2017-07-22 788 浏览
繼續係生日飯⋯⋯唔好比佢停一行四人去達人包車,叫咗:1: 芝士炒飯 :基本上呢個夠熱就好食,所有野撈埋一起食。2:西瓜燒酒:成半個西瓜咁上,好多冰、不過唔勁燒酒味3: 檸蜜炸雞:唔太酸,都幾香口4: 五花肉炒魷魚:呢個我之前睇過openrice 好多人話好食。份量上枱好似好多,不過其實係椰菜多⋯⋯⋯但其實d五花肉、魷魚係好食的,可以再多番少少就好了5: 雞蛋卷:份量多,多汁 ,我同友人覺得好食、不過有一位友人覺得太多汁食物:6/10服務:8/10 (堅多oppa , 又主動幫我們影相)環境:7/10
繼續係生日飯⋯⋯唔好比佢停

一行四人去達人包車,叫咗:
1: 芝士炒飯 :基本上呢個夠熱就好食,所有野撈埋一起食。
2:西瓜燒酒:成半個西瓜咁上,好多冰、不過唔勁燒酒味
3: 檸蜜炸雞:唔太酸,都幾香口

食物:6/10
服務:8/10 (堅多oppa , 又主動幫我們影相)
環境:7/10
庆祝纪念
生日
「韓國料理」我哋就嚟到金巴利道,大把韓國嘢選擇,經過達人包車,可能係平日嘅關係竟然唔使排隊,之前已經食過二次,所以都有信心再試。每次必叫烤牛肉鍋,甜湯底,旁邊嘅粉絲同埋菇類索晒佢嘅湯精華牛肉亦有牛味,好快就清晒鐵板魷魚配五花腩,魷魚同五花腩份量好多,我地四個都話點解食極都仲有甘多肉小小辣又濃味,送飯一流係韓國食過春川炒辣雞次次,食完都好想再食,梗係唔會放過要試一試啦,辣雞不會太辣,可惜份量有啲小、雞好快就冇晒,剩返啲汁炒飯加左一碗紫菜白飯,當食到剩返少量,有專人幫忙炒飯,一路炒就傳出紫菜既香味,好彩會加入旁邊嘅香腸炒,如果唔係就只得辣汁,依架就變左👆🏼炒香腸飯,味道偏咸,但都係好味既可能我哋太大食,都係唔夠飽,所以再點左炸醬麵,炸醬麵有點失色,睇落好靚,食左先發現炸醬味唔夠有點淡...我地仲叫左原隻蜜瓜燒酒要$180但分量足夠四人飲,每一口都有果肉,清甜好味,酒味不濃,岩晒女仔飲好滿足既一餐下次要試下原隻西瓜燒酒

每次必叫烤牛肉鍋,甜湯底,旁邊嘅粉絲同埋菇類索晒佢嘅湯精華
牛肉亦有牛味,好快就清晒

小小辣又濃味,送飯一流

我地仲叫左原隻蜜瓜燒酒

好滿足既一餐

下次要試下原隻西瓜燒酒
2017-07-11
  • 蜜瓜燒酒
  • 烤韓牛鍋
2017-07-02 1058 浏览
Went on a Friday night and the shop is so full, waited 20 mins even we have reserved seat. Tried the honey chicken, sauce is nice and the chicken was a little bit dry, overall is good! It could be better if the fried chicken is without bone The cheese spare rib was just so so, not as good as other Korean restaurant nearby. Next time will try the huge BBQ stick.
2017-06-30
2017-06-15 972 浏览
星期日天陰陰,打算過黎尖沙咀買野,行到4點幾都未食午餐,又好想食炸雞,就黎呢間啦!貪佢坐得舒服又少人呀!叫左炸雞配既沙律,好多沙律醬啊,唔錯入錯好開胃。炸雞來了!今次叫的是辣味炸雞,而且還有薯條,炸完仲好熱,越食越辣呀飲返杯柚子梳打先,比較甜,不過咁大杯都幾抵呀!海鮮炸醬麵-真係好大盤,有好多海鮮,蝦,青口,峴,魷魚同一隻蛋,而且麵起碼有2個,都符合返個價錢既質素,不過炸醬味道就偏淡,無乜炸醬味,食完炸雞好辣,食呢個都無味埋單差不多$400,坐得舒服既,而且嘢食好大份。

叫左炸雞配既沙律,好多沙律醬啊,唔錯入錯好開胃。

飲返杯柚子梳打先,比較甜,不過咁大杯都幾抵呀!

