元朗不嬲有好多性價比高既小店,經朋友介紹,就入左黎試下。夜晚7點去到,都唔算好多人,鋪面乾淨舒適。我地要左個2人套餐,佢有兩個價錢,我地嗌左貴啲啲果個試下($218),要左4串串燒,酸辣無骨鳳爪,雞肉黃咖喱,薄餅,仲有2罐汽水😳 另外經老闆介紹,試左佢地個虎蝦刺身($88),同埋朋友推介既芒果糯米飯($65)。酸辣無骨鳳爪,香辣醒胃,用黎做前菜一流串燒(要左2雞,2豬)黎到熱辣辣,醬汁既花生味好香濃最推介既係虎蝦刺身!虎蝦好大隻,厚肉彈牙!廚師更將蝦頭炸得鬆化脆身!老闆話虎蝦刺身唔係每日都有,如果想黎食要碰碰運氣🤭另外有驚喜既係五色芒果糯米飯,一上菜見到5隻色已經即刻試下5隻飯係咪唔同味,再自己google下5色既來源。同時間,已經聽到老闆向隔離枱講解緊,黃色原來是來自南瓜(我估唔到哩個😆),藍色來自蝶豆花,綠色來自斑蘭,紅色來自紅糯米總括而言,坐低係餐廳短短一小時,已經感受到老細同侍應對店舖既熱情同有禮,難怪幾枱都係翻頭客(仲聽到有客人原來唔知佢地星期2放假,所以上次摸門釘,仲驚佢地冇做)👍👍

酸辣無骨鳳爪,香辣醒胃,用黎做前菜一流

串燒(要左2雞,2豬)黎到熱辣辣,醬汁既花生味好香濃

2022-07-14
  • 虎蝦刺身
2022-07-16 26 浏览
第二次食呢間,環境乾淨企理服務態度好好,每上一碟餸都講(唔該晒)分量十足大大碟,好惹味燒雞十分入味,唔乾身馬拉盞通菜正正常常海鮮炒粉絲,好惹味蝦醬炒飯,夠鑊氣,d飯好軟身
第二次食呢間,環境乾淨企理
服務態度好好,每上一碟餸都講(唔該晒)
分量十足大大碟,好惹味

燒雞十分入味,唔乾身
馬拉盞通菜正正常常
海鮮炒粉絲,好惹味
蝦醬炒飯,夠鑊氣,d飯好軟身

2022-07-13 17 浏览
終於放工,身心也很累,決定到又新街附近揾野食充充電。夏日炎炎,忽然好想食泰國菜,見到呢間網上評價唔錯,決定試吓:點了 泰式木瓜沙律$58天氣熱到無咩胃口?來個清新的木瓜沙律吧!大大碟都只係$58,而且辣度適中,酸酸辣辣很能激起味覺,木瓜絲爽脆,配搭花生、青豆、蕃茄,口感豐富。泰式拼盤(小)$88 最愛拼盤,可以一次試晒各款泰式炸物:蝦餅、雞翼、魚餅、春卷和雞卷。上菜熱辣辣,外皮炸得金黃香脆,調味也不錯。配泰式甜酸醬很開胃!泰式炒金邊粉$62賣相不錯,仲要有兩隻大蝦同埋好多雞肉,相當充料!上菜時熱辣辣,鑊氣夠,金邊粉挺煙靭,酸甜適中。芒果糯米飯$63夏天當然要食芒果,配四式糯米飯很吸睛!椰青$35大大個椰青超消暑!夏日必備!泰式菠蘿沙冰$28菠蘿味很清新,不會太甜,也不會太冰,很好飲!

點了

泰式木瓜沙律$58

泰式拼盤(小)$88

泰式炒金邊粉$62

芒果糯米飯$63
夏天當然要食芒果,配四式糯米飯很吸睛!

椰青$35
大大個椰青超消暑!夏日必備!

