2012-03-29 182 浏览
女朋友話想食生蝦刺身,又想起成日經過這一間餐廳,所以來試一次。正如大家所講,門口好細,我一入去已經唔舒服,我們入左去,個收銀望住你唔出聲,旁邊有一個侍者,應該係數緊D團購紙,又係唔理我們,足足等左30秒先有另外的侍者問我們幾多位,再帶入座。座位同座位之間好窄,唔舒服。睇勻全間餐廳,都唔見有「生蝦刺身」,唯有問人,佢話有我們先決定唔走,不過6隻$88,比我平時食開的都貴,也沒所謂,先ORDER一客。最後叫左4樣食物。先來的是泰式炒通菜,味道的確係唔差,但唔知點解明明係冒煙,但又唔係真係好熱,美中不足。之後係一個在飯類中比較貴的馬拉盞炒飯,實在唔特別,料只係有2隻蝦,一D豬肉,洋蔥、紅椒,味道又唔係好味,實在唔明點解值差不多一舊水。豬頸肉,一般,偏硬偏乾。最後來的,是最先叫同時又最期待的生蝦刺身,侍者話因為係即劏,之後再雪返凍,所以咁耐。一望,的確係比平時食的大隻少少,但平時講緊$68有10隻,又真係幾大隻都唔見得平。第一口,失望,因為連最基本的「凍」都做不到,我唔知佢係咪真係即劏,但唔夠凍的話,幾新鮮都被扣大分。埋單OVER三百,唔覺得值得。席間發現好多客入來,所有侍者都唔會熱烈招呼,人

最後叫左4樣食物。

豬頸肉,一般,偏硬偏乾。
埋單OVER三百,唔覺得值得。
席間發現好多客入來,所有侍者都唔會熱烈招呼,人人都要企30秒,可能這是餐廳特式吧~~
2012-03-25
2011-10-07 74 浏览
我已經係第五次光顧,成為某程度的熟客,老闆娘及老闆都好nice!我唔係一個成日影相的人,所以前幾次都無影,但我其實試咗唔少菜式,好多都好好食!我鍾意食嘅有今次的:炸墨魚餅(唔油膩,好香墨魚肉味),泰式蝦刺生(好鮮味,辣辣地),泰式蟶子沙律(好爽,個汁好香,少少辣),泰式千層糕(唔太甜,暖暖地,好味),龍眼蜜(味道唔係龍眼同蜜糖水分開,係好混合一起,仲有班蘭葉的清香),另外,仲有炒椰菜苗(好特別,好爽脆),金柚沙律(酸酸地,少少辣,好開胃),烤羊架都唔錯,d肉好嫩,好"冧",怕"蘇"味的人一定可以食到,但"蘇"味多會更吸引我,因為我喜歡!依度食物水準,我講得幾好都無用,試咗就知啦!最緊要係,我依個腸胃對油膩食物好有反應的人,一油就唔舒服,會上吐下瀉,但我食咗好多次都無反應,證明d佢地食物唔係太油膩啦!價錢方面,視乎食咩啦,好似我今次同一個朋友食得海鮮多就多少少錢,要$260/人,如果唔係,之前都係$150-200/人,已經食到好好好飽足!算係價錢合理!
我已經係第五次光顧,成為某程度的熟客,
老闆娘及老闆都好nice!

我唔係一個成日影相的人,所以前幾次都無影,
但我其實試咗唔少菜式,好多都好好食!
我鍾意食嘅有今次的:
炸墨魚餅(唔油膩,好香墨魚肉味),
炸墨魚餅 - 唔油膩
泰式蝦刺生(好鮮味,辣辣地),
泰式生蝦刺生
泰式蟶子沙律(好爽,個汁好香,少少辣),
泰式蟶子沙律 - 好爽
泰式千層糕(唔太甜,暖暖地,好味),
泰式千層糕 - 唔太甜,好味

另外,
仲有炒椰菜苗(好特別,好爽脆),
金柚沙律(酸酸地,少少辣,好開胃),

烤羊架都唔錯,d肉好嫩,
好"冧",怕"蘇"味的人一定可以食到,
但"蘇"味多會更吸引我,因為我喜歡!
依度食物水準,我講得幾好都無用,試咗就知啦!

