(非会员)
2009-03-10 16 浏览
上星期去了吃,人很多,個個食野前都拍照,很好笑。以為會好食,但樣樣野都咸到死,而且一款餸,最少兩至三枱叫,所以好流水作業式,吃了鼓椒聖子(d鼓椒汁ok,但肉就麻麻地),蠔餅(好多油),黃金蟹(好咸),菜(最似樣呢個),椒鹽白飯魚(咸到唔想吃)。真係有d失望。
真係有d失望。
2009-03-08 21 浏览
以前細細個成日經過牛頭角下村,都不以為意有呢間野,剩係覺得呢條街成日都好旺,但從來都無嚮呢度食過野。直至到一個月前有個朋友話想食大排檔,帶左我黎呢度,先知原來走寶走左好多年。今晚係第二次黎呢度,六點幾黎到,等左大概1個鐘先有位,不過大家都等得心甘情願,因為就快拆,金利來D野又超好食,唯有等一等。我地兩個人首先叫左豉椒炒聖子、飄香雞、蠔餅、京都骨拼豬大腸,之後再追加一碟椒鹽賴尿蝦,聖子好入味,有好多肉,飄香雞又真係好香,肉質鮮嫩,個汁又好好味,蠔餅雖然D蠔唔係好多,勝在個蛋汁煎得好香,豬大腸就入口鬆脆,肥而不膩,賴尿蝦炸得好鬆好脆,齒頰留香。要一讚既係價錢平,伙記態度好,食完真係有物超所值既感覺。

要一讚既係價錢平,伙記態度好,食完真係有物超所值既感覺。
2009-03-08
  • 炸大賜
2009-03-01 1 浏览
今日放學約好男友仔去睇下就清拆既牛頭角下邨, 試完雞旦仔, 6:45去到呢間食坊, 點解揀呢間? 因為之前上來做功課, 見咁多人讚呢間好食~~去到排左大半個鐘, 叫左魚香茄子煲, 椒鹽鮮魷魚酥+雞軟骨, 生炒骨~~~好期待呀~~~結果:椒鹽鮮魷魚酥+雞軟骨: 尚可接受, 雞軟骨東一粒西一粒, 同d 魷魚痴埋~生炒骨: ok, d 汁幾酸, 我中意食酸魚香茄子煲: 不能接受的勁咸, 叫多碗飯黎送都頂唔順.....食完後好口渴, 咸到好唔舒服, 要拿拿聲周圍搵甜野食~~~真係唔掂

好期待呀~~~

結果:

生炒骨: ok, d 汁幾酸, 我中意食酸

$82.5
2009-02-26 1 浏览
一行四人按原定計劃走到牛頭角下村九座吃飯,由於事前已做了功課,所以大部分叫o既都係大家讚過o既小炒。有 1)椒鹽魷魚+九肚魚 : 原本唔要魷魚要魷魚鬚,點知黎到都係魷魚!!! 炸得好好食,炸粉只係薄薄一層掛o係魚類上!!! 脆得黎又唔會有"界" 口o個種熱氣。2) 黃金軟殼蟹: 兩個字,超讚!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 伴碟o既粟米已無咩味,因為粟米味已融入蟹中,軟殼蟹好大隻,一咬入去咸蛋黃汁已滲出!!! 真係好好食,一碟係唔足夠!!! 3) 咕嚕蝦球: 呢碟係後加o既,menu 無,只因為唔想食雞或魚所以叫蝦。食完明白點解無,因為咕嚕根本唔match 蝦,無錯蝦係好新鮮但咕嚕係浪費左。4) 豉椒炒蟶子: 平!!! 以呢個價錢 (大約$50) 係好抵食!!!5) 金銀蛋豆苗: 呢個有少少失望,咸蛋味唔夠,可能叫清炒好食d。環境同服務係計算之內,waiter 哥哥好忙,好似麥兜咁,炒菜又係佢,上菜又係佢,落單、送啤酒、拎杯杯碟碟都係佢,好搞笑~~多d 人一齊黎可以試多幾樣~~openri

