2016-12-23 199 浏览
見咁多正評就去下,點知同想像好大出入。叫左件十二安士牛扒,啲肉質唔掂,咬唔爛,又難切。個湯都好一般,無乜特別。叫做好過茶記果啲。但汁唔錯,薯容都唔錯。但價錢唔得,太貴。三百幾四百食件咬唔到嘅扒!啲脂肪又多,一件扒有一兩成係食唔到!個餐係全個餐單最貴,質素都咁!服務係好,環境一般,啲燈閃閃下好煩!好似交通燈咁閃!下次一定一定唔會再去!
個湯都好一般,無乜特別。叫做好過茶記果啲。
但汁唔錯,薯容都唔錯。
但價錢唔得,太貴。
服務係好,環境一般,啲燈閃閃下好煩!好似交通燈咁閃!
下次一定一定唔會再去!
2016-12-21 2529 浏览
好好好朋友生日,地區就大家方便,就上網搵左呢間餐廳!我地兩個人,早個幾星期就已經book 左位。去到時已經滿座,餐廳留左近門口既位置俾我地。呢間餐廳可算係我食過最好既西餐廳之一!裝修方面因為近聖誕,所以門口同入面都掛滿左聖誕裝飾,好有氣氛。店內牆上劃滿左食物既樣同製作方法。燈光微暗,枱上有個燈塔樣既燈仔外面貼滿雜誌既訪問,都不禁望左一陣服務方面場內所見職員有四個左右,人手好足夠,加水收碟都好快!職員有禮貌,黎到時有同我地介紹有咩招牌菜同選擇!食物種類好多,可以散叫或叫餐,飯、麵、甜品、扒,樣樣有。仲有個叫車仔意大利粉,今次無叫,下次可試下黑松露醬pizza 呢個係我地一黎到職員就推介我地試,話係得獎招牌菜!果然名不虛傳!一上枱就已經文到好香黑松露味!可以點草梅醬同夾菜食!我當然要就甘食,試下原味先啦!嘩嘩嘩!真係食到嘩嘩聲!黑松露好香,無石油果種怪味。餐廳一啲都唔孤寒,黑松露搽到成個餅都係,味道好濃郁!兩個人叫六吋好足夠,因食得太多會有好“流”既感覺。當食到一半,可以夾果醬同菜食,另有一番風味!美國肉眼朳呢個餐唔平,要成四百蚊,但塊扒真係好大塊!我叫左七成熟,所以仲有少少血水。扒好林,

