尋日我同一班好姊妹去酒窩諗住試吓新嘅火鍋店滿心歡喜諗住呢度環境優美 同好姊妹暢談點知遇到非常唔愉快嘅經歷我哋早幾個星期已經book好枱 當日八點半已經進入餐廳 諗好食啲乜嘢 大約三個字後點餐 點知最後等左成半個鐘 唔需要煮嘅食物都仲未上到黎 途中我哋中間有友善地向員工詢問我哋嘅食物狀況 佢哋都係敷衍了事 😤😤最差嘅係佢哋嘅醬由錢要收錢 冇同我地講就直接將將由放喺我哋張枱叫我地去拎 但我哋當然明白大部份火鍋店都回收呢一個嘅價錢 只係當時我哋覺得 湯底夠味 所以我哋唔需要醬油 但點知一個齊陰高大嘅男員工竟然黑我哋面 似乎好似睇唔起我哋唔買醬油 自此之後我哋嘅食物半個鐘頭有多都未嚟到 但係個鍋底就即刻上咗飲品亦都隨即上咗 同場嘅俾我哋遲來的客人同樣點嘅食物都已經到咗 鍋底有食物冇 所以最後我哋忍唔住要搵經理去催我哋嘅食物 但女經理嘅回應亦都係相當敷衍只係話入單混亂 你同佢理論叫佢搵返入單時間 佢又交代唔到 如果我哋雖然有book枱亦都要等左差唔多成七八個字先至可以食嘢 火鍋料我相信準備唔需要咁耐嘅時間😡😡😡😡最後佢哋打完埸 但員工嘅態度亦令我哋感到騷擾 叫佢哋幫手影相就廢話多籮籮 我同朋
尋日我同一班好姊妹去酒窩諗住試吓新嘅火鍋
滿心歡喜諗住呢度環境優美 同好姊妹暢談
點知遇到非常唔愉快嘅經歷
最後佢哋打完埸 但員工嘅態度亦令我哋感到騷擾 叫佢哋幫手影相就廢話多籮籮 我同朋友傾計竟然有員工收枱嘅時候無理搭訕
我同意餐廳嘅環境不錯 食物質素OK 但對住尼一啲咁不知所謂嘅員工 再好嘅食物都食而無味 !
希望有關餐廳嘅高層可以檢討下員工嘅態度!
2017-03-17
2017-03-15 5245 浏览
靚靚媽咪班好姊妹好有細姪XO仔心架,因多個月不見,週一就專程走過黎灣仔/銅鑼灣區請食晏,地點仲揀喺細佬之前寫過好評o既「酒鍋」,粉絲auntie真係唔話得。「酒鍋」雖為火鍋店,但為應港人飲食習慣,火鍋只限晚市提供,午市則推連名都搞鬼過人o既點心小菜。彩色o既點心紙圖文並茂,單憑靚相好容易就點上多款趣緻o既菜式。雪中送炭叉燒餐包($48/三隻):師傅先喺麵粉混入竹炭造出叉燒餐包o既黑色皮層,再好似墨西哥包面咁以糖霜製出雪花效果,加埋個「雪中送炭」靚名,設計果真別出心裁。餐包內裡個叉燒餡甜潤味濃,個糖衣雪花面o既磨砂質感亦能增添脆巧,唯一個竹炭包層偏咗少少厚韌,若可加以改良,相信會更加完美。酥炸初天鵝($48/三隻):炸成天鵝形o既芋角實在嬌美!天鵝芋角乾脆鬆化,中間o既芋蓉芳香而不溜滯,實屬必吃之選!酒鍋獸($42/三隻):紫紅色o既酒鍋獸外形極之趣怪,點菜時睇餐牌上o既英文翻譯已知其餡心含豬肉、蝦、芝士、泡菜。酒鍋獸酸酸辣辣,新派點心黎講都算係幾得意。魷來游去(上湯浸魷魚餃;$52/三隻):透明玻璃碗內o既白色魷魚餃栩栩如生,外觀猶如餸名般於上湯內游玩似的。湯中o既菜苗脆綠幼嫩,半帶煙
雪中送炭叉燒餐包
酥炸初天鵝($48/三隻):炸成天鵝形o既芋角實在嬌美!
酥炸初天鵝
天鵝芋角乾脆鬆化,中間o既芋蓉芳香而不溜滯,實屬必吃之選
酒鍋獸
魷來游去上湯浸魷魚餃;$52/三隻):透明玻璃碗內o既白色魷魚餃栩栩如生,外觀猶如餸名般於上湯內游玩似的
魷來游去(上湯浸魷魚餃)
湯中o既菜苗脆綠幼嫩,半帶煙韌o既魷魚餃味清而鮮,連同上湯黎食好夠濕潤,如果皮層可以薄少少效果應更佳。
魷來游去(上湯浸魷魚餃)
整色整餃蝦餃;$42/四隻):「整色整餃」其實只係加咗顏色o既四色蝦餃蝦餃皮軟心爽,雖則話整咗色整咗水,不過始終難以跟其他點心媲美。
整色整餃(蝦餃)
紅男綠女(滑蛋蝦仁炒菠菜粉;$88):菜式以熱煲上,但就睇唔出個「紅男綠女」係點黎囉。
