黎到呢間主打雞湯既補一補鋪頭位置係中環扶手電梯頂一落就係,都幾方便而店內環境都幾舒適極濃雞白湯拉麵既然雞湯拉麵係呢到既主打,又點可以唔叫呢佢叫極濃雞白湯真係冇叫錯,個雞湯湯底真係極濃濃到點?濃到食完之後係會feel到成個咀邊都係骨膠原,好似你飲完D花膠湯咁而且好難得地佢既雞湯完全唔會騷可以好好品嘗雞既濃香鮮味再配上呢塊鮮嫩既雞肉雙雞合一,簡直至高享受麵身軟硬度岩岩好,仲有淡淡香味糖心蛋滑溜又creamy,蛋味香濃呢個係牛蒡黎,炸到好香,用黎送麵一流北海道極濃蟹湯拉麵呢個真係好大驚喜,鍾意食海產類既一定唔可以放過最大原因就係佢個湯頭極香濃極鮮味鮮味到好似每一啖都有幾百隻蟹係你個口到游緊水咁但飲完個湯你唔會覺得口乾涸喉,證明佢係真材實料唔係用味精而且可以見到佢有好多蟹肉蟹肉鮮甜味美,肉身爽口唔會霉岩晒鍾意食海產類既朋友同雞湯拉麵一樣佢都有叉燒好大塊既叉燒食落唔會柴皮,肉香味亦好濃
天氣開始涼涼地,又係時候食拉麵
今日就黎到呢間主打雞湯既補一補

鋪頭位置係中環扶手電梯頂一落就係,都幾方便
而店內環境都幾舒適

極濃雞白湯拉麵
既然雞湯拉麵係呢到既主打,又點可以唔叫呢

佢叫極濃雞白湯真係冇叫錯,個雞湯湯底真係極濃
而且好難得地佢既雞湯完全唔會騷
可以好好品嘗雞既濃香鮮味
再配上呢塊鮮嫩既雞肉
雙雞合一,簡直至高享受
麵身軟硬度岩岩好,仲有淡淡香味

糖心蛋滑溜又creamy,蛋味香濃
呢個係牛蒡黎,炸到好香,用黎送麵一流

北海道極濃蟹湯拉麵
呢個真係好大驚喜,鍾意食海產類既一定唔可以放過
最大原因就係佢個湯頭極香濃極鮮味
鮮味到好似每一啖都有幾百隻蟹係你個口到游緊水咁
但飲完個湯你唔會覺得口乾涸喉,證明佢係真材實料唔係用味精
而且可以見到佢有好多蟹肉
蟹肉鮮甜味美,肉身爽口唔會霉
岩晒鍾意食海產類既朋友

同雞湯拉麵一樣佢都有叉燒
好大塊既叉燒
食落唔會柴皮,肉香味亦好濃
2020-11-15 40 浏览
“金鶴雞白湯拉麵套餐(包小食+飲品)”($128)突然間想食吓拉麵🍜🤣搵到呢間有幾間分店嘅金鶴拉麵地點都幾就腳一於去食😆呢間拉麵店嘅招牌係雞白湯拉麵🐔當然要叫返碗嚟食😛應該好多人都知座銀都係主打雞白湯拉麵所以見到好多網上留言會將呢2間做對比我就未食過另一間嘅😂所以就冇辦法做比較啦😂首先碗麵個賣相真係幾靚特別係啲炸牛蒡絲(雖然都真係同另一間好似樣😂)個湯飲落真係幾香幾creamy☺️但又唔會太膩☺️拉麵係曲麵,都幾掛湯😆一碗麵入面配有2片日本赤雞,1片黑豚叉燒,溏心蛋,荀同黑木耳夠哂豐富🥰🥰雞肉片食落口幾嫩滑☺️很不錯☺️想再食濃味啲嘅朋友可以揀極濃雞白湯🐔小食方面揀咗唐揚炸雞一碟入面有3大舊😆雞肉唔會話炸到乾哂☺️碟邊仲有啲柚子鹽比你調味好貼心🥰餐廳最後仲送上甜品抹茶軟糕2粒😆真係超級滿足超級飽嘅一餐🥰
“金鶴雞白湯拉麵套餐(包小食+飲品)”($128)

突然間想食吓拉麵🍜🤣
我就未食過另一間嘅😂
所以就冇辦法做比較啦😂
首先碗麵個賣相真係幾靚
特別係啲炸牛蒡絲
(雖然都真係同另一間好似樣😂)
個湯飲落真係幾香幾creamy☺️
但又唔會太膩☺️
拉麵係曲麵,都幾掛湯😆
夠哂豐富🥰🥰
餐廳最後仲送上甜品抹茶軟糕2粒😆
真係超級滿足超級飽嘅一餐🥰