多d 人一齊黎可以試多幾樣~~

openrice 真係好大號召力,八點幾食完出面已有人龍一大條!!!
椒鹽魷魚+九肚魚
黃金軟殼蟹
咕嚕蝦球
豉椒炒蟶子
黃金軟殼蟹
豉椒炒蟶子
2009-02-21 3 浏览
這日工友飯聚於牛頭角下村金利來﹗快要清拆的牛頭角下村,相信在這一頭工作已久的工友們都有0的唔捨得﹗10:00pm先來到,今晚又唔算多人喎﹗一行十四人訂左枱一來到已經可以入座﹗先來豉椒鵝腸,我就一向都唔食架喇,不過有工友說要添食,食完再來多碟,可以相信呢碟野都幾靠得住﹗右面的是黃金脆肉瓜,炒起脆肉瓜再加鹹蛋王炒,惹味濃香中有清甜﹗好食﹗左面的是粟米魚肚羹,為大肚婆而設,充滿蛋香不過我覺得淡左少少﹗呢碟豉椒蟶子我一拍完照食左一隻之後已經俾人搶哂,新鮮彈牙夠入味﹗好食﹗反而另外有叫炒蜆殼多過肉幾倍,搵極都搵唔到肉之下放棄了﹗辣酒花螺個汁唔多覺得辣,螺肉有嚼勁卻未算鮮甜﹗呢個雞係呢度名菜,叫做飄香雞,雞面先鋪上海蜇,再用大量豉油辣椒香蔥作汁﹗白切雞本身我一向都麻麻,小試一口之後發現雞肉相當嫩滑又肥美多肉,蘸0的醬汁食更覺微辣而惹味,工友個個搶住食,食完一隻之後再添多半隻﹗椒鹽雙扒及魷魚,呢度0的炸粉用得比較厚身,椒鹽味道適中,魷魚彈牙惹味﹗呢個肉片西蘭花我想食之時已俾人食哂﹗椒鹽軟殼蟹,對上一次來食過之後念念不忘﹗超大碟數下數下有成五六隻蟹仔,炸得鬆化脆口,熱辣辣半隻放入口慢慢咀嚼是人生一大享
這日工友飯聚於牛頭角下村金利來﹗
10:00pm先來到,今晚又唔算多人喎﹗
一行十四人訂左枱一來到已經可以入座﹗

反而另外有叫炒蜆殼多過肉幾倍,搵極都搵唔到肉之下放棄了﹗
辣酒花螺個汁唔多覺得辣,螺肉有嚼勁卻未算鮮甜﹗
呢個肉片西蘭花我想食之時已俾人食哂﹗
椒鹽軟殼蟹,對上一次來食過之後念念不忘﹗
超大碟數下數下有成五六隻蟹仔,炸得鬆化脆口,熱辣辣半隻放入口慢慢咀嚼是人生一大享受﹗
三色蒸水蛋,用料夠多又滑溜,我只食了一羹不過竟然成隻蛋王0係入面﹗
雙雞粥意即田雞與滑雞粥,粥底算綿不過未算入味,似雞還雞粥還粥﹗
粟米斑塊,放得離我太遠,夾不到已給工友們食哂﹗
生炒骨入口香脆,酸甜度適中,別人說要吃一間小炒店的水準應從生炒骨著手,我絕對不明白灣仔生記點解會有人話佢好食﹗金利來的比他更佳﹗
乳鴿幾肥大,皮脆肉嫩,工友們搶住咁食﹗
呢個成隻鮑魚咁既豬大腸我就無食喇﹗
0的肥膏勁過出來食的好多倍,好此道者應該滿足﹗
難得聚頭當然要碰碰杯啦﹗飲勝﹗
呢個餸唔記得叫什麼,用料相當豐富,大量蝦、魷魚及蟹柳等,再加上白白滑滑的蛋白,底層鋪滿西蘭花,又肉又菜用來送飯一真係一碟頂幾碗都得﹗

