2022-09-04 37 浏览
今日入元朗搵朋友😝元朗都變咗好多🥹周街都係嘢食😗俾我見到一間🥹即刻就諗緊🤔暫時吾飛住🤣都可以食泰國🇹🇭菜嘅👍🏻就來一個快閃泰國🇹🇭lunch set 都幾好😜可以加少少錢😀仲有其他小食😙一舉兩得😊就嗌我最鍾意嘅😍海南雞飯🐔正宗泰國🇹🇭醬汁👍🏻👍🏻👍🏻每一次去泰國都會必食😏呢個肉鬆蛋飯🍳仲要嗌個泰式炒通菜(鑊氣超掂😍極力推介👍🏻👍🏻)梗係要加多兩串燒~豬、牛(沙嗲醬汁調教味道真係👍🏻)當然梗係要正杯珍多冰+椰汁沙冰(椰子味好香好滑、我最鍾意係👍🏻杯飲品唔會太凍、沙冰太凍飲到頭赤赤㗎嘛🥹)最後甜品🍮泰國最出名係~糯米芒果飯😘(呢間可以一次過食到五種唔同嘅糯米飯😗黑糯米、紅糯米、南瓜🎃味糯米、扁豆味糯米、經典原味糯米啦😙😙😙)超滿足🤩享受到一餐豐富嘅泰國🇹🇭菜😘
今日入元朗搵朋友😝
可以加少少錢😀仲有其他小食😙
一舉兩得😊
就嗌我最鍾意嘅😍海南雞飯🐔正宗泰國🇹🇭醬汁👍🏻👍🏻👍🏻

每一次去泰國都會必食😏呢個肉鬆蛋飯🍳
仲要嗌個泰式炒通菜(鑊氣超掂😍極力推介👍🏻👍🏻)
梗係要加多兩串燒~豬、牛(沙嗲醬汁調教味道真係👍🏻)

當然梗係要正杯珍多冰+椰汁沙冰

享受到一餐豐富嘅泰國🇹🇭菜😘
2022-09-04 34 浏览
覺得夏天吃泰國菜特別開胃,熱熱的天氣又想喝椰汁沙冰,立刻就想起金殿泰國菜,出發!這裡食物價錢經濟,味道也很好,所以晚飯時間,有很多家庭來光顧,氣氛熱鬧。酸辣無骨鳳爪65,作為開胃前菜,酸辣度適中,吃得很開胃。鳳爪爽口新鮮,加上泰式沙律伴勻,味道清新。肉碎生菜包65,很喜歡有檸檬葉的清香,加上泰式香料炒完很惹味,只有微辣,配生菜包著吃,不會覺得膩,口感豐富,吃得又夠飽。泰式拼盤(小)$88,饞嘴的人可以一試。賣相漂亮,全部炸得金黃色,最喜歡炸蝦餅,半月形狀,外層脆,裏面蝦滑爽口有蝦味;炸雞翼也很好吃,雞皮脆脆的,裏面雞肉結實有口感,味道鹹香;泰式炸雞卷,外脆內滑有口感;還有炸魚餅口感鬆軟有陳皮香;泰式炸春卷味道清淡,配泰式甜辣醬更好吃。一個拼盤,就吃了5款口味呢!泰式乾炒河(雞)$58,雜菜配料非常多,增加爽口清新感。雞肉切成粗條,吃著有口感,而且河粉也是闊條的,把醬汁味道都吸收了,夠鑊味,炒得很香。珍多冰$25,是我吃泰菜必點的。喜歡珍多的口感像啫喱,滑滑的有咬口,椰汁香甜而不膩,中和濃味。而且價錢不貴,比外面一般手調飲品更便宜。椰汁沙冰$28,朋友大愛的飲品,是喝過以來最滑的沙冰,口