最緊要係,
但我食咗好多次都無反應,證明d佢地食物唔係太油膩啦!

價錢方面,視乎食咩啦,
好似我今次同一個朋友食得海鮮多就多少少錢,要$260/人,
如果唔係,之前都係$150-200/人,
已經食到好好好飽足!算係價錢合理!
咖哩蟹 - 好大隻
泰式蟶子沙律 - 好爽
咖哩蟹 - 好大隻
烤薄餅 - 唔太乾,亦唔太油
泰式千層糕 - 唔太甜,好味
  • 炸墨魚餅,泰式蝦刺生,泰式蟶子沙律,炒椰菜苗,金柚沙律,泰式千層糕,龍眼蜜,烤羊架
2011-06-12 27 浏览
去HTC service centre, 行去後面街, 搵嘢食, 見有間東南亞食店, 入去試吓...裡面無咩人, 環境普通啦...午餐有炒檬/有幾款飯, 叫咗青咖哩雞飯...(跟餐,要咗熱華田)上菜時, 感覺好細份量但, 都OK夠的...略嫌雞肉少咗D青咖哩都還可以...下次去開附近, 都可以再試試...
青咖哩雞飯

裡面無咩人, 環境普通啦...

午餐有炒檬/有幾款飯, 叫咗青咖哩雞飯...
(跟餐,要咗熱華田)

上菜時, 感覺好細份量
但, 都OK夠的...
略嫌雞肉少咗D
青咖哩都還可以...

下次去開附近, 都可以再試試...
2011-06-11
午餐
青咖哩雞飯
2011-02-22 24 浏览
是日和朋友去電影中心看<<非誠勿擾 2>>,看電影前當然要先醫醫肚,朋友叫我負責想電影中心附近有什麼吃,最後就和他來到這裡吃泰國菜。來到的時候還頗早,大概只是六點多,還未是晚飯時間吧,所以一個客人也沒有,我們是晚市第一個客人呢~ 由於不太肚餓,和朋友叫了不算很多食物,只叫了兩個小菜和一個炒金邊粉就夠吃了。我們叫了一個馬拉盞炒通菜,份量都算頗大碟的,通菜爽口沒渣,菜炒得幾鹹香惹味,都算幾好吃。另外還叫了炭燒豬頸肉,這個算是我幾喜歡的食物,常常叫來吃的。豬頸肉切得不算太薄,肉與脂肪比例適中,吃起來帶少少肥又不會覺得太膩。邊位燒得幾香脆,吃得辣的還可點它的醬汁來吃,不過就這樣我都覺得不錯啦。泰式炒金邊粉是我一向麻麻的食物,因為我不喜歡它酸酸味道怪怪的。這裡的炒金邊粉酸度屬於輕微,不算很酸的那種。用上材料頗多,不過質素一般啦,蝦肉吃下去都算爽口的,但則沒什麼鮮味。由於我一向不太喜歡所以也不知道這裡的好吃與否,哈,不過朋友吃得津津有味,應該不太難吃吧。店子是晚還送上甜品,吃下去有點像大菜糕的感覺,椰汁味很重,感覺爽口味道清甜,我幾喜歡的~ 店子見我們喜歡還再送多一
馬拉盞炒通菜
炭燒豬頸肉
泰式金邊粉
送既甜品

