2008-05-30 22 浏览
平時在長沙灣番工,成日會和同事去呢間茶餐廳食lunch,有時又會特登買呢度的菠蘿包做早餐。這裏的菠蘿包夠大個,d皮又脆,而且只係3蚊,好抵食! 但我和同事們最鍾意的都是這裏的黑椒炒意粉,勁有穫氣,有少少辣。其中一款的黑椒豬扒炒意粉更是常吃的,因為佢d豬扒係用秘方醃製,有少少南乳味,非常好味的!

• 菠蘿包
  • 凍奶茶
  • 炒意粉
2008-04-15 35 浏览
第一天青山道的兩間茶餐廳,運作模式很相似,連餐牌也差不多的,也都是有出爐新鮮麵包供應,分別吃過,先寫這裡。趁菠蘿包剛出爐,就要了一個及一杯熱咖啡。這裡的菠蘿包是「硬脆」版本,並非傳統一類的鬆軟版。椰蓉皮不算甜,硬硬脆脆的,不差;包本身非常之鬆軟,熱熱的又有淡淡的蛋香,高水準。相信不吃菠蘿包,就算吃餐包也很出色。咖啡香濃,茶記水準。而伙記亦很有禮貌,值得一讚。14元半,很經濟,這裡的包做得不錯,可以一試的。下一天,吃了比這個好一點的。
第一天

咖啡香濃,茶記水準。而伙記亦很有禮貌,值得一讚。

14元半,很經濟,這裡的包做得不錯,可以一試的。

下一天,吃了比這個好一點的。
2007-12-21 24 浏览
這店不宜午餐及晚餐!原因是這裡食物的種類不多,同埋冇飯供應
這店不宜午餐及晚餐!
原因是這裡食物的種類不多,同埋冇飯供應
2007-12-08 20 浏览
今次唔駛等就有位啦~ 例牌都會叫菠蘿包+ 熱奶茶, 柸茶就唔及在佢附近果間"新華", 但又唔係好差, 個包就兩間差不多咁喇~ 價錢就貴dd ... 要$14.5 .. 咁既配搭"新華"係$13.5~
2007-08-12 26 浏览
本來想食菠蘿包, 但四幾嚟來已經話賣哂! 老闆介紹我食餐包油$6, 就試試啦~ 個包算大, 幾軟身, 味道OK架! 柸熱奶茶$11就一般啦~ 因本人覺得多奶, 味道唔夠濃~ 附近果間新華好D播!!!
2007-07-25 37 浏览
27-5-2007 1714係長沙灣想食件中西合壁的餅或飽,除左新華茶餐廳,還有隔一條街的金園。蛋撻不是新鮮出爐,仍然鬆化,甜味適中,蛋味亦重,當然有用爐保持溫度;凍奶茶稍為比新華差,但都已不錯;椰撻又凍又唔鬆化,差勁,不過主角搭夠,記得新鮮出爐先好食。17蚊可以當晚飯食,真係抵到爛!
27-5-2007 1714

17蚊可以當晚飯食,真係抵到爛!
2006-11-22 22 浏览
如果對於無飯不歡的人講, 就絶對不適合金園, 但茶餐廳堅持不買飯類食品, 但客人仍不絶係有佢既道理, 一般食客都會選特餐(火腿奄列+沙爹牛肉麵+飲品),一般茶餐廳食品,但佢個沙爹牛肉麵, 竟然可以拎我個戒食牛肉既細佬都要食佢(雖然都係唔食牛肉,淨係食佢d沙爹汁)己經係一絶 .但我除欣賞佢既蛋撻同奶荼外, 仲有係佢既會意粉同紅豆冰都不容忽視的, 如大家有機會不妨去試
2006-11-19 31 浏览
我是這茶餐廳的常客。每當心情唔好或是要自己一個人搵食時,都會選擇這裡。貪佢人小小坐得舒服,又唔會有太多人食煙,環境企理。相信是家庭式的運作,這裡甚至沒有收錢的單,全是靠老板娘的記性。還有一點的是,這茶餐廳並沒有飯供應,是好是壞,我就唔去評論,但曾親眼見過不少人因為這裡沒有飯吃,不幫襯就離開。當沒有太大胃口時,一定會叫特餐熱檸蜜。特餐是沙爹牛肉麵加火腿奄列。食物中規中矩,但熱檸蜜就是我的至愛,確實是幾潤喉,而蜜糖味也不會過重。這裡出名的還有蛋撻,有時我也有幫襯。熱騰騰,好香蛋味,長期都可keep住高水準。