2009-10-27 14 浏览
琴日同家姐去行九龍灣, 經過金滿堂, 就入去食下甜品. 因為淨係想食熱野, 所以選擇又唔算太多. 最後揀左椰汁紫米清心丸. 家姐又係食依個. 兩碗一齊黎, 家姐嗰碗勁熱, 我嗰碗就唔夠熱. 我咪同侍應哥哥講, 叫佢幫我叮返熱佢. 等左一陣, 哥哥竟然扲返一個新既俾我. 佢同我講因為之前我話唔夠熱, 所以幫我重新整過一碗. 真係好感動. 我諗而家都好難再有咁既服務態度!
2009-10-26
2009-10-11 12 浏览
今晚同黃兔食完飯,心血來潮下去食甜品! 慌死唔夠肥咁我點咗今期致hit嘅棉花冰 - 係朱古力味,還有些配料棉花冰好滑,一入口即溶,還有香濃嘅朱古力味, 小丸子幾煙韌, 纖維果細細粒幾爽口,整體上味道不錯黃兔就點咗傳統嘅香蕉船 - 有三個雪糕球可以任揀味道, 雪糕香滑,但無咩特別!建議食棉花冰會比較好
今晚同黃兔食完飯,心血來潮下去食甜品! 慌死唔夠肥咁

我點咗今期致hit嘅棉花冰 - 係朱古力味,還有些配料[三粒西瓜波,小丸子及纖維果]

建議食棉花冰會比較好
2009-10-04
  • 棉花冰
2009-10-03 40 浏览
終於由德褔行到黎淘大.話說因為我係德福追星中已經不停咁話我想食甜品. 好朋友就話黎金滿堂 (因為佢尋晚都有黎... ).可能仲係早 (6pm), 所以店內仲有位 (goood, 唔使坐出面, 唔係我會熱死!).但由於店都ok細 (而我又一手有幾袋shopping後既戰利品... ), 所以我行得好辛苦.差d撞到其他食客. 非常唔好意思. 正當我坐低左, 又唔知點放我d袋既時候 , 個cashier哥哥係呢個時候救左我~佢主動咁放左張chair係我旁邊, 叫我可以放好d袋~ 好細心! goooooood service! 讚~ 已經加分喇!!!好, 睇menu, 嘩! 好多好多款~ 樣樣我都想試喔... 好朋友就叫我試芒果刨冰, 佢就點左個樂天 (個雪榚球就要曲奇味).咁我地等緊食物既時候, 就拎住張今日追完星後既親筆簽名碟玩影相.個cashier哥哥行過見到又搭下咀, 吹下水. 個atmosphere幾好~好, 甜品終於都上場喇~ 芒果刨冰: 好高啊個刨冰~ 內容有西米, 已混有芒果汁既冰柱, 芒果肉, 蒟蒻, 係個冰柱既底有個芒果味既雪榚球 (sorry, 我係食到最後先知呢個雪榚球
終於由德褔行到黎淘大.
話說因為我係德福追星中已經不停咁話我想食甜品.

好朋友就話黎金滿堂 (因為佢尋晚都有黎...

), 所以我行得好辛苦.
差d撞到其他食客. 非常唔好意思.

正當我坐低左, 又唔知點放我d袋既時候
, 個cashier哥哥係呢個時候救左我~
佢主動咁放左張chair係我旁邊, 叫我可以放好d袋~

好細心! goooooood service!

讚~ 已經加分喇!!!

好, 甜品終於都上場喇~
芒果刨冰: 好高啊個刨冰~ 內容有西米, 已混有芒果汁既冰柱, 芒果肉, 蒟蒻, 係個冰柱既底有個芒果味既雪榚球 (sorry, 我係食到最後先知呢個雪榚球既存在, 但已經融左一半.
). 好好好甜~ 甜得濟, 可能落得太多糖漿? 不過都好好味~ 同埋好凍~ 食完後涼哂~ 同埋都幾大碗~ goood~
樂天 (曲奇味雪榚球): 嘩! 好多野咁喎~ 有曲奇味雪榚球, 芒果肉, 蒟蒻, 同埋紫米露. 我就嫌個紫米露唔夠凍 (好似室溫咁), 如果雪耐d好d~ 好味~ 唔太甜~ very goood~
同埋我想講, 可以揀唔同味既雪榚球呢個point好正~

一句: 2個都好味!

