成日都好想去啲舊式扒房懷緬下細個同屋企人食嘅感覺 但係奈何而家用鐵板嘅扒房已經買少見少 有嘅都可能好夠環境未必係最好 呢排見啲friend成日去金鳳 好似荃灣同埋D2 Place嗰間都幾新淨 前幾日就去左D2 Place懷緬過去 我七點前去已經好多人等緊位 好彩佢都去得幾快等咗唔使10分鐘到入到一點完餐佢就會放低湯同埋餐包 叫咗一個紅一個白 兩款湯都好好飲 羅宋湯入面好多料 個餐包嚟到仲係熱嘅 搽晒成盒牛油好正不過好肥招牌牛柳餐 - 叫咗七成熟 一送到黎見到個鐵板已經開心左 之後佢會喺你面前淋上蒜蓉汁 要你用張紙巾擋住費事彈到 記得以前細個都係咁 佢驚牛柳肉質都幾林但係唔係那個嗰種 有牛香 底下嘅薯條浸晒蒜蓉汁好正肉醬意粉 - 想食咗一個高質嘅港式芝士焗肉醬意粉好耐 但真係好難搵到一啲就冇芝士焗一啲個醬汁就太酸 但呢個真係好好味 個肉醬非常香濃甜甜地咁好正 面頭有有勁多芝士 好滿足 今晚嘅第一位🥇芝士焗西蘭花 - 啲西蘭花多到痴線 可能因為每樣食物嘅份量都超大 食到西蘭花已經唔係好食得落啦 有芝士係面嘅西蘭花好香 撈埋啲白汁好味 但係覺得佢嘅芝士同白汁可以唔夠多 唔夠分俾每舊西蘭花飲品

招牌牛柳餐

芝士焗肉醬意粉

芝士焗西蘭花

飲品方面叫咗凍檸茶同埋加咗$18要黑牛 好少見到而家凍飲都唔使加錢 兩杯都好飲 尤其係杯凍檸茶茶味好香
黑牛

今晚餐飯既份量大到我地食完行出門口要彎住腰 飽到痴線 其實3個人食先係最岩😂

2021-11-11
招牌牛柳餐
芝士焗肉醬意粉
黑牛
  • 肉醬意粉
本身想去D2 place另一間cafe但撞正今日休息❌兜左個圈見到金鳳大餐廳思疑左一下咁似太子果間金鳳餐廳上網搵一搵·原來真係同一間新店裝修懷舊復古🇭🇰賣香港情懷比起以前舊店乾淨企理左好多·叫左兩個lunch set🍽包餐湯及餐包食港式扒餐必定會飲紅湯🥫因為港式扒房既羅宋湯真係好正我試整過幾次🧏🏻‍♀️都整唔出果陣味最緊要飲既時候加幾滴Tabasco 先係精粹又酸又辣🌶超級開胃餐包仔要塗滿牛油又鬆軟又有牛油香🧈唔知點解去食扒房先會食咁鍾意餐包平時經過見到又唔會買😂。美國西冷牛扒🥩配薯條🍟/黑椒汁總覺得鐵板一上枱既jar jar聲好悅耳好似呼喚緊你可以食喇😂牛扒有3塊肉質軟腍· 牛味唔算重配埋個超濃郁咁既價錢有咁既質素👍🏻仲想點😆薯條係波浪紋薯條外面夠脆身點黑椒汁一流美國西冷牛扒🥩配意粉🍝/蒜蓉汁總覺得朋友既牛扒肉味重好多😂果然隔離飯香蒜蓉汁好濃配意粉都幾掛汁😆意粉咬感岩岩好120蚊兩個人✌🏻超級抵食😆
本身想去D2 place另一間cafe

120蚊兩個人✌🏻
超級抵食😆
羅宋湯
2021-11-12 56 浏览
今晚和老公來行D2 Place, 去食扒!!上網search 到呢間金鳳大餐廳,評語唔錯,門口又有好多食客排隊,相信好吃,決定一試。紅白二湯我和老公一人一湯,我飲的是羅宋湯,很多湯材呢,有蕃茄、洋蔥,西芹等,餐包暖暖的送上枱,查上牛油,啖啖滋味。帶子牛扒餐帶子很大粒,牛扒點了六成熟,剛剛好。牛味很突出,非一般的靚牛,值得推介。招牌焗豬扒飯上枱時被賣相吸引,超多芝士的!!豬扒大大塊,肉質鮮嫩,啖啖蕃茄香,飯是炒底的,粒粒分明,很蛋香味。不得不讚的是雪糕紅豆冰,超級濃奶味,紅豆超級淋,加上大大的雪糕球,很滿足呢!