泰式菠蘿沙冰$28
菠蘿味很清新,不會太甜,也不會太冰,很好飲!
2022-07-13 30 浏览
天氣熱辣辣🥵34度🔥食乜好?食開胃泰菜啦😚 沙華呢卡~~食店座位唔算多 地方整潔企理👌午餐可以加$30.00配小食😚款式唔算多 份量足 價錢實惠👍#泰式炒金邊粉金邊粉炒得好乾身 好大方好多雞肉芽菜 豆干 菜脯 雞蛋絲等配料也不少👍加啲辣椒碎 泰式調味料撈埋食 好開胃😋#海南雞飯加五蚊轉咗雞髀😚雞髀滑捋捋 🐔去曬骨 啖啖肉 啲飯好香 醬料鹹香 🤏🤏麵豉醬味 點雞 餸飯一流😋#串燒即叫即燒 沙爹醬花生味香濃配埋入口焦香既惹味雞/豬肉😋#泰式木瓜沙律點少得這個微辣開胃菜呀~~飲埋兩杯泰式飲品 椰子冰青檸七喜😚
天氣熱辣辣🥵34度🔥
食乜好?食開胃泰菜啦😚 沙華呢卡~~

食店座位唔算多 地方整潔企理👌

#串燒

即叫即燒 沙爹醬花生味香濃
配埋入口焦香既惹味雞/豬肉😋

#泰式木瓜沙律

點少得這個微辣開胃菜呀~~

飲埋兩杯泰式飲品 椰子冰青檸七喜😚

2022-07-13
2022-07-10 11 浏览
金殿泰國菜 (元朗)元朗建業街96-104號滿利大廈地下G號舖酸辣無骨鳳爪$65無骨鳳爪拆骨係功夫,無骨係享受,好似食緊一款惹味至極嘅骨膠原咁,但皮內裏依然保留好有咬口嘅腳筋,酸酸辣辣又醒胃。泰式皮蛋釀蝦餅$70炸皮又薄又香脆,蝦肉爽軟彈牙,配上惹味皮蛋非常好味!泰式豬頸肉炒飯$65個炒飯飯好好味,飯唔太乾粒粒分明,豬頸肉鬆軟香有嚼頭。樽仔奶茶$25泰式香茶味🍵有別於港式奶茶味道☕️會令人諗起泰國嘅味道,望梅止渴。

金殿泰國菜 (元朗)
元朗建業街96-104號滿利大廈地下G號舖

酸辣無骨鳳爪$65

泰式皮蛋釀蝦餅$70
炸皮又薄又香脆,蝦肉爽軟彈牙,配上惹味皮蛋非常好味!

泰式豬頸肉炒飯$65
個炒飯飯好好味,飯唔太乾粒粒分明,豬頸肉鬆軟香有嚼頭。

樽仔奶茶$25
2022-07-10
2022-07-06 22 浏览
🥢泰式拼盤(小)老闆話大拼盤同細拼盤唔同既位只係份量減半 同埋炸皮蛋會變做香茅雞翼一上枱成碟野都熱辣辣 岩岩整好就即刻上菜 啲小食全部都脆扑扑 味道都好有水準 隻雞翼咬落口好juicy 架!!炸蝦餅炸魚餅食落口又夠熱同脆 好興奮👅👅 🥢青咖喱雞+蒜蓉包個青咖喱唔包薄餅/飯 所以叫左蒜蓉包沾咖喱食青咖喱個人會覺得食多幾啖會辣,但fd子話一啲都唔辣啲雞肉可以話係海量 食極都有 反而豆角相對冇咁多 可以話係啖啖肉!蒜蓉包一上枱仲係熱辣辣!好欣賞!唔沾咖喱都勁好食 仲要一兜有5塊 2人份量好足夠 超抵食👅👅🥢馬拉盞炒通菜不過不失 係平時泰國菜既水準 夠油夠鑊氣 重點係份量好夠多!!!! 讚讚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🥢芒果沙冰 / 青檸梳打特別想比credit芒果沙冰 好欣賞佢唔係太甜 係真真正正既芒果整出黎 飲落口都冇咁罪惡感強🤪🤪整體黎講呢間泰國餐廳都好有水準 但最值得讚既位係佢cp值好高 唔貴得黎份量都好足夠 埋單$300唔洗飽到傻仲要有埋野飲🥰

🥢泰式拼盤(小)