由於都係唔多人, 我地都可以坐一陣, 傾下計~ very nice~ 之後去埋單個時, 個cashier哥哥又同我地吹下水, 問下今日追星d情形咁~ 都幾好talk.

generally comment: 食物好味, 服務good, d侍應又唔會好cool, 會主動同人講下野, 同埋個氣氛俾我個感覺好warm, 好舒服~
其中一個menu
芒果刨冰
2009-10-03
芒果刨冰
2009-09-23 14 浏览
行到攰攰地, 就入咗去食綿綿冰...芒果棉棉冰 ~ 芒果味唔係好濃, 都食到芒果味, 賣相不錯, 不會太甜, 似食雪糕, 有西瓜, 西米, 纖維果拌碟!!下次會試下其他味道

行到攰攰地, 就入咗去食綿綿冰...

下次會試下其他味道
芒果綿綿冰
芒果綿綿冰
2009-09-20 53 浏览
係九龍灣行街, 朋友話不如食糖水, 當然沒問題啦~佢提議去金滿堂原來係九龍灣都開左, 實在太OUTDATE了Order 了:樂天可以自選雪糕口味芒果鮮甜, 配埋雪糕正!五寶露超正! 五寶=栗米, 海底椰, 蓮子, 百合, 清心丸糖水清甜, 清心丸煙煙"un un"個人覺得熱食比較好薑水芝麻湯丸好有薑味!芝麻湯丸好軟, 不過比較細粒有一抵讚之處:去到有好多人係到等位/等外賣但D待應都好有禮貌好有耐性回答客人問題
係九龍灣行街, 朋友話不如食糖水, 當然沒問題啦~
佢提議去金滿堂
原來係九龍灣都開左, 實在太OUTDATE了

Order 了:
可以自選雪糕口味
芒果鮮甜, 配埋雪糕正!

五寶露
超正! 五寶=栗米, 海底椰, 蓮子, 百合, 清心丸
糖水清甜, 清心丸煙煙"un un"
個人覺得熱食比較好

薑水芝麻湯丸
好有薑味!芝麻湯丸好軟, 不過比較細粒

有一抵讚之處:
去到有好多人係到等位/等外賣
但D待應都好有禮貌
好有耐性回答客人問題
2009-09-19
$27 (宵夜)
2009-09-18 78 浏览
其實我就冇食宵夜習慣,久唔久一次糖水都應該唔會加磅既...今日就由我介紹好朋友到金滿堂試棉花冰.身體唔好我都好少食冰,但金滿堂做得咁出色,都要試一試既~好朋友話而加周街都係棉花冰,人人都話係本店,咁邊間先知係始祖呀??我就話佢做得好咪得囉,始祖都係咁話!我們4個人點了:-朱古力味棉花冰>> 前幾次已經試過綠茶,石榴味,今次朋友中意係朱古力味,我又食多次囉!感覺唔好有冰,好濃厚朱古力味.加埋幾款伴碟既小丸子,西瓜. 一絕!香蕉船>> 真係估都估唔到叫香蕉船.仲叫得好複雜(笑死)半條蕉+3個雪糕球,有云呢嗱,朱古力,曲奇同芒果口味.揀左3個味之後個侍應竟然問"咁你就唔要芒果味啦?"喂,你俾得3個球就緊係要放棄一個味啦........真係~之後仲要揀用未古力醬定芒果醬★叫到人都呆晒.金枝玉葉>> 好明顯就係楊枝金露.我就冇試,不過朋友就唔洗三分中食完,應該好味卦.
其實我就冇食宵夜習慣,久唔久一次糖水都應該唔會加磅既...