紅白二湯
餐包
暖暖的送上枱,查上牛油,啖啖滋味。

帶子牛扒餐

招牌焗豬扒飯

2021-11-10 112 浏览
自從入左牛扒關注組之後就日日都想食牛扒🤩我諗香港人都識呢間老字號,專食鐵板扒餐。細個食鐵板睇住淋汁果下滋滋聲都好興奮,到大個左就覺得好治癒🥰 間唔中就會想食。金鳳都開左好耐,又多分店,今日就去左荔枝角店試下佢啲扒❣️美國牛小排餐🐮$175一黎到見到塊扒真係勁大塊😍仲長過塊鐵板,有成兩大條,大到差啲跌出黎咁滯,女士應該食唔晒。店員建議牛小排叫5成熟左右,所以跟左。切開睇火喉控制得好好,真係做到5成熟,入面係粉紅色,質地軟腍,肉嫩多汁,大推🔥而薯菜就係配薯格,超正。另外加左$2加蒜茸,爆多蒜茸真係好正🤩食牛扒必配❣️鴛鴦扒餐🐷🐥$108朋友唔食牛所以揀左雞扒加豬扒,而薯菜就係波浪薯條。雞扒肉質滑嫩,亦冇咩肥膏。豬扒唔韌,有咬口,唔同出面食到用粉醃到軟晒嘅質感。雞扒同豬扒都醃得好入味,亦都唔係死鹹,兩款都煎到金黃香脆先送上鐵板。❣️雪糕紅豆冰🍨 跟餐加$18原先雪糕紅豆冰/黑牛係跟餐加$18嘅,但係現場show 番入左牛扒關注組就可以免費升級。我就揀左雪糕紅豆冰,食完熱辣辣鐵板飲番杯冰真係一流。紅豆都幾多,雪糕夠硬唔會太快溶晒,到食完仲有個型係到套餐已經包左餐包同餐湯,餐包熱辣辣又軟熟,餐湯揀左羅

❣️美國牛小排餐🐮$175

❣️鴛鴦扒餐🐷🐥$108

鴛鴦扒餐

❣️雪糕紅豆冰🍨 跟餐加$18

套餐已經包左餐包同餐湯,餐包熱辣辣又軟熟,餐湯揀左羅宋湯都幾多料。呢到有齊美式同港式鐵板,價錢唔貴,個人覺得幾抵食。裝修都好特別,紅色系列加埋店員嘅紅白格仔衫,經典又懷舊

鴛鴦扒餐
2021-11-09 42 浏览
行完D2市集之後, 就係周圍行下, 順便睇下有咩食~咁岩朋友話以前細個有同屋企人食過金鳳大餐廳,咁就入去一試啦。服務: 上菜速度好快。服務員一個人能夠手持多個鐵板,雖然好勁,但係我坐係到,實在好驚佢地一下唔小心跌左啲鐵板落黎。(7.5/10)食物: 我地叫左一份西冷牛扒(蒜蓉汁) 同一份牛柳 (黑椒汁)。我覺得味道稍為咸左啲,尤其係黑椒。2份扒嘅厚度適中,唔係薄切。但薯條如果多啲就更好喇。但以依個價錢黎講,味道算唔錯, CP值算高。(8/10)