紅男綠女(滑蛋蝦仁炒菠菜粉)
所謂「菠菜粉」,應名為「菠菜麵」方更為貼切。菠菜麵因過熟而變得過份軟腍,加上滑蛋蝦仁調味欠奉,味道跟其貌相一樣係眾多餸菜中最失色o既一道
紅男綠女(滑蛋蝦仁炒菠菜粉)
長長脆皮卷($38):傳統代表o既春卷又唔係話好長,入口香脆乾爽,都唔錯。
長長脆皮卷
京城香蔥煎餅配咖哩醬;$32):煎餅皮脆軟身,點上微辣o既咖哩醬食更為潤澤惹味。
京城香蔥煎餅(配咖哩醬)
脆滑炸兩($48):炸兩腸粉外皮呈粉紅色全因師傅拌入咗紅菜頭汁蒸煮所致
炸兩鬆脆柔韌,簡單塗上甜豉油食已夠味美。
脆滑炸兩
蒜蓉青蔥蒸時蔬($68):砌成花形o既津白假如可換上較長o既碟子承載,中間以菇絲劃出o既枝幹就會突出明顯得多。津白本身好淡,以蒜蓉青蔥蒸煮都未能增強調味,小弟愚見,廚房可考慮以上湯蒸煮津白,可以煮得腍啲又入味啲,雙贏呀!
蒜蓉青蔥蒸時蔬
黑松露小籠包($38/三隻):黑白陰陽色o既小籠包皮層好夠軟薄,豬肉餡料亦軟潤易入口,個人只係略嫌松露香未夠濃郁
黑松露小籠包
黑松露櫻花蝦燒賣($62/四隻):外皮綠色o既燒賣爽潤帶脆,唔知係咪櫻花蝦味較為強,食落唔係好覺有松露味。「如果太多櫻花蝦味,松露味就冇掟企。。。」
黑松露櫻花蝦燒賣
遠年陳皮牛肉球($32/三隻):肥厚o既牛肉球鬆軟帶爽,鮮甜討好。
遠年陳皮牛肉球
窩蛋牛肉餅籠仔蒸飯($78):以木籠蒸出o既窩蛋牛肉飯當真夠哂熱辣辣、香噴噴。撈入窩蛋後進食,口中滲滿芬芳,飯品軟滑鮮美,
窩蛋牛肉餅籠仔蒸飯
寸嘴流沙包流沙奶皇;$48/三隻):帶上黑超兼歪哂嘴o既黃皮膚「寸嘴流沙包」外型勁搞笑,逗得幾位靚靚auntie都要玩埋手機食先,個樣超掂!奶皇包一開,入面金黃色o既奶皇流沙即溜瀉滿碟,難以拍照分享。寸嘴流沙包鬆柔熱辣,香濃軟滑,無可挑剔,抵佢咁寸嘴
寸嘴流沙包(流沙奶皇)
晚市主打潮格火鍋o既「酒鍋」日間極其光猛,午市搞鬼點心雖仍有進步空間,但絕對屬美食之列,其新奇可愛o既容貌更是吸睛非常
!難得年過花甲o既長輩們都對新派點心未感抗拒,用餐時仲話要帶埋啲孫仔黎食,似乎好老少咸宜喎。
2017-03-06
魷來游去(上湯浸魷魚餃)
整色整餃(蝦餃)
長長脆皮卷
脆滑炸兩
黑松露小籠包
黑松露櫻花蝦燒賣
遠年陳皮牛肉球
窩蛋牛肉餅籠仔蒸飯
寸嘴流沙包(流沙奶皇)
2017-03-11 240 浏览
之前在尖沙咀分店嚐過酒鍋的味道 今次約了死黨再去銅鑼灣一嚐美味 酒鍋最出名的我覺得是它的湯底 一次可以嚐四、五種口味 貪心得來又合我胃口! 正 今次我們點了「揚名四海」(HKD248) 黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋 - 味道都比較淡、較清 咸酸菜胡椒豬肚鍋 - 好大一陣胡椒豬肚味道,很微微的辣 四川麻辣鍋 - woo... 確實是辣辣麻麻的感覺,刺激! 湯味滾,先來吃點點心、熟食 有6色小籠包 (HKD 78) 味道有: 藥膳 - 嘩 ~好有藥材的味道 黑松露 - 微微的漏煤氣味 ...呵呵呵 麻辣 - 很辣,很麻,但味道很鮮 沙哆 、墨汁及灌湯都是朋友吃掉的 朋友第一次吃不同口味的小籠包,覺得非常新鮮 也很讚! 即烤手工嚮玲 (HKD 48) 看得出,也吃得出得手工製品 層層捲,鬆脆 落鍋3秒就拿上來,仍然脆口 香口又惹人。 湯滾了第一時間是吃肉 手切肥牛 (HKD 238) 肉質肉汁都很嫩 味道極鮮,非常薄身很好吃! 日本黑毛豬腩肉 (HKD158) 豬腩肉比較厚身 但放鍋時間也不能太久,否則會很硬 我都是放鍋10秒左右 肉味濃,肉質剛好 手打墨魚丸 (HKD 6
之前在尖沙咀分店嚐過酒鍋的味道