今日就由我介紹好朋友到金滿堂試棉花冰.
身體唔好我都好少食冰,但金滿堂做得咁出色,都要試一試既~

我就話佢做得好咪得囉,始祖都係咁話!

我們4個人點了:-
喂,你俾得3個球就緊係要放棄一個味啦........真係~
之後仲要揀用未古力醬定芒果醬★叫到人都呆晒.
朱古力棉花冰
香蕉船
金枝玉葉
2009-09-17
$20 (宵夜)
朱古力棉花冰
2009-09-16 12 浏览
九龍灣冇什麼好味的糖水鋪, 所以金滿堂成日超多人.....我每次都係食雪中花, $20, 算係平, 好多料, 又好味有紅豆, 豆腐花, 涼粉條, 仲有幾款味道的雪糕可以選擇不過雪糕甜咗d, 裡面仲有d冰碎, 食落透心涼....
九龍灣冇什麼好味的糖水鋪, 所以金滿堂成日超多人.....

我每次都係食雪中花, $20, 算係平, 好多料, 又好味

有紅豆, 豆腐花, 涼粉條, 仲有幾款味道的雪糕可以選擇

不過雪糕甜咗d, 裡面仲有d冰碎, 食落透心涼....

2009-09-01 12 浏览
星期一睇完戲後約10時. 尚早. 於是同fd 去食糖水.講真o個句, 九龍灣真的冇咩好既糖水鋪. 只是自從金滿堂開業後比較好點, 也是唯一一個選擇金滿堂非不好, 而是次次來到九龍灣都係佢. 又點悶.哩間d 甜品都有特色, 唔難食. 但我卻揀唔到食咩好. 因為有點口渴, 想揀d 一碗碗而不貴既普通糖水次次來食都係紫米露清心丸. 而只有哩個選擇較好. 只需$18忘了叫佢走花奶. 又或者佢今次忘了問我.但我都不太抗拒. 而且紫米露整得較杰身, 下多些花奶令碗糖水稀d, 較解渴 (又大碗d)非常透心涼, 而且好足料. 花奶不是太甜. 清心丸好好食朋友叫左d 冰. $35. 都幾貴. 又係抄人地鋪既大熱甜品. 但卻比不上.比糖府的份量少得多. 配搭都很奇怪. 朱古力味點解會配西瓜... 綠茶冰旁既紅豆... 彷似在紅豆沙早取出.朱古力味幾濃. 唔會太甜. 唔錯.綠茶味較為差. 唔夠綠茶味唔夠甜. 即係冇味.
星期一睇完戲後約10時. 尚早. 於是同fd 去食糖水.
金滿堂非不好, 而是次次來到九龍灣都係佢. 又點悶.