🥢青咖喱雞+蒜蓉包
個青咖喱唔包薄餅/飯 所以叫左蒜蓉包沾咖喱食
青咖喱個人會覺得食多幾啖會辣,但fd子話一啲都唔辣

🥢馬拉盞炒通菜

🥢芒果沙冰 / 青檸梳打

2022-07-02 13 浏览
打風打到來啦 冇街去 樓下食嘢先. 風雨無阻我倆口子對食嘅 熱誠😛建業街成條街都好多嘢食 😌金殿這間泰菜應該易左手就嚟試下你啦🤭位置唔太多,兩位靚仔哥哥 服務好好又细心有禮午餐到五點 趕得切 🤣泰式湯粉揀咗冬陰功底當然搭配我至愛嘅炸雞翼啦😝好有驚喜一上枱超大碗,陰公香湯底濃度剛好,好足料,好多香茅😝好有泰國嘅風味 連湯都飲曬👍分量好多 雞翼醃得非常入味 炸得外脆內嫩 有三大隻😍😍嚟得泰國餐廳當然要試下佢哋嘅泰式奶茶啦 揀咗少甜剛剛好😋😋泰式 蝦醬炒飯 加多兩串泰式串燒添超有鑊氣 臘腸 焦燶焦燶 非常香口 炒飯夠乾身粒粒分明😬😬串燒即叫即燒 沙嗲醬非常惹味,好有泰國嘅地道風味呀!另外再叫多個 辣椒膏 炒魷魚🦑, 分量同樣足,魷魚非常厚, 介曬花好惹味人頭一舊水松D, 去左泰國🇹🇭一趟

位置唔太多,兩位靚仔哥哥 服務好好又细心有禮

午餐到五點 趕得切 🤣

泰式湯粉揀咗冬陰功底當然搭配我至愛嘅炸雞翼啦

嚟得泰國餐廳當然要試下佢哋嘅泰式奶茶啦 揀咗少甜剛剛好😋😋

泰式 蝦醬炒飯 加多兩串泰式串燒添
超有鑊氣 臘腸 焦燶焦燶 非常香口 炒飯夠乾身粒粒分明😬😬

串燒即叫即燒 沙嗲醬非常惹味,好有泰國嘅地道風味呀!

人頭一舊水松D, 去左泰國🇹🇭一趟
2022-06-26 330 浏览
今日放工好想食泰國菜,於是就係屋企附近揾左呢間泰菜試下。由於去唔到泰國旅行,又想解除口引既關係,唯有係香港食,一嘗滋味。門口有些外賣小食,例如蝦餅,芒果糯米飯,椰青,椰汁西米糕等等。泰式春卷春卷總共有4條,每條再切開一半,如果人多可以share,店員真細心。春卷即叫即炸,當中有豬肉碎,蘿蔔絲,粉絲和菜,含料十足,炸完出來仲係脆卜卜。木瓜沙律一絲絲既青木瓜絲切成一小條,配上花生,豆角,小蕃茄,辣椒,乾蝦,甜甜酸酸辣辣,味道好地道呀,好像置身在泰國咁呀,呢個真係好出色。菠蘿炒飯炒飯夠晒乾身,當中有粟米粒,青豆,蘿蔔,鮮尤,蝦,腰果和肉鬆,種類好齊全呀,味道好地道,份量都多。馬拉盞炒通菜通菜香而嫩口,又唔會太油太辣,配上少量紅椒和乾蒜,非常清甜。芒果糯米飯五色嘅芒果糯米飯真係第一次食,除咗傳統嘅白色同黑色之外,額外竟然仲有藍色,綠色同黃色,鮮艷奪目。芒果鮮甜再配上椰汁,令人回想起泰國既風味,冇諗過竟然有驚喜,兩個人食真係綽綽有餘。如果有時唔想諗,其實食套餐簡單之餘又抵食。泰國菜黎講價錢都算比較平民,份量又多,真係一個不錯嘅選擇。