裝修方面
外面貼滿雜誌既訪問,都不禁望左一陣

服務方面
黑松露醬pizza
黑松露醬pizza(6吋)
美國肉眼朳
呢個餐唔平,要成四百蚊,但塊扒真係好大塊!我叫左七成熟,所以仲有少少血水。扒好林,有牛肉果種“酥”味,夾住少少肥膏食簡真就係人間極品!切開入面啲肉紅紅地,好juicy !
正呀!
12oz頂級美國肉眼牛扒
厚切豬鞍
估唔到豬扒可以整到甘林!塊扒好厚身,厚過塊肉眼!肉質好似嫩雞肉甘林!超juicy ,yummy!
佢甘厚要整到剛好熟透又林真係唔簡單!食完會令你愛上食豬鞍!
美國特級厚切豬鞍扒
難得生日,我地每人加左48蚊要鵝肝。呢個比起之前係酒店buffet 食既更好味!佢煎到兩邊有薄薄既一層脆脆地,入面好林,完全無腥味!1.5oz份量對我地黎講剛剛好!,值得一試!
1.5oz鵝肝
金船長梳乎哩
估唔到係甘大個!之前食過既同呢個杯size一樣,但無升到甘高同甘大個!有微微既橙味!好棉呀!
梳乎哩(橙味)
奶茶慕斯
滑溜,但驚喜唔大。要揀既建議要試下個梳乎哩!
奶茶慕斯
好靚呀!唔捨得飲
有微微既薄荷味
薄荷朱古力咖啡
香蕉味唔重,但咖啡味好香
香蕉咖啡
呢度既食物真係做得唔錯,朋友食完都勁讚,唔怪得有甘多好評!
大家都食得好開心,唯一唔好係餐廳唔近地鐵站,行過黎要十零分鐘。
黑松露醬pizza(6吋)
12oz頂級美國肉眼牛扒
美國特級厚切豬鞍扒
1.5oz鵝肝
梳乎哩(橙味)
薄荷朱古力咖啡
  • 黑松露pizza
2016-12-19 212 浏览
諗住去食甜品,知道呢間小舖既梳乎厘幾正下見到呢個黑松露菌pizza好似幾高級甘就order左。。。同我想像中既pizza唔同樣。pizza表面較乾身, 可以沾萄葡汁食 。 中和返pizza會乾口的感覺仲叫左個金船長小食拼盤,最中意入面既炸芝士豆腐,因為芝士唔太“漏” ,所以食完唔會覺得好濟沾完中間特製醬汁仲可以中和食物油膩感覺~最後仲食左海鮮鮮果沙律,個人認為海鮮份量好多,沙律菜都唔苦 ,但蝦略嫌不夠爽檸檬什飮$28黑牛覺得個名好特別,原來係可樂加巧克力雪糕。。。白牛是雪碧加呍哩嗱雪糕金船長梳乎厘有幾隻味可以簡,未試過薑味所以order左,,好正,有小小似薑汁撞奶既感覺,但綿綿地,值得推介
諗住去食甜品,知道呢間小舖既梳乎厘幾正下

。pizza表面較乾身, 可以沾萄葡汁食 。

中和返pizza會乾口的感覺

沾完中間特製醬汁仲可以中和食物油膩感覺~
檸檬什飮$28
黑牛

金船長梳乎厘

• 金船長梳乎里
2016-12-15 182 浏览
大角咀食肆宜係多到數唔哂,由細到大呢到都係我同爸爸媽媽蒲開既地方後來搬走左所以好少黎呢到,無黎兩三年點知而家返黎已經唔同哂,多左好多好多新野食,而從前同屋企人最愛果啲餐廳都淨返好少時間既洗禮無人能夠阻止,能夠留低既就只有真材實料既人同物。今次黎到呢間金船長已經開左十年,能夠對抗咁多競爭而留係到,當然有佢既理由!七點幾黎到,唔算多人,餐廳唔太大但樓底高,比人好闊絡既感覺,牆身不乏關於航海既裝飾,感覺置身係船入面進餐,而且燈光較暗,比較適合情侶黎食海鮮沙律配千島醬 $98:首先黎到既係呢個海鮮沙律,一上枱真係比佢份量嚇親,鋪面既海鮮多到喊出黎!而且一啲都唔係平價果啲雪藏海鮮,淨係蝦都已經有三四隻,仲有埋青口魷魚等等,多到數唔哂囉食落都係無雪味算幾新鮮,尤其是個魷魚,切埋花而且煮得岩岩好好爽口!以為啲海鮮已經夠抵食?錯,下面仲有大量生果,士多啤梨、火龍果、梨、蘋果等等,您話今時今日有咩地方既沙律會咁真材實料平時海量既菜今次反而最少,好耐無食過咁抵既沙律!!堅推介呢個法式焗田螺$68:田螺一共有六隻,用左大量牛油蒜蓉作調味,所以味道都幾濃,配埋既法包雖然唔係熱烤,但面包皮相當脆口,用黎點汁就岩