忘了叫佢走花奶. 又或者佢今次忘了問我.
非常透心涼, 而且好足料. 花奶不是太甜. 清心丸好好食

比糖府的份量少得多. 配搭都很奇怪.
朱古力味幾濃. 唔會太甜. 唔錯.
綠茶味較為差. 唔夠綠茶味唔夠甜. 即係冇味.
烈火雄心(汗)
$18 (宵夜)
  • 紫米露清心丸
2009-08-29 11 浏览
天氣太熱梗係食冰; 老實講,棉花冰聽就聽得多,但小弟都係第一次品嚐. 寫單哥哥一行埋來就話所有棉花冰一律三十蚊; 最後order兩款'人氣'味道: 朱古力&芒果.將刨冰製成一塊塊的外型,賣相一流. 可能因為朱古力味偏濃,第一啖食落去唔似食刨冰,似食雪糕; 再加埋側邊的綿花糖,又似食緊Rocky Road. 冰'片'得夠薄; 至於側邊的生果配搭OK(其實係乜都無所謂)...至於芒果味味道偏淡,芒果味唔夠; 但相對地清新點,感覺到自己食緊刨冰. 不過如果要二揀一,我會選擇朱古力. 或者下次試埋士多啤梨同綠茶,因為齋睇menu上張相都覺吸引.另外order金滿堂好出名的咖啡果凍伴雪葩. 本人一向對咖啡產品並不熱衷,但那兩舊咖啡雪葩真係勁正! 食落除了有咖啡的香味,仲有碎果仁增加口感; 中間咖啡果凍可以中和雪葩裡濃濃的咖啡味,令人唔覺太甜.跟住再叫多個芒果西米露&芒果清心丸紫米露伴雪糕(有個名堂,不過唔記得). 兩個甜品都幾好食,惟獨芒果唔夠甜; 碗紫米露實在太豐富,食完好飽!
$30 (其他)
2009-08-25 37 浏览
吃過晚餐後 便跟爸爸 媽媽 會合媽媽說煎餃子味道還不俗 可以再試 不過就不夠飽幸好我堅持要有點粉麵飯下肚因為 媽媽說不是太飽 所以我提議到金滿堂吃甜品姊姊點了雪中花配朱古力雪糕$20因為我吃過覺得雪中花很好吃 所以介紹給她她說味道不錯 配料夠多 但略甜我點了紅豆刨冰$23我吃過這甜品一次 不過已是它剛開張 還是$10特價品時點的紅豆份量很多 夠甜夠沙 但是人工甜 而且過甜相反 刨冰則下得不夠多花奶 味道略淡雪糕應是外購貨色 不作評論過甜的紅豆與略淡的刨冰同吃則不俗 整體味道仍不錯媽媽原想點她的最愛 南瓜百合紫米露但店員說現在只得九龍城的總店發售 媽媽只好點了合桃蛋白燉奶$18因為有合桃 所以我沒有嚐不過我記得我曾點了個芝麻蛋白燉奶 味道是不俗的整體味道仍是不俗 但絕不是她所標示的低糖少甜~
吃過晚餐後 便跟爸爸 媽媽 會合

過甜的紅豆與略淡的刨冰同吃則不俗 整體味道仍不錯

媽媽原想點她的最愛 南瓜百合紫米露

因為有合桃 所以我沒有嚐

不過我記得我曾點了個芝麻蛋白燉奶 味道是不俗的

整體味道仍是不俗 但絕不是她所標示的低糖少甜~
雪中花
紅豆刨冰
合桃蛋白燉奶
$20 (宵夜)
2009-08-25 18 浏览
今天在九龍灣吃完晚飯, 想吃些甜品, 原本想幫襯許留山, 走著走著, 看見有些店, 見人多多, 出品應該不錯, 於是便來一試。 幸好不用等位,但坐得不太舒適,有點擠逼,無辦法,店子小ma。 坐下看了菜單,發覺糖水都頗多選擇,菜單色彩繽紛,十分奪目。 我們要了兩碗涷的紫糯米西米糖水,加了白色的水晶,入口涼快,好消暑 價錢方面, 金滿堂比起某些甜品店便宜,加上糖水味道不錯,甜度適中,難怪吸引不少顧客 服務方面,侍應都算勤快 我認為此店是不錯的遏腳選擇。.
坐下看了菜單,發覺糖水都頗多選擇,菜單色彩繽紛,十分奪目。

