2022-06-22 175 浏览
朋友想食日式燒肉,在網上看到這間「金金日式燒肉店」,初頭還以為金金是韓式燒烤,但望真一點其實是日式燒肉來的。餐廳位於銅鑼灣地鐵站旁,非常方便。金金的裝潢猶傳統日系搭配西式風格,位置是木系元素,望去遠處還有一個酒類corner ,想飲酒的可以坐在這裡。餐廳有不同款式的食物選擇,基本的豬牛雞、海鮮、熱食、甜品、酒類飲品等等,當然還有日本、澳洲和牛的高級和牛。我們選金金的原因,其中一個原因就是餐廳在星期一至四可以無限時用餐,方便我們慢慢燒,慢慢傾計。除了Menu 的款式之外,金金還有一個激安優惠,實在太多選擇。● 1. 牛肋骨肉五品盛合在眾多牛肉之中,有選擇困難症的我們見到有一個五品盛合,正好適合我們。牛肋骨肉五品盛合分別有燒汁、果汁、鹽燒、川式麻辣以及鹽燒一口牛各4件,這個組合實在方便了不少人。可以先嚐嚐每一款式,覺得好食的話就可以單叫一個口味。我自己就覺得燒汁口味和鹽燒一口牛是較好食,燒汁和牛肉味互相吻合,而一口牛則是入口即溶,肥瘦分布正好,非常嫩滑。● 2. 鹽燒牛舌自己燒牛舌的話,要考考自己控制火爐的功力。事關牛舌不可以燒得太熟,我看準牛舌的顏色由鮮紅慢慢變熟色,要把握時間將其翻轉,
● 1. 牛肋骨肉五品盛合
● 2. 鹽燒牛舌
自己燒牛舌的話,要考考自己控制火爐的功力。事關牛舌不可以燒得太熟,我看準牛舌的顏色由鮮紅慢慢變熟色,要把握時間將其翻轉,燒多幾秒即可。這樣的牛舌就會稔軟,而且少少的鹽味卻剛好,不會蓋掉本身的鮮味。
鹽燒牛舌
● 3. 西班牙黑豚腩肉(鹽燒)
除了牛肉之外,黑豚腩肉在日式燒烤亦是一個好好選擇。腩肉的好處就是肥瘦分明,燒後肥腩位會變得金黃香脆,口感爽口彈牙。豬腩肉來講燒耐一點亦不怕,畢竟這還是豬肉吧。
● 4. 香草牛油廣島蠔
食得太多肉類,我們亦想嚐嚐燒廣島蠔。金金用上錫紙盒盛載廣島蠔,再以香草和牛油放在盒內,燒熟後牛油會完全融化,令蠔充分吸收香草和牛油的味道。
香草牛油廣島蠔
金金確實非常適合朋友、同事或者家庭聚會。
日式燒肉
2022-06-16
日式燒肉
2022-06-21 71 浏览
好耐無食日式燒肉啦,經同事介紹去左銅鑼灣尼間燒肉店試試, 有set lunch 之餘仲好抵食添, 小食及沙律無限任加👍🏻😘(5⭐️最高)厚切岩鹽沖繩黑豚燒定食(5⭐️)這個會跟一份爐邊燒蛋🍳, 店員會幫手將蛋慢慢整熟👍🏻。 雖然是岩鹽, 但每條黑豚肉唔會好鹽, 而且肥瘦分佈平均。 放入爐中燒3-5分鐘左右就食得😋。 燒汁牛肋骨肉拼鹽燒牛舌定食(5⭐️)一d都唔鞋口的牛肋骨, 加上野味燒汁👏🏻, 真心正🥰。雖然份量唔算好多, 但是食物有質素。推介-精選海鮮+燒肉盛合定食(5⭐️)當中包括的食材有美國頂級牛肉,西班牙黑豚,大虎蝦,岩鹽青檸手羽中(雞翼)。 我覺得西班牙黑豚最好食👍🏻。 好爽口同彈牙😋真心覺得正🥰🥰。 飛魚籽青瓜沙律(4⭐️)勝價比好最, 用青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 蟹柳等, 配上沙律醬及名貴飛魚籽👍🏻👍🏻。
定食