海鮮沙律配千島醬 $98:
法式焗田螺$68:
田螺一共有六隻,用左大量牛油蒜蓉作調味,所以味道都幾濃,配埋既法包雖然唔係熱烤,但面包皮相當脆口,用黎點汁就岩哂,不過主角田螺就反而幾細粒,唔係太食到佢質感如何
香煎三文魚配比目魚 $148:
雖然叫到佢地好多廚師推介,而且大部份都係牛,但叫左呢個魚食,魚要煎得好食其實都唔易架!魚有石班同呢個揀,而我就揀左呢個可以一次過食哂兩種魚,挪威三文魚比起比目魚更香口,皮煎得微脆,魚肉熟度亦剛好,比目魚同樣岩岩好,魚肉一片片非常分明,兩條魚柳同樣調味唔濃但亦唔會太淡口,感覺上幾清淡,如果想食西餐又唔係食肉獸要厚切牛排果啲,可以揀下呢個,同坦加映既薯蓉反而勁多份量,好細滑,比起意粉或飯更飽肚!但我都食唔哂
金船長芝士漢堡包 $68:
見到牆身有好大個burger 圖案,幾吸引,而且見六十幾蚊幾平,就叫個黎試下!
個包都唔細,我呢啲大口怪都難一啖咬落去囉
配料都係普通既蕃茄洋蔥菜等等,但蕃茄較薄身,反而最厚身竟然係洋蔥!淨食塊洋蔥已經好攻鼻!個人唔太中意洋蔥但唔知點解今次既洋蔥辣口又會同個包幾夾,面包略嫌唔夠香脆,但令人意外係塊牛,服務員提議既7成熟的確岩岩好,牛肉唔算太大塊但肉汁好多!肉脂比例適中,感覺好新鮮。整體黎講呢個漢堡包係配料同醬汁唔算太突出,但牛肉肉汁令價錢值回票價!平食之選!
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心披薩 $ 108:
登登登登!一坐低問服務員有咩推介,佢話呢個係必點喎,有六吋同九吋,叫左6吋試試,作為得奬招牌菜,當然有其吸引之處,簡簡單單黑松露同芝士兩種食材,巧妙咁産生化學作用,而家芝士成日拉絲咁食太悶啦,今次用芝士粉鋪滿餅面,再焗至微脆鬆化,口感豐富,脆卜卜好過癮,薄餅夾着只有黑松露醬配牛油但已經極之香濃,第到真係無食過咁樣既薄餅, 獲獎確係有原因
難怪枱枱都叫
梳乎里(薑味):
晚餐加$38可以配個甜品,梳乎里味道有4種任選,冬日點左個薑味黎試,份量好大,比平時甜品店單叫既更大份,薑味無預期中既濃,但整體都高質,尤其是外皮好有口感,放耐左仲要唔會扁左!難得
心太軟:
心太軟夠熱但唔太流心,份量亦較細,但勝在朱古力味夠濃,都唔錯!滿足既一餐!
  • 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
2016-12-11 1810 浏览
呢間西餐其實都出名左好耐... 我自己就係好多年前已經黎過一次...不過已經無乜印象所以當今日朋友提議想黎食既時侯 都想再黎試下特別係重溫返佢既得獎食物 - 黑松露Pizza係咩滋味!其實佢都仲有幾款唔同既Pizza既~不過一埸黎到, 就緊係要試呢度獨有, 而且仲攞過第五屆明火食神爭霸戰健康菜式組銀獎既黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩 (6吋 $108, 9吋 $168)(味道:7/10, 份量:8/10)我地有4個人, 所以叫左9吋size~可惜...可能係期望過高了...聞係聞到好香濃既松露味, 但係食落口就消失了..........反而芝士味更濃, 感覺都係食緊片芝士餅多過似有松露...不過餅的確係做得幾鬆化~~ 口感黎講係OK員工都好有耐性咁介紹返呢款Pizza既三種食法...即係就咁食, 加提子醋食同埋連埋碟旁既溫室豆苗同雜菜一齊食個人黎講就覺得就咁食已經係最好既食法喇~(當下其實真係有少少失望....XDDD)好彩既係, 之後叫既食物反而唔錯!!under小食類既法式焗蒜蓉包 $30 (味道:8/10, 份量:6/10)叫之前完全無諗過原來係咁既樣XDDDD第一下覺得有d

所以當今日朋友提議想黎食既時侯 都想再黎試下

特別係重溫返佢既得獎食物 - 黑松露Pizza係咩滋味!
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
其實佢都仲有幾款唔同既Pizza既~

(味道:7/10, 份量:8/10)
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
我地有4個人, 所以叫左9吋size~

反而芝士味更濃, 感覺都係食緊片芝士餅多過似有松露...

