翻新好一段時間的山頂廣場重開,令我興奮不已! 當日,走到懷舊冰室 <金牌老香港茶餐廳>!堂食設有室內外,室外美景盡收眼底!播放舊歌,包括:梅艷芳、陳百強、徐小鳳、許冠傑、張德蘭...等!餐牌有不少選擇,蒸飯、炒飯、炒粉麵、焗飯、粥、小菜、出前一丁、撈丁、流心西多士、菠蘿包、湯、煲仔菜、湯麵、咖哩、飲品...等,選擇多元化!紅豆冰都有幾個配搭呀!我飲嘅係麥精奶紅豆冰!紅豆麥精維他奶 (凍) $42紅豆麥精維他奶各佔一半比例,紅白色層次分明!混合甜美的紅豆! 麥精奶跟紅豆冰也夾得來!店方用上的冰是一大磚碎冰!黃金咸牛肉西多士 $78輕輕切開西多士,咸牛肉下面是鹹蛋黃,雙重鹹香滋味!被炸至金黃的西多士牢牢的包圍住,不讓其原汁原味流失,邪惡到極點呢!上山頂食邪惡懷舊冰室美食,就算 Double 價都值回票價!
翻新好一段時間的山頂廣場重開,令我興奮不已!
 當日,走到懷舊冰室 <金牌老香港茶餐廳>!
堂食設有室內外,室外美景盡收眼底!

紅豆冰都有幾個配搭呀!我飲嘅係麥精奶紅豆冰!

紅豆麥精維他奶 (凍) $42
 麥精奶跟紅豆冰也夾得來!店方用上的冰是一大磚碎冰!

紅豆麥精維他奶
黃金咸牛肉西多士 $78

黃金咸牛肉西多士
2019-12-14
紅豆麥精維他奶
黃金咸牛肉西多士
2020-07-10 866 浏览
今日突然想去山頂,就打俾阿妹有冇興趣一齊去下,都好耐冇去,咁啱佢男朋友又想去咁就join 埋撘巴士上山頂。一落車就見到成個商場都裝修左,好靚好舒服😌。阿妹話肚餓不如食d野先,搵左間懷舊餐廳食野,我叫咗個瑞士雞翼撈丁😋,同阿妹share,阿妹男朋友就叫咗個老香港楊州炒飯,另外再叫咗個脆致甜味西多士🤪🤪。老香港楊州炒飯,飯都查得幾好每粒分明。脆致甜味西多士,呢個極之推介,外脆內軟嘅西多士超級好食😋😋瑞士雞翼撈丁,呢個瑞士汁偏苦,而且面質比較乾所以一般😌

老香港楊州炒飯,飯都查得幾好每粒分明。

脆致甜味西多士,呢個極之推介,外脆內軟嘅西多士超級好食😋😋

瑞士雞翼撈丁,呢個瑞士汁偏苦,而且面質比較乾所以一般😌
2020-07-05
2020-06-28 617 浏览
今日8:00pm未到前往此餐廳晚餐,中年女侍應以8:30關門理由趕人客走,明明周圍都係枱,明顯倒老闆米,基本工作及服務態度都未有,很難相信食物及產品有質素保証!!

昨日見疫情穩定了,就帶小朋友上了山頂一遊,下午茶時間在山頂廣場發現這間「金牌老香港茶餐廳」,走懷舊香港風,已經3點,但依然需要等位,看來不錯,決定進去試試魚香茄子飯微辣,但好惹味,幾有鑊氣,像酒家出品!粟米肉粒飯賣相很好,豬肉尺寸粒粒均勻,肉質軟,小朋友很喜歡吃,而且份量大,兩個小朋友都吃不完!最後,另加了瑞士雞翼,可惜忘了拍照,有2隻或4隻選擇,味道和太平館出品相似,甜甜地,亦夠入味,不錯!服務態度普通,但可以接受。

魚香茄子飯微辣,但好惹味,幾有鑊氣,像酒家出品!
魚香茄子飯

粟米肉粒飯

服務態度普通,但可以接受。
2020-04-30
下午茶
魚香茄子飯
粟米肉粒飯
2020-04-23 862 浏览
香港人成日話,找一個願意陪你吃麥記的女人好難,我就話搵到個願意經常陪你吃茶餐廳的都絕對不容易。事關香港好多茶餐廳都是走低檔路線,座位狹窄,食物沒營養,很多女士都望而止步。本人就一直對茶餐廳都有著無法解析的情意結,打風都打唔甩嗰隻。所以成日逼住女朋友陪我一起吃(當然簡中都會食番D好嘢),非常感激她從來都沒有怨言。講番山頂廣場呢間茶餐廳,算是高級的 - 以風景和價錢來說!進去之前都預咗會唔抵食,畢竟是遊客區嘛。但好在都有驚喜,個西多士同埋火腩豆腐飯都是上佳之作!加上疫情影響沒有遊客,大家都可以在戶外坐得舒舒服服的享受陽光同風景。

