2021-07-01 80 浏览
叫左迷你天當,有一飯一烏冬自問食得咸嘅我都覺得個烏冬湯唔係湯,直頭豉油浸,正常人應該食唔到再睇睇個當飯上面ge 天婦羅,未食已經淋嘅條蜜糖豆都可以摺得埋,連炸粉喎,咩概念呢真係頂唔順,叫佢換過份炸野俾我,個侍應話因為淋左汁🤣我滴汗囉,淋左汁係件件360 度無死角都係淋ge ?佢確定係淋左汁,唔係浸左汁?再重新上枱,係脆ge, 但係油到hi hi , 連塊紫菜咬一口,個嘴角都咇油嘅。算了,完全放棄即係我連+一150 蚊入嚟食左個咸烏冬同溫泉蛋*食過葵芳店完全唔係咁...
叫左迷你天當,有一飯一烏冬
再睇睇個當飯上面ge 天婦羅,未食已經淋嘅
條蜜糖豆都可以摺得埋,連炸粉喎,咩概念呢
算了,完全放棄
即係我連+一150 蚊入嚟食左個咸烏冬同溫泉蛋
*食過葵芳店完全唔係咁...
2021-06-28 184 浏览
幾鐘意朗豪坊天婦羅鋪仔天吉屋 所以番工近近地試埋同系列既正宗日式天婦羅比較下。.迷你天丼 x 稻庭烏冬(溫)💲 118⭐️ 3/5鍾意食正宗日式天婦羅,脆漿有特別調配同平日食開港式/普通日本餐廳食到淺黃色脆衣炸蝦完全係兩碼子嘅事。.開房式廚房見到即叫即炸,上檯非常熱。脆衣鬆脆,配上秘制天婦羅醬汁甜甜幾醒位。今次點既迷你天丼內含一隻蝦一隻蛋一條青豆一餅秀珍菇同一塊紫菜。我覺得係唔夠食,如果真係有下次都係叫番正常size.. 飯一小碗送燒汁蛋汁還好。.稻庭烏冬幼身,口感煙韌。佢有一盒配料任加仲有隻溫泉蛋,夠飽肚。.總括食物係中規中矩,價錢對唔算平,味道亦相對失色,所以性價比差少少,近近地口痕可以一試。.不專業食評 nei.foodie
迷你天丼 x 稻庭烏冬(溫)💲 118
⭐️ 3/5
不專業食評 nei.foodie
迷你天丼 x 稻庭烏冬(溫)
  • 天丼
呢間餐廳嘅天婦羅丼飯曾連續5年獲得日本全國天丼金賞🏵除咗用上日本直送嘅新鮮漁獲外,仲用日本製小麥粉同日本雞蛋調配成天婦羅麵炸漿,炸油係日本特製嘅胡麻油🍤💗江戶前天丼($138)一碗有齊穴子、海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔同莢豌豆。穴子魚足足有30cm長,炸得酥而不膩,肉質軟嫩無骨,魚味香濃🦈;海蝦鬆脆爽口🦐;帆立貝魷魚彈牙富嚼勁🦑;溫泉蛋外皮微脆,半熟蛋黃撈飯更甘香滑溜🥚;海苔同莢豌豆清新爽脆🥠淋上「115年祖傳秘方醬汁」 ,由天然大豆、 芝麻、鰹魚花乾等食材,以低溫慢火熬12小時製成,味道鮮甜帶魚鮮味👴🏼
💗江戶前天丼($138)
2021-06-24
2021-06-26 88 浏览
見到金子半之助門口貼了餐牌心思思 心多多有飯有烏冬就最好不過店員奉上杯黑豆茶,兩粒黑豆自行加熱茶又香又濃的黑豆茶暖胃又養腎熱門一定叫江戶前天丼個丼最吸引人既梗係穴子天婦羅鰻魚長過筷子,口感軟綿幼骨都食到,夠肥美長到甘真係可以兩個人分享食小柱魷魚天婦羅有貝柱粒及魷魚肉鮮味又彈牙迷你天丼及熱稻庭烏冬岩曬我因為我想食少少飯及湯烏冬唔想甘清湯仲有配料任你加落左木魚絲,天婦羅碎,昆布即刻好濃味又有口感烏冬幼身,又軟又滑,索曬湯汁,好滋味食埋個飯都真係好飽天丼有菇菌,炸至酥脆又鮮味仲有蝦天婦羅等等,夠厚肉,又爽口古早秘方醬汁甜甜地,唔洗落好多,拌勻已經好入味,弄穿溫泉蛋,令個飯即刻香滑老公嘆埋個杯啤酒,suntory beer,麥香十足又夠凍,好chill
見到金子半之助門口貼了餐牌
心思思 心多多
有飯有烏冬就最好不過

