這間中文名字趣怪的咖啡店是我近期甚為喜歡的一間咖啡店,店名之所以叫做「迷你毛」其實是英文名字 Minimal的直譯,難怪會讓人驟眼看去會有如丈八金剛,摸不著頭腦。喜歡這間咖啡店的原因有很多,食物質素高,固然是原因之一,店子地方又大又舒服,又有打卡位,而且食物價錢合理,也令我相當滿意,再加上它是一間良心咖啡店,自然便成為我十分喜歡的店子了。第一次來是和朋友一起,用餐時間較趕,所以沒有拍照,第二次來則是帶太太來這裡幫襯,這次用餐時間充裕得多,所以在品嚐美食之餘,還可好整以暇地邊吃邊拍,為這天的美食拍照留念。「牛油果雞胸肉配芒果醬夾餅」($95)之前我和朋友第一次來時已經吃過,這次是食過返尋味。這夾餅足有兩大件,每件都滿滿地載著雞胸、牛油果、紫洋蔥和沙律菜等配料,配以開胃悅目的芒果醬,每吃一口都帶來豐富的口感,既好味又健康。同場加映的炸薯角,新鮮炸起,外脆內軟,蘸點茄汁,也好吃。「安格斯牛腰扒配阿根廷青醬」($158)是這咖啡店唯一的慢煮菜式,經過慢煮的牛腰扒,嫩滑而富有肉汁,蘸點岩鹽,味道已很不錯,再加上清甜多汁的蕃茄仔,雖然都算軟滑的薯蓉味道偏淡,仍是一道令人滿意的主菜。不得不提的是這裡
不得不提的是這裡的「意大利芝士蛋糕 Tiramisu($72)。雖然這甜品的價錢不算便宜,但質素實在是沒說的好,不但份量十足,而且味道與口感極佳,即使稍稍甜了一點,仍然無礙我給它打上接近滿分的分數。
兩杯飲品,分別點來「凍抹茶鮮奶」($49)和「凍焙茶鮮奶」($46)。兩杯凍飲都恰如其份,既有抹茶與焙茶味,又有鮮奶的滑,餐牌上寫著我的「凍抹茶鮮奶」用上了日本西村番茶屋的「」抹茶,果然不錯。
這間良心咖啡店,無論食物與環境都令我相當滿意,我一定會多多支持它。
  • 意大利芝士蛋糕
  • 安格斯牛腰扒配阿根廷青醬
  • 牛油果雞胸肉配芒果醬夾餅
2022-09-02 76 浏览
深水埗區近呢幾年真係開左好多唔同大大少少嘅Cafe☺️今次放假就搵左迷你毛一去餐廳座位比較多可能去嘅時候係假期Keep住都有好多人等位雖然地方寬敞但係座位逼夾感覺上有啲似茶餐廳座位大約等左20分鐘天氣好焗好熱等位嘅時候店員好細心借咗把風扇仔俾我哋👍🏻👍🏻大大加分💯我地叫左兩款野食帶子龍蝦汁長闊條麵🍝龍蝦汁味道整得好好但味道有少少偏鹹🤏🏻有待改善炸雞班尼迪窩夫🧇個炸雞好味窩夫外脆內軟加埋蜜糖夾住鹹甜味道特別呢個組合出面少有但個人就麻麻😂
深水埗區近呢幾年真係開左好多唔同大大少少嘅Cafe☺️

夾住鹹甜味道特別
呢個組合出面少有
但個人就麻麻😂
2022-08-29 131 浏览
𝕄𝕚𝕟𝕚𝕞𝕒𝕝♡︎法式多士$76♡︎牛肝菌貓耳朵粉$95♡︎焙茶燕麥奶朱古力$35♡︎Dirty$44法式多士必試!超驚喜!好鬆軟!加上大大個軟雪糕一齊食真係一流👍🏻牛肝菌貓耳朵粉都值得一試好濃嘅牛肝菌味加上上面有好多芝士碎一齊食真係好滿足❤️杯Dirty啡底係nutty幾啱我杯朱古力都好好飲幾特別真係飲到焙茶、燕麥奶同朱古力味!絕對會encore呢間cafe🥰色香味俱全嘅體驗!
𝕄𝕚𝕟𝕚𝕞𝕒𝕝
♡︎法式多士$76
♡︎牛肝菌貓耳朵粉$95
♡︎焙茶燕麥奶朱古力$35
♡︎Dirty$44
法式多士必試!
超驚喜!好鬆軟!
加上大大個軟雪糕一齊食真係一流👍🏻
牛肝菌貓耳朵粉都值得一試
好濃嘅牛肝菌味加上上面有好多芝士碎一齊食真係好滿足❤️
杯Dirty啡底係nutty幾啱我
杯朱古力都好好飲幾特別
真係飲到焙茶、燕麥奶同朱古力味!
絕對會encore呢間cafe🥰
色香味俱全嘅體驗!
  • 牛肝菌貓耳朵粉
  • 法式多士
  • 焙茶燕麥奶朱古力
2022-08-27 64 浏览
今日天氣有時落雨有時出太陽,喺深水埗做完嘢想搵間餐廳食晏。經過見到呢間餐廳,裝修都幾企理,就決定入去試吓啦。All Day Breakfast 🧡🧡🧡🧡呢份all day Breakfast勁足料 ,🍫朱古力窩夫,🍖德國腸仔,🥚炒蛋,煙三文魚,🍄炒雜菇,🥓煙肉,🥗沙律菜同埋炸芝士忌廉。朱古力窩夫都幾好食 😋Ps: 我冇加到糖漿食落都OK. 好好食。特別係中間嗰個炸芝士忌廉。略嫌佢細舊左啲如果可以大舊啲就好啦。👍🏻👍🏻👍🏻