椰汁沙冰$28,朋友大愛的飲品,是喝過以來最滑的沙冰,口感像雪糕般綿滑,沒有冰粒,椰汁能與沙冰完全混和,超好喝,又消暑。

總括來說,是超滿意這裏的飲品和食物,有這麼多家庭顧客來光顧,就知道性價比很高,一定再來光顧。
2022-08-31
2022-09-04 45 浏览
比起響商場嘅餐廳其實我更加鍾意幫襯小店元朗出名多正嘢食左揀右揀17:00嚟食個快飯啱晒仲未開始有人感覺好安全冬陰功海鮮湯雖然話係細碗但個份量一啲都唔細仲有隻勁爽口彈牙嘅大頭蝦欣賞佢夠晒辣同重香茅味炸蝦餅一份有八件兩個人食夠晒數好彈牙食落唔會好油膩重點咗泰式燒雞半隻層皮燒到微蕉油脂已經冇晒雞肉仲好嫩應該係用咗少少薑黃醃泰式炒椰菜苗原來即係麵豉醬炒唔會太濃味空口食都得椰菜苗仲好翠綠青檸梳打同青檸七喜兩個人食咗咁多嘢得先係$300到
比起響商場嘅餐廳

椰菜苗仲好翠綠

青檸梳打同青檸七喜

兩個人食咗咁多嘢得先係$300到
2022-09-03 30 浏览
星期六晏晝時間同朋友來到金殿泰國菜,午餐餐牌幾抵食。點左一份午餐,泰式炒金邊粉$49:有不少雞肉、雞蛋、芽菜、豆腐乾、蔥等,旁邊仲要花生碎,配料豐富,金邊粉炒得彈牙爽身。蒜蓉包 加配 $12:焗到香脆金黃色,蒜蓉香惹味~凍泰式奶茶 $3:橘紅色泰式奶茶,茶味清香,重香甜奶味~細冬蔭功湯$65:入面有2隻大蝦,秀珍菇,蕃茄仔,靈魂當然不少得大量泰式香料,好似香茅、南薑、酸子、青蔥、酸檸檬、辣椒和魚露等。 夠晒酸辣,朋友飲到讚不絕口,話好有懷念泰國地道風味。青檸明爐魚 盲鰽 $168:有火爐座熱,滾下滾下,越煮越出味。少許青檸片舖係盲鮨,少少酸中帶點微微辣,魚肉嫰滑,最鐘意底下粉絲索晒味!

