點解冇人講長沙灣開咗間咁好食嘅台灣菜餐廳嘅?依間台灣菜餐廳新開,見佢有好多新店開張優惠。難得嘅係夜晚時間六點左右冇乜人,坐得舒服。好多嘢都想試,但係胃仔空間有限,所以叫咗一個餐同啲散食。依家新店開張,仲有多個優惠!🌼香酥排骨滷肉飯(餐)HKD78餐有前菜、2份小食、主食、甜品、野飲前菜:滷蛋(餐)小食:炸花枝丸,雞米花甜品:仙草芋圓飲品:古早味冬瓜茶 +仙草(+$4)好抵好抵‼️冬瓜茶有啲冬瓜粒喺入邊,好清爽,個人認為仲有少少茉莉茶底味。前菜同小食都味道不錯。至於個主食香酥排骨,感覺佢係比較健康嘅做法,唔會油立立,炸得幾好。滷肉飯比起傳統嘅台灣滷肉飯少油,符合港人口味。🌼起司蛋餅(玉米/肉鬆)HKD36個蛋餅肉鬆料好足,比起其他台灣店餐廳,好明顯佢壓實咗啲肉鬆🫢🫢 啱晒肉鬆控🌼澎湖香酥蝦餅(3件) HKD46蝦餅入面有蝦粒,仲要唔少,炸出嚟脆卜卜好好味。🍨至於個跟餐甜品,有驚喜。佢啲芋圓煙靭清甜,糖水汁用咗黑糖同埋花奶溝,又幾好味喎
點解冇人講長沙灣開咗間咁好食嘅台灣菜餐廳嘅?
好多嘢都想試,但係胃仔空間有限,所以叫咗一個餐同啲散食。
依家新店開張,仲有多個優惠!

🌼香酥排骨滷肉飯(餐)HKD78
餐有前菜、2份小食、主食、甜品、野飲
前菜:滷蛋(餐)
小食:炸花枝丸,雞米花
甜品:仙草芋圓
飲品:古早味冬瓜茶 +仙草(+$4)
好抵好抵‼️

🌼起司蛋餅(玉米/肉鬆)HKD36

🌼澎湖香酥蝦餅(3件) HKD46
蝦餅入面有蝦粒,仲要唔少,炸出嚟脆卜卜好好味。

古早味冬瓜茶 +仙草(+$4)跟餐
起司蛋餅(玉米/肉鬆)澎湖香酥蝦餅
香酥排骨滷肉飯(餐)
古早味冬瓜茶 +仙草(+$4)跟餐
起司蛋餅(玉米/肉鬆)澎湖香酥蝦餅
香酥排骨滷肉飯(餐)
2025-06-29 118 浏览
今日行完D2 Place,行過呢間食台灣野的餐廳,見到佢啲套餐好平,仲要唔使收加一,就一於入去食下。紅燒牛肉湯麵餐揀咗粗麵,要多麵仲要唔使加錢,佢啲牛肉好淋,麵質好煙韌,湯底有少少辣好惹味;前菜(揀咗小黃瓜)即係醃製咗嘅青瓜,酸酸甜甜好開胃。小食可以揀兩款(炸花枝丸同埋雞米花)花枝丸有一粒,好彈牙;雞米花有三粒,炸到好香口。凍芋圓奶茶(跟餐加$9),好大杯,芋圓有口感,叫微甜就剛剛好。跟餐加$22 要左個肉燥青菜,大大份,估唔到肉燥都幾多。貢丸魚丸湯米粉餐揀左紅燒湯底,配埋爽口的米粉食好掛湯,貢丸同魚丸都幾夠彈牙。前菜(揀左滷蛋)小食(揀左台式香腸同雞米花)台式香腸有兩塊,真係好似係台灣夜市食的味道。凍珍珠香芋奶綠(跟餐加$9)又係大大杯,個香芋味好濃郁😍😍所有套餐仲要送埋甜品仙草芋圓,芋圓有四粒,口感煙韌👍呢餐真係好有驚喜,性價比好高,重點唔使加一,兩個人食咁多先係$180。

紅燒牛肉湯麵餐

前菜(揀咗小黃瓜)
即係醃製咗嘅青瓜,酸酸甜甜好開胃。

小食可以揀兩款(炸花枝丸同埋雞米花)
花枝丸有一粒,好彈牙;雞米花有三粒,炸到好香口。

跟餐加$22 要左個肉燥青菜,大大份,估唔到肉燥都幾多。

貢丸魚丸湯米粉餐

前菜(揀左滷蛋)