今次約了死黨再去銅鑼灣一嚐美味

酒鍋最出名的我覺得是它的湯底

一次可以嚐四、五種口味

貪心得來又合我胃口! 正

今次我們點了「揚名四海」(HKD248)

黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋 - 味道都比較淡、較清

咸酸菜胡椒豬肚鍋 - 好大一陣胡椒豬肚味道,很微微的辣

四川麻辣鍋 - woo... 確實是辣辣麻麻的感覺,刺激!

湯味滾,先來吃點點心、熟食

6色小籠包 (HKD 78)

味道有:

藥膳 - 嘩 ~好有藥材的味道

黑松露 - 微微的漏煤氣味 ...呵呵呵

麻辣 - 很辣,很麻,但味道很鮮

沙哆 、墨汁及灌湯都是朋友吃掉的

朋友第一次吃不同口味的小籠包,覺得非常新鮮

也很讚!

即烤手工嚮玲 (HKD 48)

看得出,也吃得出得手工製品

層層捲,鬆脆

落鍋3秒就拿上來,仍然脆口

香口又惹人。

湯滾了第一時間是吃肉

手切肥牛 (HKD 238)

肉質肉汁都很嫩

味道極鮮,非常薄身很好吃!

日本黑毛豬腩肉 (HKD158)

豬腩肉比較厚身

但放鍋時間也不能太久,否則會很硬

我都是放鍋10秒左右

肉味濃,肉質剛好

手打墨魚丸 (HKD 68)

粒粒墨丸都很晶螢

口感彈滑,盡顯墨丸的鮮味

蜂巢豆腐 (HKD 38)

放入湯鍋一陣子再夾上來吃,真的要非常小心

因為是十足的燙口

放進不同的湯鍋中,就是注滿十足的湯鍋味道

我很喜歡麻辣

吃完好好好辣,但有刺激胃口,夠醒神

墨汁腸 (HKD58)

墨汁腸很香,比較硬身,味道微微甜,很好吃。

洋蔥豬肉蝦蛋餃 (HKD 58)

蛋餃的皮做得很薄

滾熟之後,沒有散掉,而且入面肉汁滿滿

充滿肉汁的鮮味

很懷念這種味道,因為我外婆新年必煮的年菜

蔬菜盤 (HKD58)

有紹菜、菜心、唐生菜、皇帝菜、南瓜、栗米、羅白等等

新鮮種類又多

其實邊吃火鍋,還邊啤一啤

吃熱辣辣的火鍋,最正還是配啤酒

心情即時放鬆不少!

• 6色小籠包
  • 手打墨魚丸
  • 墨汁腸
2017-03-07 339 浏览
我本人其實都幾鍾意食火鍋,除左係屋企成日食之外,去街食飯都會揀火鍋黎食;係朋友口耳相傳口啤甚好的推介頭三位之中就有呢間餐廳,所以今晚就專登去拜會!一出電梯就見到個大魚缸,內部裝潢時尚中夾著點點中國古式情懷,甚有意思,更有落地大玻璃窗能遠眺維港景色,很有氣氛在細看菜牌時,侍應便送來醬料給我揀選,種類都多,有齊晒辣椒、蔥、XO醬等細看一遍後,我便揀選了揚名四海湯鍋,當中是包含了4種不同湯底,分別有黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋及咸酸菜胡椒豬肚鍋,有辣有清又有香,一次過就可滿足晒我想食不同湯底既欲望!火銅中,我就最鍾意食牛,眼見10枱有8枱都叫左掛架頂級安格斯牛頸脊,我當然唔執輸都叫左一小份,肉既雪花分佈好平均,每片都切得厚薄適中,鮮味又有口感這肥媽墨汁腸就是我覺得最特別最好食既!味帶墨魚香之外,當中更有粒粒墨魚粒,有嚼感又很香軟,無論放入辣或清的湯底中都能煥發出墨魚本身的鮮即炸手工嚮鈴卷也是我喜歡的,口感異常鬆脆,不能跟外面的相比,加上點上酸甜汁食,更是開胃,食得我跟朋友都好開心 酷愛食豬既朋友仔仲點了日本黑毛豬腩肉,起初未送來時未有感十分的興趣,送來後真的覺得好吸引,因為完全無諗過
醬料
揚名四海 (黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋、咸酸菜胡椒豬肚鍋)
掛架頂級安格斯牛頸脊 (小)
肥媽墨汁腸
即炸手工嚮鈴卷
日本黑毛豬腩肉 $ 158
酷愛食豬既朋友仔仲點了日本黑毛豬腩肉,起初未送來時未有感十分的興趣,送來後真的覺得好吸引,因為完全無諗過其肥瘦相間得頗為均勻,燙熟後新鮮豬肉味完全爆發出來,不用點醬油食都一樣好食
洋蔥豬肉蝦蛋餃
平時食來食去都係魚皮餃,所以今晚就叫左個係呢度先有既洋蔥豬肉蝦蛋餃,樣貌有趣,味道都十分特別,好像食緊蛋奄列咁,外軟內香,新穎有意思!
蔬菜拼盤
食左咁多肉類,又係時間食吓蔬菜,怕煩既我們就叫左個拼盤,入面有齊幾款菜,又粟米又南瓜又番茄咁,份量都多,全部都好鮮,口感爽甜,食得出全部都好新鮮
六色小籠包 (藥膳、黑松露、沙嗲、墨汁、麻辣、灌湯味)
一場來到係飽左9成下,我都仲叫左呢度既六色小籠包食,當中分別係 藥膳、黑松露、沙嗲、墨汁、麻辣、灌湯味,每粒都好食,每粒入面都好多湯汁又好鮮甜,當中我就最鍾意 藥膳和黑松露
竹蔗茅根 、紫貝天葵
食左咁多野,就梗要叫返杯野飲!我揀左竹蔗茅根,朋友就揀左紫貝天葵,夠凍之餘又唔太甜,OK ~~

這餐雖然價格未算十分相宜,但性價比高,加上環境佳,服務態度都好,所以都好滿意

2017-03-07
醬料
掛架頂級安格斯牛頸脊 (小)
肥媽墨汁腸
即炸手工嚮鈴卷
日本黑毛豬腩肉 $ 158
洋蔥豬肉蝦蛋餃
蔬菜拼盤
六色小籠包 (藥膳、黑松露、沙嗲、墨汁、麻辣、灌湯味)
🗓 2月27舊式打邊爐既地方都唔多理裝潢賣相 有時重要去正個又迫又嘈 雖然好多人覺得打邊爐就應該係甘 但係我始終麻麻 所以我極欣賞D新式打邊爐 之前既食評個間雖然食物普通 我都已經幾like 今次尼間重要食物一流👍🏻👍🏻👍🏻講到尾 打邊爐 食物質素最重要 尼到特別係🐂 woo woo 可以比100分 重要整到賣相甘鬼靚 真係冇得彈 其他🐔肉 丸 海鮮全部係正正正 另外要讚既係吸味做得好好 食完完全冇打邊爐味上身 較可惜係太早收 食得未夠盡興
🗓 2月27