蒜蓉包 加配 $12:焗到香脆金黃色,蒜蓉香惹味~

凍泰式奶茶 $3:橘紅色泰式奶茶,茶味清香,重香甜奶味~

細冬蔭功湯

2022-09-03
午餐
細冬蔭功湯
2022-09-02 17 浏览
我住元朗咁耐…不嬲都知道教育路或者又新街特別多嘢食…今晚收工約咗個老友去又新街搵間好嘢食…行行下見到呢間泰國菜走咗入去試吓我哋一入去就叫咗我最鍾意食嘅泰式生蝦刺身啲蝦真係大姐到不得了而且爽口彈牙應該都算係呢度嘅招牌菜我哋亦都叫咗泰國菜必食嘅泰式拼盤淨係見到肥美嘅雞翼已經流晒口水佢哋嘅炸物真係揸得好脆口我哋都叫咗個泰式海鮮乾炒河….河粉都幾特別係一塊一塊既馬拉盞通菜熱辣辣好好味再叫咗一個我最鍾意食嘅黃咖喱海鮮最緊要佢唔辣…又食到蛋黃嘅香味…啱晒我呢啲鍾意食咖喱又唔食得辣嘅人再配埋呢個蒜蓉包趣卜卜超好味今晚兩條友仔真係食得超豐富…我哋兩個女仔都能夠食晒枱面上所有嘅嘢…但係值得一提…就係呢間泰國菜真係好爆人…我哋6:30去到嘅時候都係兩三台人…點知坐落半個鐘…不斷有人入嚟食嘢….仲要好多人喺出邊等位添…好在我哋早黎一步…唔係有排等證明呢間泰國菜出品都幾唔錯值得一試
我哋一入去就叫咗我最鍾意食嘅泰式生蝦刺身
再配埋呢個蒜蓉包趣卜卜超好味
證明呢間泰國菜出品都幾唔錯
值得一試
2022-09-01 21 浏览
坐屯馬線係元朗落車然後坐任何一間輕鐵一個站,落車行過去都係十幾分鐘,室外有幾張枱,方便帶狗人士及吸煙人士,有冷風機吹住,唔會太熱,有套餐有散叫,老公唔食得辣,就叫明爐烏頭,泰式小拼盆和惹味馬拉盞炒芥蘭,好有興致咁要多支象啤,爽😊店員好有禮貌,都見到有一啲熟客幫襯,好似係街坊,區外嘅人士仲可以到附近嘅恒香餅家買下手信明爐烏頭馬拉盞炒芥蘭泰式拼盆(小)象啤(最鍾意係佢哋嘅杯好有特色,唔係茶記玻璃杯)戶外有幾張枱有套餐
明爐烏頭
馬拉盞炒芥蘭
泰式拼盆(小)
象啤(最鍾意係佢哋嘅杯好有特色,唔係茶記玻璃杯)
戶外有幾張枱
有套餐
2022-09-01
  • 明爐烏頭
  • 泰啤
2022-08-31 27 浏览
不斷回頭的泰菜無論午市抑或晚市都好抵食又夠鑊氣😋餐廳設計簡單,座位唔算太多,秋冬夜晚試過坐門口位,別有一番風味。✨香葉辣肉碎煎蛋拌飯$52朋友表示分量多到食唔晒🤣睇見佢飯同肉碎都食淨。不過辣度唔算辣🌶✨泰式雞肉炒粉絲$48見到隔籬枱啲人都係叫「泰式濕炒河」同「炒粉絲」,份量巨大🫣諗咗好耐決定試吓炒粉絲🤩一上枱同樣份量都係頗多🤩熱辣辣新鮮炒嘅,入面有足料的雜菜、雞肉、菇🍄等炒製而成,好香口又吾油膩😚作為大食妹嘅我🤞🏻,成碟掃晒!真係好飽就離開店鋪🫢
不斷回頭的泰菜

無論午市抑或晚市都好抵食又夠鑊氣😋

✨香葉辣肉碎煎蛋拌飯$52
朋友表示分量多到食唔晒🤣
睇見佢飯同肉碎都食淨。
不過辣度唔算辣🌶

✨泰式雞肉炒粉絲$48

作為大食妹嘅我🤞🏻,成碟掃晒!
真係好飽就離開店鋪🫢
金殿泰國菜 (元朗)元朗建業街96-104號滿利大廈地下G號舖今日同女女學完芭蕾舞,突然想吃點泰菜,之前聽人推介過元朗有一間頗抵食的泰菜,所以今日跟女女專程來試試。中午時段特別抵食,餐牌上有多款特價的中午餐,價少少錢還可以加小食!泰式金邊粉雞肉$48(船河)泰式金邊粉平時吃得多,但不是處處有得吃船河,所以今次見到有船河,就得特意點了這個特色的湯河。船河比起平時吃到的泰式湯河,湯頭更加濃郁,金邊粉更加能夠吸收湯濃郁的精華。雞肉分量很多,雞肉保持鮮嫩而不會太韌,吸收湯頭後更加入味。海南雞飯$55加錢可以雞髀雞肉鮮嫩,同埋粒疏密油脂,粒粒都沾滿了金黃色的雞油,看着就是吸引,入口更是香滑。算了雞髀後,淡淡都非常嫩滑的雞肉,配着雞油飯吃,絕對是必食之選。醬料特製酸甜而帶有少少辛香,10分惹味。泰式炸魚餅(加$30)他魚餅很大份,一碟四件,每件都配料和餡料充足,魚餅夾着香料,入好彈牙鬆化,點着甜酸醬來吃更加是一款必食的小食。泰式串燒 雞 牛(加$30)雞串和牛串燒得剛剛好,牛肉嫩口,雞肉滑嫩,點着沙嗲醬吃,很有泰式風味。鹹檸七+$8龍眼冰+$8特飲加$8,跟餐非常抵。同場送靚仔大仔哥哥!這裡職員都