泰式春卷

木瓜沙律

芒果糯米飯

如果有時唔想諗,其實食套餐簡單之餘又抵食。

泰國菜黎講價錢都算比較平民,份量又多,真係一個不錯嘅選擇。

2022-06-16
而家唔使出九龍城,都可以食到正宗泰國菜。呢間金殿泰食過幾次, 都係黎食午餐,因為真係好抵食 。 午餐選擇好多,價錢有$ 49至$5,.仲要送 罐裝汽水飲品。我們一行3 人點午餐,泰式肥牛炒河$52 , 一點多餘的油有沒有,非常有獲氣。泰式海南雞飯轉雞脾位,真係好滑,加$30 一款小食炸蝦餅。仲可以$12 追加小食 蒜蓉包。 豬肉碎生菜包 $65 香茅香料味都很地道有青檸, 酸酸辣辣,3 人分享。 喜歡泰國的檸檬茶, 花香味的茶底。 還有泰式青檸梳打, 青檸新榨汁再加汽水 。最後食甜品, 芒果糯米飯$63 ,,的時候糯米飯暖粒粒好軟熟, 糯米飯染上顏色,好睇又好食。

• 炸蝦餅
  • 泰式海南雞飯
  • 泰式生菜包
2022-06-21 12 浏览
滋味抵食。家庭式泰國菜各款菜式味道都相當到位,芒果糯米飯尤其出色,裝修簡潔衛生乾淨。店主一家非常親切有善,價錢也相當親民,而且份量很多。泰式金柚海鮮沙律$72 配料相當新鮮,調味適當,能凸顯出各種食材的鮮味。冬陰功湯(細)$65味道非常平衝,不會過酸過辣或過鹹,大頭蝦已開邊蝦,方便食用。泰式炒金邊粉$62配料豐富,味道符合我的口味,不會過油。馬拉盞炒椰菜苗$68 椰菜苗新鮮,火候十足。芒果糯米飯 $63~必食推介糯米煮軟糯香甜,與已調味的椰漿完美配搭。芒果清甜,非常完美的一道甜品。

滋味抵食。家庭式泰國菜

泰式金柚海鮮沙律$72
配料相當新鮮,調味適當,能凸顯出各種食材的鮮味。

冬陰功湯(細)$65
味道非常平衝,不會過酸過辣或過鹹,
大頭蝦已開邊蝦,方便食用。

泰式炒金邊粉$62
配料豐富,味道符合我的口味,不會過油。

馬拉盞炒椰菜苗$68
椰菜苗新鮮,火候十足。

芒果糯米飯 $63~必食推介
糯米煮軟糯香甜,與已調味的椰漿完美配搭。
芒果清甜,非常完美的一道甜品
2022-06-19 24 浏览
元朗一向出名多好野食,今次試下惹味既泰國菜先😛店舖不算大,但乾淨企理,每枱都有紙巾牙簽提供。牆上仲有泰式佈置,食得舒適,嘆返個lunch先👍✦ 青咖哩雞配飯 💰52Lunch set之選, 青咖哩辣中帶甜,香氣濃郁,食落令人開胃。雞肉同配菜嘅比例平均,飯多汁更多,唔怕食食下無汁撈飯!✦ 肥牛冬陰公湯金邊粉 💰52肥牛好多足料,唔好睇佢咁紅以為好辣,其實係酸酸甜甜既冬陰公湯底👍金邊粉口感岩岩好,唔會太淋或太硬,加埋配菜香料超惹味!✦ 泰式串燒 (豬&雞)+💰30午餐On top 加$30有2串泰式串燒,有3種肉類選擇,秘製醬汁先係重點,有d花生碎粒幾特別😍✦ 豬頸肉生菜包 💰85食左咖哩同冬陰公,胃口大增,於是叫多個生菜包,一上枱就呆左,估唔到係一大碟豬頸肉,真係四個人食都夠,啱晒大胃王🤣豬頸肉爽有口感,不過食開小辣既我就略嫌有點辣。✦ 芒果糯米飯 💰63色彩繽紛嘅糯米飯,賣相大增,唔同色代表唔同味道。濃郁嘅椰漿另碟上可供食客按各自喜好加上糯米飯。兩大塊新鮮芒果肉厚香甜,食完有大滿足嘅感覺。✦ 椰汁冰,龍眼冰 +💰8跟lunch set 每杯加8蚊,椰汁冰無失手。龍眼冰值得推介,大大