2021-11-08 41 浏览
🍴香燒羊扒餐 153 蚊 包牛油餐包 餐湯 餐飲 🐑熱辣辣既鐵板上羊扒 有成三舊 羊扒 整得夠香脆 入面肉夠軟林 配蒜蓉汁唔錯 底下仲有薯菜 薯條 粟米 翠肉瓜 整體唔錯👍🏻 🍴每月特選晚餐 178 蚊牛油餐包 紅 or白湯 蟹棒雜果沙律 🥗沙律 好多生菜 薯仔 蘿白 青瓜 蕃茄落足料 👍🏻帶子西冷牛扒 黑椒汁🐂 甜品西冷扒 熱辣辣鐵板上 黑椒汁香 牛扒好大塊好夠軟林🔥 而且厚切啖啖肉 底下有好多 脆肉瓜 蘿蔔 粟米🌽 同黑椒汁好襯 仲有粗身香脆薯條🥔 正🍴餐湯 紅白湯好足料 紅湯超多菜 白湯好足雞肉 忌廉夠香滑 配埋牛油餐包 正👍🏻#羅宋湯 #忌廉湯 #黑椒汁 #蒜蓉汁 #牛扒 #西冷 #羊扒 #薯條 #翠肉瓜Score 平均分<7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#金鳳大餐廳荔枝角長順街15 號d2 place 2 期3 樓 312鋪~~~~~~~~~~~~

