2010-06-26 20 浏览
咖啡果凍伴雪芭芝麻糊金枝玉葉紅粉佳人we ate these, all of them were great, and with a reasonable price, but the thing is none of them are really special at all. just gave me a feeling of being able to find these tastes every where or in any desserts shops. so it itsn't really gona attract me back to try them again.
咖啡果凍伴雪芭
芝麻糊
金枝玉葉
紅粉佳人

2010-05-03
2010-06-10 79 浏览
食完lunch見個胃都仲有位剩,,,,,就捉左男朋友仔黎食下糖水la~多謝您^^太吸引la~~甜品d 樣好豐富, 一次過滿足好多個要求=3=餐牌上既甜品真係影得好美麗!!!!!! 食左推介既雪中花同埋樂天 雪中花: 有涼粉條, 紅豆粒, 都幾中國feel既食材, 加埋雪糕就fusion左xd"" 好彩揀左oreo 味雪糕, 成個甜品都叫做協調左, 唔錯唔錯! 呢個可以encore! : 樂天: 紫米芒果清心丸? ←我初時見到佢透明仲以為係寒天//愛玉果種 唔係爽口而係煙un...overall係match番紫米既質感... 但係成碗野就係不停咁咀嚼~~~都幾累 /.\可能期望太高吧... d涵其實係就咁放埋一齊, 唔係差, 不過唔算好食落冇我想像中咁甜, 又冇我想像中咁夠凍一碗糖水唔凍...(當然佢唔係熱既)...微凍吧@@我會覺得唔夠最出名既2種推介我都覺得係一般...店主諗下多d新奇野吧!! 加油!
食完lunch見個胃都仲有位剩,,,,,
就捉左男朋友仔黎食下糖水la~多謝您^^

但係成碗野就係不停咁咀嚼~~~都幾累 /.\

食落冇我想像中咁甜, 又冇我想像中咁夠凍
樂天
雪中花
賣相真係好美麗, 味道就仲差少少
餐牌上同現實賣相係一模一樣!!抵讚!
2010-06-01 16 浏览
鴛鴦雙冰:友人必點的!佢簡直係鴛鴦雙冰既忠實fans!今之我點香蕉船:見到就好開心!有三個雪糕球呀,我點左朱古力,曲奇同芒果朱古力味香濃,而且有朱古力粒~曲奇味都好正,芒果味就假左d~
鴛鴦雙冰:友人必點的!佢簡直係鴛鴦雙冰既忠實fans!
2010-05-10 22 浏览
食完熱到出煙的別府,男朋友說要降一降火,見到有咁多人等位既...許留山都唔夠呢間勁!金枝玉葉楊枝金露的加強版芒果汁底濃,味道很FRESH,男朋友很是喜歡!芒果棉花冰冰滑 + 涼粉幾粒 + 煙煙韌韌無味小丸子 + 3粒西瓜食完透心涼! 成個人舒服番晒!
許留山都唔夠呢間勁!

金枝玉葉

楊枝金露的加強版
芒果汁底濃,味道很FRESH,男朋友很是喜歡!

芒果棉花冰

冰滑 + 涼粉幾粒 + 煙煙韌韌無味小丸子 + 3粒西瓜

食完透心涼! 成個人舒服番晒!
2010-05-08
2010-05-06 14 浏览
和友吃完魚一丁也沒覺得很飽,於是就去吃甜品去。上次試過雪中花,今次決定要宇治金時。紅豆夠淋,好味道!和沒味道的珍珠一起吃,很配合!但椰果就有點太甜了!和著冰一起吃會比較好。抹茶雪糕有點太奶也太甜了,沒有抹茶的茶味呢,有點失望。
和友吃完魚一丁也沒覺得很飽,於是就去吃甜品去。
上次試過雪中花,今次決定要宇治金時。
紅豆夠淋,好味道!和沒味道的珍珠一起吃,很配合!
但椰果就有點太甜了!和著冰一起吃會比較好。
抹茶雪糕有點太奶也太甜了,沒有抹茶的茶味呢,有點失望。
除了雪糕太奶其他的還好~
除了雪糕太奶其他的還好~
2010-03-29 52 浏览
淘大甜品鋪唔係金滿堂就許留山去左金滿堂食~~宇治金時天氣熱熱地果陣食 好快溶個糖漿好甜一溶溶地個冰就真係得個冰我覺得麻麻地!食雪花冰好過~~
淘大甜品鋪唔係金滿堂就許留山
去左金滿堂食~~
天氣熱熱地果陣食 好快溶
個糖漿好甜
一溶溶地個冰就真係得個冰
我覺得麻麻地!
食雪花冰好過~~
2009-09-05
2010-03-23 23 浏览
My honey and me saw here too many people, then we went to try it.Most of different dessert to choose and most of mix and match, the price is acceptable.we choose 2 special:bean jelly coffee ice creamvery good, top of bean jelly with coffee pouder, and 雪芭 taste is very good^^ toufu jelly bean jelly ice creamgood too~, bottom of toufu smooth, with italian bean jean and 2 ball difference taste ice cream. woo..................I must go againagain

