2021-09-08
講到香港經典平民美食,點少得車仔麵!我本身好鍾意食車仔麵,貪佢靈活多變,豐富嘅配料、特色湯底、秘製辣汁,就成為一碗經典港式美食。呢間郭仔記除咗有車仔麵之外,仲有飯供應,迎合埋一班「米飯兵團」!陳皮魚蛋陳皮魚蛋簡直係我嘅至愛,但而家真係越嚟越罕見…新鮮魚肉搭上甘甜嘅陳皮味,真材實料,口感結實彈牙,好有香港街頭小食風味!車仔麵一碗嗌咗淨餸,配料點咗蘿蔔、貢丸、豬腸同埋豬扒,配上腩汁加上秘製辣汁。蘿蔔清甜無渣,豬腸入味有𡁻頭,加埋秘製辣汁,惹味又開胃,唔錯!另一碗就揀咗米線、金菇、鳳爪、冬菇同埋金錢肚,並以鮑汁為湯底!鳳爪軟淋入味,口感一流;冬菇大而厚身,渾圓飽滿;金錢肚滷得夠味,炆得夠腍…椰汁紅豆冰紅豆大大粒,軟綿鬆化,椰汁飄香撲鼻,而且唔太甜,啱晒我口味!整體味道唔錯,而且每樣配料都炆得非常入味!另外,鍾意食辣嘅一定要加佢個辣汁,真係好惹味,非常推薦!
陳皮魚蛋
車仔麵