2017-02-27
2017-03-02 238 浏览
當天的午餐選擇去飲茶 ~這店的環境裝修典雅, 頗有古風, 就是一杯,一碗, 一碟, 和茶壺都美輪美奐, 絕不馬虎 ~Menu ~魷來游去 $ 52 : 賣相非常精緻, 魷魚的像真度高, 餡料是一些素菜和魷魚, 味道偏向清淡, 無奈只得三隻, 如果是有四隻就更好 ~海鮮籠仔蒸飯 $ 78 : 賣相精巧, 端來時香氣四溢, 這個籠仔蒸飯的海鮮料實在是十分豐富, 海鮮食材有 珊瑚蚌、蝦 、魷魚、帶子、青口、魚肉 .... 飯粒都充滿了海鮮的味道, 加上蒜蓉的香, 就是白飯都好吃得頂呱呱, 讚 ~本篇完 ~
當天的午餐選擇去飲茶 ~
Menu ~

本篇完 ~
2017-03-01 228 浏览
酒鍋呢排係邊爐界實在係炙手可熱,我地咁鐘意試新野,知道有好野又點會放過呢餐廳位於食店林立的燈籠街,座落一棟新開無耐的大廈 - V POINT,所以由大堂開始上到去整個感覺都好新淨,餐廳有維港景色相伴湯底選擇甚為新穎,其中有幾款為原創五格鍋,一次過可以試到五款湯底打邊爐打邊爐其中一個精髓就係混醬,有好多餐廳都係要自己行出去同人逼住咁混,但呢度就好方便咁整盤上枱,客人就可以舒舒服服坐係度慢慢混好自己喜愛的味道,不過之後我地發覺其實唔係好需要點醬油,因為淨係個湯底已經夠味道了,唔好以為下圖係茶壺,其實佢係裝鼓油架竹庶茅根 ($26)一人叫左一杯竹庶茅根下下火,飲落足料唔會過甜六色小籠包 ($78)我發覺呢間餐廳好岩心多多的我食,小籠包一籠有6種不同的味道,雖然今晚黎呢度係打邊爐,但係我都係忍唔住ORDER黎試下,每粒都充滿驚喜酒火入鍋 ($328)酒火入鍋有五款湯底 - 木瓜鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋、潮州沙嗲鍋,一次過唔只滿足三個願望,各有特色,岩晒三心兩意之人士先倒酒到中間的木瓜再點火,待酒精散發後加入高湯,我地慢慢等木瓜煮到溶溶爛爛先飲個湯,整個湯充滿木瓜的甜香蕃茄
竹庶茅根 ($26)
一人叫左一杯竹庶茅根下下火,飲落足料唔會過甜
六色小籠包 ($78)
酒火入鍋 ($328)

蕃茄波士頓龍蝦鍋裡的龍蝦大大隻,記得唔好煲咁耐,如果唔係就會變老浪費左

清湯蘿蔔牛腩入面有4、5舊好淋的牛腩

四川麻辣鍋亦做得很好,不只有辣,而是有很重的香料
頂級安格斯牛頸脊 - 小 ($188)
打邊爐唔少得的肥牛,安格斯牛頸脊油脂分佈平均,吊住咁出場賣相吸引,食落牛味濃郁
手打墨魚丸 ($68)
墨魚丸好彈牙,6粒兩個人食份量岩岩好
日本頂級黑毛豬豚腩肉 ($158)
果然係頂級黑毛豬,油脂分佈美得像幅畫,薄切之下唔需要好耐時間就熟透,一次過可以食到頂級牛同豬實在十分滿足
上 - 燒汁牛肉福袋 ($78)、下 - 即炸手工響鈴卷 ($48)
福袋外表精緻,響鈴卷有多層LAYERS,兩者都係強力吸湯,如果食得辣的朋友,可以放入麻辣湯底喔

響鈴卷絕對唔係一般貨式,平常食到的都係2、3秒就已經淋晒,今次呢個浸成8秒食都仲有少少脆,多層LAYERS咬落去勁有口感,係我食過最好味的響鈴卷
上 - 蔬菜拼盤 ($58)、下 - 雜菌拼盤 ($58)
食得咁多肉,係時候食番蔬菜平衡一下,蔬菜拼盤同雜菌拼盤食材均十分新鮮
七星報喜($88)
再次有一盤每粒不同味道的東西,今次係丸子,食落先知原來係不同的生果口味,好驚喜
韓國年糕 ($38)
老公鐘意晚餐食少少澱粉質,所以我就叫左個韓國年糕,用甜甜的木瓜湯黎煮,作為結尾一流

各種食材均好有質素,又有維港景色作伴,是夜吃得十分滿足!
2017-02-13
2017-02-28 201 浏览
天氣凍到得返12,13度,真係手痕加口痕去打邊個邊爐。女朋友就帶來黎左<<酒鍋>>止痕。 餐廳位於有銅鑼灣食街之稱的登龍街。格調高級,位置鬆動。 我地被安排位於窗口旁,可以望到維港景色,真係好正。 點完餐,等野食,當然是混醬時間,其12款醬油可自行DIY.。 今次點的是<<揚名四海>>的湯底。一鍋有齊四種口味,鹹酸菜胡椒豬肚鍋,濃湯豬骨鍋,四川麻辣豬皮鍋及黑松露什菌鍋。個人講,最喜歡就是四川麻辣豬皮鍋,因為唔會太辣,岩哂我呢D初階者。基本上四個湯底都好入味,唔太需要醬油都可以。 先來的是<<頂級安格斯牛頸脊>>,賣相夠哂特別,掛於一個古色古香的盤上。牛肉入湯好快就食得,入口肥瘦均勻,岩哂好牛之人。 點了招牌菜<<頂級黑毛豬豚用腩肉>>。個人最欣賞的就是廚師把肉切得夠薄,一滾3-5秒就食得,令到口感更佳,密密食都唔會容易有膩的感覺。 <<炸手工嚮鈴卷>>,一碟有個件,入口又脆又爽。記得千萬唔好浸太耐湯底喔。 打邊爐點可以少得叫返D
天氣凍到得返12,13度,真係手痕加口痕去打邊個邊爐。