最後有工友未飽再叫多個鴛鴦炒飯作結﹗
整體來說味道很不錯,食左成二十個餸再十幾支啤酒一人都係$100就埋到單,真係抵到爛﹗
牛頭角下村的大排檔三月尾便要搬遷,相信搬了以後亦未必可再尋回現在的風味與光輝,要吃便要快了﹗
更多相:
2009-02-18 5 浏览
2009.2.13是夜與舊同學好朋友飯聚, 因為呢度快要清拆, 就來懷緬一下吧。其實我未黎過牛頭角下村大排檔食飯, 今次係第一次; 亦希望係佢拆之前再黎多一次。我地有3個人, 2個男仔, 所以就點4個餸, 怕男仔唔夠飽。沙拉骨: 想吃這一個菜很耐了, 之前都未食過。不過上菜時同我印象中的有一點不同:應該是沙律醬薄薄的扣著肉排吧, 來到的是很多沙律醬鋪在肉排上。吃一塊, 很淋, 醃得很入味, 加上酸甜的沙律醬, 以為是開胃的菜式。不過吃多2 塊後, 很膩呢, 畢竟是一味很滯的菜。西檸雞: 賣相很好, 而且大大碟。 吃了一件雞, 咦? 檸檬汁帶有微微的苦味。剛看了一篇報導, 榨檸檬要用陰力才不會苦的。 我想, 他們用錯力道了。檸檬汁帶有苦味, 整個菜也大打折扣了。炸雞件的炸粉厚了一點, 而且炸到有一點肢離破碎。煎蠔餅: 很大的一個蠔餅, 比盛著它的碟還要大。 蠔肉是有的, 也不少的, 只是與雞蛋的比例看來, 會顯得不夠。附上魚露伴吃, 個人認為不點魚露更好。蒜蓉炒豆苗:夠鑊氣, 夠大碟, 夠抵食。與友人飯聚暢談, 真是一大樂事, 3個人食4個餸, 竟然飽到食唔曬。
2009.2.13

沙拉骨: 想吃這一個菜很耐了, 之前都未食過
。不過上菜時同我印象中的有一點不同:
不過吃多2 塊後, 很膩呢, 畢竟是一味很滯的菜

檸檬汁帶有苦味, 整個菜也大打折扣了。
炸雞件的炸粉厚了一點, 而且炸到有一點肢離破碎

煎蠔餅: 很大的一個蠔餅, 比盛著它的碟還要大
。 蠔肉是有的, 也不少的

蒜蓉炒豆苗:夠鑊氣, 夠大碟, 夠抵食。

西檸雞
沙拉骨
煎蠔餅
無豆苗的大合照
2008-12-21 8 浏览
黎過幾次,每次都係同前老公仔黎,雖然唔係樣樣都好好食,不過真係夠晒風味,香港既大排檔真係買少見少,最緊要都係一齊食飯既對手!我次次都會食北海道花皮,我諗係類似海蜇o既野,好爽口,好香.每一餐我都要食菜,今次炒左個西蘭花,炒得好香,菜都好脆.今次叫左個前老公仔唔多鍾意食既腊味籠仔蒸糯米飯,真係好大籠,食唔晒,水準可以,我諗花蟹籠仔蒸糯米飯會仲好食.兩個人食左三樣o野,無樣食得晒,仲有得打包返屋企俾屋企人食.所以雖然今次兩個人食左$140,但係其實夠三個人食到好飽.之前都有食過海鮮,都唔錯,價錢亦合理.環境係差少少,不過黎得呢度食飯就預左係咁,最緊要食得開心.睇到其他食評話呢度就黎拆,真係有D可惜,就由得呢間食店隨住失去o既感情離開啦,所有回憶都會留o係我心裡面!
,最緊要都係一齊食飯既對手!

我次次都會食北海道花皮,我諗係類似海蜇o既野,好爽口,好香

每一餐我都要食菜
,今次炒左個西蘭花,炒得好香,菜都好脆.

之前都有食過海鮮,都唔錯,價錢亦合理.
環境係差少少,不過黎得呢度食飯就預左係咁,最緊要食得開心.

