2016-10-18 1696 浏览
試幻想,今天係星期六,十點,晨光不是初現,你的房間到處是陽光的溫暖,你無意醒來,你會做什麼。 我會提議你看看這篇文章。 可能你會喜歡星期六和日都在你的牀上纏綿一下,和那個親愛的棉被和枕頭來個親密接觸,或者你有另一半在你隔離的話,你們會來抱一下感受那周末的體溫。 不過,我發覺,周末的早上太寶貴,我會選擇,早點起身,找點節目,特別是秋季來到,行山是最好的活動,今年,行了第一次的金山,由於搭車上去,是故和朋友選擇在金園見。 無辦法,這裡就是旺到咁,十時多的早上,就是要排隊,一起來吃那些剛出爐的蛋撻和麵包。 只不過,今日我們目的不是歎茶吃飽,我們快點吃完要快點行動,要行山,當然要叫點飽肚的東西。 朋友k叫了一個常餐,當然火腿奄烈是常識吧,很多人都知這裡餐包很有名,這樣的是神級組合吧,朋友卻特別一點,冇要餐包要多士。 可能k的前度在這裡住過,他知道這裡的沙爹牛肉麵雖然冇新華出名,但也是典型的香港美味。 我雖然好喜歡這裡的沙爹牛,不過每次來,我也會受不住這裡的炒意粉誘惑。 我叫了杯熱奶茶,那個滑溜的奶和漂漂然的茶香,細滑的在你牙蓬間走過和在你的舌頭裡慢延,如果你愛茶,這一定是最必然的選擇。 朋

我會提議你看看這篇文章。

朋友飲的熱鮮奶也是非常舊式茶記,有幾多人會在早上飲杯熱鮮奶提神,那原先是很old school的事,我們的時代原來已過了幾轉。

黑椒炒公司意粉,一定是港式的表表者。

朋友問什麼是公司意粉,你知道什麼是公司三文治,你就知道是什麼了。

意粉是條條入味,黑椒均衡地散播每條意粉中間,煎蛋,雞肉絲,叉燒,洋蔥全部恰如其分地為你準備一幅美麗的圖畫。

如果要說缺點,愛健康怕肥的朋友會覺得有點油膩吧,但我覺得,食左先講。

每條意粉都非常活潑,那股彈性掌控到得非常穩定,最重要係,當你一路食一路夾吃意粉的那一刻,那些輕煙顯示到,一間茶餐廳煮一碟意粉可以有這樣的火喉和鑊氣,是絕對叫賴床的你起身來吃過早餐。

如果這刻香氣從你的廚房傳來,你一定會起床,然後急不可耐吃那個美味到不行的意粉。

我覺得,我們需要保持著這個文化,年青人的周末早上,不應再因為賴床而日上三竿才起來,或者你試吃過這裡的奶茶這裡的炒意粉,你的習慣會更改。

金園茶餐廳

長沙灣青山道314號地下
2016-10-15
2016-10-03 651 浏览
是日經過青山道,發覺有間舊式冰室門外放置一個餅櫃,有蝴蝶餅、椰撻、曲奇及酥皮蛋撻等,賣相吸引酥皮好香,好脆,皮底唔油,蛋好香牛油餐包喺舊式扭紋嗰個,好鬆軟,令人回味鮮牛肉通粉,牛肉新鮮,唔勒
是日經過青山道,發覺有間舊式冰室
酥皮好香,好脆,皮底唔油,蛋好香
牛油餐包喺舊式扭紋嗰個,好鬆軟,令人回味
鮮牛肉通粉,牛肉新鮮,唔勒
2016-09-27
$36 (早餐)
  • 蛋撻
  • 扭紋餐包
金園, 幾乎係我見過定位最特別既舊式茶餐廳舖位細, 坐位唔多, 格局係傳統兩排卡位, 中間則係四人細枱之所以話佢特別, 係因為佢地係無飯既你無聽錯, 佢地真係無飯既, 我曾經親口問過咁佢地又食D乜野呢?如果有睇麥兜應該聽過, 早餐=常餐, 晚餐=散叫, 呢度就係咁勒中午一點半入去, 好多人要撘枱, 中間四人枱同人撘, 顯得比較迫佢地係無午餐同晩餐呢兩樣野, 只有早餐同下午茶, 我自己叫左個干炒公司意粉加奶茶所有炒粉麵類加十蚊配野飲, 冷熱同價撘枱果兩位仁兄就叫左兩個早餐, 響中午一點半叫兩個早餐不過我四圍左右好多都係食緊早餐夠特別未?干炒公司意粉: 有叉燒, 牛肉, 雞肉, 火腿, 葱粒, 煎蛋一隻, 可能因為專心做炒粉, 無可否認佢地D炒意粉好出色 意粉一條都無燶, 軟硬度剛剛好, 而且唔太濕又唔太油, 廚師手藝已經係達人級 單以炒意粉呢一環講, 已經接近高級既餐廳, 只係配菜方面就一般咁啦奶茶: 傳統絲襪奶茶, 香滑有茶味干炒公司意粉$42 配飲品$1
金園, 幾乎係我見過定位最特別既舊式茶餐廳