店員奉上杯黑豆茶,兩粒黑豆
自行加熱茶
又香又濃的黑豆茶暖胃又養腎

熱門一定叫江戶前天丼
個丼最吸引人既梗係穴子天婦羅
鰻魚長過筷子,口感軟綿
幼骨都食到,夠肥美
長到甘真係可以兩個人分享食
小柱魷魚天婦羅有貝柱粒及魷魚肉
鮮味又彈牙

迷你天丼及熱稻庭烏冬岩曬我
因為我想食少少飯及湯烏冬
唔想甘清湯仲有配料任你加
落左木魚絲,天婦羅碎,昆布
即刻好濃味又有口感
烏冬幼身,又軟又滑,索曬湯汁,好滋味
食埋個飯都真係好飽
天丼有菇菌,炸至酥脆又鮮味
仲有蝦天婦羅等等,夠厚肉,又爽口

2021-06-23 69 浏览
念念不忙金子半之助天丼🍤🍚所以同朱家👨🏻再去食多次😋😋我食左江户前天丼穴子天婦羅🐟長達30cm嚟到已經好震撼眼球🤩🤩仲配有海老🦐小柱魷魚天婦羅餅🦑溫泉蛋🥚海苔穴子🐟超厚肉身口感好結實😋😋老公👨🏻就叫左迷你天丼配凍稻庭烏冬🧊🍜迷你天丼配有姑菌🍄海老🦐南瓜🎃海苔溫泉蛋🥚👨‍🏫原來傳統做法嘅天丼🍤🍚系將新鮮炸起嘅食材放上飯面再淋上醬汁🥢🥡咁樣就可以令到每件天婦羅都沾上醬汁🥡所以有別於一般食天婦羅嘅方法追求嘅唔係脆口而係每一件天婦羅都沾上醬汁🪄🪄同事都會溫馨提示我哋可以食到一半再將半熟蛋🥚🍚撈勻飯再一齊進食加上特製日本高級胡麻油小小辣🌶🌶更加可以帶出鮮味🪄🙌🏻🙌🏻

2021-06-23 67 浏览
每次經過灣仔利東街都會有一陣清香噗鼻嘅麻油味,一直以嚟都好想尋找到呢陣香氣係由邊度傳嚟,到今日終於搵到答案!今日同飯腳一齊去食一間超猛過江龍嘅日式丼店,一入餐廳就解答咗一直以嚟疑問。用上古麻油同埋秘製嘅醬汁配方,整間餐廳都充滿住陣陣油香味,食慾大增!金子半之助嘅總店係喺東京,主打天婦羅丼。上Google做吓功課先知原來佢地日本總店已經連續五屆榮獲日本全國天丼金賞,而且香港分店嘅食材進口商都係同日本同一間供應商,所以食材用料都保證高質。1.江戶前天丼定食招牌必食天丼,有齊鰻魚、炸蝦、帆立貝天婦羅餅、溫泉蛋等嘅組合,非常豐富嘅天丼。上菜前已經閒到令人垂涎三尺嘅麻油香味,加上足足有30CM長嘅鰻魚天婦羅,不論色香味都樣樣滿分。炸蝦同帆立貝天婦羅餅口感新鮮且彈牙,炸溫泉蛋配合埋江戶特製醬汁撈飯一齊食,口感香氣都升華去另一個境界。2.上天丼定食呢一款主打嘅天丼,比較特別嘅係呢款會有白身魚,另外都配上炸蝦、帆立貝天婦羅餅、溫泉蛋、海苔加莢豌豆。白身魚嘅口感幾特別,比想像中魚肉口感彈牙,而且無骨可以啖啖肉咁食。兩個定食都會有埋味僧湯,醒胃前菜同埋黑豆茶。食完較為heavy 嘅天婦羅即刻飲返杯黑豆茶解