不過餅的確係做得幾鬆化~~ 口感黎講係OK

員工都好有耐性咁介紹返呢款Pizza既三種食法...

即係就咁食, 加提子醋食同埋連埋碟旁既溫室豆苗同雜菜一齊食

個人黎講就覺得就咁食已經係最好既食法喇~

(當下其實真係有少少失望....XDDD)

好彩既係, 之後叫既食物反而唔錯!!
法式焗蒜蓉包

叫之前完全無諗過原來係咁既樣XDDDD

第一下覺得有d呃錢....30蚊得六條蒜蓉幼條...

但食落原來有好重好重既蒜蓉香味, 而且焗既時間岩岩好, 脆得黎唔會過火, 仲熱辣辣... 所以質素都係幾高的~
佢都仲有幾多小食類可以選擇~~
法國鵝肝牛柳粒炒飯
之後當然要叫返個飽食醫醫肚...

法國鵝肝牛柳粒炒飯 $118 (味道:8.5/10, 份量:7/10)

意想不到地, 飯粒分明之餘, 每粒飯都佈滿左鵝肝香氣!!♥

基本上炒飯唔使落過多既調味已經好好味了!!!

而且當中鵝肝粒同牛柳粒既份量都唔少~~~~ 呢個炒飯高質^^
呢度供應既飯類款式唔算太多
蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁
蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁
最後..見到佢都有幾多main course供應...就比豬手吸引左=P

蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁 $168 (味道:7/10, 份量:6.5/10)

有一個好處, 食呢度既豬手唔會好似去德國餐廳食咁熱氣

佢焗出黎係淋身既, 而且淋係面既醬汁都幾多... 不過唔係啖啖都食得出蜜糖味..某d部位既甜味會濃D~

但係隻豬手都幾細隻......T^T 試過一次就夠...
其他主食~~~
4個人咁食其實已經好飽....因為個黑松露Pizza都好飽肚下架~

埋單$532, 價錢算係合理~

下次黎食, 會揀係下午茶時間黎, 見到門外menu, 三四十蚊都有交易, 抵食好多XDDD
2016-12-03
法式焗蒜蓉包
2016-12-10 240 浏览
和朋友一起到金船長慶祝生日,其實之前食過兩次覺得不過不失,不過今次去嘅服務有啲令人失望。我哋一行四個人去食叫咗五樣嘢,分別肥牛沙律、車仔意粉、至尊薄餅、意式雲吞、同雞翼, 叫嘅時候感覺到侍應唔係好滿意我哋嗌嘅價錢,但係都乖乖地每人俾多$28轉套餐,食物黎到全部都無特別, 都係自己能力範圍可以煮得出,個湯仲過分。如果你沒有叫一啲貴價嘅套餐或侍應推介嘅食品,我真係唔推介大家去食,寧願行過幾步路去奧海城Simply Life,每人都係比多$100到,買返應有嘅服務同尊重。

2016-12-09
庆祝纪念
生日
  • 車仔意粉
2016-12-09 1110 浏览
 大角嘴一向是個消費平民價既地方,估唔到呢度都有間質素唔錯既西餐廳,一入到去就覺得間餐廳既格調都唔錯,地方唔算大,但就坐得舒服,最啱放完工攰攰地,約埋三五知己黎呢度gathering放鬆下。今次我地一行二人總共叫左2個set + 2份小食 + 1份甜品,滿載而歸由於花多眼亂既關係,我地就選擇係廚師推介度落手Dinner Set包一份餐湯+一份main dish+一份飲品餐湯我地就叫左一紅一白,兩個湯既味道都唔差,但係就略嫌稀身左少少,可以濃稠返D相信會好好飲。呢度既主打係黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza(6吋$108 ),算係素食類,係金船長既必食黎架,佢有三種食法:齋食;點提子醋;撈埋雜菜食。就咁食已經好好味,一放入口就有好大陣黑松露味爆出黎,而且夠哂鬆脆,小心食到一枱都係呀;點提子醋呢個食法好新鮮(可能係我孤陋寡聞xdd),提子醋既味道酸酸甜甜,非常開胃,配合埋一齊係意想不到既match,個人最鍾意呢個食法,超好味,一定要試下;至於配雜菜一齊食既感覺就好清新,但絕對唔會係dry,清清淡淡既雜菜,配埋濃味既黑松露,兩者互相配合住,唔會搶左大家既味,一齊食既味道好夾。白酒忌廉汁