we choose 2 special:

I must go againagain
2010-03-04
$27 (宵夜)
2010-03-22 11 浏览
九龍灣呢頭, 睇怕我都係只識黎呢到食甜品. 所以我已經黎左呢到n次, 但好在佢勝在有好多款甜品, 唔驚次次都食同一款~朋友叫左個龍吐珠. 佢話好好味喎. 但我就覺得個外表唔係好吸引, 個顏色普通~ 不過唔可以以貌取 "食物", 所以如果有機既話, 我會試下既~ 哈~我就叫左個失戀小王子, 因為我鐘意佢個名. 哈~ 其實金滿堂既甜品d名真係幾得意, 我真係會因為個得意既名而點個個甜品~ anyways, 佢有blueberries, 但係就係我最唔欣賞, 因為唔夠爽口, 好似放左好耐咁, 入口個感覺麻麻地~ 而且個酸甜同其他配料唔係好夾... 另外既配料係香蕉, 朱古力雪榚, 小丸子, 愛玉, 同藍莓粿子. 喇香蕉同朱古力雪榚就永遠都咁合襯, 永冇問題. 至於其餘個幾個人造粒粒幾好咬, 都ok既~ 加上呢個失戀小王子既賣相都幾靚, 所以可以推介喎~ 由於是晚有好多客, 所以比較忙囉d侍應, 但service都仲還可以. 同埋可能入面實在有太多人, 而我地又坐出面, 所以個侍應唔使我地入去埋單, 佢只需要我地俾錢佢幫我地入去埋就得~ 幾細心丫~

龍吐珠.
失戀小王子.
2010-03-12
$30 (宵夜)
龍吐珠.
失戀小王子.
2010-03-21 27 浏览
係宜家傢俬玩完一輪見時間仲早,記得呢頭附近有間甜品鋪想試又未試,咁就衝左過黎食多餐喇~間鋪店仔細細但甜品選擇都幾多,為食既我又樣樣都想試><最後兩個人叫左3樣甜品樹皮朱古力棉花冰 真係好綿呀~入口即溶 超濃朱古力味配煙煙韌韌小丸子同夠甜西瓜 好吃~!但係份量同張相有出入wo...真實版好似細左d喇樂天配曲奇味雪榚 有紫米露,芒果,清心丸再加埋大大個雪榚 紫米露唔太甜清心丸最好味~不過呢個組合真係唔適合飯後食..因為食完真係頂到上心口麥提莎糯米滋 細細粒既糯米滋唔太甜皮好薄同軟熟 而咬碎入面個粒脆脆麥提莎個一下感覺都幾爽呢食完先知九龍城都有分店,咁近自己屋企搵日要去試埋其他甜品先得

2010-03-19
$30 (宵夜)
2010-03-16 18 浏览
放工後和同事過了九龍灣食飯, 之後又黎左LE度食埋糖水, 第3次光顧, 都唔錯.....今次我就試了一個佢話既新野....初戀小丸子, 同事食左個綠茶錦花冰之類定咩架....2個都唔錯
清清地....
初戀小丸子....都OK...
2010-03-15
$30 (其他)
清清地....
初戀小丸子....都OK...
2010-02-09 39 浏览
昨晚終有機會到此甜品店試菜, 我選了宇治金時因綠茶味是我All time favourite. 外表如相片沒甚麼驚喜但吃落才知內有乾坤.碎冰內有不知是西米還是甚麼的透明小粒, 吃起來卜卜脆, 內裡還有粉圓, 吃到最後還有粉條, 所以味道真的很有層次感, 唯一可惜是綠茶雪糕的綠茶味不算濃郁, 沒有甜中帶甘的after taste, 算是美中不足. 但還是值得一試.