埋單差不多$400,坐得舒服既,而且嘢食好大份。
2017-03-19
2017-06-05 955 浏览
想食野都食得型過人?黎呢到叫個成米高既串燒喇!由天花掛到落地下真係霸氣盡露呀,想影相再影得型格啲仲可以叫兩個血包飲品配襯,一樣掛起上邊,一路吸一路影,實行有姿勢有實際!——————————————————————#一米超大串燒 $328呢條串燒有咩?就係乜都有囉!咩雞牛豬呀、雜菇、雜椒、洋蔥菠蘿腸仔都應有盡有,所有野都好 juicy 滴哂汁咁,煮完一樣係咁正,全程榮獲靚仔 oppa 煮比我地食,唔止大飽口福仲大飽眼福 😍#芝士排骨 $280/5 $320/6 $360/7 $390/8見到芝士乜乜乜一定要叫是常識吧!就咁睇煲野好似好辣,其實唔辣係得個味,食得到微辣既就完全冇問題,排骨索哂啲汁,再玩埋芝士,味道真係冇得輸呀,食到同行友人儀態盡失 🌝#吊環雞尾酒 $78有藍梅有石榴味,味道唔洗形容大家都懂的!叫黎影相真係頂呱呱呀 🤓——————————————————————達人包車銅鑼灣駱克道 491-499 號京都廣場 3 樓
——————————————————————
#一米超大串燒 $328
#吊環雞尾酒 $78
——————————————————————
達人包車
銅鑼灣駱克道 491-499 號京都廣場 3 樓
2017-05-29 732 浏览
本身都鐘意去韓國同食韓式的食物不過今次呢間有D失望無論價錢同味道都無嘜吸引力,去過一次就唔會再去了講番D食物,D炸雞同部隊喎正正常常芝士排骨既排骨同醬燒牛肉算唔錯
還記得從數年前開始韓風就大行其道,更令尖沙咀的金巴利道有了綽號"韓國街"。無論是韓式零食,傳統韓國菜,以致韓燒都在這條街開得成行成市。而直到現在,這條街已然定型,可見韓風對年輕一輩的飲食定位影響深遠。兩年多前就在這條街有一間"達人烤肉"很能吸引我的注意,當時筆者甚至覺得它的裝修和服務是"最貼近韓國本地風格"的韓燒,也和朋友讚譽有加。後來它更擴展到銅鑼開分店,氣勢一時無兩。年前它突然改名成"達人包車",不但將尖沙咀的舖位搬了過馬路對面,更完全轉型做年輕市場;半年後,就連銅鑼灣店也已關門,變成了僅剩一間店。上星期的某天晚上,好友C小姐急召筆者和另一位朋友幫她搬屋,事後當然少不了她請客的慰勞宴。由於知道她甚愛韓國菜,便趁此機會帶它來這裡。時間雖已近十點,但這裡一樣人頭湧湧,十分旺場。跟兩年前達人烤肉的環境完全不同,既少了那種圍爐烤肉的感覺,也已經少了一堆青靚白淨的Oppa,但現在侍應一半都換成了韓妹。但見Menu除了用上當紅的Model 宣傳外,餐牌上的選擇大都離不開時下吹捧得最潮的韓式食物:如部隊鍋、炸雞、炒年糕等等。然而這些都不會是我們的考慮之選,加上小姐又不食牛肉,因此是次最主要的目標

