橋*辣蟹師傅過檔,唔單止繼續有滋有味仲可以有創新㖭!辣度好晏港人,再辣啲都得,只要你出聲。蟹肉超有彈性,但價錢就性價比好高👍去餐廳都要識食,泥猛粥撈埋頭先炒蟹啲蒜頭,又香又更加突出泥猛嘅鮮味真係好食到冇朋友ar!羊腩煲好適合進補啞,燙埋啲生菜,一分鐘就食得,美其名曰:玻璃菜!啫啫芥蘭煲,芥蘭嫩到入口易嚼唔塞牙!總之,好滿足,十隻手抵讚👍

2019-01-28
  • 避風塘炒蟹
  • 羊腩煲
  • 粉絲蝦煲
  • 泥猛粥
2019-01-12 284 浏览
經過很多次這餐廳,卻從未入去光顧! 因為以前在這地址開過的泰菜店都不大討好,所以才令我們往往過門不入。今天下午在這店吃過午飯,已經令我和老公決定晚餐再來光顧。我們叫了乾炒牛河、薑葱魚雲煲及中式牛柳。三個餸都沒有令我們失望,可見這店的大厨相當有功架! 味味餸都令我們喜出望外!薑葱魚雲煲,夠香夠矱氣,勁多葱和薑,香氣四溢! 品嚐後,更是不得了,好味到不得了,簡直是厨神之作! 我們超驚喜,太感動了。乾炒牛河也是相當出色,牛肉好味,河粉也入味,不乾不油膩剛剛好!中式牛柳也不錯,卻沒有前兩碟出色!相信我們很快又會才回這店試食其他菜式!
今天下午在這店吃過午飯,已經令我和老公決定晚餐再來光顧。
中式牛柳也不錯,卻沒有前兩碟出色!
相信我們很快又會才回這店試食其他菜式!
2018-12-10 326 浏览
今日天氣凍,即刻想搵下在荃灣有邊個大排檔先人就係咁衰,天氣凍反而想在戶外食飯上openrice睇左,發覺就腳又多好評的大排檔竟然不多,唯有去掃街集中地睇睇,無意中見到哩間餐廳,好多人飲住啤酒,一邊歎冬風一邊烚下烚下又見菜單吸引,打正「避風塘小炒」旗號,加上門口的叔叔非常熱情,咁就試下啦我同hubby點左椒鹽豆腐,沙薑雞腳,豉椒炒蜆,半隻雞嘅雞煲(加碟酒麥菜),同埋蠔仔煎蛋當然唔少得一支冰凍啤酒🍻先講下各款食物的評價:椒鹽豆腐$38:見咁抵,又係我飛佛,當然一定要食,見到豆腐來了,第一個反應,咁鬼細碟,得10粒,但係一食,乜咁鬼好味,皮薄,唔厚粉!其實有時出面食,就算你收我$68碟,比20粒我都好,唔好食其實都無用,所以哩個價錢,哩個份量,哩個味道,食過後,我反而覺得好抵。沙薑雞腳(好似都係$38蚊),一來到見到份量適中,見到阿姐無跟碟沙薑醬比我,問佢,佢話唔使點醬架啦,一試,嘩,雞腳夠稔,又夠熱,重要係有濃濃的沙薑味豉椒炒蜆($88):hubby鍾意,話蜆夠大,夠肥美,味道好走地雞煲(半隻,好似係$118):以為佢本身唔係雞煲專門店,都係用博一博嘅心態,點知又係好鬼好味,佢寫明係走地雞
今日天氣凍,即刻想搵下在荃灣有邊個大排檔先
人就係咁衰,天氣凍反而想在戶外食飯

當然唔少得一支冰凍啤酒🍻

先講下各款食物的評價:

走地雞煲(半隻,好似係$118):以為佢本身唔係雞煲專門店,都係用博一博嘅心態,點知又係好鬼好味,佢寫明係走地雞,其實食左咁多年雞煲,都唔知平時係咩雞,只知今次嘅雞好滑,好多雞肉,另叫碟油麥菜,好好味,無辦法,因為本身我唔食羊,hubby只好陪我食雞煲(其實見到人人都食緊羊腩煲

蠔仔煎蛋($68):這是我全餐飯最愛,好有鑊氣,蠔唔腥
份量多

今次無意中搵到哩間餐廳,真係好驚喜
門口的叔叔成晚都好好傾,服務態度十分好,最後埋單時問佢點稱呼,係江生,大家下次見到佢,不坊叫佢推介下食咩下,今時今日咁嘅服務態度真係買少見少(特別係大排檔

2018-12-09
  • 蠔仔煎蛋