女朋友就帶來黎左<<酒鍋>>止痕。

餐廳位於有銅鑼灣食街之稱的登龍街。格調高級,位置鬆動。

我地被安排位於窗口旁,可以望到維港景色,真係好正。

打邊爐點可以少得叫返D餃子? 今次點了<<芝士紫菜蝦螿餃>>及<<洋蔥豬肉蝦蛋餃>>兩款。

餃子咬開原來材料充足,而餃子的皮厚厚地帶點韌,不錯。

丸類當然都唔少得啦。點了碟<<七星報喜>>,一次過滿足我七個願望。七種口味的墨魚丸子,入口略帶彈性,味道頗出。

<<蔬菜拼盤>> 就最適合我呢最胃食既人。娃娃菜,菜心,西蘭花,西洋菜,南瓜及粟米等,八到九款常吃的新鮮蔬菜類,既岩我又岩同行女友。

<<讚歧烏冬>>,彈彈的,真係火鍋的好朋友。

飲品點了<<竹蔗茅根水>>,降下火嘛。但估佢唔到賣相咁特別,是燈泡款。

2017-02-23
天氣驟降至13度,就是最適合食火鍋的時候了 。但在香港的火鍋店琳瑯滿目,要突圍而出確實不易 ,夜晚來到 於銅鑼灣登龍街的樓上火鍋店 ,一進門口 ,明顯餐廳行走型格時尚路線, 裝修、環境非常時尚 、特別 。餐廳更面向維港,落地大玻璃, 窗望出去果然壯觀 。先來一客六色小籠包, 不同的味道 ,有黑松露、麻辣等,皮薄多汁,而且肉質腍滑  姐揀選了名揚四海湯鍋,四款不同湯底 分別是麻辣、醉雞、豬骨湯及胡椒豬肚湯湯底香濃味美,喜歡哪個悉隨專便  頂級安格斯牛頸脊, 晶瑩剔透 , 在鍋裏刷十幾秒即可食,肉質嫩滑,  沒有一點韌的口感,   另一個即炸手工響鈴卷 ,亦是蝴蝶結姐姐的推介 , 響鈴即炸 ,紮實的響鈴咬下去時是超鬆化的。   再來七星報喜, 七款不同口味的墨魚丸,  好像栗子 、黑松露、荷蘭豆、 更有士多啤梨味, 相當特別, 而且口感彈牙爽脆, 食到裏邊的墨魚肉 ,  還有這裏的日本頂級黑毛豬豚腩肉, 每片肉質均勻, 是爽滑的口感 , 沾少少醬油式非常美味。   天氣寒冷時, 約朋友親友出來火鍋聚聚, 不就是最佳的活動了嗎?
天氣驟降至13度,

就是最適合食火鍋的時候了 。

但在香港的火鍋店琳瑯滿目,

要突圍而出確實不易 ,

夜晚來到 於銅鑼灣登龍街的樓上火鍋店 ,

一進門口 ,明顯餐廳行走型格時尚路線,
裝修、環境非常時尚 、特別 。
餐廳更面向維港,落地大玻璃, 窗望出去果然壯觀 。
先來一客六色小籠包, 不同的味道 ,

有黑松露、麻辣等,皮薄多汁,而且肉質腍滑
六色小籠包
姐揀選了名揚四海湯鍋,

四款不同湯底 分別是麻辣、醉雞、豬骨湯及胡椒豬肚湯

湯底香濃味美,喜歡哪個悉隨專便
名揚四海湯鍋
頂級安格斯牛頸脊, 晶瑩剔透 ,
在鍋裏刷十幾秒即可食,肉質嫩滑,
沒有一點韌的口感,
頂級安格斯牛頸脊
另一個即炸手工響鈴卷 ,亦是蝴蝶結姐姐的推介 ,
響鈴即炸 ,紮實的響鈴咬下去時是超鬆化的。

再來七星報喜, 七款不同口味的墨魚丸,
好像栗子 、黑松露、荷蘭豆、 更有士多啤梨味,
相當特別, 而且口感彈牙爽脆, 食到裏邊的墨魚肉 ,
七星報喜
還有這裏的日本頂級黑毛豬豚腩肉,
每片肉質均勻, 是爽滑的口感 ,
沾少少醬油式非常美味。
日本頂級黑毛豬豚腩肉
天氣寒冷時, 約朋友親友出來火鍋聚聚,
不就是最佳的活動了嗎?
2017-02-26
六色小籠包
名揚四海湯鍋
頂級安格斯牛頸脊
七星報喜
日本頂級黑毛豬豚腩肉
2017-02-28 3633 浏览
很久沒有和媽媽兩個撐台脚了,於是是夜便二人同行來到了銅鑼灣的酒鍋吃火鍋。我們晚上6點來到,雖然現場客人不多,於是原來都是客人預定了的。幸好我們早來到,要不然便可能會吃閉門羹了。餐廳有一大塊落地玻璃了,可以遠眺到海港的景色,夜晚更可以看到美麗的夜景,真不錯。一坐下當然是馬上看menu了,這裏的火鍋材料多得數之不盡,要選擇吃什麽要挑選了好一段時間。礙於我們只有兩個人,不能點很多東西,也就適當地點了一些嘗嘗看。先來兩杯火鍋必備的滋潤飲料。竹蔗茅根($26)和紫貝天葵($26)有燈泡造型的玻璃樽裝著,十分可愛。兩款飲料都不算特別甜,可以喝得出是自家熬製,確實不錯,下火一流。這裏光是醬料就已經多達12款,十分吸引呢。XO醬最吸引,内裏有很多瑤柱,鮮味十足。湯底方面我們選了揚名四海($248)這款湯底可以一次過嘗到四款截然不同口味,分別是黑松露野菌,特濃豬骨,鹹酸菜胡椒豬肚和最刺激的四川麻辣鍋。每一款湯底的味道都甚爲突出,而且還十分足料,例如胡椒豬肚湯底内真的有大量爽口的豬肚。之後服務員便開始一一端上我們點的火鍋配料。頂級安格斯牛頸脊($188)上桌時我和媽媽都被其華麗的presentation驚

