2020-10-22
K11有好多餐廳都好有特色,有一個區域都係主打健康產品,今次我去食既係野玩田店!因為佢晚市有堂食有75折呀!其實計返開,夜晚飲杯野同埋食個甜品都十分抵!去到先知原來午市都有85折,仲有自助沙律吧,下次黎附近食lunch我會試試。呢間店主打農舍同戶外生活為主,餐廳以木色系素色為主,其實打卡同埋影相都幾靚,枱同枱之間都闊落,空間感好大,環境好舒服,仲放左好多小盆栽,令到成個環境都好清幽。因為今日跑左好多步,所以獎勵自己食返多少少野,叫左兩個前菜,芝士磨菇釀雞翼同埋吞拿魚莎莎酥盒配分子珍珠醋。芝士磨菇釀雞翼芝士味香濃,唔會搶過左磨菇既味道,雞翼嫩滑香口熟度剛好。吞拿魚莎莎酥盒就正常,酥盒好鬆化,而且都算大個。但特別值得一提既係配菜落既醋,如果我無估錯應該係士多啤梨醋,因為真係好特別好香,配上沙律菜我諗幾多菜都食得哂,呢個醋好加分。到主食叫左帶子番茄汁意大利飯,帶子應該有用牛油煎香左,新鮮而且煎得好香。意大利飯都整左出黎汁既部分唔會太多或者太少,剛剛好每一粒飯都吸哂d湯汁,啖啖香濃既意大利飯,相當開胃。另外叫左牛仔肉蘑菇配牛肉汁寛意大利麵,個蘑菇汁我懷疑店家自己整,因為好香濃而且個味同平時食到
到主食叫左帶子番茄汁意大利飯,帶子應該有用牛油煎香左,新鮮而且煎得好香。意大利飯都整左出黎汁既部分唔會太多或者太少,剛剛好每一粒飯都吸哂d湯汁,啖啖香濃既意大利飯,相當開胃。另外叫左牛仔肉蘑菇配牛肉汁寛意大利麵,個蘑菇汁我懷疑店家自己整,因為好香濃而且個味同平時食到既蘑菇既味道好唔同,牛仔肉既香味同汁都融入左個粉到,而個寛意大利麵既質感都唔錯,好厚身但又唔會太粉。
另外肉方面叫左一個美國豬鞍架扒菠蘿配黑醋燒汁,呢個相當高質呀!好多餐廳做既扒都無咩特色,但呢間既豬鞍改寫左我對豬肉既睇法,肉質鮮嫩,每切一下都feel到佢既肉好軟,應該係先焗熟再煎香兩邊所帶出黎既效果,鎖住哂入面既肉汁,而每一片肉切開都係粉嫩粉嫩,咬落去香氣撲鼻,肉味濃郁,只可以話真係對得住個價錢。後尾上網睇返原來呢件豬大有來頭,天然飼養,無抗生素,無人工添加,本身件肉已經靚,再配上呢個煮法真係十分好食。
最後叫左一個窩夫作結,折左呢個甜品大約$70左右,睇相都見到佢擺盤靚,而且每一件窩夫都係香脆同埋好香蛋味,件件即製,呢個價錢黎呢到飲杯野食個甜品,都好過去厚福街排隊又迫趕時間咁食個$50一碗既普通糖水。
呢間野玩田店我真係大力推介,但見佢而家晚市都唔係好多人黎,所以希望佢捱得過個疫情之後好生意啦!
#野玩田店 #somethingwildthefarm #素食餐廳 #k11natural