2017-04-12 111 浏览
呢一間 Kool,在blogger又或者所謂的 “KOL” 界別可謂無人不知無人不曉, 明白的人自然會明白“ 大家心照”,不明白的人,我不解釋了,反正解釋你也不會明。不過點樣說也好,就以咖啡店來說, 呢一間都不失為一間好cafe, 事關我同好姊妹入到嚟 ,各人只係ordered咗一杯咖啡,就坐幾粒鐘, 唔單止連傾計就連project都做埋, 侍應生都冇叫我哋離開, 極其量只係,不停咁望住我哋,同埋喺我哋面前行嚟行去,其實都相當有善。至於呢一杯人手沖制價值$34 的mocha,齋講外貌已值回票價,何況味道濃郁, 咖啡味同朱古力味 都好對等,非大型連鎖店能及。 下次等我帶埋公司班好同事好姊妹過嚟再飲咖啡。

2017-04-11 104 浏览
LUNCH係荔枝角返工,平時多數叫外賣,久唔久有特別日子先會出街食今日咁岩同事生日,所以幾個熟D既同事一齊出街食飯去左D2 PLACE一間叫KOOL既CAFE食野之前都無黎過依頭,都係其虹個同事帶路餐廳入面好大,D位又唔迫,坐得幾舒服首先食左水牛城雞翼,雞翼幾香幾脆,而且唔太油,幾好食食左個炸意大利飯,第一次食炸既意大利飯,口感好特別好唔同而且幾大份,好抵食勒骨薯條都唔錯,薯條好香薯仔味,仲好粗牛勒骨肉質嫩滑,而且肉既部份幾多整體黎講唔錯,價錢唔貴,值得一試

今日咁岩同事生日,所以幾個熟D既同事一齊出街食飯

去左D2 PLACE一間叫KOOL既CAFE食野

之前都無黎過依頭,都係其虹個同事帶路

餐廳入面好大,D位又唔迫,坐得幾舒服

首先食左水牛城雞翼,雞翼幾香幾脆,而且唔太油,幾好食

食左個炸意大利飯,第一次食炸既意大利飯,口感好特別好唔同

而且幾大份,好抵食

勒骨薯條都唔錯,薯條好香薯仔味,仲好粗

牛勒骨肉質嫩滑,而且肉既部份幾多

整體黎講唔錯,價錢唔貴,值得一試
2017-04-09 137 浏览
來到荔枝角,就想起這家餐廳,再次來這間餐廳的原因是餐廳員工服務態度認真,慇勤,而且廚房出爐的產品絕不馬虎,優惠的價錢享受酒店級數的食物質素後來與大廚溝通後,得悉他是從酒店出生,而且喜歡嘗試新的菜式,精益求精今次餐湯是粟米三文魚湯,但個人反而喜歡上次的南瓜湯

今次餐湯是粟米三文魚湯,但個人反而喜歡上次的南瓜湯
炸意大利飯
紐西蘭肉眼扒配紅酒葡萄汁
  • 紐西蘭肉眼扒
  • 祕製沙律
2017-04-09 110 浏览
荔枝角跟觀塘一樣,都是工廠區,想找食肆大多都要在廠廈之間找尋。不說也不知道,原來荔枝角開了一個叫D2 PLACE的新地標,這新穎的商場,人流不多,不過就內藏一間很有特色的CAFE。裝修就不多說,直接飛到食物的部分這道紫菜包炸雞的紫菜味十分濃,沒有被多餘的油益味蓋過,炸雞塊恰到好處,脂肪比例讓它很易咬,加入少量麵粉令口感更稔,非常別樹一幟。這水牛城雞翼只有中翼的部分,但已十分巨大。傳統的水牛城雞翼汁含大量TABASCO跟PAPRIKA,辣度非常高,而且雞翼一定是用炸的,所以絕不是健康之選,卻因為夠刺激,味道又出色,非常受美國人歡迎。這邊的雞翼跟汁分開,雞翼的熟度煮得剛好,內裡依舊濕潤JUICY。水牛城汁偏向微辣,茄汁味比較濃,適合一家大小食用。鴨胸秋葵沙律又是另一道新菜色,沙律菜水份充足,大量MOZARELLA CHEESE提升味道,核桃加強口感,油醋加入了蜜糖調和,酸中帶甜令沙律更易入口。雞泡魚炸意大利飯這可說是前菜中最有特色的一款,意大利飯拿去炸,當入加入洋蔥黃椒等加強口感,整體就像一個CRAB CAKE。雞泡魚口感軟稔,跟龍脷柳非常像。如果份量大一點,這就是一份主菜了。牛油果漢堡非