金殿泰國菜 (元朗)
元朗建業街96-104號滿利大廈地下G號舖

泰式金邊粉雞肉$48(船河)

海南雞飯$55
加錢可以雞髀

泰式炸魚餅(加$30)

泰式串燒 雞 牛(加$30)

鹹檸七+$8

龍眼冰+$8

特飲加$8,跟餐非常抵。同場送靚仔大仔哥哥!這裡職員都很後生,而且大隻仔多,唔洗去睇豬肉檔「威威豬」,黎元朗食泰菜都有大隻仔。
2022-08-15
2022-08-04 27 浏览
8月4日🤭🤭朋友仔話次次經過⋯都好想試吓!今日終於搵我陪她了🤭🤭環境幾好⋯乾淨企理⋯老闆好nice👍🏻👍🏻👍🏻 又靚仔😂😂一嚟朋友立即叫支啤酒🍻啤啤佢👍🏻😂😂夠哂冰凍🥶我就叫杯鹹檸七🤭🤭必叫!必叫!生蝦刺身🌈🌈$88 $88 $88! 蝦頭仲要係炸嫁🤭好正!鹽燒鱸魚😍😍 又係好好味😋 肉質好滑👍🏻👍🏻燒得剛剛好👍🏻👍🏻馬拉盞炒椰菜苗🤭🤭 大大碟😅 真係好低食👍🏻👍🏻
8月4日🤭🤭朋友仔話次次經過⋯都好想試吓!
今日終於搵我陪她了🤭🤭
環境幾好⋯乾淨企理⋯老闆好nice👍🏻👍🏻👍🏻 又靚仔😂😂
生蝦刺身
馬拉盞炒椰菜苗🤭🤭 大大碟😅 真係好低食👍🏻👍🏻
生蝦刺身
2022-08-03 27 浏览
泰國菜係要定期去食,呢間就係其中一間,食物有質素,份量十足,無加一,性價比高。座位有室內和室外可供選擇。今日天熱,選擇室內,如果天氣涼啲,坐室外吃住野吹下風其實都幾好。鹽燒魚$148每次都會想吃的鹽燒魚,今次揀咗肓鰽,因為盲鰽只有中間一條大骨,魚身部份完全冇細骨(菜單還有烏頭,鱸魚可供選擇)用鹽包住去燒,少少鹹味更加帶出咗魚嘅鮮味,魚肚塞滿泰式香茅,令燒出嚟嘅魚肉完全無腥味,熱辣辣即燒即食,而且啖啖肉。食完一條仍覺唔夠喉。燒豬頸肉生菜包$85燒豬頸肉仍然保持肉汁豐富,好嫩滑而不鞋口,豬頸肉分量十足,齋食豬頸肉都唔太咸,用生菜包住食就口感咁豐富,層次又升級。馬拉盞炒通菜$65馬拉盞炒通菜幾乎是吃泰國菜館嘅必點蔬菜菜式,唔知點解通菜同馬拉盞好似係天生一對,將佢哋炒埋一齊永遠都係咁夾。椰青$35椰青好大個喎,椰青水好清甜潤喉,估唔到椰青肉都一樣厚實好味。