幸好我們早來到,要不然便可能會吃閉門羹了。

先來兩杯火鍋必備的滋潤飲料。
竹蔗茅根($26)和紫貝天葵($26)
有燈泡造型的玻璃樽裝著,十分可愛。

湯底方面我們選了揚名四海($248)

之後服務員便開始一一端上我們點的火鍋配料。

頂級安格斯牛頸脊($188)
上桌時我和媽媽都被其華麗的presentation驚呆了,一塊塊紋路清晰的牛頸脊挂在柱上。

這款牛頸脊的質素果然非常高!牛味突出,而且肉質極為鮮嫩,肥瘦度也是恰到好處。

4款湯底之中我們認爲牛頸脊配黑松露野菌和四川麻辣最爲合適。

日本頂級黑毛豬豚腩肉($158)
這款黑毛豬豚腩肉也是另一款高質的肉類。

黑毛豬肉肉質爽脆,咬勁十足,但又不覺靭或者粗糙。

肉味也同樣濃郁。

除了肉類,當然少不了要點各款蔬菜。

我們點了一個蔬菜拼盤($58),雜菌拼盤($58),還有韓國年糕($38)
不得不提的是這裏連蔬菜也特別好吃,全都清甜無比。

而且吸收了湯底的精華後,更是滋味無比。

我們忍不住encore了一次蔬菜拼盤,實在是健康又美味。

這裏除了基本的火鍋材料外,還有餐廳獨有的材料,大都非常新奇有趣。

例如這份洋葱豬肉蝦蛋餃($58)
以鷄蛋取代平日的餃子皮,内裏則是爽脆多汁的洋葱豬肉蝦餡。

沒想到竟然沒有一絲的違和感,反倒很配合,内裏的餡料也是鮮甜無比,還帶有洋葱獨有的香氣。

鬼馬草莓 ($88
看起來像是6顆大大的草莓,可是沒想到前面3粒卻是墨汁鵝肝丸,確是像真度很高。

放進特濃豬骨湯底後,丸變得有勁了很多。
咬開後看到裏面果真有著鵝肝,而外表的丸子帶有墨魚味和草莓的味道,整個配搭真的非常新穎有趣。

而且可能是手工丸的緣故,口感真的特別爽口彈牙。

後面3顆則是千真萬確的草莓,香甜多汁,可作飯後甜點。

另一款手工丸子則是這款醜小鴨($88)
鴨子造型的手工丸,教我怎樣捨得放進口裏?
這款醜小鴨的真身是墨魚南瓜丸。

同樣是爽口彈牙,外表的墨魚丸帶有淡淡的墨魚鮮,内裏包裹著清甜綿滑的南瓜蓉,味道討好。

本來沒打算點點心的,可是看到隔壁桌上都有一籠,還是抵不住誘惑試試看。

六色小籠包($78)
顔色討好的小籠包有著6款不同口味的小籠包。

分別是灌湯小籠包,藥膳小籠包,沙爹小籠包,墨汁小籠包,黑松露小籠包和麻辣小籠包。

小籠包皮薄餡靚,每一顆都很飽滿,湯汁豐盈。

不過6款口味當中還是比較鍾情於藥膳小籠包,除了口味特別外,藥膳味道真的十分濃郁。
這餐我和媽媽也十分滿意,除了環境舒適外,食物款式又多而且有創意,食物質素同樣高。

爲了下次能夠試到更多款式,看來要全家總動員了。
2017-02-25 161 浏览
近期天氣時熱時冷,真令人感到煩厭,拿回大衣穿著仍感到寒意,所以相約友人即慶吃火鍋取一取暖,火鍋餐廳選擇數之不盡,有地道的、有高尚的、有創意的,花了少許時間在網上找到這家可在窗邊看到迷人夜景的火鍋店餐廳裝潢華麗帶時尚感,座位之間亦相當鬆動舒適,讓人更自在享受晚餐食物種類多到數之不盡,每種醬料都用了小缸盛著,排得齊整,醬料種類亦很多另外火鍋湯底都有好幾種味道選擇,二話不說先點了湯底<<揚名四海>>配了四格各不同湯底味道,有黑松露什菌、濃湯豬骨、四川麻辣和鹹酸菜胡椒豬肚,每格湯底中也有不少豆品、花生、小麥等配料,全部口味都挺香濃,其中四川麻辣惹味辣度十足,放了肉類、餃類配料滾煮,很快已滲透辣味在食物上,愈吃愈過癮<<掛架頂級安格斯牛頸脊>>平時吃的牛肉都是攤平一片片在碟上,這裡的晾衫牛肉真是第一次吃,賣相有創意,牛肉厚薄適中,脂肪分佈亦很平均,只時灼四五下就可吃,不用全熟就可吃到牛肉本身的香濃味<<開心小企鵝>>賣相相當吸睛,超可愛的擺放在冰座上,忍不住要用手機拍下,其實是手打墨汁墨鮮丸,用了紅蘿
另外火鍋湯底都有好幾種味道選擇,二話不說先點了湯底