1.江戶前天丼定食

2.上天丼定食

兩個定食都會有埋味僧湯,醒胃前菜同埋黑豆茶。食完較為heavy 嘅天婦羅即刻飲返杯黑豆茶解膩消脂,可見餐廳非常細心。
2021-06-16 115 浏览
今日經過利東街見到呢間過江龍天婦羅店令我諗起之前去日本旅行既時候食津津有味就決定入去試下香港既水準如何~~店舖燈光光猛,清楚簡約俾人感覺好舒服亦感受到店舖對自身一定好有要求所以對一陣既食物好期待招牌當然係天婦羅有唔同種類去選擇之後亦有飯或稻庭烏冬餐牌有介紹到店家使用既材料原來係採用左古早秘傳醬汁一般人都會認為天婦羅應該係愈脆口愈好但其實根據傳統既係會將新鮮炸起的食材放係飯上面再淋上天丼醬汁令每件天婦羅都適量咁沾有醬汁咁樣既做法就最正宗而使用古早秘傳醬汁,更加能夠重現江戶時代既風味另外亦採用左日本特製高胡麻油用胡麻油製成既天婦羅會更加香同色澤會比較深今日又長知識了~~有配料可以搭配食江戶前天丼同日本既時候一模一樣好香脆!!全部外脆內軟最特別既係招牌穴子天婦羅有成30cm長!!肉身好厚好肥美軟滑好好食迷你天丼&稻庭烏冬一D都唔迷你 哈哈好抵食有飯又有烏冬天婦羅一樣咁有水準中意麵食既朋友唔可以錯過!
今日經過利東街見到呢間過江龍天婦羅店
令我諗起之前去日本旅行既時候食津津有味
就決定入去試下香港既水準如何~~

店舖燈光光猛,清楚簡約
俾人感覺好舒服

一般人都會認為天婦羅應該係愈脆口愈好
但其實根據傳統既係會將新鮮炸起的食材放係飯上面
再淋上天丼醬汁令每件天婦羅都適量咁沾有醬汁
咁樣既做法就最正宗
而使用古早秘傳醬汁,更加能夠重現江戶時代既風味

另外亦採用左日本特製高胡麻油
用胡麻油製成既天婦羅會更加香同色澤會比較深
今日又長知識了~~

有配料可以搭配食

同日本既時候一模一樣
好香脆!!
全部外脆內軟
最特別既係招牌穴子天婦羅
有成30cm長!!
肉身好厚
好肥美軟滑
好好食

迷你天丼&稻庭烏冬

一D都唔迷你 哈哈
好抵食
有飯又有烏冬
天婦羅一樣咁有水準
中意麵食既朋友唔可以錯過!

2021-06-15 88 浏览
今日喺港島做完嘢過嚟行吓呢條囍帖街順便睇吓有咩好食嗌左 江戶前天丼,粒粒飯上面鋪滿咗好多好大塊嘅天婦羅,見着師傅係即炸出嚟嘅,啱啱好外脆入面仲係好Juicy天丼上面有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、溫泉蛋~配上古早秘傳醬汁 !Yummy!睇吓呢條招牌穴子天婦羅有成30厘米咁長㗎,嗱嗱聲影返張相先!真係好gimmick !穴子超厚肉身、內質柔軟~另外仲好鍾意小柱魷魚天婦,一粒粒炸成一餅~夾出黎食好滋味~仲好有好多天婦羅想試~加添左白身魚、小柱魷魚同菇菇~呢餐好滿足~
今日喺港島做完嘢過嚟行吓呢條囍帖街
順便睇吓有咩好食