小食(揀左台式香腸同雞米花)
台式香腸有兩塊,真係好似係台灣夜市食的味道。

凍珍珠香芋奶綠(跟餐加$9)
又係大大杯,個香芋味好濃郁😍😍

所有套餐仲要送埋甜品仙草芋圓,芋圓有四粒,口感煙韌👍

3K
2025-06-28 121 浏览
同好耐無見嘅同事食飯,近近地去左佢屋企附近一間新開的台食店叫金緣居,七點多來到客人不少啊😋⭐貢丸魚丸湯米粉朋友份主食要左碗湯米粉,小食同前菜就揀左貓耳朵、炸花枝丸同台式香腸,個餐仲有一碗仙草芋圓添。一個餐有晒咁多野,真係人少恩物,唔使下下搵人分亨先叫得😋講返碗米粉,貢丸同魚丸都幾爽口彈牙,米粉吸左湯汁正呀😋⭐大大雞扒滷肉飯自己就點左雞扒飯,真係如同餐名般,塊雞扒勁大塊,炸得酥香肉嫩,好食🤤滷肉飯半肥瘦調味唔錯。仲有滷蛋、雞米花、台式香腸,哈哈,無留意滷肉飯已有滷蛋,小食又揀左佢添,唔緊要比朋友食啦😝⭐玉米起司蛋餅仲加左份蛋餅,揀左粟米口味,蛋餅入面好多芝士,仲有沙律醬,酸酸甜甜口感煙韌,正喎🤤⭐黑糖珍珠奶茶 & ⭐珍珠奶綠飲品加錢轉珍珠奶茶,一杯要黑糖,一杯要奶綠,茶底幾香幾好飲,但珍珠略硬,扣分🤭總括黎講係抵食又好食嘅,推介~

⭐貢丸魚丸湯米粉

⭐大大雞扒滷肉飯

⭐玉米起司蛋餅

⭐黑糖珍珠奶茶 & ⭐珍珠奶綠

總括黎講係抵食又好食嘅,推介~
2025-06-26
2025-06-26 99 浏览
喺明愛醫院附近新開咗間台式料理,全日免加一好抵食, 11點前有早餐, 11點後全日套餐包主食、前菜、小食、甜品、飲品超級豐富,每樣都細細碟可以試好多款,仲可以追加蔬菜或湯品我哋一行二人揀咗兩個套餐,前菜滷蛋同貓耳朵都係涼菜,正常發揮好開胃,小食雞米花係炸雞粒,外皮香脆肉質軟熟,另有台式香腸同炸花枝丸大大雞排滷肉飯 $88真係好大塊,分咗兩排條條都好多肉,炸皮好脆仲有少少味粉好香口,滷肉飯夠晒肥,多汁但唔會太鹹,送飯啱晒清燉牛肉麵 $72個湯好清甜冇味精,牛腱厚身肉質軟滑,牛筋有膠質,可以免費轉淮山麵,幼身比較爽口追加小食揀咗肉燥青菜 +$22 菜心好腍好甜,揀咗肉燥另上可以按口味調節,同埋紫菜豆腐湯 +$20 大大碗有一粒粒軟滑豆腐同鹹香紫菜,豐富蛋白質又暖胃凍香芋奶綠 +$9 有粒粒芋蓉,奶綠清香;熱水果烏龍菜 +$6 以鮮果粒加入濃香茶底,清甜醇厚好好飲最後仲有一小碟仙草芋圓,有花奶調味,少少哋唔會太飽,又有甜品食好滿足

大大雞排滷肉飯 $88

清燉牛肉麵 $72

2025-06-21 261 浏览
星期六同朋友一齊去左食台灣菜長沙灣有間新開嘅台灣菜 金緣居我叫左個全日套餐招牌三寶麵 套餐 揀左 紅燒湯底 粗麵套餐包左 前菜 三選一 我揀左 小黃瓜食落爽脆,酸酸地 好開胃小食 三選二 試左 雞米花同炸花枝丸雞米花 炸粉唔厚,食落啖啖肉 味道唔錯炸花枝丸都幾好食招牌三寶麵 係牛筋 牛肚 牛腩份量都幾大份,紅燒湯底 惹味,食落唔算太油粗麵份量足,幾滑溜。牛筋 炆得啱啱好,保留到口感,味道都唔會太鹹。牛肚,薄切入味,炆得夠腍牛腩 一大件 啖啖肉 好實在。餐仲有個甜品 仙草芋圓,細細碟,啱啱好。芋圓 整得煙煙韌韌,唔錯飲品 叫左 凍咖啡 去糖去冰少奶 加仙草咖啡大大杯 好香濃,加左仙草都好夾另外叫左個小食 甘梅地瓜條炸得啱啱好 炸粉唔厚,食到地瓜嘅甜味。套餐啱哂有時一個人又想食下小食 甜品嘅食客。
星期六同朋友一齊去左食台灣菜
長沙灣有間新開嘅台灣菜 金緣居