鹽燒魚$148

燒豬頸肉生菜包$85

馬拉盞炒通菜$65

椰青$35
2022-08-02 25 浏览
第一次幫襯金殿泰國菜 元朗咁多間泰國餐廳嚟講 呢間可以接入好食之選~首先我覺得價錢合理,食物款式又夠多,仲要碟碟都有番咁上下份量。魚/海鮮/咖哩/串燒/小食/湯品/炒粉麵飯一應俱全。泰國金柚海鮮沙律$72 頭盤簡直冇得彈,泰國金柚完全冇苦澀味,味道非常清甜, 食落好似爆汁珠珠,有超豐富嘅水份,另外伴上酸酸甜甜嘅醬汁,成件事真係好清新又開胃,這道前菜是店員推介的,果然冇介紹錯泰式炒通菜$62 食落口第一啖已經覺得好有鑊氣,我鍾意食幼身嘅通菜,夠脆口,夠嫩。芒果蟹肉炒飯$69 超多芒果,超多蟹肉,真材實料的一個炒飯,啲芒果勁甜又夠香,個人認為係夏日必食炒飯之選。海南雞半隻$80 隻雞好大隻,好多肉食,雞肉煮至緊緊熟,完全沒有過火,肉質嫩到不得了,雞皮爽口,配合泰式海南雞醬一起吃帶有東南亞風味。即使晚市堂食也沒有加一服務,兩個人食咗咁多餸,三百蚊有找,超平!

魚/海鮮/咖哩/串燒/小食/湯品/炒粉麵飯一應俱全。

2022-07-29 16 浏览
同媽咪喺元朗睇完中醫,媽咪話太攰唔想煮晚飯,就決定喺元朗食埋晚飯先番屋企,天氣熱到爆熱到令人諗起泰國,先發現好耐無同媽咪食佢至愛既泰國菜,見對面街新開左間泰國菜 望落好似幾舒服咁就試下啦,倍估唔到7pm 都咁多客,鋪面燈光充足,有唔同既富泰國特色既擺設,頭盤叫左泰式拼盤(小)$88, 有炸蝦餅、炸春卷、炸雞翼,炸得鬆脆可口,唔會太乾,配埋酸酸甜甜既醬汁,勁香口,天氣咁熱當然要叫番個泰式金柚海鮮沙律 $72, 用柚子肉、大蝦仲有鮮魷,同樣新鮮爽口,清清地好易入口。主菜有鐵板蠔仔炒蛋$78,蠔仔大大粒 咬落多汁鮮味 除左嫩滑炒蛋外仲加左芽茶,令口感更加豐富 食落唔會太肥,最後叫左芒果糯米飯 $63做結尾,4款唔同味道既糯米飯,有紅米、班蘭葉,椰汁,蝶豆花,顏色鮮豔用黎打唔一流,芒果香甜多汁,4色糯米飯各有味道。
鐵板蠔仔炒蛋$78
元朗新開張泰國菜餐廳,大份又划算喔!̲!̲!̲環境地理位置方便,餐廳也不算太小喔!餐牌價格頗相宜!還有是日直送泰國海鮮不在餐牌上呢! 泰國金柚海鮮沙律 $72 我好愛吃泰式沙律,好清新,特別是金柚,酸酸甜甜好開胃。 串燒 $16-17/串串燒點了牛雞,味道口感正常。 黃咖喱豬頸肉 $108 黃咖喱豬頸肉有點驚喜,雖然沒有用小熱窩上菜,但不辣不甜,咖喱香味出,配酥餅一流。 香葉辣椒肉碎海鮮炒河 $68店員都會說明哪類炒河是濕炒哪類是乾炒,這款香葉辣椒肉碎海鮮炒河算是較乾身,海鮮配料足,味濃又不至於太嗆,不錯!。 泰式椰汁沙冰 $28 / 椰青 $35 店員指新鮮椰青泰國直運,很清甜呢!總括而言,另一半表示還會再來呢!因為便宜,味道也不錯喔!

元朗新開張泰國菜餐廳,大份又划算喔!̲!̲!̲

地理位置方便,餐廳也不算太小喔!

餐牌

價格頗相宜!還有是日直送泰國海鮮不在餐牌上呢!