厚切岩鹽沖繩黑豚燒定食(5⭐️)
厚切岩鹽沖繩黑豚燒定食

燒汁牛肋骨肉拼鹽燒牛舌定食(5⭐️)
燒汁牛肋骨肉拼鹽燒牛舌定食

推介-精選海鮮+燒肉盛合定食(5⭐️)
精選海鮮+燒肉盛合定食

飛魚籽青瓜沙律(4⭐️)
飛魚籽青瓜沙律

定食
厚切岩鹽沖繩黑豚燒定食
燒汁牛肋骨肉拼鹽燒牛舌定食
精選海鮮+燒肉盛合定食
飛魚籽青瓜沙律
  • 特選厚切鹽燒牛舌
2022-06-21 50 浏览
去左銅鑼灣覓食飯聚唔想食得咁拘謹就搵左金金試試星期一至四 係冇時間限制🚫想食好啲仲有日本🇯🇵和牛可以㨂幸運指數高 更可以用激安價$168食熊本A5和牛肉眼🔆牛肋骨肉五品盛合 $1984款不同口味既牛肋肉。鹽燒一口牛每片肉 輕微燒一燒 就熟透而且入口即化🔆鹽燒黑豚肩爽肉 $98切成長條形堆成營火狀上菜已經好吸引😆燒到脆皮 仲好好咬口😋🔆生菜盛合 $48用黎夾肉最清爽唔會太油膩🔆泡菜芝士海鮮石鍋飯 $88泡菜味濃加上辣醬十分惹味鍋底夠熱 仲有飯焦真係食唔停口🔆巨峰提子梳打 $35朝日生啤 $48杯 仲做緊買3送1

去左銅鑼灣覓食

真係食唔停口

🔆巨峰提子梳打 $35

朝日生啤 $48杯 仲做緊買3送1
2022-06-18 64 浏览
🇯🇵金金日式燒肉店朋友見到銅鑼灣有間燒肉嘅二人餐幾抵食就決定去試吓佢🤔••••••••••••••••••••••••••VIP Set B $538🧆前菜櫻花玉子伊勢海老(2件)罴醋松葉蟹腳紙米卷(2件)🥗沙律和風牛舌沙律🥩盛合柚子岩鹽燒虎蝦(2隻)北海道清酒黑松露帆立貝(2隻)七輪燒活蛤特選澳洲M9和牛極上日本A4黑毛和牛五色胡椒一口牛舌秘製燒汁牛肋骨厚切貴族黑豚柚子胡椒雞腿肉香草牛油粟米燒🍚碗物 黑松露和牛炒飯🍮甜品 自家制牛乳凍(2杯)•••••••••••••••••••••••••••沙律:牛舌唔會好um配胡麻醬好味•前菜:玉子好好食,買相好靚以為會伏,點知原來勁出色,如果冇叫餐一定要單點🌟•炒飯 :正常發揮,唔算好重黑松露味,飯炒得幾乾身•燒肉盛合:牛肉肉味香濃,肉質嫩滑豬肉同雞肉都韌海鮮大隻,冇雪味以為會唔夠食,點知原來食完都幾飽•甜品:正常發揮••••••••••••••••••••••••••2個人埋單$5922人餐好多野食,最後個飯都食唔哂😂價錢唔貴,用料唔差,仲要有和牛有海鮮,都幾抵食👏🏻仲要星期一至四無限用餐時間,啱哂同朋友嚟聚會店員有禮貌,坐位都好闊落坐得舒

🇯🇵金金日式燒肉店

朋友見到銅鑼灣有間燒肉嘅二人餐幾抵食就決定去試吓佢🤔

VIP Set B $538

🧆前菜
櫻花玉子伊勢海老(2件)
罴醋松葉蟹腳紙米卷(2件)

🥗沙律
和風牛舌沙律

🥩盛合
柚子岩鹽燒虎蝦(2隻)
北海道清酒黑松露帆立貝(2隻)
七輪燒活蛤
柚子胡椒雞腿肉
香草牛油粟米燒

🍚碗物

🍮甜品
自家制牛乳凍(2杯)

•沙律:牛舌唔會好um配胡麻醬好味
•炒飯 :正常發揮,唔算好重黑松露味,飯炒得幾乾身

•燒肉盛合:
牛肉肉味香濃,肉質嫩滑
豬肉同雞肉都韌
海鮮大隻,冇雪味
以為會唔夠食,點知原來食完都幾飽

甜品:正常發揮

2個人埋單$592
2人餐好多野食,最後個飯都食唔哂😂
價錢唔貴,用料唔差,仲要有和牛有海鮮,都幾抵食👏🏻
仲要星期一至四無限用餐時間,啱哂同朋友嚟聚會
店員有禮貌,坐位都好闊落坐得舒服