• 北海道花皮
2008-09-13 9 浏览
牛頭角下邨將於年底清拆了, 很不捨得這裏的美食, 呢度有我和家人、朋友、同學一同開飯的回憶, 已經變成我們聚會吹水閒聊的飯堂, 一想到這裏快將清拆, 感觸良多, 惟有趁住仲有幾個月的時間, 黎食多幾次吧一行3人點了5道菜豉椒炒聖子: 太多沙, 食唔落惟有cancel左粟米魚肚羹(細): 細的份量已經好多, 平均每人3碗都仲有剩; 味道清甜, 魚肚有很多, 切成指甲大小, 很滑; 飲左3碗都唔覺口渴XO醬肉絲蒸茄瓜: 叫左少辣, 茄子蒸得很腍, 好易入口; 美中不足是油太多, 本想叫道菜清清腸胃, 得不償失沙拉骨拼窩貼蝦餅: 第2次叫這道菜就知佢有幾好味啦, 但份量比上次縮水了??通脹問題?菠蘿雞粒炒飯: 份量足, 很惹味, 禁不住添飯的意慾XO醬炒豬頸肉: 由於cancel左炒聖子, 換成叫炒豬頸肉, 但想不到落了這麼多菲菜, 而且好鹹, 結果無人問津連埋6罐汽水, 結帳$244這家my favourite的大排檔每次均沒有令我和朋友失望, 每次都食到肚腩現形, 要捧著肚子打道回府, 高質素的美食, 亦夠鑊氣; 若未嘗過的朋友要注意, 這裏的食物份量較大, 且很油膩, 吃得下才好; 環

一行3人點了5道菜
豉椒炒聖子: 太多沙, 食唔落惟有cancel左

菠蘿雞粒炒飯: 份量足, 很惹味, 禁不住添飯的意慾
連埋6罐汽水, 結帳$244

這家my favourite的大排檔每次均沒有令我和朋友失望, 每次都食到肚腩現形, 要捧著肚子打道回府, 高質素的美食, 亦夠鑊氣; 若未嘗過的朋友要注意, 這裏的食物份量較大, 且很油膩, 吃得下才好; 環境及衛生不可要求太高, 畢竟是舊色的大排檔格局; 服務方面今次有進步, 起初點了的豉椒炒聖子由於太多沙吃不下, 本以為取消會換來一聲問候, 但侍應竟好好人, 沒有強逼我們, 還主動cancel, 值得加分
還剰下3個多月, 一間出色的大排檔又沒有了, 很懷念大排檔的風味, 環境; 希望金利來會另覓新舖, 東山再起吧
粟米魚肚羹+菠蘿雞粒炒飯
XO醬肉絲蒸茄瓜
沙拉骨拼窩貼蝦餅
XO醬炒豬頸肉
2008-07-25 15 浏览
小時候住在牛頭角下邨,家裡是無飯家庭。所以久不久便會到金利來吃飯。搬離下邨後,也經常回到這裡,算是懷念一番吧。今天跟家人到附近看電影,完場後又到金利來吃飯。7時左右到達時只剩三張台,吃至中途已經看見外面大排長龍。三個人叫了黃金脆肉瓜,滷水拼盤,椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚,咕嚕鴛鴦球,魚香茄子煲。黃金脆肉瓜咸蛋黃份量少了點,多些效果會更好。滷水拼盤份量大,材料豐富。但滷水淡淡的。不太夠味。椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚炸得鬆脆,不油膩。魷魚也夠厚身。不錯。咕嚕鴛鴦球即雞和魚。兩者炸得夠脆。炸粉不會過厚。可惜甜酸汁則甜了一點。魚香茄子煲獲氣十足,上台時香氣四溢,齋吃會咸了點。送飯剛剛好。連白飯三碗,兩支可樂。結帳268。需然菜式水準不可說得是十分好,但已經不錯。但自小吃到大,這感情分加埋。這笑面是不可不給的了。金利來的菜式的份量會比較大,食量小的人請注意。
黃金脆肉瓜咸蛋黃份量少了點,多些效果會更好。
滷水拼盤份量大,材料豐富。但滷水淡淡的。不太夠味。
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚炸得鬆脆,不油膩。魷魚也夠厚身。不錯。
連白飯三碗,兩支可樂。結帳268。