✦ 青咖哩雞配飯 💰52

✦ 肥牛冬陰公湯金邊粉 💰52

✦ 泰式串燒 (豬&雞)+💰30

✦ 豬頸肉生菜包 💰85

✦ 芒果糯米飯 💰63

✦ 椰汁冰,龍眼冰 +💰8
跟lunch set 每杯加8蚊,椰汁冰無失手。龍眼冰值得推介,大大粒龍眼起碼有6-7粒,清清甜甜岩晒唔中意太重口味既人,解辣都一流🤣
午餐
  • 豬頸肉生菜包
檸檬🍋燒牛肉 $132牛肉燒得勁靚,勁有牛味、嫩滑,生熟程度剛剛好,調味方面超開胃,加左大量辣椒🌶️、蒜頭粒、蒜片、尖椒等黎做佐料,醬汁用左檸檬汁,個底仲有啲芥蘭用力送牛肉食,食落又酸又辣,必食👍🏻👍🏻👍🏻泰國金柚海鮮沙律 $72柚子肉大粒爽甜、飽滿完全唔酸,另外有蝦、魷魚🦑、泰國蝦米乾等等、食落超有口感馬拉盞通菜 $65有辣椒、炸蒜、蒜頭同洋蔥🧅夾埋一齊炒勁香🤤通菜新鮮爽口完全唔老,大碟,兩至三個人食都冇問題👍🏻泰式拼盤(小) $88春卷:有層次,皮脆 有生菜粉絲 紅蘿蔔絲蝦餅:外層皮薄、蝦肉同蝦膏Mix 而成,兩者味道好夾,口感彈牙🤤雞翼:皮脆肉嫩,肉質完全唔乾 好juicy🤤熊仔泰式奶茶$25用泰國茶包做茶底,茶味香濃,口感細滑 甜度完全係地道嘅泰式風味奶茶🤤芒果沙冰 $30芒果味超濃郁,完全係飲緊芒果茸咁樣😍😋
檸檬🍋燒牛肉 $132

泰國金柚海鮮沙律 $72

馬拉盞通菜 $65

泰式拼盤(小) $88
春卷:有層次,皮脆 有生菜粉絲 紅蘿蔔絲
雞翼:皮脆肉嫩,肉質完全唔乾 好juicy🤤

熊仔泰式奶茶$25

芒果沙冰 $30
芒果味超濃郁,完全係飲緊芒果茸咁樣😍😋
2022-06-18 222 浏览
元朗站📍金殿泰國菜-天口熱就成日想食泰國野,感覺開胃。近近地去元朗食,呢間餐廳大件夾抵食!二人套餐($188)呢個二人套餐有以下選擇:泰式香茅雞翼/泰式炸魚餅(二選一)、海南雞(例牌)、泰式炒通菜/馬拉盞炒通菜(二選一)、菠蘿炒飯同埋可樂/七喜(兩罐)。我地要左泰式炸魚餅,配埋酸辣醬好惹味,每人一整件,少食多滋味。海南雞份量都幾多(兩個人食既話),海南雞無骨幾滑,略嫌個醬唔夠濃味。馬拉盞炒通菜都好大碟,如果可以辣d更好。菠蘿炒飯好足料,食得出菠蘿係鮮菠蘿,仲有雜錦海鮮、獵味、肉鬆、腰果等配料,由於太大份,最後都食淨1/3😹😹😹本身想叫特色野飲,但個餐都包左兩罐汽水,最後要左兩罐可樂。建議餐廳可以比客人補差價轉特色飲品🤩泰式生蝦刺身($88)生蝦真係極力推薦,肉質爽口鮮甜,而且只係$88有7隻😍😋😋其實伴碟仲有炸蝦頭,女朋友都食左一、兩舊,幾脆身。蒜蓉包($28)5件大大件既蒜蓉包只係$28!超抵!香濃蒜味,十分脆身🤪👍🏻芒果糯米飯($68)最後又點少得芒果糯米飯,其實食唔晒菠蘿炒飯都係特登留肚食呢個😹😹🫣有蝶豆花、斑蘭、黑糯米同原味。我中意蝶豆花味,幾香甜😋女朋友就中意斑蘭😛配埋一大個
元朗站📍金殿泰國菜