📍 銅鑼灣怡和街2-6號英光大廈3樓
2022-06-15 104 浏览
二人前晚餐好豐富,比起放題式嘅燒烤,食物質素更勝一籌。特別係有日本產和牛供應 ,其中A4黑毛和牛,燒烤完油香更豐富,牛肉鬆軟,肉質鮮嫩,油花平均。海鮮方面,大蝦肉質新鮮,帆立貝配牛油烤到香噴噴,鮑魚切片燒,片片易入口又soft。食完燒烤拼盤先送上炒飯,炒飯粒粒分明,鑊氣十足,仲有好多黑松露醬,遠遠都聞到勁香。 而且星期一至四不限用餐時間,可以同朋友見耐D,慢慢燒慢慢嘆。❤️前菜* 櫻花龍蝦沙律豆腐* 金目鯛刺身沙律🧡燒物拼盤* 譏燒鮮鮑魚* 究極香茅網走大蝦* 清酒黑松露帆立貝* 佐賀產A4黑毛和牛* 蔥蒜牛舌薄燒卷* 鹽燒角切牛舌* 燒汁牛肋骨* 梅子味噌黑豚腩* 意大利香草雞腿* 有機蔬菜成盒💛黑松露和牛炒飯💚自家製牛乳凍

❤️前菜

* 燒汁牛肋骨
* 梅子味噌黑豚腩
* 意大利香草雞腿
* 有機蔬菜成盒
燒物拼盤 * 譏燒鮮鮑魚 * 究極香茅網走大蝦 * 清酒黑松露帆立貝 * 佐賀產A4黑毛和牛 * 蔥蒜牛舌薄燒卷 * 鹽燒角切牛舌 * 燒汁牛肋骨 * 梅子味噌黑豚腩 * 意大利香草雞腿

💛黑松露和牛炒飯

有機蔬菜盛合
  • 特選厚切鹽燒牛舌
  • 和牛
2021-12-28 756 浏览
今次先講總結 反一反傳統😊 總括嚟講 今日嘅用餐經驗係愉快嘅 店員服務好好 態度有禮 環境亦舒適 店員主動安排卡座 而燒肉本身質素亦唔錯 只係份量略嫌偏少今日同朋友去咗銅鑼灣食燒肉(我最愛嘅燒肉😋) 首先佢哋嘅午餐Menu係有八折 (其實好多時都覺得係mark高咗價錢然之後再減返落嚟 所以冇乜意思😅) 咁我同朋友就分別選咗貴族和牛雙拼燒 同埋特上燒肉五點盛合午市套餐包括湯, 沙律同牛舌 味道還好 然後主菜方面 我嘅貴族和牛雙拼燒牛肉本身質素唔錯 肉汁亦多 但份量真係偏少 未能過足癮 至於友人方面 佢個五點盛合包括牛肉, 雞肉, 魚 份量適中 價錢較為合理
特上燒肉五點盛合
貴族和牛雙拼燒
貴族和牛雙拼燒
2021-11-28 733 浏览
每星期六就係同男朋友拍拖既日子,所以我一定好好地搵餐廳. 由於太耐無去日本了, 好掛住日式烤肉, 就早早訂左檯, 食餐好既Happy Saturday.以前成日食任食烤肉, 要覺得回本, 每每都食得太飽!近年覺得食飽重要一直食, 也是浪費食物既一種行為. 所以今次選擇左唔係任食既烤肉.一入餐廳, 就覺得係去左日本既居酒屋🏮, 餐檯好闊落, 真係好岩聚餐. 點左個2人餐食, 餐牌既食物真係多元化👍🏻 未食先滿足.當啲肉同海鮮黎到, 我真係好懷疑夠唔夠食(因為我都算大食), 但食到最後我覺得係大滿足🤣.每樣食物都無令我失望, 和牛真係食少少都令人滿足既份量👍🏻, 海鮮都令人滿意. 完美既我餐:)會encore!!!

我餐:)會encore!!!
2021-11-27
我同班姐妹本身想飯聚,所以睇下邊間評論好,最後揀左E間,點知係惡夢既一餐🤬服務:🤬🤬🤬🤬🤬🤬1.大陸阿姐的服務過激,完全沒私人空間:一去到,有個大陸阿姨已經不停係到sell餐,我本以為一入黎sell都正常重點係⚠️係我地食緊期間,大概兩小時裏面,不停重覆咁黎sell,話咩好食。🤬講真,一次半次ok,多過頭好討厭,每次我地拿起menu,跟住行黎sell,完全唔比空間我地,變成好煩食物:🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬1.肉薄,性價比低去得食燒肉就預左貴,貴都5緊要仲要d肉咁薄,E個價錢事但去一間好過佢2.燒肉汁cheap燒肉汁係基本,佢個汁同韓和個d劣食燒肉一模一樣,cheap野黎😢大佬!我比幾千蚊食,連個燒肉汁都搞唔掂