由於花多眼亂既關係,我地就選擇係廚師推介度落手
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza
白酒忌廉汁煮青口
白酒忌廉汁煮青口($88)呢個亦係金船長既我最喜愛之一,個白酒忌廉汁係超好味,直頭想加個飯/麵撈黎食,青口總共有5隻,又夠哂大隻,對海產、蜆殻類有興趣的必試,絕對抵食!
香煎泰國老虎蝦拼帆立貝伴龍蝦汁天使麵
香煎泰國老虎蝦拼帆立貝伴龍蝦汁天使麵($178)等左咁耐,Main Course 終於出場喇!呢個天使麵完全索哂D龍蝦汁,味道鮮甜,D海鮮亦都煮得好入味。
10oz美國優質西冷牛扒
10oz 美國優質西冷牛扒($298)牛扒叫左七成熟,配意粉同紅酒汁,可能有人會覺得七成太熟,但佢仍然保持住好juicy,侍應仲會為食客提供埋海鹽自行調味,認真細心。
梳乎厘(原味)
原味梳乎厘(跟餐$38)食完正餐又點少得飯後甜品呢,由於梳乎厘即叫即焗既關係,大概等左15分鐘,唔想等咁耐就好睇住時間預先叫定喇,講返個梳乎厘先,一了開佢就出哂煙,又有好大陣蛋香味撲埋黎,相當吸引,質地又夠綿,味道又唔會死甜,啱哂冬天既時候暖一暖。
檸檬什飲(跟餐$16)味道似檸檬濃縮液溝7-up,又夠哂酸,好飲
薄荷浮冰(跟餐$16)俾佢個名吸引左,薄荷味好香,最啱鍾意薄荷清涼口味既你
题外话/补充资料: 另外,真係要讚一讚佢地既職員,先唔講佢地都好有禮貌,而且俾完餐牌我地之後仲慢慢介紹返有邊啲係佢地既必食、主打等等,亦好有耐性咁解釋返,亦都唔會催我地快啲落單;而且服務真係好細心,知道我地得兩個人又會安排我地去靜少少既位,佢地見我朋友未到但餐湯已上,就主動話幫我蓋住個湯先,廢事咁快就攤凍哂,值得俾個like呀!
2016-12-07
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza
白酒忌廉汁煮青口
香煎泰國老虎蝦拼帆立貝伴龍蝦汁天使麵
10oz美國優質西冷牛扒
梳乎厘(原味)
  • 黑松露馬卡斯芝士夾心薄餅,白酒忌廉汁燴紐西蘭青口
2016-12-09 650 浏览
話說好耐之前無意中同朋友闖入呢間西餐廳食過一次好好食近排家姐突然講起好食,於是帶受傷的母親大人出嚟試下不過勸大家唔好係尖咀坐小巴嚟,因為會減少了一半食慾店舖的裝修都沒有改變但位置確實不在鬧市比較難找但這些確實需要尋寶由於小巴的關係,胃容量只剩下一半所以同媽子兩個人決定一個set dinner加個黑松露pizza同必試的甜品餐湯不得不讚材料甚多有魷魚、蜆等海鮮湯亦很smooth絕對不是普通餐廳的質素蒜蓉包是我特別喜歡的外脆內軟的,蒜蓉味很香而且入味沙律是媽子的心頭好大大塊煎得又香又厚的鵝肝真的很棒!旁邊頌配有多士,真的很配除了蘋果還有提子乾味道酸酸甜甜的很開胃沙律菜也很新鮮呢~來到這裡當然要點杯飲品兩杯雜飲都很好味橙味和檸檬味都調得很好有點像雜果賓治的感覺來到這裡當然要點特別的創作食品「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩」名字真的很長但看到黑松露pizza直接點就對了它當然不是普通pizza黑松露與芝士比例調配得宜芝宜黏着pizza,黑松的味道與芝士非常搭配但它有3種吃法:1.直接吃,pizza很鬆脆,一次吃到松露和芝士的味道2.把旁邊的(幼嫩)菜夾在pizza中間一起吃3.配着餐廳葡萄
話說好耐之前無意中同朋友闖入呢間西餐廳食過一次好好食