假日上山頂揾食,第一時間想起這間主打懷舊食品的茶餐廳,可惜結果是一肚氣,一男一女的侍應,帶住口罩啫,我當你吝嗇笑容,但是卻連最基本的禮貌都沒有,應該再培訓……再培訓。說回食物 : 味道絕對是美味的,但即使食物再好,但第一步接觸的侍應禮貌欠奉,態度欠佳,客人是絕對沒有可能再回頭。
2020-04-11
2020-04-01 389 浏览
The food was really average, the service was terrible, we asked for a plate to split a portion of rice and they gave us a saucer. The waitress walked over when we waved our hand for service with a “做咩?!” (What?!). This kind of attitude is absolutely unacceptable. Wouldn’t come here again nor would i recommend to anyone.
2020-03-09 561 浏览
今日天氣麻麻,不過都無阻我哋上山頂吹吹風嘅興致。重建後嘅 #纜車站,搬到 #花園道 嘅另一邊,遊客少咗,車廂都變得特別寬躺。大概十分鐘嘅車程,我哋終於到達目的地。裝修過嘅 Peak Galleria 山頂廣場,開咗好多新餐廳,不過我始終比較鍾意飲 #港式奶茶,見 金牌老香港茶餐廳 山頂 生意都唔錯,就跟大隊去試試。#餐廳設計 得好懷舊,#大門裝飾 似 #舊式影院,#卡位 就以 #纜車 為主題,裡面仲有 Souvenir shop,啱哂喜歡 #相機食見 嘅 #小秘書❤️ #下午茶餐 只有四款😅 我就揀咗 #豬扒菠蘿包配 #鴦走☕️ #菠蘿包 個皮唔夠脆,#豬扒 同 #菠蘿包 搽咗一層厚厚嘅 #沙律醬,口味太甜😝 不過件 #豬扒 又真係整得幾鬆化,調味都好拈呀... 加分👍🏻 而最令我滿意嘅保留傳統口味嘅 #鴦走☕️ 飲完真係成個人都醒哂👍🏻👍🏻不過臨走嘅時侯,居然見到廚房有個 #無帶口罩嘅男員工 走出咗,將碟 #炒米 傳遞比另一個 #無帶口罩嘅女員工,當時佢哋仲拉拉扯扯咁玩... 我份 #茶餐 無受到呢個待遇吖嘛😅

2020-03-08
天氣晴朗真係要找噠地方放下口罩😷Hea下。。一至五幾乎屈係屋企真係好容易有抑鬱😔😔。。。星期日同老公上山頂行吓啦。。好過去坪洲長洲同人搶廁紙🤣🤣🤣其實想去峰景餐廳🍴。。但可惜已經執咗。。再行多一陣就發現呢間懷舊餐廳好似幾好喎。。而且唔算多人好快就有位安排入座。。入座時餐廳又唔錯喎😬送兩個紙袋✉️我裝口罩😷下午茶梗係叫番set 西多士 加錢配黑牛 (黑牛係朱古力雪糕加可樂)。。另外就散叫一個瑞士汁雞翼撈公仔麵 🍜。。首先瑞士汁雞翼撈公仔麵。。呢個賣相就好OK但係食落就冇乜感覺冇乜味道。。個瑞士汁完全都唔係甜甜地嘅瑞士汁。。雞翼都唔入味。。。真係睇得唔食得咁嘅價錢真係冇下次🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️反而下午茶嘅西多士又好OK喎。。西多士中間嘅花生醬餡竟然係用上粗粒花生醬🥜。。呢個真係市面好少會用粗粒花生醬口感特別豐富。。值得一讚。。另外加錢點了黑牛。。就特別咁都懷舊的味道。。整體服務員態度很好。。。工作也很爽快