<<揚名四海>>
<<掛架頂級安格斯牛頸脊>>
<<開心小企鵝>>
賣相相當吸睛,超可愛的擺放在冰座上,忍不住要用手機拍下,其實是手打墨汁墨鮮丸,用了紅蘿蔔做了咀巴和腳,入口彈牙重墨魚味
<<洋蔥豬肉蝦蛋餃>>
蛋餃皮薄餡多,吃起來有香香的蛋味,肉餡中有洋蔥、豬肉、冬菇和蝦,吃起來口感滑嫩易咬,不錯
<<即炸手工紫菜響鈴卷>>
入口酥脆可口,內裡捲了紫菜,帶微微的紫菜香,沾甜酸汁吃很配,不想吃鮮炸的也可放入湯中沉入一會才吃,別有一番風味
<<日本頂級黑毛豬豚腩肉>>
用了寫著招牌菜的碟放著豚肉,難道真的是店中招牌菜?每塊豚肉切到薄片,肉質爽口濃郁,確實沒被碟上字騙了
另外也點了韓國年糕和蔬菜什菌盤,菜菌類全部都非常新鮮,吃那麼多肉後吃菜平衡一下也是應該的
2017-02-23 200 浏览
之前聽同事說這家新開的火鍋店不錯,想去很久但礙於要過海所以遲遲未試。最近發現銅鑼灣開了家分店,晚上工作完趕緊去試哈哈。餐廳可以訂位,分成6點半和8點半兩個晚餐時段。餐廳座落在銅鑼灣拉麵店林立的登龍街上的V Point裡,非常好找。這家店和平時的港式火鍋店有點不一樣,店內裝潢新潮時尚,播放著節奏感強烈的西洋流行樂,燈光昏暗,還以為自己在夜店(笑)。座位寬敞舒適,如果坐在窗邊的桌子還可以看夜景,還蠻不錯。同事叫我一定要試黑松露湯底,我們當然不能錯過。湯底叫名揚四海($248),其實就是有四格不一樣口味的湯底,分別是黑松露雜菌鍋,濃湯豬骨鍋,四川麻辣鍋和鹹酸菜胡椒豬肚鍋。我很少在火鍋店吃到黑松露味道的湯底,這邊除了麻辣湯底之外其他都可以直接喝,黑松露味道很香呢!麻辣鍋不是很辣,而胡椒豬肚鍋胡椒味很濃,豬肚很厚身而且洗得很乾淨,直接吃覺得很有嚼頭!至於食物方面第一個是小份的頂級安格斯牛頸脊($188)。牛肉一片一片掛在一個舖滿冰的木盒上,很有特色。牛肉涮了涮吃很嫩滑,肥瘦均勻很滑很香。接著上來的是洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)。這道菜特別在於餃子皮用了雞蛋皮包的,雖然煮久了餡會不知道跑到哪裡去只剩下
同事叫我一定要試黑松露湯底,我們當然不能錯過。
名揚四海($248)
頂級安格斯牛頸脊($188)
接著上來的是洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)。這道菜特別在於餃子皮用了雞蛋皮包的,雖然煮久了餡會不知道跑到哪裡去只剩下蛋皮,不過還蠻好吃的。
洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)
丸類我們吃的是七星報喜($88)和手打芝士墨魚丸($78)。其實七星報喜也是墨魚丸,但有7種不一樣的顏色很特別!墨魚丸很爽口,味道鮮甜。
七星報喜($88)
手打芝士墨魚丸($78)
然後是火鍋必備的手工響鈴卷($48)。這個擺進湯裡3秒鐘拿出來吃剛剛好,很香不油膩。
手工響鈴卷($48)
我們還有蔬菜拼盤($58)和蘑菇拼盤($58),蔬菜新鮮,蘑菇種類多還有我最愛的杏鮑菇(心心眼)。
蘑菇拼盤($58)
蔬菜拼盤($58)
另外我們還叫了花雕雞件($68)。全部都是雞腿肉,其實放在湯裡煮熟以後花雕味道已經揮發掉了,雞肉嫩滑味道不錯!
花雕雞件($68)
最後我們還有點一個讚岐烏冬,但直到我們吃完火鍋這餅烏冬還是冰凍的一整塊在那邊,無奈只能把整大塊丟進火鍋裡煮,味道還好,不太建議大家點。
讚岐烏冬
大家可以試試看這家不走傳統路線的火鍋店喔(▰∀◕)ノ