近排家姐突然講起好食,於是帶受傷的母親大人出嚟試下

不過勸大家唔好係尖咀坐小巴嚟,因為會減少了一半食慾

店舖的裝修都沒有改變

但位置確實不在鬧市比較難找

但這些確實需要尋寶

由於小巴的關係,胃容量只剩下一半

餐湯(周打魚)__配蒜蓉包
餐湯不得不讚材料甚多

有魷魚、蜆等海鮮

湯亦很smooth

絕對不是普通餐廳的質素

蒜蓉包是我特別喜歡的
外脆內軟的,蒜蓉味很香而且入味
鵝肝蘋果沙律
沙律是媽子的心頭好
大大塊煎得又香又厚的鵝肝
真的很棒!
旁邊頌配有多士,真的很配
除了蘋果還有提子乾
味道酸酸甜甜的很開胃

沙律菜也很新鮮呢~
檸檬什飲(左)、香橙什飲(右)
來到這裡當然要點杯飲品

兩杯雜飲都很好味

橙味和檸檬味都調得很好

有點像雜果賓治的感覺
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩(細)
來到這裡當然要點特別的創作食品

「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩」名字真的很長
但看到黑松露pizza直接點就對了
它當然不是普通pizza

黑松露與芝士比例調配得宜

芝宜黏着pizza,黑松的味道與芝士非常搭配

但它有3種吃法:
1.直接吃,pizza很鬆脆,一次吃到松露和芝士的味道
2.把旁邊的(幼嫩)菜夾在pizza中間一起吃
3.配着餐廳葡萄醋/汁一起吃,消除了油膩感(必吃的~)
羊架__配薯菜
羊架點了7成熟,剛剛好的

很香的羊肉味,沒有任何"蘇"味

肉質幾嫩的,配上醬汁真的很豐富

薯條更搭了層層疊的樣子,很脆
而且更配有不少蔬菜(西蘭花、脆玉瓜)
<薑味>梳乎里
最後當然點甜品

這次特別點了薑味的梳乎厘

薑味不會太濃,一點也不辣
暖暖的感覺為冬天帶來暖意
心太軟配雪糕
心太軟也不俗的

朱古力味道不會太苦,蛋糕味很夠

不過原來雪糕配木慷也很配的
餐湯(周打魚)__配蒜蓉包
鵝肝蘋果沙律
檸檬什飲(左)、香橙什飲(右)
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩(細)
羊架__配薯菜
<薑味>梳乎里
心太軟配雪糕
行經門口,入面的職員即刻好熱情咁出嚟招呼我們,望下個餐牌,都 ok 的。於是就試下啦。Lunch set 都幾抵,50零蚊就有一個湯,一個小蒜蓉包,一個主菜和一杯飲品,仲唔收加一添。前湯十分特別,不是一般的忌廉湯,入面有一條條蟹柳絲 !主菜我挑了牛柳絲意粉。真的係牛柳絲,牛柳好像少左啲,但勝在仲有其他材料如三色椒。份量都 ok 。不得不讚的是服務十分好,侍應留意到我們前菜和主菜也上了,但好像未上飲品,主動過嚟問我們,然後十分快的替我們送來飲品。咁好的服務態度係在沒收加一服務費的情況下,真的很難得 ! 而且環境唔錯,坐得舒服。在大角咀,想吃得舒服啲可以試下呢間 ~

前湯十分特別,不是一般的忌廉湯,入面有一條條蟹柳絲 !

