2018-04-03
星期五放假當然要入元朗搵男朋友掃街,元朗市中心食街無論平日定假期都係人山人海。食完燒賣皇后,串王,亞玉豆腐花,再食埋轉角嘅章魚小丸子。覺得好口渴,路過見到新加坡過江龍-里喝,門面推介緊黑白珍珠奶茶。見咁得意價錢又適中,就入去買杯試吓
黑白珍珠奶茶 $18 (評分: 7/10)
買完之後見到有幾個女仔入嚟買牛油果芝士奶蓋沙冰,問過店員原来系佢地既招牌之一。但我怕肥,而且完全唔好奶蓋,不過聽到啲人飲完話好味。 店舖細細,但唔似平時嘅連鎖茶店要企係街等.呢度左面牆有長吧檯,雖然無凳但有2-3 個叉電位,加分!! 另外,裝修都無馬虎,牆上有啲掛畫,而且全間舖油咗好靚嘅粉綠色 黑白珍珠奶茶 $18 (評分: 7/10) 首先,茶嘅份量好!大!杯!!! 飲一啖奶茶,奶味偏重茶味適中. 叫咗少甜少冰,個人覺得可以叫微甜. 再食一啖珍珠,黑色係傳統台式黑珍珠,口感q彈唔會太硬. 之後係白 珍珠,其實係透明. 食落爽口似啫喱. 黑白珍珠份量佔咗 1/3, 好足料.