2018-11-02
近年來有好多新派嘅火鍋店,各式其式,要突圍而出就要花好多心思。聽朋友講呢間餐廳有好多唔同嘅湯底,今日終於一試,竟然是個真係有火嘅火鍋!環境裝修好特別好摩登,中間有一個大吧枱,餐牌仲有很多其他食物,例如刺身、串燒等等,不過我今日只有一個目標-火鍋!醬料是必須吧鮮椰青雞鍋 $268 上枱時先只有10多件生雞件和蔬菜配菜, 廚師在我們面前先煎煎雞件,再加上燒酒點火,快火炒雞,後加椰青水(真材實料開椰青倒出來),再加雞湯。成個過程睇到我地目定口呆,最後湯底呈現奶白色,沒有加很多調味料都湯底清甜,一開始未落其他配料時最好飲一兩碗。另外,快火鎖住了嫩雞嘅肉汁,肉質鮮美。蔬菜拼盤(大)打邊爐最愛這種拼盤,一來比較健康,二來可以食到唔同嘅蔬菜。呢度條條菜都係新鮮冇爛,又大盤又扺食。紐西蘭羊肉片切得好薄, 10幾秒就淥熟,好有羊味,喜愛食羊嘅人必叫,打邊爐有羊片實在太幸福了!其他配料我地仲叫左其他唔同配料,例如蝦丸、魚皮餃、枝竹,樣樣食品都好新鮮好好味。菊花蜜要降火當然要叫清涼飲品。菊花蜜唔會太甜,有淡淡菊花味,飲落喉嚨好舒服。
醬料是必須吧
鮮椰青雞鍋 $268