裝修就不多說,直接飛到食物的部分

雞泡魚炸意大利飯

牛油果漢堡

非常健康的漢堡, 有牛油果同番茄十分REFRESH, 薯條鮮亮的顏色用油不錯, 黑松露醬亦是另一大賣點
2017-04-07 292 浏览
好多時約朋友食飯,食物不會比環境來得緊要,因為我只想靜靚和好友相聚一下,談天說地。但荔枝角D2 pace two既 Kool 有驚喜!叫左幾個簡單既小食,沙律,及rissoto。叫左幾個菜色,但有3三個真係要特別推介!估唔到廚師將本身水牛城雞翼既“辣品“改成自己加既醬汁,等唔食得辣既朋友都食到,而且不失口味及口感。仲有個沙律,用到秋葵,合桃,鴨胸既組合好合拍。最後rissoto食得多,香港人都好鍾意,但雞泡魚配炸rissoto真係第一次食!好特別而且好好味!不得不提,環境好整齊,同事做事好有heart同服務態度好好,有同我地有講有笑!真心推介俾5到6人小聚會!

仲有個沙律,用到秋葵,合桃,鴨胸既組合好合拍。

2017-03-31
2017-04-03 295 浏览
呢度最出名係漢堡同意粉,lunch都食得多,唔駛特別講,要試就試新野😎😎😎。同經理Michael 傾開,先知道大廚原來之前做開fine dining,咁緊係要試下手勢啦!平時午市咁爆當然係唔會特別為客人做全餐,咁揀個人少少既星期一晚,同幾個朋友黎試下,book定枱話想試新野,睇下有咩食。先黎呢個雞泡魚露筍煙肉卷出面完全無見過,外面脆脆地又有肉汁,個個都好滿意主菜合桃寶雲酥焗比目魚!真係好香,多重口感,份量又足,又健康,無得輸🤓🤘🏻最後既沙巴翁浮島其實係焗水果!我之前完全未聽過呢款菜式,好新鮮呀!今日一次過試咁多新野,又可以慢慢食,吹下水🤓🤓🤓下次再試新野
煙肉露筍魚餅
煙肉露筍配魚餅
2017-03-27
煙肉露筍配魚餅
  • 比目魚
2017-04-01 315 浏览
第一次寫食評,餐廳裝修及環境整體不錯,看得到概念創新,整合了KOL及多元化美食於一身今次去試師父拿主意的菜色,所以只記得一味是「南瓜煙三文魚意粉」,真的不錯!菜色大膽創新,亦同時顧及每日營養所需,例如將南瓜加入菜色,是頗特別的,有維他命同時也很夾。所選的材料注重新鮮,不過味道方面仍有進步的空間。份量分面由於餐廳在荔枝角的關係,一般也是正常的份量,是一般人能夠接受的,七八乘飽是有思考過的,讚至於服務方面,由於地方頗大,有部份例如水是自助的,這也很正常,是大勢所趨。以往我比較喜歡去一期,現在D2二期也有了一個好的選擇

2017-04-01 200 浏览
今次接完個朋友係荔枝角收工,search到附近有一間餐廳試業當中,就選擇到呢間平民西餐廳食飯!見Menu好多意大利飯、芝士菜式、法國甜品,就知餐廳主帶歐洲風情菜式!由沙律到甜品都有驚喜!叫咗個🥗凱撒沙律,入邊有唔係咁多人會鍾意食嘅秋葵,但秋葵營養價值非常高(本人超鐘意食),亦都好Surprise廚師一啲都唔吝嗇放咗就好多條!叫嘅每樣菜比起其他餐廳,較為著重每個菜都會有肉有菜,營養均衡!例如小食雞翼加上燕麥炸會更有口感、肉丸同飯類都會配上🍅新鮮蕃茄醬等。加上環境夠大,啱晒一家大細嚟食!實不相瞞我從未食過沙巴翁嘅甜品,但朋友想食,又話雖然易整但唔係度度都好食。我就一食就愛上左!蛋黃香甜,蛋白唔會一陣風咁食左就無,蛋白打得好挺身口感豐富好得意呀,加上雜果酸酸甜甜好味道!有呢個甜品好完滿咁結束左呢一餐!

由沙律到甜品都有驚喜!