🍴香燒羊扒餐 153 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#金鳳大餐廳
~~~~~~~~~~~~
2021-11-08
2021-11-08 36 浏览
仲記得細細個已經聽過金鳳呢個名!! 之前太子店成日都排晒隊, 又熱又多廢氣, D2開左分店真係太好既消息!餐廳又乾淨, 坐都坐得舒服D!今次二人行一人叫一份扒, 媽咪叫左份美國牛,我就食雜扒, 因為咩都有!先來餐湯同餐包~餐包仲係暖既, 好軟熟, 餐湯濃郁好飲, 仲有好多菜!貴族牛扒姐係牛肩肉, 肉味濃, 口感好好因為都幾厚架, 5成熟岩岩好, 生得黎唔會有血水, 好好食!另外雜扒就無咩要求, 大大份, 食肉獸都好飽! 正呀!

餐廳又乾淨, 坐都坐得舒服D!
另外雜扒就無咩要求, 大大份, 食肉獸都好飽! 正呀!
好耐之前已經幫襯太子嘅金凰!仲記得果時老闆仲成日在門口帶位不斷叫著「Follow Me」今日見尼個商場有尼間仲要有下茶餐我們叫咗兩個茶餐!都選瑞士西冷牛扒配雞中翼,一個要意粉,一個要薯菜個餐跟湯,餐飽及餐飲(凍飲不另收費)牛扒~落單時職員無問我哋幾成熟因自己平時食開七成熟!唔太接受太生上枱時發現偏生不過諗住牛應該唔怕啦!因自己冇特別強調要熟啲朋友果份牛就正常啲!點知我哋4隻雞翼有3隻都唔熟同職員反映後佢話幫我哋手上果兩碟全碟攞入去整熟啲職員仲特別講明啲牛都會同時熟啲!雞翼咁生點食呀我哋話OK!職員攞走我哋兩碟!我哋仲諗緊佢用咩方法將我哋食過果碟整熟啲!就嚟咗兩碟全新嘅!連薯條都換埋後上尼兩碟比起之前好好多尤其係薯條🍟蘿宋湯~好好味好啱我口味原先打算比負評!因無理由將客人食過嘅東西攞翻入去加熱不過見佢最後換過兩碟全新仲要質素仲好過之前果碟!值得一讚
今日見尼個商場有尼間仲要有下茶餐

原先打算比負評!因無理由將客人食過嘅東西攞翻入去加熱
不過見佢最後換過兩碟全新
仲要質素仲好過之前果碟!值得一讚

2021-11-06 46 浏览
今日去荔枝角行街買野,順便喺D2搵野食,依度食肆林立,都好多餐廳選擇,經過間金鳳餐廳,聞到好香噴噴鐵板味,餐廳仲坐無虛席,吸引到我好想去食。裝修懷舊港式西餐廳feel, 其實以前都食過金鳳,睇到依家個Menu 比以前選擇多左好多,除左傳統港式西餐外,依家仲多左美式扒餐,今日揀左一個港式鐵板餐同美式扒餐,滿足兩個願望。羅宋湯忌廉湯仍然保持水準,羅宋湯湯濃仲有好多菜,加埋個牛油餐包,真係無得輸。忌廉湯入口順滑,稀杰度岩岩好。1.貴族牛扒(七成熟)黑椒汁牛扒外面有煎到有焦香,中間仲有紅色,生熟度岩晒心水,牛扒肉味好濃厚,加埋黑椒汁提升味道,認真唔錯 ,仲有香脆薯格同蔬菜,好豐富。2.帶子牛柳餐(五成熟 )黑椒汁港式扒餐既特色就係鐵板餐放喺你面前,然後要打開張餐巾擋住d汁彈上你,黑椒汁倒落鐵板炸炸聲,証明鐵板好夠熱。帶子微微煎香好鮮味,牛柳5成熟,因為鐵板既熱力,牛柳中間係粉紅色,牛柳好厚,但肉質好嫩滑好juicy,牛味好濃, 仲有最中意既曲薯條, 好有港式扒餐既情懷。
1.貴族牛扒(七成熟)黑椒汁
2.帶子牛柳餐(五成熟 )黑椒汁
2021-11-04
  • 招牌牛柳餐
  • 貴族牛扒
2021-11-06 39 浏览
牛肉加價之後少咗好多肉同埋煮燶咗…同之前差好多.. 第一次係op放食評竟然係因為咁🥲有點sad 希望有改善…湯也不是熱的肉真心很柴唔知咩事 金鳳以前唔係咁ga!!!!!!🥲🥲🥲🥲😭🥲🥲有冇經理可以反映下
牛肉加價之後少咗好多肉同埋煮燶咗…
同之前差好多..
第一次係op放食評竟然係因為咁
🥲有點sad 希望有改善…
湯也不是熱的
🥲🥲🥲🥲😭🥲🥲
有冇經理可以反映下

外卖自取
2021-11-06 37 浏览
買咗戲票去睇永恆族, 經常經過D2 ,金鳳門口成日企咗好多人。今日六點三到,唔使等位, 試下究竟好唔好食。單點咗個咖哩雞扒扁意粉, 咖哩唔算好辣,雞扒質地煎得幾香脆。不過唔算好多汁,所以撈埋個意粉就有啲乾,而且意粉本身係無味嘅,所以食完成個有啲dry,唔係好滿足。另外叫咗個招牌牛柳餐,送埋餐湯、麵包同埋飲品 。紅湯菜夠多,唔係好酸易入口。牛柳叫咗七成熟,煎得好冧,質地好柔軟,配菜都夠多,薯條都算香脆,呢個餐算係不錯。

2021-11-04
  • 招牌牛柳餐