之所以話佢特別, 係因為佢地係無飯既

你無聽錯, 佢地真係無飯既, 我曾經親口問過

咁佢地又食D乜野呢?

所有炒粉麵類加十蚊配野飲, 冷熱同價

撘枱果兩位仁兄就叫左兩個早餐, 響中午一點半叫兩個早餐

不過我四圍左右好多都係食緊早餐

夠特別未?

奶茶: 傳統絲襪奶茶, 香滑有茶味

干炒公司意粉$42 配飲品$10, 合共$52
题外话/补充资料: 事實上金園最出名其實係蛋韃, @$6, 其次係奶茶, 意粉亦炒得好 而佢地餐牌亦介紹自家製黑胡椒汁, 不過我無特登叫 如果剔除價錢黎講, 炒意粉, 奶茶, 蛋韃呢三樣係名不虛傳 但$52一個普通午餐, 呢個地段黎計真係非常咁貴 好矛盾囉, 所以我評佢地味道四星, 抵食一星
2016-08-18
  • 炒意粉
  • 奶茶
  • 蛋韃
2016-07-19 716 浏览
學菜爛話齋,好既野唔駛賣咁多種類,專心做一樣野就會精。呢度環境是典型冰室格局,算古舊,是另一番風味吧,不過就好乾淨。黎到金園,一定要食佢既秘製黑椒意粉,賣相就唔係話特別好,今次我叫左豬扒,豬扒屬厚身果種,油炸後都唔會油淋淋,但偏向乾身,入口鬆軟配合意粉濕濕地就最啱喇,意粉黑椒味燶郁,頗辣,啱晒本人胃口,但又炒得唔油膩,最怕好多時乾炒牛河,食完成碟都係油,呢個就絕對無問題,可以一試再試。餐飲要左杯咖啡,味道懷舊同特別,有種拖肥糖的味道,正!
學菜爛話齋,好既野唔駛賣咁多種類,專心做一樣野就會精。

2016-07-12 481 浏览
Lunch去左長沙灣青山道間金園茶餐廳食,果度既酥皮蛋撻超正勁好味😋,d蛋醬超多!可能係全香港最好食既蛋撻,佢地除左蛋撻正之外仲有特餐既火腿奄列一樣超水準,還有茄汁豬扒會意粉和熱奶茶都係一流👍👍👍大家有時間不妨去長沙灣金園茶餐廳試下!
2016-07-12
  • 蛋撻
  • 特餐
  • 茄汁豬扒會意粉
2016-06-05 721 浏览
是日要到長沙灣一趟,回去時特意經過這間老牌茶餐廳,事關之前到此區時家人曾推介這家蛋撻~經過時酥皮蛋撻剛好新鮮出爐,很幸運!雖然隔著膠袋拿著蛋撻但仍感受到其熱力,充滿期待下吃第一口,隨即湧出很香濃的蛋味,有點甜,蛋餡質地滑溜,酥皮很脆但餅底若能焗久一點、厚一點可能更佳。吃完後大滿足,簡簡單單的蛋撻也可以很滋味
經過時酥皮蛋撻剛好新鮮出爐,很幸運!
蛋撻
外卖自取
蛋撻
2016-05-30 422 浏览
到了食晏時候,又見到呢間餐廳!我曾經好幾次幫親,當時係下午茶時間!我食過蝴蝶酥、椰撻 、酥皮蛋撻!味道唔錯!尤其是酥皮蛋撻,更一流!漲卜卜!蛋味濃郁!酥皮鬆化!味道不太甜!今次午餐就試下佢哋既鮮茄牛脷意粉,賣相一般!但係勝在多汁!味道唔錯!有新鮮茄!牛脷份量幾多!牛脷同意粉輭硬適中!
到了食晏時候,又見到呢間餐廳!