金利來的菜式的份量會比較大,食量小的人請注意。
黃金脆肉瓜
滷水拼盤
咕嚕鴛鴦球
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚
2008-07-08 1 浏览
星期日同我男友重有個friend,三個人食$2XX,真係正,叫左5個!有"椒鹽九肚魚"、"沙薑雞腳"、"炒蜆"、"黑椒牛仔骨"、"炒豬頸肉",叫左2罐汽水同白飯清晒,重好包第三次,水準一樣好抵食.......
清晒,重好包
第三次,水準一樣好
抵食.......
2008-07-03 3 浏览
無論2個人又好,一大班人又好,我都鍾意去呢度食一黎我自己鍾意食seafood,二黎 呢度好有風味~~yummy今次得2個女仔一齊食,因為知道過左7點半黎就會排哂隊,所以我地 6點幾去到坐住等,叫左4 個菜,一個飯(純粹for 撈佢d 好味ge 汁食少少飯),2枝藍妹beer,好飽,肚腩現曬。叫左: 辣酒煮花螺,椒鹽賴尿蝦,椒鹽九肚魚,魚香茄子煲辣酒煮花螺比較普通,唔係太辣,只係辣油多,但辣椒尚算惹味,螺口感都ok~但並唔係太入味,期望下次食更有進步~椒鹽賴尿蝦係我至愛,次次去都一定要食,加左價都係$40, 但3個人食會岩岩好,2個人食就有食極都未完ge 感覺,但我鍾意食,所以無所謂。最遺憾次次掛住食,唔記得影相,食到成手汁,不過食seafood就係最開心呢樣,咁先至原汁”完美”呢度係我食過最大碟最好味ge 椒鹽九肚魚第一次食,wa 好好味,因為外脆,內裏入口即溶,連骨都溶埋,又熱辣辣~真係配合到所有野岩岩好(本身我唔係多食魚ge人)魚香茄子,純粹個fd 想食,達一般水準,無意見每次一想黎食,就即刻行動,因為都幾有保證,而且成日諗住牛頭角就黎拆,所以想食ge 都毫不留情就叫,飽飽地都照叫
無論2個人又好,一大班人又好,我都鍾意去呢度食

今次得2個女仔一齊食,因為知道過左7點半黎就會排哂隊,

叫左:
辣酒煮花螺,椒鹽賴尿蝦,椒鹽九肚魚,魚香茄子煲

魚香茄子,純粹個fd 想食,達一般水準,無意見

每次一想黎食,就即刻行動,因為都幾有保證,而且成日諗住牛頭角就黎拆,所以想食ge 都毫不留情就叫,飽飽地都照叫,但最後又食得哂~~所以大家都可以一試
但腸胃唔好ge 人就要小心d~食唔慣好易肚痛~~
2008-06-23 6 浏览
19.6.2008 星期四牛頭角下邨就快清拆了,趁它還健在的時候,去多看它兩眼吧。同肥豬圍著屋邨兜了一圈,遇見兩隻健壯的老鼠,俾佢地嚇一嚇,雖則話預左有o者,但係都係驚架嘛。不過好彩有肥豬晌度jei~~晚上十時的金利來比較寧靜。看了餐牌一會便點菜:1.西檸煎軟雞 – 雞肉比較薄,粉漿也不算太厚,西檸汁酸酸的挺開胃,份量中等2.窩貼炸蝦餅(唔記得係咪個”炸”字)  – 正呀!!!!!! 蝦肉彈牙,配上香香的紫菜一同炸香,吃罷又不會滿嘴是油,強烈推介的一個小菜~~~~3.蕃茄蛋花豬肝湯(細) – 細都咁大…兩個人真係夠晒!!! 料也足,味精當然有加 (之後頗口渴),但都不算太嚴重的。4.兩碗靚仔食到好飽,總共$140。那兩杯茶的茶色和茶味真的淡得可以…不如直接給我兩杯清水吧。見到小強在桌上遊走…我知道這是無可避免的,但事實的確有點令人倒胃嘛,不過也無損我在這些地方的興致的。
19.6.2008 星期四
牛頭角下邨就快清拆了,趁它還健在的時候,去多看它兩眼吧。