有呢個甜品好完滿咁結束左呢一餐!
小食(紫菜脆皮雞、肉丸、燕麥炸雞翼)
秋葵黑醋沙律
雞泡魚蘆筍煙肉卷炸意大利飯
紅波椒帶子意大利飯
沙巴翁浮島
小食(紫菜脆皮雞、肉丸、燕麥炸雞翼)
秋葵黑醋沙律
雞泡魚蘆筍煙肉卷炸意大利飯
2017-03-21 380 浏览
D2 place 嘅餐廳唔係好多都只係得幾間^_^今日行過見到呢度呢間西餐廳唔算太多人所以今日就入咗嚟幫襯可能啱啱開業無耐, 午飯時間雖然唔算太多人但係呢度都有啲手忙腳亂, 明明排隊叫餐我已經係企第一個, 但係都等左5分鐘先至搞得掂價錢方面都唔算太過平, 不過最近屋企變咗無飯家庭, 迫於無奈要日日出去食飯真係冇辦法叫咗個意粉套餐, 熱檸水分量真係少得可憐😨😨😨 連我係女仔都覺得唔夠飽, 男仔又點會夠食呢?食落去意粉口感帶林身,內裡都有煙肉同磨菇, 不過食落去意粉好淡好淡, 要自行添加大量芝士粉先至有啲味道, 整體方面真係一般般, 如果意粉帶點味道都係一個唔錯嘅意粉可能因為有點手忙腳亂, 食晒野之後飲品都仲未到, 真係有點慢... 如果可以改善下的話就更好了

叫咗個意粉套餐, 熱檸水

2017-02-20
午餐
2017-03-02 832 浏览
下午茶食乜好,又唔想食茶餐廳,又唔想食粉麵,最後上網搵見到D2 開左第二期,上去睇睇就見到呢間餐廳,入到去無乜期望,但係只想食粗條薯條,立即叫左個黑松露醬薯條,食落口真係有粗薯條脆的感覺,加埋個黑松露醬真係有D 驚喜我個男友就淨係掛住係度𥄫人地拍野,佢條友見到好多女MODEL 係度做訪問就流曬口水。仲話要食沙律,我都未見個佢話食沙律最後佢食唔曬,我幫佢食D 都真係唔錯。我問侍應呢度成日有人拍野架,佢好有禮咁答我╴呢度係一間創新SOCIAL MEDIA KITCHEN ,間中都有D 明星係度。話唔定下次上來仲見到韓星添。其實呢度都坐得好舒服,侍應又唔趕客,最緊要態度好唔經唔覺坐左兩個鐘,時間過得真快。
下午茶食乜好,又唔想食茶餐廳
,又唔想食粉麵

仲話要食沙律,我都未見個佢話食沙律

最後佢食唔曬,我幫佢食D 都真係唔錯。
話唔定下次上來仲見到韓星添。
其實呢度都坐得好舒服,侍應又唔趕客,最緊要態度好

唔經唔覺坐左兩個鐘,時間過得真快。
黑松露醬薯條
沙律
题外话/补充资料: 佢話而家有折做優惠
2017-03-01
黑松露醬薯條
沙律
2017-03-01 615 浏览
今晚到荔枝角附近做野,唸住求其食D 野當晚餐,一上電梯立即見到間餐廳,裝修都唔錯,坐低立即睇餐牌,點到個特色三文魚沙律,三文魚沙律周圍都有得食,但係呢間好細心,仲加埋合桃係入面,又健康又見心思,加上水牛城雞翼,立即滿足曬。其實係荔枝角搵又好食又健康晚餐真係好鬼難搵,今次食完,下次如果OT 又可以落黎食啦。其實晚餐最緊要搵個靜靜地的地方傾下偈,呢度好適合三五知己放工後吹吹水,飲下咖啡。,順帶一提,呢度個意大利即磨咖啡都唔錯,食完立即大滿足
今晚到荔枝角附近做野,唸住求其食D 野當晚餐
,一上電梯立即見到間餐廳,
裝修都唔錯,坐低立即睇餐牌
仲加埋合桃係入面
,又健康又見心思,加上水牛城雞翼,立即滿足曬。

其實係荔枝角搵又好食又健康
晚餐真係好鬼難搵,今次食完
,下次如果OT 又可以落黎食啦

其實晚餐
最緊要搵個靜靜地的地方傾下偈,呢度好適合三五知己
放工後吹吹水,飲下咖啡。
,順帶一提,呢度個意大利即磨咖啡都唔錯,食完立即大滿足
2017-03-01
用餐优惠
優惠券
  • 特色三文魚沙律
有幾個朋友都住響荃灣, 荔枝角附近, 為左就大家方便~決定去D2食~ 介紹左佢地黎KOOL食輕西餐閒日夜晚都唔算多人, 都係三五朋友聚餐多, 都有幾對情侶.之前黎既時候佢仲係新開一個月~唔算好多野食揀~今次明顯多左好多~!!! 仲要多左Set跟餐飲~ 可以揀紅棗茶同柚子蜜呀! 岩曬女仔~ +$8飲埋個熱湯~ 好抵食 A_A上次試左牛油果醬加蕃薯他他既傳統芝士牛肉漢堡, 今次....試新野 - 煙肉芝士牛肉漢堡配荷蘭醬 聽個名都知係肉同肉既化身! 不過一開4 Share咁食~一d都無罪惡感~ 又唔覺得膩~ KOOL既漢堡係真係值得推介~ 仲要比附近既餐廳平好多!!!呢度有好多款唔同既意粉揀, 朋友話~ 識食一定要食最普通既肉醬意粉! 而結果又真係個個話好好味~ 無介紹錯叫餐可以加小食~ 個肉丸好入味~KOOL~仲要傾計傾到十點幾~~~~ 都無人吹過我地~ 幾好幾好~P.S. 如果三五個朋友去記得打個電話~ 如果唔係太full~會安排獨立房~ 傾計都舒服d
閒日夜晚都唔算多人, 都係三五朋友聚餐多, 都有幾對情侶.

