2010-04-05
哥哥生日,一家人十大一細去 isquare 吃晚飯慶祝,想食廣東式既中菜,所以上左26樓既金殿試吓。可能因為連續五日公假,幾十萬人去哂旅行,所以酒樓不大滿座,被安排到坐窗口位。26樓望住維港夜景,超正 ~ 其實酒樓有一個大露台,不過無開到比客人出去(可能安全問題掛)。爸爸發板點菜,唔知餸大細如何,叫左七餸一湯。飲完個老火湯之後,點豉油食左少少好好味既煲湯半肥瘦,D餸就來啦。藕片冰梅鳳翅球 (好食推介) 一上菜,碟中間有一隻鳳凰企係棵樹上面做伴碟,賣相都幾有氣勢 。講番食物外表,D雞翼起左骨,好似西式果D烤雞翼成個槌仔咁,可以楂起手食,再放係塊炸咗藕片上面;雞翼煎得好靚,唔會好似油淋淋咁。食落口,雞翼有少少甜甜地既甜梅汁係面,肉質好嫩滑。藕片就好香脆,唔會炸到好油膩,我唔食蓮藕都食成塊食咗。黑松露菌鮮蝦仁蝦仁同翠玉瓜兩樣都好爽口。連埋D黑松露菌一齊炒,有少少 fusion 既感覺啦。野菌鵝肝牛柳粒 (好食推介) 一上菜,成碟黑黑白白既骰仔咁好吸引。初時以為白色一粒粒既係薯仔粒,點知食落口先知係菇菇,非常彈牙,口感很Q。牛柳粒極之嫩滑,絕對唔會成粒乾柴咁,嫩滑程度好似七成熟既鋸扒咁啦。發覺
藕片冰梅鳳翅球 (好食推介)
黑松露菌鮮蝦仁
野菌鵝肝牛柳粒 (好食推介)
一上菜,成碟黑黑白白既骰仔咁好吸引。初時以為白色一粒粒既係薯仔粒,點知食落口先知係菇菇,非常彈牙,口感很Q。牛柳粒極之嫩滑,絕對唔會成粒乾柴咁,嫩滑程度好似七成熟既鋸扒咁啦。發覺D醬汁好特別,細心再望吓碟餸,先發覺原來有第三種材料,係鵝肝粒。之前好特別既汁係D鵝肝溶左,所以味道非常之香濃。
全家人都讚不絕口;所以好快照鏡。
宮廷醬烤骨 (好食推介)
一上菜,係好似放大左既東坡肉,侍應幫忙將佢切成小件。烤到D肉好稔,八分肉兩份肥,酸酸甜甜好juicy,仲有菠蘿吊味潻。因為男友唔食豬,所以我多謝都無句食埋佢果份。正~ 哥哥亦都因為生日關係,將體型既問題暫時放低... 狂食。
碧海大班兩味之一: 西蘭花炒班球
好traditional的一味菜,魚肉好鮮甜。
碧海大班兩味之二: 砂鍋干煸班頭腩 (好食推介)
真係未出發先興奮。未上菜遠遠已聞到香味,因為酒樓用砂煲上菜,D香味由煮完到上菜D味都 keep 實,來到枱仲聽到D 吱吱聲。一打開,香味四溢。用蔥、蒜頭爆到香哂。D魚外脆內滑。
一魚兩味,之前西蘭花炒就清一些,呢一味就濃味。一淡一濃,各取所需啦。呢味就啱哂鍾意食濃味野既我。
三蝦通菜煲
又一煲仔上既菜式。有蝦干,海蝦同蝦醬炒通菜。通菜好嫩。比一般蝦醬通菜炒得好味好多。
以為會唔夠食,點知都食到十個大人好飽,碟頭算大。我地仲點埋壽包,食完仲有三款免費糖水揀,合桃露同南瓜露一D都唔 hea。
臨走時見到有人來睇結婚場地,可能因為個海景實在太剎食啦!!
侍應服務唔錯,自動波。姪仔打在個大噴嚏,噴到D粥仔成張枱布都係,佢地都自動波披一張餐布上去,讚!
尖沙咀食中菜,咁方便既地方,咁既景色,咁既價錢,真係幾難搵! 同朋友講起,原來佢地都來過,佢地話呢度原來飲茶有七折,下星期來試吓D點心得唔得!