二人套餐($188)
海南雞(例牌)
泰式炸魚餅
泰式馬拉盞炒通菜
菠蘿炒飯

泰式生蝦刺身($88)
泰式生蝦刺身

蒜蓉包($28)
蒜蓉包

芒果糯米飯($68)
芒果糯米飯

最後又點少得芒果糯米飯,其實食唔晒菠蘿炒飯都係特登留肚食呢個😹😹🫣有蝶豆花、斑蘭、黑糯米同原味。我中意蝶豆花味,幾香甜😋女朋友就中意斑蘭😛配埋一大個香芒同椰漿😋最後ko晒🤤🤤(Ps:原本有南瓜味,不過今日咁岩冇)

環境方面,餐廳有室外、室內可以選擇。怕熱既我就簡室內,其實室外都別有一番風味。餐廳衛生企理,幾多街坊幫襯,主要真係大件夾抵食👍🏻
2022-06-17
海南雞(例牌)
泰式炸魚餅
泰式馬拉盞炒通菜
泰式生蝦刺身
蒜蓉包
2022-06-16 18 浏览
元朗一向都多好西食,今日行過又新街見到呢間泰國野,好似之前未試過,晏就1點入去食都好多人,好彩都仲有一張檯比我坐要知道間泰國野好唔好食,就一定要食通菜啦,通菜好得意,間間都有得食,但係咪間間都好食呢?又唔係既呢到既馬拉盞通茶濕濕地唔會太乾,味道又唔會太濃菠蘿海鮮炒飯 - 雖然呢到冇原隻菠蘿咁上,但伴碟都擺得幾有心機,反而有隻菠蘿果D我成日都覺得佢地會將個菠蘿循環再用泰式燒豬頸肉 - 燒得幾 Juicy,不過個汁係好食但真係有D辣,要小心小心泰式椰汁沙冰 - 基本上每次食泰國野我都係飲沙冰,尤其係夏天,特別清涼
呢到既馬拉盞通茶濕濕地唔會太乾,味道又唔會太濃
2022-06-15 15 浏览
早上到偏遠的地區工作,收工食好西絕對是起床和工作的動力😂泰國菜絕對是Happy good的精選,已有一籃子的必吃Item:泰式沙律、生菜包、冬蔭公湯、椰青⋯想起已經令人精神為之一震了,再加一客炒飯和炒菜,非常豐富和完滿肉碎生菜包肉碎肥瘦適中,酸酸辣辣很惹味,充滿水份的生菜帶來一點清新感。豬頸肉沙律以為沙律肉的份量不會太多,但是我錯了!豬頸肉份量非常慷慨,絕對抵食馬拉盞通菜通菜新鮮爽嫩,份量也是很大碟冬蔭公湯味道溫和平衝,不會過酸過辣或過鹹,有大大隻開邊蝦,懶剝蝦殼的人表示開心😃這裡還有酸辣海鮮清湯,店員說是類似泰式燒魚那個汁的味。我很愛的那個汁😍吃泰式燒魚就是為了它,我真的會把那個汁喝光光的,下次一定要試試蝦醬炒飯炒飯裡有臘腸粒粒,再加上肉鬆,令人吃不停口芒果沙冰和椰青芒果沙冰非常幼滑,芒果味十分濃郁,喝得出是真材實料而不是芒果糖精椰青清甜可口,吃完味道較濃的泰國菜喝這些飲品真的是絕配很多泰國菜都非常多油,非常欣賞這裡的食物,無論是炒菜、炒飯甚至冬蔭公湯,都沒有超油膩的情況,整體味道亦不會太濃味而令人很口渴,讚👍🏼👍🏼
早上到偏遠的地區工作,收工食好西絕對是起床和工作的動力😂

酸辣豬頸肉沙律

豬頸肉沙律

馬拉盞通菜
通菜新鮮爽嫩,份量也是很大碟
冬蔭公湯(小)

冬蔭公湯

蝦醬炒飯
炒飯裡有臘腸粒粒,再加上肉鬆,令人吃不停口

芒果沙冰和椰青

椰青清甜可口,吃完味道較濃的泰國菜喝這些飲品真的是絕配

酸辣豬頸肉沙律
冬蔭公湯(小)