在大角咀,想吃得舒服啲可以試下呢間 ~
蟹柳忌廉湯和蒜茸包
牛柳絲意粉
2016-11-28
蟹柳忌廉湯和蒜茸包
2016-11-26 307 浏览
地方唔方便 但食物質素很好 點了黑松靈薄餅脆口 好食!!不過兩個人叫細就得了!份量都足夠!豬手好「林」,原本唔係好好豬手都叫左,好中意!精選一既意粉,轉做天使麵,整得好濃郁,夠味!忌廉疲菜有驚喜!估唔到都好味!
2016-11-23 399 浏览
今日同朋友去左大角咀金船長食飯,係鋪外睇落好似係一間普遍既茶餐廳,但入到裡面有另一番風味,呢度裝修好有特色以海洋風格為主,環境令人感覺舒服! 今日我地叫左呢度出名既"黑松露馬卡斯芝士夾心薄餅",食落口餅身又夠薄身,又脆口,又軟熟,配埋薄餅沙律菜,秘製提子醋汁一齊食好夾,提子醋有提子茸+黑醋,酸酸甜甜美味開胃!跟set既什菌忌廉湯配多士,都不過不失!千島汁海鮮鮮果沙律,海鮮份量好足,又有青口,又有蝦,又有蜆肉,魷魚圈,蟹柳,沙律菜,水果有蘋果,芒果,梨肉,火龍果,好多料好豐富,配起千島醬更加突顯好味新鮮!肉眼扒我地叫左7成熟,唔會太韌岩岩好,配埋醬汁同我最愛既薯蓉,粟米再加少少雜菜食起黎冇咁膩!最後點埋飲品,總括呢度除左特別既裝修之外,呢度仲有一個特色就係平民既價錢,一流既服務,高質數既食品,值得推介比朋友!

2016-11-21
2016-11-22 213 浏览
6月28 日,男友生日黎左金船長食。佢就未食過,我就起碼5,6年前食過一次,印象良好。一早book定枱是常識吧。同埋講定甜品寫字,hehee..環境佈置好特別,好海洋風,岩曬鐘意海既男友。而且服務唔錯。唯一麻麻既係枱與枱之間都幾迫。必點菜式當然係黑松露薄餅,每次食親黑松露都覺得好香,好想買返樽返屋企自己整野食,煮意粉or搽多士都超級正正子。加上佢特別既提子汁加埋d菜一齊食,好豐富既口感呀!跟湯上既蒜蓉包略嫌硬身左少少。湯就不過不失。亮點當然係心太軟啦。個人覺得如果球雪糕可以分開裝就更好啦。
環境佈置好特別,好海洋風,岩曬鐘意海既男友。而且服務唔錯。
唯一麻麻既係枱與枱之間都幾迫。