我叫左個全日套餐
招牌三寶麵 套餐 揀左 紅燒湯底 粗麵
套餐包左

前菜 三選一 我揀左 小黃瓜
食落爽脆,酸酸地 好開胃
小食 三選二 試左 雞米花同炸花枝丸
雞米花 炸粉唔厚,食落啖啖肉 味道唔錯
炸花枝丸都幾好食

招牌三寶麵 係牛筋 牛肚 牛腩
份量都幾大份,紅燒湯底 惹味,食落唔算太油

粗麵份量足,幾滑溜。

牛筋 炆得啱啱好,保留到口感,味道都唔會太鹹。
牛肚,薄切入味,炆得夠腍

牛腩 一大件 啖啖肉 好實在。

飲品 叫左 凍咖啡 去糖去冰少奶 加仙草
咖啡大大杯 好香濃,加左仙草都好夾

另外叫左個小食 甘梅地瓜條

炸得啱啱好 炸粉唔厚,食到地瓜嘅甜味。

套餐啱哂有時一個人又想食下小食 甜品嘅食客。
2025-06-21
2025-06-09 387 浏览
**🍖 香酥排骨滷肉飯套餐 $78** ▫️ 可選走小黃瓜/韭菜排骨炸得金黃酥脆,肉質保持juicy ▫️ 配餐三重奏:滷蛋入味+台式香腸甜鹹+花枝丸彈牙 ▫️ 升級**黑糖珍珠奶茶**(少甜少冰)黑糖掛壁超邪惡 **🐔 大大雞排滷肉飯套餐 $88** ▫️ 紅燒風味|雞排大過手掌!外皮脆肉質嫩 ▫️ 自選米粉底|吸盡滷肉汁 ▫️ 配**古早味冬瓜茶**(少甜)清涼解膩 **🌯 牛肉捲蔥餅 $36** 餅皮煎得香脆,牛肉餡爆汁,蔥段清新解膩 **🍧 仙草芋圓** 芋圓Q彈有嚼勁,仙草滑溜,完美作結 #台式滷肉飯 #脆皮雞排 #珍珠奶茶 #港女食台灣菜

**🍖 香酥排骨滷肉飯套餐 $78**

▫️ 可選走小黃瓜/韭菜

排骨炸得金黃酥脆,肉質保持juicy
▫️ 配餐三重奏:滷蛋入味+台式香腸甜鹹+花枝丸彈牙

▫️ 升級**黑糖珍珠奶茶**(少甜少冰)黑糖掛壁超邪惡

**🐔 大大雞排滷肉飯套餐 $88**

▫️ 紅燒風味|雞排大過手掌!外皮脆肉質嫩
▫️ 自選米粉底|吸盡滷肉汁

▫️ 配**古早味冬瓜茶**(少甜)清涼解膩

**🌯 牛肉捲蔥餅 $36**

餅皮煎得香脆,牛肉餡爆汁,蔥段清新解膩

**🍧 仙草芋圓**

芋圓Q彈有嚼勁,仙草滑溜,完美作結
#台式滷肉飯 #脆皮雞排 #珍珠奶茶 #港女食台灣菜
2025-06-07 303 浏览
我有個同事住喺長沙灣,佢知我喜歡食美味台式料理,就介紹我去佢樓下間台式餐廳,這間餐廳叫金緣居,佢話主食嘅全日套餐都煮得好食,仲有連埋前菜、小食、甜品、飲品,食物質素好,價錢又唔貴,亦都冇收加一,而且餐廳地方寬闊整潔,枱凳整齊,令人坐得舒服。我選咗全日套餐嘅貢丸魚丸清湯淮山麵,包含前菜小黃瓜,小食炸花枝丸、台式香腸,甜品仙草芋圓,飲品水果烏龍茶,朋友就選咗招牌三寶粗麵(牛腩、牛肚、牛筋),亦包含前菜貓耳朵,小食炸花枝丸、台式香腸,甜品仙草芋圓,飲品蜂蜜柚子茶,我哋仲叫多一個前菜涼拌小黃瓜及小食炸春卷,這個台式食品真係豐富,多謝同事介紹來食。🐖🐠貢丸魚丸清湯淮山麵湯頭清澈甘甜,帶有淡淡香味,襯托淮山麵的天然甜味,貢丸紮實彈牙,豬肉鮮味濃郁,咬下時肉汁滲出,魚丸白身魚漿製成,口感細嫩帶微Q,淮山麵淺褐色麵條,山藥添加讓口感滑順帶黏性,吸附清湯後更顯溫潤。🐃招牌三寶粗麵牛腩半筋半肉,燉到軟爛卻不散,纖維中帶著膠質黏唇感,牛肚蜂巢肚切條,滷得入味仍保脆度,嚼勁十足,牛筋晶瑩剔透如琥珀,入口即化帶黏性,膠質感最濃郁,粗麵偏寬的鹼水麵,掛湯力強,與濃郁牛肉味形成對比。🥗前菜涼拌小黃瓜醃漬得脆爽,酸甜