但見Menu除了用上當紅的Model 宣傳外,餐牌上的選擇大都離不開時下吹捧得最潮的韓式食物:如部隊鍋、炸雞、炒年糕等等。然而這些都不會是我們的考慮之選,加上小姐又不食牛肉,因此是次最主要的目標,其實是它招牌的超大串燒。
付送的配菜一碟三款,分別為:泡菜、醃蘿蔔和粟米。雖比起"達人烤肉"時的一式九到十款遜色不少。但都有點水準,尤其是泡菜,夠辣!
這道"韓式炸蝦紫菜卷"一客14件,做法是日式炸蝦卷物的變種。但用上較為油膩的韓式紫菜,另伴以少許韓式醬油混沙律醬。雖較香口,但也較肥膩。
最重心的還是這足一米長的超大串燒($328),它的份量足夠三人份享用。侍應先將整條串燒吊起來,賣相非常吸晴,所以無論影相呃Like都非常適合。再細看材料:豬扒、洋蔥、豬肋骨、五花腩、雞脾菇、紅椒、雞脾肉、菠蘿、京蔥、南瓜、珍寶腸、海蝦和黃椒,份量之多,未吃已經感到先飽。
韓式辣醬、淮鹽和生菜盤的配套也同時奉上,看來配套上還是做出得很充足。
同以往"達人烤肉"一樣,都不用動手自己DIY去燒,仍是會有專人幫忙將材料剪件慢慢燒,以往負責燒的是Oppa,現在則由女侍應動手。然而這種食法,其實不算是最正統的韓式燒烤;要我說的話,它感覺更似多年前曾經存在的"巴西燒烤"。
由於食材和份量算多,侍應也需要分成兩轉來燒,首輪是是豬扒,豬肋肉和五花腩;三者都醃得夠濃味鬆化,不乾身又帶肉汁;再加上筆者較愛吃的燒菠蘿和雞脾菇。全都深得我垂涎喜愛。
相對的,燒到第二輪時,只剩下珍寶腸、雞脾肉這堆大路的食材,就較難引起太大的意慾;尤其不滿的是海蝦卻只有一隻,份量又怎夠三個人吃?
C小姐點的這款"韓式鐵板魷魚配五花腩",是她在明洞曾經食過的菜式。由於用上的韓式辣醬很多,故此又濃味又辣,說不上能吃得出五花腩和魷魚的味道。然而它勝在泡菜和椰菜夠多,將整個膩度整體下調。故雖然是十分濃味的菜式,卻不容易吃厭,反有愈吃愈過癮的感覺。
最後的韓式海鮮炸醬麵卻是令人失望,麵底完全就是韓式即食炸醬麵,加上蝦仁、蜆、青口、青瓜絲和一隻全熟的蒸蛋。由於用的食材都是急凍海鮮,本身鮮味已經不足,再被濃味的炸醬汁蓋過味道。因此整體就跟很多海鮮配料的即食麵毫無分別,直叫人大失所望。
這牌子的韓式燒酒要$68一支,價錢有點離地。但桃味味道太似藥水;反觀柚子味的燒酒卻味道不俗。
總結:埋單$939,雖然是次是慰勞宴有人請客。但平心而論我覺得它的水準比起"達人烤肉"時期退步了,筆者覺得它轉型去形合市場,反倒沒有它以前做著韓燒時的驚喜。
也許形合潮流似乎是大勢所趨。尤其走韓風的市場,往往需要走在最尖端。在經營者的角度,轉型也許情非得已。
若你偶然想吃點時下的潮流韓國菜,這裡的選擇,份量以及質素都可取。然而筆者絕不推薦部隊鍋,除非你很有興趣。
2017-05-19
  • 超大串燒
2017-05-24 395 浏览
前排同同事去咗達人包車食lunch,好好味呀~ 雖然唔係第一次去,但每次都keep到水準!今次叫咗芝士排骨同蜜糖炸雞~ 個芝士排骨好勁! 一鍋送嚟放喺爐上面熱,中間有主角排骨,仲有年糕同辣汁,側邊圍住有芝士條,飯團同腸仔~ 一路熱住嘅時候d汁開始滾,芝士都開始溶~ 等多陣終於食得喇~ 夾件排骨點d芝士咬一啖,超正呀!!!排骨幾嫩,辣辣地,加埋芝士真係冇得頂! 年糕同其他配菜點辣汁食都好好味!蜜糖炸雞都唔輸蝕,一盤炸雞睇落好熱氣,但食落有蜜糖味甜甜地又幾易入口~ 仲配埋薯角,正!返工日子嘅lunch時間去食唔多人,幾次都唔使book位,但聽講夜晚好多人,唔想等位可以揀個時間去試~
前排同同事去咗達人包車食lunch,好好味呀~
雖然唔係第一次去,但每次都keep到水準!
仲配埋薯角,正!
  • 蜜糖炸雞
  • 芝士排骨
2017-05-21 322 浏览
同朋友突然想食韓國野,聽講話呢間唔錯,就去左試。鋪頭好大,好乾淨一入到去有個好高大既韓國男仔staff, order果陣係用英文的,我地3 個人叫左檸檬蜜糖炸雞,泡菜芝士飯同飯卷先上既係飯類,芝士飯好濃味,撈埋一齊食一流呀!!個飯卷一啖一粒,好好味!唔覺唔覺好快就食哂個炸雞等左差唔多30 分鐘,店員話因為係即叫即整,所以要等耐d出面好脆,入面好多汁!!估唔到仲有薯角送,d薯角仲有d檸檬蜜汁係上面,好正好滿足 佢仲有個沙律送,食食下炸雞覺得濟可以食啖沙律解下濟,然後又可以再食過啦哈哈
同朋友突然想食韓國野,聽講話呢間唔錯,就去左試。

