2024-05-17
今次我要同大家分享依間餐廳一間川菜為主餐廳,位於北角食市林立的和富道。舖頭望落應該已經經營多年,由於個人都幾幾鐘意食辣,所以就朋友一齊去幫襯,可能係平日夜晚,只有幾台客人,所以立即有得入座。
廢話唔講咁多直接同大家講下我哋食咗啲咩先:
薑蔥生蠔煲佢哋嘅有別於其他餐廳,係用鐵板上,食嘅時候要小心,因為鐵板嘅熱力令到汁會周圍彈,啲蠔全部都大大粒,蠔炸過再煮真係好正。勁多薑蔥落去爆炒,連啲薑蔥都好好食。每一隻煮完都好大粒,超級肥美。酸菜鮮魚鍋煲內有彈牙嘅鮮魚片同酸菜,個湯底酸酸爽口,魚肉鮮甜。湯底煮得啱啱,唔會太酸又唔會太淡,好適合鍾意酸辣味嘅人!花鵰醉雞如果你鍾意酒香味嘅話,咁就嚟試下花鵰醉雞啦!雞肉鮮嫩多汁,同花鵰嘅味道完美融合。加上啲香料同調味料,令呢道菜更加有層次感同風味!金銀蛋皇帝菜係一道經常都食到菜式,菜葉煮得啱啱好,保持咗蔬菜嘅鮮脆口感,而皮蛋同咸蛋則帶嚟一份豐富嘅層次同味道。
竹蔗茅根清涼解渴,有淡淡嘅甜味。呢杯飲品既健康又美味,食完辣嘢之後飲一杯,真係舒服得嚟。
總括而言,金樂軒喺北角嘅一間街坊餐廳,提供嘅菜式豐富多樣,味道正宗,絕對值得一試!
廢話唔講咁多直接同大家講下我哋食咗啲咩先:
薑蔥生蠔煲