泰國金柚海鮮沙律 $72

泰國金柚海鮮沙律

我好愛吃泰式沙律,好清新,特別是金柚,酸酸甜甜好開胃。

串燒 $16-17/串
串燒

串燒點了牛雞,味道口感正常。

黃咖喱豬頸肉 $108

黃咖喱豬頸肉

香葉辣椒肉碎海鮮炒河 $68

香葉辣椒肉碎海鮮炒河

泰式椰汁沙冰 $28 / 椰青 $35
泰式椰汁沙冰
椰青

店員指新鮮椰青泰國直運,很清甜呢!

總括而言,另一半表示還會再來呢!因為便宜,味道也不錯喔!
泰國金柚海鮮沙律
黃咖喱豬頸肉
椰青
2022-07-23 25 浏览
今晚要去元朗打波,打波前同隊友係附近隨意搵左間餐廳食泰國野。餐廳門面望落冇特別,但食落好有驚喜🤤✨冬蔭功湯依個湯有得揀細/大,我地兩個人就嗌左細,份量啱啱好。入面有好多料,仲有隻有膏嘅開邊大蝦,湯又好好飲,好快就飲清光😂✨泰式拼盤同個湯一樣,拼盤都係有得揀細/大嘅,我地又係嗌左細。佢地每一樣炸野都好好食,配泰式辣醬好開胃🤤我個人最鍾意炸魚餅,表面炸到少少脆,魚餅入面味道調得幾好,有泰味之餘又唔會太重香料味,大家都啱食😆✨泰式燒豬頸肉豬頸肉唔係炸到脆脆地、有啲乾身個隻嚟,佢偏濕濕地,黐住少少脂肪。食落有啲肉汁,配埋酸辣汁食好過癮🥵🫣除左依3樣,我地仲嗌左泰式木瓜沙律同炒金邊粉,味道水準正常。食物整體嚟講PC值好高,啲野唔貴又好食。原本好想嗌埋檸檬燒牛肉同芒果糯米飯,見到其他人嗌,賣相好靚🤤💕不過真係好飽了,冇試到😵‍💫鋪面方面,雖然地方有啲細但光潔,坐得唔算唔舒服。服務員態度親切有禮貌,主動serve客人。餐廳入面播緊啲節奏輕快嘅泰文歌,聽唔明唱咩但氣氛幾開心😆

✨冬蔭功湯

✨泰式拼盤

✨泰式燒豬頸肉

• 泰式燒豬頸肉
  • 冬蔭功湯
  • 泰式拼盤
2022-07-22 19 浏览
誰不記掛泰國的美食,尤其每天頂著大大的太陽,今天就跟朋友來到一嚐泰國菜,家庭式的人情小店。門外擺有香口小吃 ( 我離開時才記得要點呢 ) 看看餐牌的選擇,便等待安排入座了。午巿選擇多及價錢相宜但菠蘿炒飯不在其內,最後我們選擇單點餐牌項目如下: 菠蘿炒飯腰果,豬肉鬆,青瓜等伴碟,大大的一碟菠蘿炒飯,有著雜頭點綴顏色,有少量海鮮的,味道不會太甜菠蘿沙冰大大的一杯,味道鮮甜,沙冰真的非常消暑啊小食併盤推薦,每款泰式小食也可吃上一遍,春卷,蝦餅,魚餅,雞翼(皮蛋轉的),黃咖啡豬頸肉一般只可選雞牛豬肉,這次點了豬頸肉 ,微微的辣不會太嗆,若多一點咖哩汁更好蒜蓉包為了咖啡點的包,加起來非常的好吃啊,大家點咖哩時記得點啊噢,最後才記得的蝦片,買回家吃吧,非常脆口而且帶點辣的,下次要來跟咖哩同吃

午巿選擇多及價錢相宜

但菠蘿炒飯不在其內,最後我們選擇單點餐牌項目如下:

菠蘿炒飯

菠蘿沙冰

大大的一杯,味道鮮甜,沙冰真的非常消暑啊

小食併盤

黃咖啡豬頸肉

蒜蓉包

為了咖啡點的包,加起來非常的好吃啊,大家點咖哩時記得點啊

2022-07-21
午餐