鋪頭好大,好乾淨

2017-05-02 501 浏览
🌶我認識的韓式炸雞當然是來自星星的你,在這之前,我認識的韓食依然是人蔘雞湯。相約朋友飯局,朋友圈中總有一群是韓風人。所謂韓風人就是吃的、看的、唱的都是無韓不歡。雖然我的追韓指數未到南海傳說,但Big Bang及Twice這些少男少女喜歡的,我總略懂一二。檸檬蜜糖炸雞,出付意料的好吃!檸檬蜜糖味互相配合,不會太酸也不會太甜,雞件也沒有厚厚的粉醬包著,肉質還很鮮味韓牛鍋, 大大鍋的,一定足夠四人分量豬手撈,很多配菜,沒有肥膩感覺紫菜午餐卷,即是午餐肉壽司總結來說,韓風感覺一流,適合三五知己把酒談天,同時也吃得很飽啊

檸檬蜜糖炸雞

檸檬蜜糖炸雞,出付意料的好吃!
韓牛鍋

韓牛鍋, 大大鍋的,一定足夠四人分量
豬手撈
豬手撈,很多配菜,沒有肥膩感覺
紫菜午餐肉卷
紫菜午餐卷,即是午餐肉壽司
海鮮煎餅
檸檬蜜糖炸雞
豬手撈
紫菜午餐肉卷
海鮮煎餅
2017-04-22 737 浏览
達人包車現在係晚上6點幾, 好彩仍有少量空枱,每張枱都見到有客人叫煱類食物,空氣都流通, 唔覺焗。今日我同朋友都係為了芝士排骨而來,佢既外型非常吸引(抱歉, 相影得好曚)芝士排骨外圍有芝士, 腸, 紫菜飯團, 內圍有排骨, 韓式年糕芝士等一陣就會完全溶, 溶後, 有位OPPA 生幫我地將芝士卷卷卷卷住舊排骨芝士好有彈性呀, 一路延長,……變成芝士排骨~~排骨肉好軟淋, 易咬, 芝士除了包排骨外, 有多餘的我用黎包紫菜飯團,都非常好味, 紫菜飯團好香紫菜味呀韓式年糕有少許微辣
達人包車

現在係晚上6點幾, 好彩仍有少量空枱,

每張枱都見到有客人叫煱類食物,

空氣都流通, 唔覺焗。

今日我同朋友都係為了芝士排骨而來,

佢既外型非常吸引

(抱歉, 相影得好曚)