煙肉芝士牛肉漢堡配荷蘭醬
傳統意式肉醬意粉
意式肉丸
叫餐可以加小食~ 個肉丸好入味~KOOL~

仲要傾計傾到十點幾~~~~
都無人吹過我地~ 幾好幾好~

釀手羽
题外话/补充资料: 去到登記~免費做會員~即有95折! 仲要即刻用得~ 叫野食前好登記左先呀~
2017-02-15
煙肉芝士牛肉漢堡配荷蘭醬
傳統意式肉醬意粉
意式肉丸
2017-02-19 505 浏览
原來長沙灣荔枝角都好多嘢食,今次係open rice見到食評幾好嘅呢一間餐廳,諗住來試吓下午茶,但係下午茶餐牌時間唔係好多嘢揀,所以我哋主要揀Menu入面嘅嘢食,見到有我全日早餐又有意粉,但係我見到我最鍾意嘅碎蛋沙律牛角包就即刻叫咗,食物嚟到賣相都好吸引,口感個牛角包好脆又新鮮,下次會再嚟幫襯!
碎蛋沙律牛角包
碎蛋沙律牛角包
2017-01-10 1176 浏览
昨天約了朋友仔係荔枝角食晚飯,住港島的我好似大鄉里都唔知泥頭有咩好食,朋友就帶我去左D2二期1/F食KOOL。原來餐廳新開業兩星期,晚餐餐牌選擇唔多,不過最緊要精同好食!點左個招牌傳統芝士牛肉Burger,個Burger基本上有頭到腳都係䁔䁔地!先講麵包,外脆內軟。牛肉漢堡,煎得外脆,鎖住肉汁,我食落去感覺係自家搓,唔係雪藏個d得肥油既漢堡!Juicy得不太膩!最讚嘅地方係中間夾住牛油果同蕃茄他他醬,有少少醋味,開胃得嚟又好中和肉的油脂!感覺是足料得嚟會想下次encore。仲有仲有!想食burger但又怕滯又想keep fit嘅女士,伴碟除左有沙律菜之外,仲有黑醋洋蔥,酸甜酸甜的,開胃!等其他朋友期間,點了3個小食:紫菜脆皮雞、牛油果他他醬多士、芝士肉醬薯條。最特別的係紫菜脆皮雞,新鮮炸起,紫菜包住雞條炸,味道很夾!(ps. 這個因為當時很餓沒有拍照!)

2017-01-05 787 浏览
真係度度都人多車多~ 可恨到連Starbucks都無位!!!好彩附近有D2 Place1同2~ D2 Place2應該新開無耐, 無乜人~~有幾家特色小店~仲有得畫畫~~ 幾好呀!!!同埋黎到搵食都唔輸蝕~都開左幾家新餐廳~可以慢慢試<3今日有多少少時間hea下~ 揀左間開揚又舒服少少既餐廳/Cafe個門面係幾特別~餐廳出面都有幾張大枱~好causal咁放響度~其實如果行得攰~ 可以揀坐出面hea陣~ 應該都無人趕今日唔算太餓~叫個堡慢慢食消磨下時間~ 最好就係任你坐A_A個傳統芝士牛肉漢堡唔算好巨~女仔食就一定夠~男仔就....應該要加個湯~平時見到牛油果實避之側吉~最怕大大舊牛油果T_T真係頂唔到..... 呢個堡個牛油果醬唔知加左乜~ 基本上我食左都唔多覺~好彩! 加埋仲幾開胃咁~ 朋友話呢排D堡都好興用呢個醬? 健康D咁話~支持小店開業~下星期約左兩個朋友再試!

~~有幾家特色小店~仲有得畫畫~~ 幾好呀!!!
同埋黎到搵食都唔輸蝕~都開左幾家新餐廳~可以慢慢試<3

支持小店開業~下星期約左兩個朋友再試!
2017-01-05