🐖🐠貢丸魚丸清湯淮山麵

🐃招牌三寶粗麵

🥗前菜
涼拌小黃瓜醃漬得脆爽,酸甜中帶麻油香,令人食落更開胃。
貓耳朵是黑色涼拌小木耳,入口彈牙,拌微辣醬,亦令人食得開胃。

🧆小食
炸春卷外皮金黃酥脆到能聽見「喀嚓」聲,內餡粉絲、木耳絲、絞肉濕潤。
炸花枝丸表面凹凸顆粒感,咬開可見花枝塊,甜味鮮明,配胡椒鹽更提味。
台式香腸肥瘦比3:7的厚實口感,高粱酒香突出,蒜片辛辣平衡甜度。

🫕甜品
仙草芋圓嘅仙草凍如黑玉,滑溜帶草本微甜,芋圓地瓜圓嚼感實在,淋上甜而不膩的鮮椰奶,最後食這個甜品真適合。

🍹飲品
凍水果烏龍茶嘅冷泡烏龍的焙香與鳳梨、蘋果的果甜交融,尾韻有柑橘皮清香。
熱蜂蜜柚子茶嘅濃稠柚子醬的酸甜中帶蜂蜜溫潤,熱飲時柚子皮香氣更明顯。
2025-06-04 262 浏览
主食揀左香酥排骨滷肉飯,同埋貢丸魚丸湯米粉,排骨同滷肉飯香而不膩,貢丸魚丸新鮮爽口。每個餐可揀3款小食 ,今次叫左貓耳朵、炸花枝丸、台式香腸、小黃瓜、雞米花,小食份量唔算多,但每份新鮮整,味道好似去完台灣夜市咁正宗。隨餐附送飲品及仙草芋圓。今次另外加左啤酒同麻辣鴨血,兩個人加埋$200仲有找。雖然位置唔算太方便,不過食物味道好,感受到小店用心煮,值得推介。

隨餐附送飲品及仙草芋圓。

今次另外加左啤酒同麻辣鴨血,兩個人加埋$200仲有找。

2025-06-03
2025-05-11 349 浏览
今日母親節,同母親去一間在屋企附近新開嘅舖頭,叫做金源居嘅台式料理食晚飯,食肆好新淨,裝修亦都好靚。我哋叫咗兩個台式套餐。第一個叫台式雞肉飯,配小食(小黃瓜,炸花枝丸),甜品有仙草芋圓及飲品蜂蜜柚子茶。另一個是招牌三寶麵(牛肚、牛根、牛腩),我揀了粗麵,小食是紅猫耳朵,雞米花,當然亦有甜品仙草芋圓及凍蜂蜜柚子茶。食物十分好食,新鮮,好有台灣風味。牛三寶有牛味,炆得十分之林,軟熟。小食十分豐富多元化,能開胃。食完覺得好有滿足感,比起去大酒樓食母親節饭,一樣咁滿足,一樣咁開心。
2025-05-11 251 浏览
二人同行,點選了:1/ 紅燒牛肉麵,牛肉沒有味道,紅燒就是紅色辣椒油,湯底凍的 2/ 珍珠奶茶,沒有茶味,只有苦味,珍珠也不好吃另一個餐(雞肉拌麵)則等候了40分鐘也沒有上,但其他後來的幾台客人也陸續上餐座位極度狹窄,枱與枱之間只有「半個身位」,每次侍應經過也也會撞到椅子,完全不能安坐食飯搞掂
二人同行,點選了:
2/ 珍珠奶茶,沒有茶味,只有苦味,珍珠也不好吃