2022-07-23 25 浏览
今晚要去元朗打波,打波前同隊友係附近隨意搵左間餐廳食泰國野。餐廳門面望落冇特別,但食落好有驚喜🤤✨冬蔭功湯依個湯有得揀細/大,我地兩個人就嗌左細,份量啱啱好。入面有好多料,仲有隻有膏嘅開邊大蝦,湯又好好飲,好快就飲清光😂✨泰式拼盤同個湯一樣,拼盤都係有得揀細/大嘅,我地又係嗌左細。佢地每一樣炸野都好好食,配泰式辣醬好開胃🤤我個人最鍾意炸魚餅,表面炸到少少脆,魚餅入面味道調得幾好,有泰味之餘又唔會太重香料味,大家都啱食😆✨泰式燒豬頸肉豬頸肉唔係炸到脆脆地、有啲乾身個隻嚟,佢偏濕濕地,黐住少少脂肪。食落有啲肉汁,配埋酸辣汁食好過癮🥵🫣除左依3樣,我地仲嗌左泰式木瓜沙律同炒金邊粉,味道水準正常。食物整體嚟講PC值好高,啲野唔貴又好食。原本好想嗌埋檸檬燒牛肉同芒果糯米飯,見到其他人嗌,賣相好靚🤤💕不過真係好飽了,冇試到😵‍💫鋪面方面,雖然地方有啲細但光潔,坐得唔算唔舒服。服務員態度親切有禮貌,主動serve客人。餐廳入面播緊啲節奏輕快嘅泰文歌,聽唔明唱咩但氣氛幾開心😆

✨冬蔭功湯

✨泰式拼盤