晚上十時的金利來比較寧靜。看了餐牌一會便點菜:

4.兩碗靚仔

食到好飽,總共$140。

那兩杯茶的茶色和茶味真的淡得可以…不如直接給我兩杯清水吧

金利來
西檸煎軟雞
窩貼炸蝦餅,goods!
蕃茄蛋花豬肝湯
窩貼炸蝦餅,goods!
2008-06-21 1 浏览
食物都係一般, 唔值得排隊.2個人叫左4碟小菜, 1碗白飯, 1支啤酒, 1汽水, $230小菜 :1. 炒聖子 - 細粒, 有沙2. 滷水拼盤 - 份量好多, 好味, 但係d辣椒油唔得, 真係油, 唔辣唔野味3. 黃金炒翠玉瓜 - ok, 唔算好好味4. 沙拉骨拼蝦餅 - 買相同佢登雜誌既唔同. 蝦餅特別, 都好咪, 沙拉骨一般
食物都係一般, 唔值得排隊.
小菜 :
1. 炒聖子 - 細粒, 有沙
3. 黃金炒翠玉瓜 - ok, 唔算好好味

滷水拼盤
炒聖子
黃金炒翠玉瓜
沙拉骨拼蝦餅
2008-05-21 2 浏览
等到夜晚既牛頭角下邨,燈火通明,就係大排檔既天下!喜歡鑊氣食物,也喜歡露天氣氛。 黃金軟殼蟹($70) - 炸粉厚了點,但鹹蛋味濃。軟殼蟹有八件,算大隻新鮮肉甜,仲有少少羔! 鹽焗雞($60半隻) - 雞唔會太滑,但有雞味,靈魂係個沙薑醬,夠香,唔會淨得油。 沒有青島,要了燕京($13)。 告別下邨,想起四川大地震,更加學會了珍惜。

沒有青島,要了燕京($13)。

告別下邨,想起四川大地震,更加學會了珍惜。
2008-04-23 5 浏览
牛頭角下村.睇新聞話就會重新起過呢到...唔知呢間金利會點呢? 有毋人知佢地會搬去邊到..東山再起哎.曾經吃過鹵水拼盤,我記憶中的鹵水豆腐, 係超滑,後來再同朋友呢?食餐勁哎.可能四個女子,多到要打包走...叫左.四個餸大鱔煲, 茄子煲, 椒鹽懶尿蝦, 豆豉零鯪魚炒油麥菜大鱔煲同埋茄子煲.超多油,多到可以再用.不過份量係好夠,好夠食.一上枱仲好熱.上菜都好快.可以話樣樣都幾好味, 呢到好夠.WOK 氣...係D..煲太多油...食完唔夠一個鐘..我個肚勁痛,後來拉了肚子..唔知我係未唔受得噤油呢..定係有其它問題呢..點都好...我估下次唔係噤黑仔...掛.好在我D朋友毋事..大排檔格局,我對呢到環境毋要求,食物份量夠,唔係太過份都會去食..不過可能呢到大件又抵食,好多人等位..唔過左九點都唔洗指意可以好快搵到位..平日可能會好少少..星期六日都好多人哎..

大鱔煲, 茄子煲, 椒鹽懶尿蝦, 豆豉零鯪魚炒油麥菜

食完唔夠一個鐘..我個肚勁痛,後來拉了肚子..
唔知我係未唔受得噤油呢..定係有其它問題呢..
點都好...我估下次唔係噤黑仔...掛.
好在我D朋友毋事..