服務:🤬🤬🤬🤬🤬🤬
1.大陸阿姐的服務過激,完全沒私人空間:

食物:🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
1.肉薄,性價比低

2.燒肉汁cheap

2021-10-11 1660 浏览
朋友生日話想食烤肉,有人推介呢一間,話好坐同埋唔貴,於是我就book咗枱試吓。因為朋友唔食牛,所以主要點晒豬,佢d豬都好正。本來想叫鹽燒赤豚里肌肉,可惜賣晒,咁就叫咗鹽燒黑豚肩胛肉、西班牙黑豚腩肉(岩鹽青檸汁)、厚切鹽燒黑豚腩肉、秒製味噌豬腸,另外仲叫咗特色野菜沙律、意大利香草鵝肝石鍋飯,仲有一份蔬菜合盛用嚟包烤肉。三款肉之中我反而最欣賞冇推介嘅厚切鹽燒黑豚腩肉,唔算太肥豬油香好夠但係如果可以再後啲就應該會仲正。個岩鹽青檸汁西班牙黑豚腩肉都唔錯,不過始終薄身,口感係會差少少,但係佢個岩鹽青檸汁做得好好,好清新,可以去咗啲油膩感覺。鹽燒黑豚肩胛肉都好食,脂肪分布唔錯,肉質好有彈性。秒製味噌豬腸好好食,雖然有D易燶,我自己就覺得少少燶係最好食嘅。意大利香草鵝肝石鍋飯嘅香草汁我自己覺得同飯好夾,鵝肝都算大嚿,不過唔知點解鵝肝味就唔夠香,另外都有少少煩焦。個特色沙律就感覺上普通咗啲,除咗入邊有椰果之外,基本上都係一對菜,我覺得叫多一個蔬菜合盛黎包烤肉好過。蔬菜合盛如果可以再多D菜會更開心。最後值得一讚嘅係佢哋啲侍應生好有禮貌,有三位女士serve我哋,三位都非常有禮貌,而家出面食飯好少見到咁嘅

厚切鹽燒黑豚腩肉
西班牙黑豚腩肉(岩鹽青檸汁)
鹽燒黑豚肩胛肉
鹽燒黑豚肩胛肉都好食,脂肪分布唔錯,肉質好有彈性。
秒製味噌豬腸

意大利香草鵝肝石鍋飯
特色野菜沙律
蔬菜合盛
蔬菜合盛如果可以再多D菜會更開心。

最後值得一讚嘅係佢哋啲侍應生好有禮貌,有三位女士serve我哋,三位都非常有禮貌,而家出面食飯好少見到咁嘅情況,令到呢一餐食得非常開心。
2021-10-08
2021-10-03 883 浏览
鍾意四圍搵食嘅我係網上見到呢間燒肉店D相賣相唔錯,決定去試吓,琴晚黎食,6:30入座已經有3枱客係度,舖內枱嘅位置空間算濶落,唔會好侷促。睇完餐牌雖然種類齊而且選擇多,但一心諗住黎食燒肉嘅我就好專一淨係係叫肉,第一輪點咗塊 日本 A5和牛西冷厚切 $498,厚切鹽燒牛脷 $98,24cm澳洲壺漬和牛 $138,豬腸 好似 $48,2L Asahi 生啤 $248。好快全部上晒枱,先試塊A5和牛,正!入口溶,冇筋,有牛味 ,比外面其他舖的牛好味。牛脷開頭第一塊有D韌,但估計係老闆經過聽到我講,就幫我換過,之後嗰幾塊全部好淋,正!24cm 澳洲牛 不過不失,豬腸 就麻麻,無論係放係爐旁邊慢” hong “或者放中間直接燒 始終唔能夠燒到乾身脆皮。食晒以上四樣已經有6-7成飽,之後第二輪淨係補飛份鹽燒牛肋骨肉 $98,好食,唔會太薄,有咬口又夠淋,有牛味!埋單二人共 $1307 價錢合理

2021-09-20 769 浏览
今日約了些舊同事吃Lunch, 我的皇太子也一起去, 我們有 9 個人, 其中5 個叫了個 4 人餐, 都幾材料都幾 OK. 蝦雖不是新鮮, 但肉質都 OK 的, 因我不吃牛的, 所以不好意思, 不知味道如何, 同事說好吃.  但今天是星期四, 只有我們一台加另一個4人的, 不知是否疫情問題, 生意有點差, 但對於我們反而落得清靜. 哈哈..不好意思囉.這個炒飯就嫌太乾了, 味道OK, 不太油&喊.這個 18吋五色牛肋骨, 同事說好好味. 整條的, 買相好靚.這個芥辣八爪魚就一般, 不夠芥辣味, 青瓜新鮮,好爽脆.他還有個蒸旦, 服務員很好, 因這個大舐位, 及要燒很久, 所以她幫我們拿去別的爐燒好才送回給我們. 謝謝.
黑松露雞粒炒飯
18CM五色牛勒骨