芝士排骨
外圍有芝士, 腸, 紫菜飯團,
內圍有排骨, 韓式年糕

芝士等一陣就會完全溶,
溶後, 有位OPPA 生幫我地將芝士卷卷卷卷住舊排骨

芝士好有彈性呀, 一路延長,……變成芝士排骨~~

排骨肉好軟淋, 易咬,
芝士除了包排骨外, 有多餘的我用黎包紫菜飯團,

都非常好味, 紫菜飯團好香紫菜味呀

韓式年糕有少許微辣
2017-04-04
2017-03-26 1910 浏览
近年來尖沙咀愈來愈來韓國餐廳, 成條韓國街咁, 一心想去食韓國菜, 一定要來逛逛, 這間餐廳每天經過都好多人排隊, 終是今晚約了朋友一齊去食。 都係出面等了差不多一個小時, 終於可以入去坐, 我同朋友兩個人都照比4人座位, 唔洗同人搭枱!睇左餐牌, 最想食既係年糕部隊鍋, 點了辣味的,因為我地都鐘意食辣, 不過個味怪怪的, 太濃味,又甜又辣咁, 食多幾啖 超口喝, 個麵得半個, 好似唔係咁抵!另外點了個蜜糖炸雞, 其實幾好食架, 但兩個人食又太over, 食唔哂又好浪費, 呢個份量我覺得4~5 個人就差唔多!

2017-03-23 1395 浏览
已經同朋友仔去過幾次,非常喜歡這韓國餐廳,哪蜜糖炸雞是我吃不停的,也會吃其他菜色,味道不錯,份糧也很足夠,最好多點人去吃,可以點更多款式,我會再去的喔。希望可以再有其他新菜式。
  • 蜜糖炸雞
  • 88cm超大串燒
  • 大雞蛋卷
  • 香辣芝士豬排骨
其實我好鐘意呢間餐廳,不過無左半份炸雞賣之後,只可等埋D朋友仔一齊先可再去😌😌😌今日有friend 約我食午餐,終於有機會去啦😝😝😝今次有驚喜,半份炸雞同埋半價飲品返左黎👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻以後又可以一個人慢慢歎😆😆😆

今日有friend 約我食午餐,終於有機會去啦😝😝😝

2017-03-15
2017-03-17 1297 浏览
今日第一次黎尖沙咀韓國街搵好野食,經朋友介紹就簡左呢間達人包車!平時好小食韓國菜,今次黎既呢間餐廳唔單止香港人中意黎食,連韓國人都中意幫襯,好彩朋友有預先訂左位,如果唔係真係有排等,因為呢間餐廳實在太受歡迎喇!我地被安排坐係室外,唔知係咪因爲格離枱既客人係韓國人,所以真係幾有韓國既感覺!餐廳既Muen非常多選擇,睇到我地花多眼亂,最終我地叫左一個湯,兩個炸雞,一個紫菜包飯,幾枝啤酒燒酒同一杯特飲!1.辣海鮮湯海鮮湯一上枱已經聞到陣陣香味,即刻叫左個白飯黎配海鮮食,海鮮湯非常足料,除左有幾款蔬菜之外,仲有大量好新鮮既海鮮,仲有我最中意食既蝦,我就覺得海鮮湯有點辣,怕辣既可以叫店員加多d湯2.蜜糖炸雞其實今次係我第一次食韓國既炸雞,真係覺得好好味,炸雞炸到金黃色,表面淋左好多蜜糖醬汁,咬落除左非常脆仲好多肉汁,仲帶住甜甜既檸檬香味!炸雞既份量好多,基本上係一隻雞既份量,有兩件雞胸,兩件雞腿,兩件雞全翼,仲有一大埋既炸薯角3.烤牛肉紫菜包飯紫菜包飯我地簡左烤牛肉味,入面只加左黃蘿白,顯得有d單調,配埋泡菜食比較好味4.西柚特飲食辣野一定要叫番杯凍飲,西柚味都幾重,唔會太甜5.調味炸雞最後決定

1.辣海鮮湯
辣海鮮湯
2.蜜糖炸雞
蜜糖炸雞
3.烤牛肉紫菜包飯
烤牛肉紫菜包飯
4.西柚特飲
食辣野一定要叫番杯凍飲,西柚味都幾重,唔會太甜
西柚特飲
5.調味炸雞
最後決定叫多個最傳統既辣味炸雞,份量同之前一樣禁多,口感都係禁脆禁多肉汁,唯一美中不足係醬汁比較少
調味炸雞
2017-02-23