。。另外加錢點了黑牛。。就特別咁都懷舊的味道
。。

整體服務員態度很好。。。工作也很爽快
2020-03-01
  • 西多士
  • 黑牛
2020-02-29 310 浏览
金牌老香港茶餐廳主打舊香港的情懷,一進餐廳,有濃厚的六七十年代氣氛。值得欣賞的是露天的座位,有昔日雍雅山房的感覺,能夠遠眺維多利亞港,近看太平山,給人一種清新自然的感覺。今天來這裏享受一個悠閒早餐,叫了一個雪菜肉絲麵配炒蛋及多士,麵質不錯,上菜的時候還配了一包小的麻油,吃進去每一口都有濃濃的麻油香味。此外,餐配的是蒜蓉包,麵包鬆軟,並配有蒜香的味道, 十分美味。最後,奶茶香滑,配上美景,身心都滿足了。餐後,還可以看看餐廳外的商品店,很多既懷舊又有創意的小禮物,值得欣賞。我朋友也馬上買了一個「雞蛋仔」型態的便條貼。
  • 奶茶
2020-02-29 90 浏览
2020-02-23 241 浏览
假日想出外走走呼吸新鮮空氣,黎到太平山山頂,特別想坐室外曬住太陽食個lunch!食西餐食到悶絕對要黎金牌老香港茶餐廳!天氣好風景靚,港式風味食物價錢合理!店員態度好!完美的午飯!🍅🥩🥘鮮茄焗牛扒飯 $108 –  牛扒有牛肉鮮味而且好林,加埋炒飯底配鮮茄超好味!炒飯粒好平均唔會太生太硬,成個飯重點嘅汁都夠多!讚! 🍆🍜魚香茄子五香肉丁炆伊麵 $78 – 上菜時同menu張相有小小出入,肉丁唔太覺眼,茄子份量還可以,不過炆伊麵over cook左小小麵太林有待改進! 🍳🍚窩蛋免治牛肉飯 $68 – 細心地將個蛋收埋驚唔夠熟,讚!牛肉份量都足!係食回憶嘅!黑牛 $38 個雪糕耐得唔夠凍,太快溶哂! 紅豆冰 $38 紅豆甜!用北海道奶!讚!整體上菜速道Ok!食物都可以,靚境+靚價錢最重要!

黑牛 $38 個雪糕耐得唔夠凍,太快溶哂!

紅豆冰 $38 紅豆甜!用北海道奶!讚!

整體上菜速道Ok!食物都可以,靚境+靚價錢最重要!
鮮茄焗牛扒飯
魚香茄子五香肉丁炆伊麵
窩蛋免治牛肉飯
鮮茄焗牛扒飯
  • 紅荳冰
2020-01-12 434 浏览
今日我哋去咗山頂行下, 因為本身食咗晏, 所以想搵間餐廳坐下飲杯嘢。 行過見到呢間以老香港為主題的茶餐廳幾特別,又有戶外位可以欣賞到好靚嘅太平山風景,見今日天氣咁好, 就入去嘆杯嘢飲啦。呢度嘢食嘢飲都係遊客價。我哋嗌咗紅豆冰同埋凍檸茶。凍檸茶正常味道,紅豆冰都落咗幾多奶 ,攪勻成杯嘢都係比較淺色,奶味較重,如果紅豆比例多啲就好啦。 呢度最正嘅係佢嘅位置。室外位真係好正,坐喺度嘆住杯飲品,有啲陽光,真係好舒服, 好似坐咗喺個花園咁。 可能今日係閒日 啦,唔太多人,我地坐咗成兩個鐘都冇畀人趕走,仲有好多位㖭,覺得幾抵。

紅豆冰
凍檸茶

2019-12-27
凍檸茶
2020-01-04 424 浏览
今日山頂一遊午餐選址係呢間, 因為見佢環境裝修得幾特別, 食物方面其實都唔算太有特色, 都係香港茶餐廳會食到既嘢, 但遊客嚟到香港就一定要試下, 加上呢到地方好大, 冇巿區既茶餐廳咁逼, 今次我都只係叫咗啲好普通既嘢試食西多士 - 茶餐廳必有既食物, 西多士都好軟熟, 裡面既花生醬唔算太多, 但整體味道唔錯炸魚配薯條 - 一般揚州炒飯 - 炒飯好乾身, 有蝦有叉燒有蛋有菜, 都好足料雪菜火鴨絲炆鴛鴦米 - 鴛鴦米有驚喜, 因為係粉絲加米粉, 味道我覺得偏咸, 但整體係好好食

炸魚配薯條 - 一般

揚州炒飯 - 炒飯好乾身, 有蝦有叉燒有蛋有菜, 都好足料

2019-12-28
2020-01-02 276 浏览
去得茶餐廳食野就係貪快,叫一個魚蛋河同一碗粥居然等成20分鐘!客又唔係多,樓面人手多到係度行行企企,追單既就例牌應你就到架啦,但又唔叫佢地真係入廚房幫你睇睇。粥就解釋話即叫即滾姐,咁碗魚蛋粉唔係即叫至即差麵粉去整掛!一碗魚蛋等成20分鐘,真係好過份!最過癮係佢不停出外賣既單,堂食就個個你眼望我望咁癡癡的等,咁不如做哂外賣唔好接堂食啦!都離哂大譜!侍應又無笑容,講真收到服務費麻煩比番少少賣笑樣係咪都唔過份啊!一係就唔好收我服務費囉!絕對係貼錢買氣受!
絕對係貼錢買氣受!