跟湯上既蒜蓉包略嫌硬身左少少。湯就不過不失。

亮點當然係心太軟啦。個人覺得如果球雪糕可以分開裝就更好啦。

2016-11-16 387 浏览
有人話金船長有個勁好食嘅黑松露PIZZA,所以今次專登叫男朋友黎試下第1樣緊係試左個黑松露PIZZA先,一出黎已經聞到好香,上面有好多芝士粉,入面黑色一點點就係黑松露,食落去好香,出面就脆脆地,可以點啲提子醋一齊食,個感覺好特別好得意,好少PIZZA會咁樣襯黎食,好食到淨係入黎食呢個都得晚餐叫左法式寶雲酥焗羊架,套餐有兩個湯揀,我就要左蕃茄海鮮清湯,個湯稀稀地,有蕃茄味同海鮮粒,都幾好咬羊架有3條骨,羊肉好食,冇整到好嚡好老,肉又夠厚。我加多左件鵝肝,都幾厚幾香,個外邊脆脆地,入面好嫩甜品就要左百爵茶慕思,茶味清清地,食落去都幾滑,而且出面唔多常見,一樣都好特別成餐飯最鐘意都係個黑松露PIZZA,一定會再去食
有人話金船長有個勁好食嘅黑松露PIZZA,
所以今次專登叫男朋友黎試下
第1樣緊係試左個黑松露PIZZA先,
一出黎已經聞到好香,
上面有好多芝士粉,
入面黑色一點點就係黑松露,
食落去好香,出面就脆脆地,
可以點啲提子醋一齊食,
個感覺好特別好得意,
好少PIZZA會咁樣襯黎食,
好食到淨係入黎食呢個都得
晚餐叫左法式寶雲酥焗羊架,
套餐有兩個湯揀,
我就要左蕃茄海鮮清湯,
個湯稀稀地,
有蕃茄味同海鮮粒,
都幾好咬
羊架有3條骨,
羊肉好食,冇整到好嚡好老,
肉又夠厚。
我加多左件鵝肝,
都幾厚幾香,
個外邊脆脆地,入面好嫩
甜品就要左百爵茶慕思,
茶味清清地,
食落去都幾滑,
而且出面唔多常見,
一樣都好特別
成餐飯最鐘意都係個黑松露PIZZA,一定會再去食
2016-11-16 219 浏览
今日做完野係大角咀周圍行,本來諗住走,跟住突然見到呢間餐廳.之前係朋友度都有聽過,今日咁岩見到就走左入去試下。一入去可能我地都比較遲,所以唔洗等都已經有位。黑松露薄餅根據餐廳職員講呢個黑松露薄餅係餐廳嘅出品,我地好好彩咁遲都仲有得食,我地今晚就有口福食,黑松露薄餅入口夠晒香,一啲都唔會乾,仲好啖啖黑松露味,而且整得夠晒脆,餐廳果然係即叫即整,一啲都無花假。蜜汁豬手豬手最重要嘅一點係入口要夠嫩滑,餐廳呢碟豬手入口夠晒滑,而且蜜味十足,份量亦都好足唔會太小,而且加多小小錢仲可以配埋塊鵝肝,鵝肝入口即溶唔會苦,配小小黑醋汁就已經非常完善。心太軟心太軟最緊要係皮薄內裡又要夠流心,廚師整得唔錯,份量十足嘅同時整得夠晒流心,個人係心太軟嘅粉絲,餐廳絕對值得一讚因為心太軟唔會乾晒,味道又夠平均,唔太甜。二個人食三個樣野食到飽晒,真係好滿足,絕對值得再黎

一入去可能我地都比較遲,所以唔洗等都已經有位。
黑松露薄餅

蜜汁豬手

心太軟

二個人食三個樣野食到飽晒,真係好滿足,絕對值得再黎
2016-11-02 568 浏览
想食西餐,朋友帶去左大角咀"金船長",好得意,想起套西片,裡面都裝飾都好配合店舖的名字啊頂上有一個大網放有水泡,牆壁上掛上了一些船的圖架,還有船舵,真的似上了船上食野,在海洋裡~~有廚師推介,都有幾個唔同種類嘅餐,有肉,扒有海鮮同配意粉,配餐湯同咖啡茶餐湯配有一件法包,一隻碟盛載了湯同包,好整齊,海鮮沙律,好正,好新鮮,足料,食多個都得.點了12安士的肉眼扒,煎得好靚,好香,味道很好,肉眼質好,份量足,12安真係剛好,不太多,大份都食唔晒配了薯蓉,上面插上類似餅乾,好似一個船舨,幾有心思,又有栗米和瓜配菜,黑松露Pizza,好似炸蝦多士,外皮炸得好香脆,不過火,仲要唔油膩,真係好好,黑松露溝芝士好香,好香口,好好味,薄皮脆,加上有d菜,夾起一齊吃更好因為始終炸野,有菜感覺良好D呢個Pizza整法好特別同創新,真是要一試!升級白酒,配海鮮同肉絕配再有一杯飲品.好滿足.

呢個Pizza整法好特別同創新,真是要一試!

升級白酒,配海鮮同肉絕配再有一杯飲品.好滿足.