穴子超厚肉身、內質柔軟~
另外仲好鍾意小柱魷魚天婦,一粒粒炸成一餅~夾出黎食好滋味~

仲好有好多天婦羅想試~
加添左白身魚、小柱魷魚同菇菇~呢餐好滿足~
2021-05-31
下午茶
2021-06-10 108 浏览
近排冇得去旅行😿但又好掛住喺日本食好西嘅日子,所以專登上網搵咗有冇啲香港好食嘅日本餐廳,然後就見有推薦呢一間天丼專門店!入到去店面好乾淨👍🏻設計好典雅Menu選擇唔多,主要係食呢幾種天婦羅~仲好貼心有個牌仔教點樣食🤣推薦溫泉蛋係食到一半再篤破~江戶前天丼$138Omg條穴子真係有成30cm咁長😹😹拎上嚟嘅時候真係有嚇親,同埋成碗勁豐富🤤超滿 除咗穴子(星鰻)仲有兩件海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆,附送味噌湯同漬物~海老好鮮甜👍🏻小柱魷魚好q彈~穴子咬開真係食到超厚嘅肉身👍🏻肉質肥美軟滑,仲要咁大條 真係好滿足!!上天丼$118呢款同岩岩唔同嘅係選用白身魚,咬落清甜彈牙🤤上面有均勻淋上天丼醬汁,做法同出面嘅天婦羅唔同~雖然因為淋咗醬汁所以無咁脆口,但食落意外地好吃😋!!調味令人上癮
入到去店面好乾淨👍🏻設計好典雅

Menu選擇唔多,主要係食呢幾種天婦羅~

仲好貼心有個牌仔教點樣食🤣推薦溫泉蛋係食到一半再篤破~

江戶前天丼$138

上天丼$118

2021-06-10 93 浏览
久聞這間灣仔金子半之助吃天婦羅很有名,我和妹妹最愛吃,於是放工6時半馬上就去,裝修以木為主,令人感覺十分舒服又放鬆,我們看到餐牌,馬上order, 也十分的期待!很快,待應把一個江戶前天丼便當,賣相十分十分的好,而且份量很大,尤其是穴子就是海鰻,炸得又香又脆又鮮味,還有海老,小柱鱿魚天婦羅餅,海苔,萊豌豆,也炸得又脆又香口,還有一隻温泉蛋,我們把蛋攪開,混入飯中真的吃到停不了口!另外迷你天丼加稻庭烏冬冷麵,有着菇菌,海老,南瓜,海笞,莢碗豆很夾,冷的烏冬很爽口伴着天富羅吃很有口感!這樣抵的價錢加上美味的天丼便當,下次要和班朋友來了!

這樣抵的價錢加上美味的天丼便當,下次要和班朋友來了!
2021-06-09
2021-06-09 84 浏览
成日行過利東街都見到好多人排隊的日本橋「天丼」金子半之助,看似好吸引,今日lunch hour時決定排隊一次睇下是否咁好味。餐牌大約有5款定食,門口有塊木牌註明「日本米使用店」。入到餐廳坐低後,我點了一客「天上丼」,內有白身魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋。前菜小吃有柚子蘿蔔、酸薑,麵豉湯一碗。先吃口柚子蘿蔔,味道清新,作為前菜很適合。酸薑及麵豉湯味道就一般。主菜「天上丼」所有海鮮都是用上新鮮食材,入口還感覺到點鮮味,好彩沒有冰鮮味嘅感覺。炸物比較真正的天婦羅無咁脆,但聽聞這是天婦羅丼的特色,因為廚師會在炸物及碗飯內上汁,所以炸物是會較淋的。成碗飯已經不用再加調味料,因為個汁已經好夠味。但食到最後有點不滿足的是唔夠飽,又或者可能我太肚餓。見個碗好大個,食完至發現個碗原來係咁淺的😄,這個份量女士們較為適合,但大食的就可能會唔夠飽了,建議餐廳落單時可以讓食客要求多飯嗎?😁總結:味道嘅精準已經做到好接近日本當地,但我都是覺得日本當地的好味啲,現在無得飛,食到如此水準已經好好