今次午餐就試下佢哋既鮮茄牛脷意粉,賣相一般!但係
2016-02-07 694 浏览
這日和另一位住這頭的朋友食這間茶餐廳,這茶餐廳原來是朋友仲是學生哥時經常來的,據聞價錢和當年也差不多朋友叫了個餐肉通粉,我就叫了個餐肉麥片。同樣都有四大塊餐肉!餐肉煎得香口,不錯。麥片口感不俗。另外仲食了個酥皮蛋撻,新鮮焗好,仲好辣口,漲卜卜又香滑
這日和另一位住這頭的朋友食這間茶餐廳,
朋友叫了個餐肉通粉,我就叫了個餐肉麥片。
同樣都有四大塊餐肉!

餐肉煎得香口,不錯。麥片口感不俗。

另外仲食了個酥皮蛋撻,新鮮焗好,仲好辣口,漲卜卜又香滑

2016-02-07
  • 餐肉麥片
  • 酥皮蛋撻
2016-02-07 475 浏览
食過好多茶餐廳, 有些好食但價錢略貴, 有些好食又抵但唔足料, 又有些又平又大份但唔夠好食平靚正真係唔多, 呢間係少有的一間簡單叫左個沙嗲牛肉湯麵, 味道香濃, 好多沙嗲牛肉無偷工減料, 價錢都適中, $26之後仲有野做拿臨食完就走左, 不過仲有些牛肉湯麵餘香留起個口度
食過好多茶餐廳,

平靚正真係唔多, 呢間係少有的一間
價錢都適中, $26

2016-01-31
  • 沙嗲牛肉湯麵
2015-09-26 675 浏览
其實我幫趁金園已有10年多,見到其他給差的食家批評亦冇錯,因為有D食家真係咁岩點唔中金園出色既美食,講服務態度就...真係有d老員工真係咁,可能你覺得佢好差,但以前既冰室就係咁,幾親切,哈哈!我覺得佢正既原因就係早、午、常、快餐都係營業時間內通用,煎、炒、奄列蛋又可以係呢幾個餐內任搭既又有幾多茶記俾到你呀!(仲要唔過$40),特別要講佢既糊椒粉配火腿通粉同叉燒湯意,而家出面有幾多火腿會切得一條條幼絲,佢地既湯底就係兒時冰室時既味道,配埋佢既糊椒粉就會明白,因為佢d糊椒粉食得出唔係平貨,唔會只有辣味(或落到成碗雪花都冇味)愛吃不同辣既朋友應該食得出,生炸雞翼、沙嗲牛、豬扒飽同黑椒炒意都係非常出色,茄汁意我有食過一次,不過真係好「漏」,之後次次都只係食親都係呢幾樣!平時的我唔多會寫食評,今次係想話俾大家知,呢間小店可能有不足,但希望大家唔好為一兩款食物或一兩個員工就劣評給小店,始終老小店已經係香港已經好難立足,有d小店幫趁多一兩次就發覺到佢地又好食又好「真香港」既味道,食物味道同人情味同在會更美味的!給金園的話:今晚來幫趁眼見早餐火腿通粉上枱,原本以前由碟上變湯碗上就好失望...感覺連你地

給金園的話:今晚來幫趁眼見早餐火腿通粉上枱,原本以前由碟上變湯碗上就好失望...感覺連你地都要變....(非常失落!)
2015-09-25
其他
  • 火腿通粉、叉燒湯意、生炸雞翼、黑椒炒意
The pork chop pepper spaghetti was fantastic. Freshly deep fried pork chop, the spaghetti had a great texture and perfect taste. All the flavours blended in together so well.The egg tart was great as well. It was fresh and warm when I had it. Crispy pastry, delicious custard. I would come back just for this!They used high quality lemons, it made a huge difference to the overall taste. Again, it was soo good, I drank the whole glass
pork chop spaghetti
egg tart
egg tart
lemon tea
2015-05-01
2015-03-29 696 浏览
豬扒會意粉,向來是這種舊式茶餐廳的經典,這個晚上獨自回味一番。茄汁絕對擺明車馬是茄膏開成汁,微酸,極多,滿佈所有意粉麵條,不能全部拿來拌意粉,因為不少研究指汁醬是致肥凶手之一。豬扒還挺多,又厚又闊,沒怎麼吃到骨,相信十件豬扒都有,不致於醃得全無肉味。這麽多豬扒,拌大大碟意粉,作晚餐都夠飽肚。倘若照吃個常餐的話,可能兩個小時又肚餓了。