這個芥辣八爪魚就一般, 不夠芥辣味, 青瓜新鮮,好爽脆.
青瓜芥辣八爪魚
蒸旦
海鮮拼盤(四人餐)
沙律(四人餐)
魷魚筒
题外话/补充资料: 服務員很好.
2021-09-16
海鮮拼盤(四人餐)
2021-08-19 856 浏览
朋友生日咁岩黎左銅鑼灣,搵到金金燒有訂座,就黎試下,唔洗排隊。入面環境都幾好,坐得舒服唔太迫,傾偈夠清靜。朋友食完都有驚喜,覺得幾抵食,啤酒都好抵飲,牛肉豬肉樣樣都燒得好食。
入面環境都幾好,坐得舒服唔太迫,傾偈夠清靜。
話說經話銅鑼灣想食燒肉網上見到好評幾好 想試一試呢間去到餐廳 陰陰暗暗咁 又唔夠冷氣之後果鋪頭既職員sell果2人套餐536蚊因為我地唔想食海鮮所以散叫左澳洲和牛牛扒238蚊見到和牛牛扒同果89厚牛舌差不多大份O晒嘴 點知細份到離譜 薄身兩塊牛扒之後果鵝干炒飯石頭鍋都偏小份量岩岩好兩碗飯 我老公都唔夠飽整體味道唔差 但做生意手法好差餐牌只係有寫到價錢及牛扒種類但無寫有幾多G (重量)真心係當你遊客咁割!兩位560蚊左右 完全唔飽 份量細 唔會再返轉頭食!
話說經話銅鑼灣想食燒肉
O晒嘴 點知細份到離譜 薄身兩塊牛扒
之後果鵝干炒飯石頭鍋都偏小份量
岩岩好兩碗飯 我老公都唔夠飽

整體味道唔差 但做生意手法好差
餐牌只係有寫到價錢及牛扒種類但無寫有幾多G (重量)
真心係當你遊客咁割!
兩位560蚊左右 完全唔飽 份量細 唔會再返轉頭食!
2021-07-17 1031 浏览
.食物質素:🌕🌕🌕🌗🌑打卡指數:🌕🌕🌕🌗🌑抵食指數:🌕🌕🌕🌖🌑再訪機率:🌕🌕🌕🌘🌑==============================份量超佛心嘅一個set!三個女仔去都食唔晒🤣VIP二人盛 $538✨Refreshing前菜😆✨正正常常海鮮🦐✨好好食嘅肉盛🥩✨有機蔬菜盛合🥬✨碗物正常發揮🍚✨香滑牛乳甜品🍮全部肉類都好香好新鮮🤤嗰蔬菜盛合係用錫紙兜俾你用牛油同香草一齊煮嘅,味道有驚喜🤣黑松露和牛炒飯feel唔到黑松露😂但係炒飯幾好食👍🏻牛乳凍聽店員介紹係自家製的,有幾好食wor🤣📍金金日式燒肉店 Kinkin Yakiniku銅鑼灣希慎附近店員好熱心,服務態度好好🥰
食物質素:🌕🌕🌕🌗🌑

✨碗物正常發揮🍚
✨香滑牛乳甜品🍮

📍金金日式燒肉店 Kinkin Yakiniku
銅鑼灣希慎附近
店員好熱心,服務態度好好🥰
2021-07-06 1097 浏览
今日勁正去食燒肉 好味😋 款款肉都好正👍🏻⬇️6個人食都係食左$1817😋好抵食!食完已經想約食第二次🙈以間值得encore🥳6點前埋單,仲有指定餐牌半價。好抵!但今日試唔到😂1️⃣日本A5厚切和牛西冷2️⃣厚切鹽燒牛舌3️⃣28cm壺漬牛肋骨肉4️⃣38cm鎖鏈牛翼板5️⃣28cm壺漬M9和牛6️⃣澳洲和牛M9牛肉眼扒7️⃣西班牙黑豚頸肉8️⃣黑松露和牛炒飯

6點前埋單,仲有指定餐牌半價。好抵!但今日試唔到😂

1️⃣日本A5厚切和牛西冷