2004-08-31
終於黎試到呢間野,不過估唔到星期一晚都會有咁多人,一等就等左個半鐘...叫左以下食物:擔擔麵:呢個好味,雖然麵質一般,但勝在湯底搭救,湯底有好香既花生醬味又夠辣,食落仲有d花生碎,而且$18大大碗,一碗都食到你飽,所以建議3-4個人叫一碗share,如果唔係食唔落其他野鎮江餚肉:一般,冇咩特別,果層上湯jelly冇咩味,而層肉都係一般紅油炒手雲吞都唔錯,不過本來expect佢會好辣,點知食落一d都唔辣,有d失望,呢味餸我諗怕食辣既人都唔會覺得好辣!呢碟野睇番個餐牌先知原來$28,初頭以為睇錯,點知真係$28,咁碟先係$28,差d嚇親傻佬炒飯:材料有蝦、蝦米、咸蛋,d飯加左d醬油去炒,最後飯面加上肉鬆同d松子仁,總括黎講幾鍾意呢個飯,幾特別,但係唔太鍾意佢d蝦米,咸左d!若果食得多普通用雞蛋或者蛋白炒既飯,呢個飯可以一試!香蔥東坡肉:其實都幾唔明點解會有香蔥呢2個字,因為食落又冇咩香蔥味!呢個餸真係幾肥膩下,不過叫得又冇理由唔食!佢肥瘦比例五五啦,食落d肉都唔係"鞋",d肥肉入口都夠化,唔錯!不過唔會成日叫呢個餱食囉,始終都唔健康嘛!小籠包:叫左一口果隻,黎到又真係冇想像中咁一口喎~ d
叫左以下食物:
擔擔麵:
鎮江餚肉:
一般,冇咩特別,果層上湯jelly冇咩味,而層肉都係一般
紅油炒手:
d雲吞都唔錯,不過本來expect佢會好辣,點知食落一d都唔辣,有d失望,呢味餸我諗怕食辣既人都唔會覺得好辣!呢碟野睇番個餐牌先知原來$28,初頭以為睇錯,點知真係$28,咁碟先係$28,差d嚇親
傻佬炒飯:
香蔥東坡肉:
小籠包:
叫左一口果隻,黎到又真係冇想像中咁一口喎~ d皮都算夠薄,入面d肉汁都好夠,不過就算係細隻都唔會一口食左佢,因為入面d汁都幾熱下,大家食果陣要小心!個人覺得呢度d小籠包好過鼎泰豐,但又覺不夠翡翠拉麵小籠包好!呢度d小籠包美中不足就係佢d小籠包上台果陣有d已經穿左,肉汁漏晒出黎
生煎包:
全晚最唔得就係呢個,d餡得好少,而且個包有d乾,個包底就係敗筆之處(個人認為生煎包最緊要就係個底好唔好),可能佢想令到個包底香d所以加左d芝麻o係包底先去煎,但係真係唔加好過加,可能冇左d芝麻仲好,因為可能佢煎得過左火,令到d芝麻燶左(芝麻好易就燶),搞到好苦!而個包底又乾又硬,都幾難食下
高力豆沙:
麻麻啦,豆沙少,唔鍾意佢有香蕉(個人喜好問題),其實呢兩樣都唔最重要,最重要都係出面舊蛋白,唔夠鬆,黐到一pat pat咁,唔係幾得!
呢度d服務都過得去~起碼同你講野會有番d笑容,唔會話黑口黑面,而食甜品果陣仲會俾過d乾淨碟你,呢方面值得一讚!
不過個人覺得金滿庭同金煌庭d食物唔差得好多,如果唔想等位等咁耐既,去金煌庭食住先都ok
p.s.呢度環境真係好迫同好嘈