豬扒會意粉
,向來是這種舊式茶餐廳的經典,這個晚上獨自回味一番。

豬扒還挺多,又厚又闊

2015-01-27 682 浏览
上次食沙爹牛肉包見周圍啲人都食意粉,今日下午就黎試下。兩點幾先到,食晏既時間過左,所以冇乜人,唔洗等。咁就叫左左個黑椒會公司意粉好足料,有蛋,火腿,叉燒,雞肉,樣樣都有啲。黑椒又夠辣,好開胃。意粉軟硬適中,好好味!不過食到底就好多油都係唔適宜常食。
上次食沙爹牛肉包見周圍啲人都食意粉,
今日下午就黎試下。
兩點幾先到,食晏既時間過左,所以冇乜人,唔洗等。

咁就叫左左個黑椒會公司意粉

黑椒會公司意粉

好足料,有蛋,火腿,叉燒,雞肉,樣樣都有啲。
黑椒又夠辣,好開胃。
意粉軟硬適中,好好味!
不過食到底就好多油

都係唔適宜常食。
2015-01-24 766 浏览
今日太晏食下午茶,夜晚都唔肚餓,但又想食野。周圍都係食晚飯,見呢間有啲小食既野食,就坐底喇。叫左個沙爹牛肉包。平時去開果啲都係長條型既呢道既係方型!打開個包睇睇:好多料。個包烘過,脆脆地。啲牛肉又唔un,沙爹味又夠味。呢個包好好食。估唔到一個沙爹牛肉包可以令人咁滿足!另外,店內有個呀姐好有禮貌,佢上野食既時候同佢講唔該,佢會話唔洗。難得的服務!食食下發現有最底消費,原來個包係唔夠架,但可能店內冇乜人,收銀的就靜雞雞話唔耿要,真好!
今日太晏食下午茶,夜晚都唔肚餓,但又想食野。
周圍都係食晚飯,見呢間有啲小食既野食,就坐底喇。
叫左個沙爹牛肉包。
平時去開果啲都係長條型既

方型既沙爹牛肉包

呢道既係方型!
打開個包睇睇:

好多料

好多料。
個包烘過,脆脆地。
啲牛肉又唔un,沙爹味又夠味。
呢個包好好食。估唔到一個沙爹牛肉包可以令人咁滿足!
難得的服務!
2015-01-23 617 浏览
晨早流流好耐未試過食到一肚火去到坐低個女侍應用佢紫長甲叉左2杯茶膽茶俾我飲我就出聲叫換過杯,竟然大大聲話“針”滿左先插隻手指落去都算,坐低拎起餐單另一個阿叔就寸寸貢咁話:叫得野未?講左咁多成段都只係30秒到1分鐘既事我要叫就會叫你,唔駛你,而家你咩意思?咁佢行開左,口中念念有詞,全部都係粗口,真係有D想用手解決!算,叫野。黎到就中伏了女友叫左黑椒叉燒會意粉叉燒係早兩晚既,仲要一味死辣,劣!(差到唔想影,抱歉!)另外,D茶膽茶係用手指輸送的,係插到落杯底咁既服務同食物質素唔會再食。
晨早流流好耐未試過食到一肚火

去到坐低個女侍應用佢紫長甲叉左2杯茶膽茶俾我飲

我就出聲叫換過杯,竟然大大聲話“針”滿左先插隻手指落去

都算,坐低拎起餐單另一個阿叔就寸寸貢咁話:叫得野未?

講左咁多成段都只係30秒到1分鐘既事

我要叫就會叫你,唔駛你,而家你咩意思?

算,叫野。黎到就中伏了

女友叫左黑椒叉燒會意粉

叉燒係早兩晚既,仲要一味死辣,劣
!(差到唔想影,抱歉!)

另外,D茶膽茶係用手指輸送的,係插到落杯底

咁既服務同食物質素唔會再食。
奶茶
雪菜肉絲米
2014-12-04
$30 (早餐)