金鳳茶餐廳細細個已經喺荔枝角道老店食開,仲記得叫碟蒜蓉都要加兩蚊。😬今次經開荔枝角食到,都比舊店坐得舒服得多,午餐選擇不多,以扒餐為主。🥩來得金鳳勝在大大碟夠抵食,我地點左墨西哥汁鴛鴦扒餐同洋蔥雞扒餐。點左餐隨即送上羅宋湯忌廉湯🫕及餐包🍞,羅宋湯酸酸甜甜好開胃,點埋餐包食一流。👍🏿墨西哥鴛鴦扒好大塊,鑊仔牛柳煎得夠香再吸埋墨西哥汁好入味,而豬柳略嫌太厚難咬口,不過味道不過不失。洋蔥雞扒配薯菜一上碟熱辣辣,雞扒配搭香甜嘅洋蔥汁,醬汁香濃,最好另外還有少少配菜可以中和一下鋸扒嘅油膩。😌另外點左一杯懷舊金鳳嘅雪糕🍦紅豆冰,細個最喜愛嘅飲品😍,大個飲到別有一番風味。開心仔🥳

羅宋湯忌廉湯

墨西哥汁鴛鴦扒飯
洋蔥雞扒薯菜
雪糕紅豆冰
2021-11-01 27 浏览
金鳳大餐廳 D2 Place假日去d2 place玩,見到好多餐廳,但係都係呢間吸引我🤣出面排隊已經見到好多人鋸扒,入到去當然都係嗌返佢哋嘅名物!🤤😝嚟到先比咗兩個餐包,同埋兩碗羅宋湯,餐包仲熱辣辣,幾好食😝羅宋湯超級好飲!!少少辣得嚟又好惹味😝真係想飲多碗!洋蔥牛柳配廚師腸呢個唔係鐵板上嘅,仲可以揀薯菜,飯,意粉,我哋就揀咗薯菜,牛柳好好食,煮得好入味!另外叫咗個豬扒鐵板餐嚟到比佢嘅份量嚇親!真係好!大!塊!呀!最後食唔曬要打包拎走🤣🤣嘢飲叫咗個凍谷古,之前未試過,好似黑朱古力咁,幾好味又唔會太甜😝
金鳳大餐廳 D2 Place

洋蔥牛柳配廚師

另外叫咗個豬扒鐵板餐

金鳳大餐廳 (D2 Place) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓312號舖美國牛小排餐 (鐵板上) $175 (另可升級特飲)落單時,店員介紹美國牛小排的熟度最好選五成或以下,咁就揀五成熟啦!😚牛小排,無筋,牛肉同脂肪比例適宜,食落唔油膩,亦唔會過腍,肉質有咬口得嚟唔嚡、唔韌,唔會好似咬緊橡皮咁!美國牛小排肉食落仲有陣牛扒肉香+牛脂香,有驚喜!🤩牛柳餐 (鐵板上) $118 (另可升級特飲)由細到大去金鳳餐廳,一向都嗌開「牛柳五成熟吖唔該!」😆(其實鐵板好快就煮到塊扒變全熟)五成熟,可以形容是小妹心中金鳳牛柳黃金比例的熟度👍🏻🥩入口肉質厚肉又腍~ 論肉香牛脂香,港式肉扒餐確實會被美國扒餐比下去,不過港式扒餐吃的是軟腍口感+港式情懷,兩者各有擁躉! 對小妹嚟講,港式情懷、兒時回憶就比較重要啲!🥰 羅宋湯 (餐湯)酸酸甜甜,仲帶少少香辣味,開胃!而且椰菜、洋蔥呢啲蔬菜料好足!😋是日忌廉湯 (餐湯)港式濃杰忌廉雞肉湯鐵板好夠熱,當店員見到小妹order兩款扒餐上的配菜被鐵板燒到燶曬,就另外分開送上剛炸好脆卜卜的薯格薯條給小妹😚好窩心!嗱!呢啲咪就係我話無價嘅情懷啦!傳統
金鳳大餐廳 (D2 Place) (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓312號舖

美國牛小排餐 (鐵板上) $175 (另可升級特飲)
美國牛小排肉食落仲有陣牛扒肉香+牛脂香,有驚喜!🤩

牛柳餐 (鐵板上) $118 (另可升級特飲)
五成熟,可以形容是小妹心中金鳳牛柳黃金比例的熟度👍🏻🥩

羅宋湯 (餐湯)

是日忌廉湯 (餐湯)
港式濃杰忌廉雞肉湯

傳統港式扒房既親切,而且d牛扒同魚柳仲大大塊!抵食🥰😚 下次嚟會想試下升級特飲嘅「黑牛」 / 雪糕紅豆冰!😍
2021-10-26
再次回訪港式扒房😋今次試下美國扒🐮比拚一下佢同港式傳統扒類🥊😼👇所有扒餐配餐湯、餐包及飲料👇🇺🇸美國安格斯肉眼扒餐 $180因為安格斯牛較薄身所以唔用鐵板直接用碟上,佢地建議食3成熟或5成熟,我就揀左5成熟,超大塊😹😹😹嚇窒左我,真心抵食!佢脂肪比例高,油脂味同牛味都好重😋個薯格炸得超脆🤭!🍄野菌牛柳餐 $140呢款係用鐵板上🤩港式就係要鐵板!😏牛柳大大舊好厚肉🤩仲要係軟霖霖😋我反而中意牛柳多過安格斯🤭,估唔到野菌都好多份量,牛柳最底層仲有粟米同薯條😋勁飽🤰🫕羅宋湯、餐包每次去都係必飲羅宋湯😋真係好足料!
再次回訪港式扒房😋今次試下美國扒🐮
比拚一下佢同港式傳統扒類🥊😼
👇所有扒餐配餐湯、餐包及飲料👇

🇺🇸美國安格斯肉眼扒餐 $180

🍄野菌牛柳餐 $140

🫕羅宋湯、餐包
每次去都係必飲羅宋湯😋真係好足料!

2021-10-27
  • 牛柳餐