2008-04-13
因我很喜歡食牛腩及牛肚,見到下面有人post的comment,有好有唔好,咁都即管去試一試,,加上在屯門區,有好食的牛腩便更好了。唔駛去到中環大埔等地方咁遠。 上星期等埋老公收工,便揸車落去食,我叫左碗腩肚河,老公就叫左牛腩麵,再加一碟通菜,當時客人唔算多,但都要等一陣才來了碟通菜,碟通菜普通正常,再等多一陣來了碗牛腩麵,賣相一般,牛腩偏瘦,食落唔”鞋”,但麵唔彈牙,湯唔清甜,亦唔重腩味,喝一口……夠了!等了很久,我的腩肚河還未到,環顧四週,遲過我來的客人的粉麵都來了,我便叫阿姐跟跟,她答就來了,原來張單放在最底,唉…算了,終於等到我的腩肚河到了,一看之下,老公說牛腩似叉燒,牛肚得三片,牛腩亂七八糟,都是頭頭尾尾切剩而放在一齊,而部位更不是腩位,而是邊位來的,心想這間鋪頭咁小家,牛肚咁少,牛腩更不知所謂,已經遲了我的單,還比碗咁嘅腩肚河給我,牛肚食落有"壓" 味,牛腩冇腩味很"鞋" ,簡直一D都唔好食,普通一間牛什粉麵都好過佢,絕對係網友話齋"呢間好野黎架"!食牛腩都係中環,灣仔、大埔等地方好好多!
食牛腩都係中環,灣仔、大埔等地方好好多!