店子是晚還送上甜品,吃下去有點像大菜糕的感覺,椰汁味很重,感覺爽口味道清甜,我幾喜歡的~ 店子見我們喜歡還再送多一碟給我們吃,實在是很貼心呢~

在附近不算有很多特別出色的泰國菜食店,這裡是一個不錯的選擇,食物不錯價錢亦不算太貴~

沒誠意或難吃的店子通常吃了很也會很後悔,所以餐廳們請非誠勿擾。XDD
馬拉盞炒通菜
炭燒豬頸肉
送既甜品
尋日友人替我補祝生日, 說有新驚喜.在油麻地等, 我一直走都是熟識食肆突然到了, 原來是東南亞菜館,門口超細, 我日常路經都看不到內裡裝修算舒適, 我們一行10人都算坐很好我們點了很多菜咖喱蟹燒烏頭串燒拼盤炒金邊粉馬拉盞炒牛肉海鮮湯冬蔭公香草煎蛋炸木瓜沙律海南雞半隻燒雞半隻蟹原來要訂的,(我過後才知道, 咁有原則) 蟹OK, 但咖喱很好味烏頭很好, 想不到燒魚會不乾的串燒很多肉汁, 質素跟價錢不成比例, 街邊價錢, 質素卻不街邊炒金邊粉OK, 個人覺得可以再酸一點馬拉盞牛肉值得推介, 超好味海鮮湯清清地買相OK(無試味, 因不吃辣友人專享)冬蔭公味很濃夠酸夠辣, 大頭蝦咁大其他泰館都唔會有推介香草煎蛋, 泰式香草不是到處可以吃炸木瓜沙律, 脆! 頭一次咁食木瓜推介海南雞, 絕對要試!燒雞比海南雞絕不遜色招待OK, 食館招待好是應該的下次黎都唔知搵唔搵到, 門口超細, SAVE定電話先得,唔係朋友帶黎點識路? 真難搞
尋日友人替我補祝生日, 說有新驚喜.
在油麻地等, 我一直走都是熟識食肆
突然到了
, 原來是東南亞菜館,
門口超細, 我日常路經都看不到
內裡裝修算舒適, 我們一行10人都算坐很好

香草煎蛋
炸木瓜沙律
海南雞半隻
燒雞半隻
蟹原來要訂的,(我過後才知道, 咁有原則
) 蟹OK, 但咖喱很好味
烏頭很好, 想不到燒魚會不乾的

炒金邊粉OK, 個人覺得可以再酸一點

馬拉盞牛肉值得推介, 超好味

海鮮湯清清地買相OK(無試味, 因不吃辣友人專享
冬蔭公味很濃夠酸夠辣, 大頭蝦咁大其他泰館都唔會有

推介香草煎蛋, 泰式香草不是到處可以吃
炸木瓜沙律, 脆! 頭一次咁食木瓜
推介海南雞, 絕對要試!
燒雞比海南雞絕不遜色
招待OK, 食館招待好是應該的

下次黎都唔知搵唔搵到, 門口超細, SAVE定電話先得,
唔係朋友帶黎點識路? 真難搞
  • 海南雞
  • 冬蔭公
  • 馬拉盞牛肉
2010-11-06 18 浏览
三個人叫咗三個lunch set,分別為招牌炒粉絲、招牌馬拉盞炒河粉(牛肉)同埋蝦膏炒飯。餐飲方面,友人好快就算定咸檸七,我就心思思,又想要洛神冰,但又怕lemon grass太酸,又想試木蘋果,但又怕味怪會飲唔落。我知老公飲乜都ok,我只怕兩樣我都飲唔落,嘥咗杯嘢……老闆娘好好人,知我有興趣飲,又怕我唔buy,於是主動提出倒少少俾我試。結果,洛神冰好ok,可能落得糖多,唔怕好酸,反而木蘋果,我就真係唔太buy……但老公接受到,所以我哋就一樣要一杯喇。講番三個餐,老闆娘先上招牌馬拉盞炒河粉,落單時,佢講明有少少辣。結果,就連食得辣嘅友人都feel到……不過,不嗜辣嘅我同老公都叫食到。碟河粉上碟時好香,睇個賣相仲好野味添!只係……廚師好重手,碟嘢好咸亦好重味精,仲好多油……招牌炒粉絲就唔怕咸,因為個汁係酸味味嘅,都幾開胃!不過,碟嘢又係多油,我唔知泰式嘢係咪興濕炒,我覺得啲粉絲太濕,一pat pat咁,如果乾身啲會更好!最後係蝦膏炒飯,雖然都係油,但就好淡味,叫做啱番我個口味。不過,我唔係好聞到蝦膏嘅香,更遑論食出其味……食飽飽,老闆娘仲送咗碟西瓜俾我哋。嘢食唔太好,但招呼真係一流,離開