2017-02-13
名揚四海($248)
頂級安格斯牛頸脊($188)
洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)
七星報喜($88)
手打芝士墨魚丸($78)
手工響鈴卷($48)
蘑菇拼盤($58)
蔬菜拼盤($58)
花雕雞件($68)
2017-02-22 2937 浏览
天氣時冷時暖,真的猜不透突然又下雨又轉冷,毛毛細雨落雨濕濕都想到處走,所以男朋友就說帶我去打邊爐他說那裡牛肉不錯,又可以暖笠笠食住,又有靚風景, 所以就跟他去吃東西平日來說, 人流都很多, 等了一會就可以入座店員知道我們準備來吃火鍋, 都準備了醬料給我們調製我們的醬汁開始選湯底, 湯底款式實在太多種, 心大心細之下選了這個「酒火入鍋」,名字有趣之餘還有四款湯底, 分別是蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、 四川麻辣鍋、 潮州沙嗲鍋、中間仲有一個木瓜, 一次過可以食晒咁多種味道當店員一放低個湯底, 店員就將清酒倒進中間的木瓜鍋,再點上火,為整個湯底賣相增添不少蘿蔔牛腩煮得好入味,食落仲有少少胡椒味龍蝦湯底的龍蝦很大隻,啖啖肉麻辣的內有豆卜和豬皮做配料, 所以未淥食物前已經可以有得食眼見每一檯都有客人點這個, 我們當然不會錯失啦,所以都點了「頂級安格斯牛頸脊」賣相好靚, 每一片牛肉都掛在架上肉質好鮮嫩,淥一會就好快可以食得比較愛吃豬肉的我就點了「日本頂級黑毛豬豬腩肉」每片切得好薄, 而且排得好靚一點都沒有酥味,食得也不韌火鍋又點少得吃嚮鈴這個「即炸手工嚮鈴卷」簡直吃完一個又想再吃多一個,腐皮捲
天氣時冷時暖,真的猜不透
突然又下雨又轉冷,毛毛細雨
落雨濕濕都想到處走,所以男朋友就說帶我去打邊爐
平日來說, 人流都很多, 等了一會就可以入座

蘿蔔牛腩煮得好入味,食落仲有少少胡椒味
龍蝦湯底的龍蝦很大隻,啖啖肉
麻辣的內有豆卜和豬皮做配料, 所以未淥食物前已經可以有得食
賣相好靚, 每一片牛肉都掛在架上
肉質好鮮嫩,淥一會就好快可以食得
比較愛吃豬肉的我就點了「日本頂級黑毛豬豬腩肉」
每片切得好薄, 而且排得好靚
一點都沒有酥味,食得也不韌
火鍋又點少得吃嚮鈴
這個「即炸手工嚮鈴卷」簡直吃完一個又想再吃多一個,腐皮捲得好厚好結實, 而且好香脆,蘸本身的酸甜醬食或蘸湯底食, 一樣咁好味
「洋蔥豬肉蝦蛋餃」
以蛋皮作餃子皮在其他地方都比較少見,即使淥了一陣子都沒有散開,豬肉跟蝦肉混埋一起作餡料, 變得食落豬肉更加有口感
除了肉類、餃子之外,蔬菜亦是必點
這個「蔬菜拼盤」包括有粟米、南瓜、生菜、菜心、車厘茄,每款都很新鮮, 車厘茄亦很甜
火鍋當然要喝飲品
我跟男朋友每人點了一杯
我那杯是「紫貝天葵」,味道有點像飲酸梅湯, 又有啲像洛神花,少少酸,好開胃

男朋友怕熱氣, 所以點了「竹蔗茅根」,味道不算太甜,可以清除火鍋的熱氣感
2017-02-21
同老公補祝情人節~唔想次次食西餐咁悶~黎到酒鍋,希望搵到新鮮感~環境舒服,台與台之間有足夠空間~而且樓底高,抽風系統唔錯~ 唔會煙霧瀰漫~入坐係6點半,剛好睇到日落~日與夜靚景都睇哂!未點菜~ 首先混醬~12款醬汁~~ 任你揀~~湯底點左名物:酒火入鍋~一次過滿足5個願望~~有齊麻辣、龍蝦湯、沙嗲、清湯、木瓜湯底~正中間木瓜會加入清酒,再點火~~~視覺效果一流~~  然後再加入豬骨湯~ 慢慢變成鮮甜木瓜湯~~龍蝦湯底亦好有睇頭~足足半隻龍蝦~誠意十足吧~~小企鵝造型可愛~入口彈牙!睇得又食得~ 推介~韓式年糕吸哂湯汁~已經夠哂煙韌~ 最適合沙嗲湯底呢~~2款特式餃子~~芝士紫菜餃~ 雖然芝士味唔突出~但蝦肉夠鮮味~ 唔會調味過濃~ 墨汁福袋外皮有d厚~但裡面包住好多湯汁~ 都幾滋味~反而牛頸脊最普通~牛味不足~
同老公補祝情人節~

唔想次次食西餐咁悶~

黎到酒鍋,希望搵到新鮮感~
環境舒服,台與台之間有足夠空間~

而且樓底高,抽風系統唔錯~ 唔會煙霧瀰漫~
入坐係6點半,剛好睇到日落~

日與夜靚景都睇哂!
未點菜~ 首先混醬~

12款醬汁~~ 任你揀~~
酒火入鍋
湯底點左名物:酒火入鍋~

一次過滿足5個願望~~

有齊麻辣、龍蝦湯、沙嗲、清湯、木瓜湯底~
加入清酒~ 著哂火~~~
正中間木瓜會加入清酒,再點火~~~

龍蝦湯底亦好有睇頭~

足足半隻龍蝦~

誠意十足吧~~
開心小企鵝
小企鵝造型可愛~

入口彈牙!睇得又食得~ 推介~
黑豚肉、年糕
韓式年糕吸哂湯汁~

已經夠哂煙韌~

最適合沙嗲湯底呢~~
芝士紫菜餃、墨汁福袋
2款特式餃子~~
芝士紫菜餃~ 雖然芝士味唔突出~

但蝦肉夠鮮味~ 唔會調味過濃~

墨汁福袋外皮有d厚~

但裡面包住好多湯汁~ 都幾滋味~
安格斯牛頸脊
反而牛頸脊最普通~
牛味不足~
2017-02-16
庆祝纪念
情人节
酒火入鍋
開心小企鵝
芝士紫菜餃、墨汁福袋
2017-02-17 272 浏览
Simple and yummy.The view was awesome. I think the dishes are very original. Especially the multicolour ball. Must try the truffle soup!
Simple and yummy.
2017-02-17