服務方面,侍應都算勤快

我認為此店是不錯的遏腳選擇。

我們的糖水
2009-08-16
$18 (宵夜)
我們的糖水
  • 各式糖水
上星期同朋友去左總店食, 每天念念不忘的就是各口味的棉花冰, 今日去左CW28睇同人之後有機會梗係去食多次啦, 真係好釣引, 可惜, 失望而回... 今次先點一個芒果味, 再點豆腐味大家可能覺得, 冰只要是凍的就沒問題... 原來當你食過好野, 再食水準差了是非常覺眼!!! 容我先說份量:入到去滿坐不過剛好有位, 已見到size跟上次總店吃的少 1/3 - 1/4, (size 可以對照返我上次影的相), 咁黎得都照食啦, 好食沒問題, 去得都預左比 HK$30. 一入口... 完全同上次食係2回事, 口感問題: d冰一d都唔薄, 似係雪糕片薄而唔係冰... 可能是分店的做法不一樣, 又或是我想多了... 一係唔係即整, 人多, 佢地整定哂放左入雪櫃等你叫就拎出黎... 一邊食一邊覺可惜... 感覺似是特許經營似的...味道沒有驚喜, 芒果味一定唔方難食, 而豆腐就好似食腐竹糖水味的冰... 當然, 可能上面說的口感影響哂成件事...下次, 有機會都係返總點食, 食得開心d...

今次先點一個芒果味, 再點豆腐味

下次, 有機會都係返總點食, 食得開心d...
晚上9:30左右人不少
失望
失望x2
2009-08-22
$30 (宵夜)
晚上9:30左右人不少
2009-08-22 9 浏览
成日都同朋友同事黎呢間食.因為真係幾好食!呢排出左個棉花冰,當然去捧下場啦~叫左個朱古力棉花冰,下午茶有個士多啤梨牛奶冰(唔知依家仲有冇呢)2個都好好食! 不過士多啤梨D料多D..哈哈依家個士多啤梨棉花冰 叫烈火雄心,好搞笑!最近1次朋友叫左個粉紅佳人(好似係咁叫)士多啤梨酸左D,但入面D心心JELLY好甜.和數^^而我平時就最鐘意食芒果西米露+1球芒果ICE-CREAM之後倒D西米露落雪糕食..幾好食架..哈哈!
成日都同朋友同事黎呢間食.因為真係幾好食!
呢排出左個棉花冰,當然去捧下場啦~
2個都好好食! 不過士多啤梨D料多D..哈哈
依家個士多啤梨棉花冰 叫烈火雄心,好搞笑!

最近1次朋友叫左個粉紅佳人(好似係咁叫)
士多啤梨酸左D,但入面D心心JELLY好甜.和數^^

而我平時就最鐘意食芒果西米露+1球芒果ICE-CREAM
之後倒D西米露落雪糕食..幾好食架..哈哈!
2009-08-20
2009-08-16 9 浏览
今日下午路經九龍灣, 身水身汗, 記起這間甜品店的評語不錯, 所以便來一試.選了個焉鴦刨冰, 是芒果+一種特別東西(忘記了名字, 味道似山渣), 冰堆得高高, 賣相算不錯.但那酸甜的"山渣"味似乎強了一點, 蓋過了芒果味. 當吃到差不多2/3的時候, 嘴已凍得有點麻, 但原來刨冰底部是有一球雪糕的, 立刻可以解麻, 不錯的配搭.
但那酸甜的"山渣"味似乎強了一點, 蓋過了芒果味.
2009-08-16
那天跟朋友看完電影(夜場)後去食甜品~估唔到呢度舖仔細細~d野都幾多選擇=)我同朋友分別要了椰汁紫米清心丸同楊枝甘露~本身想試下麥提莎糯米滋~but好似賣曬了.....有d可惜試唔到=(楊枝甘露同椰汁紫米清心丸都好味=)紫米露清心丸好香~i like it!好多料呢!!楊枝甘露冇咩特別~不過都ok=)下次想試佢其他野=)(如麥提莎糯米滋)~
那天跟朋友看完電影(夜場)後去食甜品~
估唔到呢度舖仔細細~d野都幾多選擇=)
我同朋友分別要了椰汁紫米清心丸同楊枝甘露~
楊枝甘露同椰汁紫米清心丸都好味=)
紫米露清心丸好香~i like it!
好多料呢!!

楊枝甘露冇咩特別~不過都ok=)
下次想試佢其他野=)(如麥提莎糯米滋)~