餐牌大約有5款定食,門口有塊木牌註明「日本米使用店」。

先吃口柚子蘿蔔,味道清新,作為前菜很適合。
酸薑及麵豉湯味道就一般。

主菜「天上丼」

生啤酒
天上丼
2021-06-09
生啤酒
天上丼
2021-06-08 38 浏览
Edomae premium tempura rice bowl $138Amazed by that huge fried 30cm fish tempuraThe layer is thin and not over cookedLove how the portion of the rice is adjusted to only half a bowl so you can enjoy all the tempura without stuffing yourselfMini tempura rice bowl and inaniwa udon $118Recommend to finish the udon and rice bowl side by side Coz the udon May soaked up all the soup and taste too salty and moistDon forget their weekday happy hour discount of 10% !

2021-06-07 43 浏览
So surprised that there’s no queue during lunch, a signal asking us to come in and try the tempura.I ordered the premium tempura. The rice bowl was very full with my favorite eel 😍😍, which was very juicy and very match with the sauce. No wonder always queued up.I will return again if there’s not a long queue 😂

2021-06-05 121 浏览
金子半之助東京響當當的餐廳,長期都要排隊。難得呢個過江龍在香港開店,當然即刻入去食返個天丼,一解思鄉之情餐廳的裝修和擺設跟日本總店好相似,白木傢俬,長長的bar枱可以睇住師傅親手炸天婦羅,非常期待同總店一樣,入得黎唔洗點揀,只有天丼,唔怕有選擇困難症。江戶前天丼,久違了的名字,同日本總店一樣,都係有一條長長的穴子,2隻海老,小柱魷魚餅,溫泉蛋。餐廳採用日本特製高級胡麻油, 胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深。穴子, 即係星鰻, 長達30cm, 超厚肉身, 肥美軟滑, 炸得外脆內軟,好有咬感,唔會軟稔稔海老, 即係海蝦,爽口彈牙。小柱,即係帶子,混埋魷魚一齊炸成餅,非常好味溫泉蛋一篤穿就流出蛋黃,流心程度相當好,唔會太稀,又唔會凝固。當然天丼最重要的係飯,飯先係整個天丼最重要的部分。一碗靚既日本米, 可以令到天丼錦上添花,呢D飯同日本總店差不多。再配以古早秘傳醬汁,每一件天婦羅都能沾上醬汁, 呢個傳統做法的天丼更重現江戶時代風味。日本人最注重細節,連一杯待客既茶都會放幾粒黑豆再泡一杯黑豆茶,正呀。

同總店一樣,入得黎唔洗點揀,只有天丼,唔怕有選擇困難症。

海老, 即係海蝦,爽口彈牙。

小柱,即係帶子,混埋魷魚一齊炸成餅,非常好味

2021-06-03 96 浏览
今次去咗利東街食日本🇯🇵野。.🍱江戶前天丼便當食材好豐富,有超厚肉身、肥美軟滑嘅穴子,足足有30cm長,又有海老🍤、小柱魷魚天婦羅餅、海苔同莢碗豆,天婦羅鋪滿成隻碗🥣,完全見唔到飯🍚,炸得黃金香脆十分可口。而天婦羅淋上古早秘傳天丼醬汁,風味更似日本🇯🇵 江戶時代。.🍜迷你天丼&稻庭烏冬呢個係俾瑩瑩食嘅,🍜稻庭烏冬口感超煙韌,夠滑溜又彈牙。迷你天丼細細碗但天婦羅就多多,有菇菌、海老🍤、南瓜🎃、海苔同莢碗豆,一啲都唔迷你。.金子半之助餐牌食物款式唔多,只專注做好幾款菜式,所以食物質素有保證,絕對係高質❣️.好味指數:😋😋😋😋😋5/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 金子半之助 (灣仔)📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
今次去咗利東街食日本🇯🇵野。

🍜迷你天丼&稻庭烏冬
好味指數:😋😋😋😋😋5/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽 金子半之助 (灣仔)
📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