食飽飽,老闆娘仲送咗碟西瓜俾我哋。嘢食唔太好,但招呼真係一流,離開時,老闆娘仲笑住叫我哋下次再嚟幫襯。如果呢間嘢出手唔係咁重,我都覺得值得番轉頭嘅。
2010-10-18
2010-09-01 7 浏览
已不是第一次到此店吃晚飯,特別喜歡木瓜絲沙律,好特別,外面其它食店沒有這食品,還有蒜香雞亦,我是不吃歡吃香口食品的,但到這店我是必吃,還可以吃3隻,食品亦好乾淨.下次生日飯亦會到此
2010-08-08
庆祝纪念
生日
  • 木瓜絲沙律
  • 蒜香雞亦
2010-08-04 15 浏览
平時只和同事去飲茶的, 當日經過舖面, 覺得不妨一試, 跟住入去試吓, 入到去發覺環境很有泰國 feel, 叫了東蔭功米粉, 賣相不錯, 酸辣程度啱啱好, 正於是當晚就和朋友再去食晚飯, 請老闆娘介紹幾個餸, 有:炸木瓜絲沙律, 完全不似食木瓜, 但加上秘制酸汁, 好開胃再來豬肉生菜包, 感覺有點似粵菜, 但是豬肉有些少辣再來是泰式炸雞翼, 其實最好味的在這些不知加了什麼調味的蒜泥, 好好味再來豬和雞沙嗲, 一般東南亞食品, 味道ok最後來炒雜菜, 有十幾種菜加上泰式味道, 食一啖就好想把全碟食晒佢, 正飲品是冰凍椰青一個, 可清熱氣老闆娘見我地食得咁開心, 還送了生果給我們

於是當晚就和朋友再去食晚飯, 請老闆娘介紹幾個餸, 有:
炸木瓜絲沙律, 完全不似食木瓜, 但加上秘制酸汁, 好開胃

再來豬肉生菜包, 感覺有點似粵菜, 但是豬肉有些少辣

再來豬和雞沙嗲, 一般東南亞食品, 味道ok

飲品是冰凍椰青一個, 可清熱氣

老闆娘見我地食得咁開心, 還送了生果給我們
東蔭功湯米粉
沙嗲
椰青
  • 炸雞翼
2010-07-23 3 浏览
琴日同兩個同事放左工經過見門面幾特別,就入去食餐飯入面乾淨企理叫左小食拼盤 , 菠蘿海鮮炒飯 , 皇帝雞飯同三杯椰汁冰小食拼盤 ( 春卷 、蝦餅、魚餅 ....) 炸得幾靚 , 好脆菠蘿海鮮炒飯 好足料 , 好好味 皇帝雞飯 D雞好滑服務唔錯 老牌娘好NICE都幾抵食
琴日同兩個同事放左工經過
見門面幾特別,就入去食餐飯
入面乾淨企理

叫左小食拼盤 , 菠蘿海鮮炒飯 , 皇帝雞飯同三杯椰汁冰

菠蘿海鮮炒飯 好足料 , 好好味

皇帝雞飯 D雞好滑

服務唔錯 老牌娘好NICE
都幾抵食
2010-07-22
2010-07-22 19 浏览
成條街都係食店見到佢貼左幾篇雜誌介紹 門面乾乾淨淨 咁就是是但但咁入左去食海南雞 點知「瀨」晒野招牌海南雞飯:唔香,冇特別,唔覺得可以做招牌菜招牌炒金邊粉:呢個價錢完全唔值,去茶記食星州炒米好過,油飯:本來諗叫穏陣 點知得個色 飯香油香欠奉 仲好硬 唔得飲品一般服務尚可啲野食睇menu唔算貴 但食完就覺得貴…因為一啲都唔值絕對唔會再去
成條街都係食店
見到佢貼左幾篇雜誌介紹 門面乾乾淨淨
咁就是是但但咁入左去食海南雞
點知「瀨」晒野

