2018-11-18
難得平日咁早放工,同同事喺尖沙咀搵間好嘢慶祝下~ 😁 喺openrice搵尖沙咀火鍋店搵到呢間評價好高嘅醉胡爐. Openrice訂位仲有火焰龍蝦海鮮鍋送,價錢$368 喎,梗係試下啦~ book左位7pm, 差唔多全場爆滿。餐廳裝修簡潔,有高級嘅感覺。主要黑色設計,燈光較暗,氣氛都唔錯。 餐枱上面有個好特別嘅餐具,係用黎撈起煮熟咗嘅食物果陣可以隔走啲水,又幾貼心。一開始店員比左一盤有8種調味料/配料, 自己醬自己整,特別想推介佢嘅沙茶醬,香得黎冇平時會食到嘅苦澀味。接住waiter 拎左一煲有龍嘅煲,即場快炒,再加嘅油收火焰龍蝦~ 淨係睇都開心呀~ 湯滾左一陣就飲得。嘩好甜! 新鮮龍蝦果然唔同啲呀。食左隻龍蝦蚶,啲肉好爽好彈牙! 第一次試到咁用新鮮龍蝦煮嘅湯底! 我地都係食肉類獸,叫左碟飛驒和牛肉眼a5同埋一碟西班牙黑毛豬豚肉。碟和牛好靚! 每片都超多脂肪,仲要分佈得好平均。咁靚嘅和牛就煮熟左啲都一樣咁正。放心口度果種滿足感呢~正! 碟黑毛豬都幾大碟,仲擺得好靚。豬肉冇酥味,口感唔錯。打邊爐例牌必點烏冬。仲要最後先落, 索曬啲汁,極品!
碟黑毛豬都幾大碟,仲擺得好靚。豬肉冇酥味,口感唔錯。
打邊爐例牌必點烏冬。仲要最後先落, 索曬啲汁,極品!