2010-02-08
$26.00 (其他)
2010-02-02 46 浏览
行左陣街... 見冇咩野做... lee度又少人wor~咪黎食左甜品先... 呵呵嘩... 見到個MENU d野樣樣都想叫.. 可惜... 一陣要食飯好味呀... 樂天: 最好味有D紫米露...哈哈~my favourite 另外又有mango,椰果同雪糕tim~~雪中花:一條條果d係涼粉... 食落口個感覺好得意!! 紅豆配豆腐花... 紅白雙連... 紅豆唔算太甜+豆腐花好滑! 真係美味無窮呀~唔知有冇可能出d迷你版甜品呢? 因為我樣樣都想試dd... 可以兩溝就好啦~ 細細分就岩我lee d想食少少但又怕肥ge人~
行左陣街... 見冇咩野做...
lee度又少人wor~
咪黎食左甜品先...
呵呵

嘩... 見到個MENU d野樣樣都想叫..
可惜... 一陣要食飯

好味呀...

另外又有mango,椰果同雪糕tim~~

唔知有冇可能出d迷你版甜品呢?
因為我樣樣都想試dd...
可以兩溝就好啦~

細細分就岩我lee d想食少少但又怕肥ge人~

樂天
雪中花
2010-01-07 12 浏览
補返之前既食評鴛鴦雙冰:朋友次次都係點呢個...佢話好好味,食極都唔厭喎朱古力冰:好濃既朱古力,配上香蕉,椰果,琉璃珠,食完透心涼芒果冰:朋友點的,佢話芒果味唔太濃榴槤冰:榴槤味唔太重,配上紅豆,椰果和小丸子,小丸子煙煙um um好好味椰汁芒果紫米露:不太甜,但食完好飽
補返之前既食評
鴛鴦雙冰:朋友次次都係點呢個...佢話好好味,食極都唔厭喎
朱古力冰:好濃既朱古力,配上香蕉,椰果,琉璃珠,食完透心涼
芒果冰:朋友點的,佢話芒果味唔太濃
椰汁芒果紫米露:不太甜,但食完好飽
2010-01-05 53 浏览
從LMF那兒提早離場,見時間尚早,還是來個港式娛樂:吃糖水是也。嗜甜的來到金滿堂可真要小心,記著是可要求加甜的。年前也評過這兒,也評過總店好幾次了,今次再寫的原因是想一讚金滿堂的QC做得好,做了這麼多年,味道依然,對,是味道依然較為健康不太甜。因喜歡吃芒果,今次點的是金玉滿堂,還有很久未吃過的麥提莎糯米糍。金玉滿堂,根據金滿堂所示,是楊枝金露的加強版,加強的地方是加了多粒鮮甜龍眼肉吧?芒果汁底依然濃杰,味道清新,配上實是微型纖維果的「西米露」,口感與味道兼備。說真的,我開始懂得欣賞它這樣的配搭了。麥提莎糯米糍是數年前興起的甜品小食,是由旺角的咀妙妙自創的吧?這兒的麥提莎糯米糍做得不錯,糯米皮軟熟,未試過的應麼會讚好吧。起碼今次我也覺得做得不錯就是了。年青侍應也有禮貌的,在這樣大眾的甜品小店來說也難得了。這次需要在店外座位坐下,但坐得還算舒適。

嗜甜的來到金滿堂可真要小心,記著是可要求加甜的。

金玉滿堂
麥提莎糯米滋
2010-01-03
金玉滿堂
麥提莎糯米滋
2009-11-12 52 浏览
又一前食評,星期日和家人經過九龍灣,有人想食棉花冰,便去金滿堂試試:朱古力棉花冰-雖然無糖百府那樣高,但冰一樣滑,朱古力味濃烈,小丸子煙煙韌韌,配紅豆西米,不俗!芒果涼粉-我點了芒果涼粉,芒果香甜,配上涼粉,夏天食好正!芒果份量比其他店多!芒果刨冰: 由於家人不吃牛奶,於是請店主不要加淡奶,任何牛乳製品都不要,雖然好像十分單調,只有芒果肉和蒟蒻等等,但純粹只為一嘗刨冰的感覺,仍是滿意的!雖然地方細小,但服務好好,對我們的要求,亦細心去配合,讚!

雖然地方細小,但服務好好,對我們的要求,亦細心去配合,讚!
芒果刨冰-走奶版
芒果涼粉