招牌海南雞飯:唔香,冇特別,唔覺得可以做招牌菜

招牌炒金邊粉:呢個價錢完全唔值,去茶記食星州炒米好過,

油飯:本來諗叫穏陣 點知得個色 飯香油香欠奉 仲好硬 唔得

飲品一般
服務尚可
啲野食睇menu唔算貴 但食完就覺得貴…因為一啲都唔值
絕對唔會再去
2010-07-21
昨晚同朋友 走過砵蘭街 忽想泰國菜忽然在那長長的砵蘭街 看到有兩支泰國國旗懸掛在門口 (非常大的) 吸引我們入去我們order:冬蔭公大頭蝦湯、招牌炒金邊粉、泰式無骨皇帝雞飯、青咖喱雞飯、河畔燒牛肉沙律、脆木瓜絲沙律冬蔭公大頭蝦湯 - 冬蔭公湯taste非常地道足料 (這已直回了) 因很難找到(發現)泰式無骨皇帝雞飯 - 雖然不同Singapore海南雞飯, 但雞肉嫩滑有過之而冇不及加上總廚特別調較的汁醬青咖喱雞飯 - 辛辣加上帶有少甜很開胃,可口非常之後同老闆輕談起來, 本人feel到老闆做泰國菜非常有heart (好像不計成去做好每一道菜)好像招牌炒金邊粉老闆是叫Chef用"鳳尾蝦"去抄的.......少見有機會一定要order"招牌炒金邊粉"推薦
昨晚同朋友 走過砵蘭街 忽想泰國菜

我們order:

青咖喱雞飯 - 辛辣加上帶有少甜很開胃,可口非常

有機會一定要order"招牌炒金邊粉"推薦
泰式無骨皇帝雞飯
香辛肉碎抄飯
馬拉盞抄時菜
青咖喱雞飯
  • 冬蔭公大頭蝦湯、招牌炒金邊粉、泰式無骨皇帝雞飯、青咖喱雞飯、河畔燒牛肉沙律、脆木瓜絲沙律
2010-07-08 31 浏览
昨晚單人匹馬, 逛旺角一帶, 忽想泰國菜, 見的招牌及門外的裝飾, 非常有泰國feel, 深啡色的格局, 配上金色的名字, 像極曼谷的食店. 看看門外的餐牌, 價錢也合理, 於是入內一試, 問一問侍應有甚麼好介紹, 她推介及. 一上桌, 便能嗅得椰汁的香氣及辣椒的味道, 喝一口湯, 刺激的辣味及幼滑的椰汁味盡在口中, 從侍應口中得知, 湯中的海鮮也是當天早上從市場購入, 可見材料之新鮮程度. 的飯可選擇 或, 吃在口中不覺油膩卻充滿雞的鮮味及精華. 雞肉嫩滑鮮美, 沒有多餘脂肪. 汁醬並非傳統的 及, 而是總廚特別調較的汁醬, 看得見的用料包括蒜頭, 蓯頭, 醋及辣汁, 酸酸辣辣, 十分適合現在悶熱的天氣, 醒醒胃, 如果能加送雞湯更佳. 總的來說, 雖然是一間小店, 但出品精良, 藉得推介.
昨晚單人匹馬, 逛旺角一帶, 忽想泰國菜, 見[金御膳]的招牌及門外的裝飾, 非常有泰國feel, 深啡色的格局, 配上金色的名字, 像極曼谷的食店. 看看門外的餐牌, 價錢也合理, 於是[膽粗粗]入內一試, 問一問侍應有甚麼好介紹, 她推介[喇沙]及[海南雞飯].
[喇沙]一上桌, 便能嗅得椰汁的香氣及辣椒的味道, 喝一口湯, 刺激的辣味及幼滑的椰汁味盡在口中, 從侍應口中得知, 湯中的海鮮也是當天早上從市場購入, 可見材料之新鮮程度.
[海南雞] 的飯可選擇[黃飯] 或[白飯], [黃飯] 吃在口中不覺油膩卻充滿雞的鮮味及精華. 雞肉嫩滑鮮美, 沒有多餘脂肪. 汁醬並非傳統的[黑豉油] 及[辣汁], 而是總廚特別調較的汁醬, 看得見的用料包括蒜頭, 蓯頭, 醋及辣汁, 酸酸辣辣, 十分適合現在悶熱的天氣, 醒醒胃, 如果能加送雞湯更佳.
總的來說, 雖然是一間小店, 但出品精良, 藉得推介.
2010-07-07
  • 喇沙
  • 海南雞
  • 拼盤
  • 沙嗲
2010-06-28 12 浏览
一個月前如果在Openrice餐廳搜尋揀地區﹕油麻地'菜式﹕泰國菜的話搜尋結果是只有一間!最近情況終於有變多了一間新店開張,算是有新選擇.這天午飯時間便找了友人來一試.店子裝修得不錯,木造的枱櫈坐得尚算舒適,午飯時間多是一些套餐,另外餐牌上的小食也有供應.青咖喱牛腩飯----青咖喱汁的味道調得不錯,椰香味不太重沒有完全蓋過紫蘇葉的味道,牛腩炆得軟淋帶著一點脂肪,惜只是用上本地茄子而不是泰國球型那種.吃起來欠了一點爽口.濕炒肉片河----河粉炒得不錯,還保持一條條可夾起的原狀,而不是夾不起斷開一截截的貨色!下了頗多原粒的麵豉與肉片同煮味道不錯,芡汁厚薄適中(最怕吃那些煮成啫喱狀的芡汁)泰式拼盤----有春卷、蝦餅及香葉包雞,春卷的餡料是素菜,芋蓉加上些甘荀椰菜木耳絲,口感及味道也不錯.蝦餅彈牙,兩款地邑炸得乾身少油.香葉包雞則完全不行!雞肉乾身不夠入味.咸檸七/椰汁冰----份量夠大杯夠凍.為了遷就不吃辣的友人而吃了一餐走辣的泰菜,食物整體水準平均,服務亦不錯!但不吃辣又似乎吃不出泰菜的功夫,看來還是要睌上多來一趟才可見真章!