2020-11-04
2020-11-10 43 浏览
在中環行走,經常走過這間餐廳,但是一直也沒有去嘗試,今天在這裏經過需要買飯回公司吃,看到有外賣自取八五折的優惠,決定給它一個機會。它的招牌應該是雞湯拉麵和鰻魚飯對這兩個沒什麼興趣的我反而被它的期間限定蟹肉拉麵吸引了去,因為平常也沒有機會看到蟹肉可以做拉麵,所以決定放膽一試,除了隻蟹肉拉麵外,記憶同事很喜歡吃糖心蛋,便順道買給他一起吃。外賣的拉麵湯和麵是分開上的,令到拉麵不會發脹,其他餸菜亦不會浸淋,很是欣賞。另外回到公司時,它的湯底還是熱的,放下去和麵一起吃時,也不會覺得那個面冷冷的。而且湯底是一個很特別的蟹雞湯,有著濃郁的蟹味亦有雞味,非常有特色是一個很不錯的拉麵,拉麵中有大量的蟹肉及一片叉燒,還有木耳及竹筍。糖心蛋是流心的而且有蛋味,幸好我有另加糖心蛋,非常好吃。下次必定再試其他拉麵。
看到有外賣自取八五折的優惠,決定給它一個機會。

它的招牌應該是雞湯拉麵和鰻魚飯

對這兩個沒什麼興趣的我反而被它的期間限定蟹肉拉麵吸引了去,
因為平常也沒有機會看到蟹肉可以做拉麵,
所以決定放膽一試,除了隻蟹肉拉麵外,
記憶同事很喜歡吃糖心蛋,便順道買給他一起吃。

外賣的拉麵湯和麵是分開上的,令到拉麵不會發脹,
其他餸菜亦不會浸淋,很是欣賞。

另外回到公司時,它的湯底還是熱的,
放下去和麵一起吃時,也不會覺得那個面冷冷的。

而且湯底是一個很特別的蟹雞湯,有著濃郁的蟹味亦有雞味,
非常有特色是一個很不錯的拉麵,
拉麵中有大量的蟹肉及一片叉燒,還有木耳及竹筍。
糖心蛋是流心的而且有蛋味,幸好我有另加糖心蛋,非常好吃。

下次必定再試其他拉麵。
2020-11-06
外卖自取
知道「金鶴拉麵」依然有「外賣自取優惠」🎉到店外賣自取有85折~好抵呀!恰巧老公想食鰻魚飯,我就外帶了一盒給他🍱。金鶴拉麵處理外賣也非常認真,盡量不讓外賣影響食物質素。很貼心的將每樣食物分開擺放。鰻魚、米飯、鰻魚醬汁、芥末魷魚粒漬物,都是獨立擺放的。到家後,才將鰻魚擺在米飯上,再淋上鰻魚醬汁,賣相依然吸引,這樣就可以開動了🥢。鰻魚質素保持得很好,炙燒過的外皮依然香脆,魚肉非常厚身,肉質鮮嫩,好驚喜!加上濃郁的鰻燒醬汁真是非常滋味!另外,兩顆溏心蛋色澤美,味道香甜入味。

知道「金鶴拉麵」依然有「外賣自取優惠」🎉
到店外賣自取有85折~好抵呀!
恰巧老公想食鰻魚飯,我就外帶了一盒給他🍱。

2020-11-07 21 浏览
其實成日都會黎呢間店食野環境好舒服,播既歌好柔和而且港島區好多分店定時定侯又有seasonal menu今次係京都抹茶雞白湯拉麵🍜呢個combination幾唔錯不過今日買外賣返公司速食就無謂食個貴既外賣係有八五折㗎辛辣湯拉麵🍜最最最最最鍾意❤️隻糖心蛋有本菇有蘆筍有木耳成件事好豐富黑蒜醬油味拉麵其實一路行一路都聞到嗰陣黑蒜醬油味係個紙袋裏面湧出嚟好味到想成碗飲左佢當然串燒都係必食㗎啦鹽燒雞軟骨燒鰻魚同埋燒豬頸肉燒鰻魚仲係呢度嘅鎮店之寶
其實成日都會黎呢間店食野

環境好舒服,播既歌好柔和

而且港島區好多分店

鹽燒雞軟骨

燒鰻魚同埋燒豬頸肉

燒鰻魚仲係呢度嘅鎮店之寶

2020-11-06 35 浏览
今日很想吃拉麵,剛巧先生又於附近工作放飯,我倆就相約到大館對面的金鶴 吃午餐。發覺多了一個套餐餐牌,適用於1-2、4人份。本身想點兩碗拉麵一個小食兩杯飲品的二人餐,但我倆胃口不大,又堅持要加$140就可以有一客原本要$238的生燒鰻魚飯,所以就點了一個$128的一人餐再加$140轉鰻魚飯。小食我們選擇了餃子。這裏的餃子不同於一般的煎餃子,這是炸餃子,外層香脆,肉汁依然。先生是第一次吃生燒鰻魚飯,我以前吃過十分喜歡。這吃鰻魚飯的份量大,足夠兩個人分享。生燒鰻魚比一般汁燒鰻魚厚身。魚皮燒得脆口,又厚又彈牙,咬開更有肉汁,不需另加調味醬汁都已經夠美味。飲品只得一罐,但店員都貼心地給我倆送上兩杯熱茶。下次想試試這個:

發覺多了一個套餐餐牌,適用於1-2、4人份。

先生是第一次吃生燒鰻魚飯,我以前吃過十分喜歡。

飲品只得一罐,但店員都貼心地給我倆送上兩杯熱茶。

下次想試試這個:

2020-11-03