咸檸七/椰汁冰----份量夠大杯夠凍.

咸檸七/椰汁冰
青咖喱牛腩飯
濕炒肉片河
炸蝦餅
春卷
泰式拼盤
8號個日同男友經過油麻地見到有間新開的食店(個位置係A2出口出.行前少少真轉右到啦)我地2個行左過去睇下, 原來係食東南亞泰國菜仲話新張期內有9折見咁抵又新開我地2個就入去左試下啦入到去問佢地有咩好食. 個女waiter就介紹我食星加坡啦沙湯面後黎我就叫左個星加坡啦沙豬勁肉金邊粉而我男友就叫左個pad thaipad thai對於一間開泰國菜的食店來說是一個靈魂!個啦沙真係好好食. 個pad thai都okay!後黎問個女waiter原來佢地未真正開張過多幾日先真正開張!!d服務態度都好好到15號個日同5位同事又過左油麻地唸住食野la見到上次去個間野, 門口放晒花球好鬼令!原來叫做金御膳!我就同幾個同事講上次食過都唔錯我地就入左去食啦!!我地點左2個$42蚊海南雞套餐包埋野飲.點左個星加玻啦沙$38 叫左個香南冰22蚊另外叫左冬陰功湯雞翼金邊粉$35包野飲再叫多個小菜 咸肉炒芥蘭苗$50埋單5個人合埋$229仲有9折!!(個老闆話新張期內有9折,)**最值得推介既係唔收加一, D食野又好食, 個老闆同d侍應都好好人好好服務而且個環境又正又舒服, 個環境比起其他油麻地既泰店高貴, 又有電
8號個日同男友經過油麻地見到有間新開的食店
(個位置係A2出口出.行前少少真轉右到啦)
見咁抵又新開我地2個就入去左試下啦
後黎我就叫左個星加坡啦沙豬勁肉金邊粉
而我男友就叫左個pad thai
pad thai對於一間開泰國菜的食店來說是一個靈魂!
個啦沙真係好好食. 個pad thai都okay!
d服務態度都好好

到15號個日同5位同事又過左油麻地唸住食野la
見到上次去個間野, 門口放晒花球好鬼令!

原來叫做金御膳!我就同幾個同事講上次食過都唔錯
我地就入左去食啦!!
我地點左2個$42蚊海南雞套餐包埋野飲.
點左個星加玻啦沙$38 叫左個香南冰22蚊
另外叫左冬陰功湯雞翼金邊粉$35包野飲
再叫多個小菜 咸肉炒芥蘭苗$50

**最值得推介既係唔收加一, D食野又好食,
個老闆同d侍應都好好人好好服務
而且個環境又正又舒服, 個環境比起其他油麻地既泰店高貴,
又有電視睇. 有小小似cafe咁
我地幾個坐左好耐都唔願意走
後黎多人無位先走. 下次一定會再去試下其他野!!!
星加坡啦沙豬勁肉金邊粉
招牌PAD THAI