All Day Breakfast 🧡🧡🧡🧡

2022-08-19
午餐
  • 全日窩夫早餐
2022-08-25 157 浏览
原來深水埗依家變咗cafe集中地, 上網見到好多新cafe開, 呢間cafe煮蛋白色加埋落地玻璃空間感十足啱曬打卡有三隻好大粒嘅帶子, 主要未到靠龍蝦汁呢個tacos 入面有牛油果同雞肉, 但有啲偏乾隔離仲擺咗個薯角呢個都有啲普通
啱曬打卡

香煎帶子龍蝦汁寬意粉

有三隻好大粒嘅帶子, 主要未到靠龍蝦汁

tacos

呢個tacos 入面有牛油果同雞肉, 但有啲偏乾
隔離仲擺咗個薯角呢個都有啲普通
tiramisu
香煎帶子龍蝦汁寬意粉
tiramisu
2022-08-20 140 浏览
環境大,但人流多。熱天需要在出面等位。老闆也貼心給我們一個小電風扇。所以決定決定等下去💗蘋果酥盒($76) 原個整個蘋果釀製嘅白蘭地,中間放入蘋果粒 ,加上脆口嘅酥皮拖肥。味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️All Day Waffle Breakfast $125 賣相精緻,炒蛋滑.加上2款腸仔!waffle即製香脆!中間有一件炸海膽可樂餅 , 海膽饀軟滑又香 !味道:⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️煙三文魚班尼迪 窩夫($95) 荷蘭汁醬汁撈埋黎食會比較好,窩夫🧇脆味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境大,但人流多。
熱天需要在出面等位。
老闆也貼心給我們一個小電風扇。
所以決定決定等下去💗

蘋果酥盒($76)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

All Day Waffle Breakfast $125
賣相精緻,
炒蛋滑.加上2款腸仔!
waffle即製香脆!
中間有一件炸海膽可樂餅 , 海膽饀軟滑又香 !
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️

煙三文魚班尼迪 窩夫($95)
荷蘭汁醬汁撈埋黎食會比較好,
窩夫🧇脆
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 蘋果酥盒
  • 煙三文魚班尼迪窩夫
2022-08-18 53 浏览
星期六下午三時下著大雨,門外都有幾位朋友等位,天氣熱辣辣,餐廳好貼心為等候的客人提供手提風扇……可幸的是等了不夠5分鐘就有位置了。整個餐牌的食物都十分吸引,相片都很精美,最後我們簡選了牛油果雞胸肉配芒果醬及Tiramisu! 牛油果雞胸肉配芒果醬感覺非常之清新,芒果醬的甜酸度恰到好處 ,雞肉亦都十分嫰滑,兩者十分匹配。Tiramisu 亦都不會太甜,賣相都十分精美,味道宜人之外,亦都十分適合打卡。整體感覺都十分好。

整體感覺都十分好。

2022-08-14
下午茶
2022-08-17 47 浏览
🍳炸雞煎蛋窩夫 $95平時食開嘅窩夫都係甜嘅,今次呢個就鹹鹹哋嘅,又估佢唔到幾有驚喜😆 個窩夫上到嚟熱辣辣嘅,食落好脆。面頭仲有大大塊炸雞,舊炸雞都幾嫩滑同Juicy。佢仲有比個糖漿淋係面食,一開始小編同朋友都覺得咁怪怪哋。點知食落鹹鹹甜甜嘅組合又幾夾喎。推薦大家嚟呢間試吓呢個窩夫🤤🍝辣茄汁煙豬面肉貓耳朵粉$95見呢碟個名咁得意就試一試,佢嘅辣茄汁味好濃郁,有啲微微嘅辣味,但唔使怕佢會太辣。而個貓耳朵粉都好有咬口,係半肥瘦嘅豬肉,食落會食到少少肥膏。一開始係覺得佢幾好食,但食耐咗就有少少膩。🍰Tiramisu $72呢個Tiramisu嘅外型好得意🤍 整體味道好重奶同杏仁味,反而咖啡味就唔算太重,甜度適中,味道唔錯😋 而佢個cream都打得好輕身同軟滑,食落好似泡沫咁,所以都唔覺太漏整體來講,食物都好高質,以上都好推薦大家試吓。而餐廳嘅環境都幾好,啲座位都幾闊落,成間餐廳行minimal風,好適合嚟打卡🤤 有機會一定會再嚟食-味道: 9/10服務: 8/10環境: 10/10回頭率: 9/10總評: 9/10💰人均消費: $100
🍳炸雞煎蛋窩夫 $95

環境: 10/10
回頭率: 9/10
總評: 9/10
💰人均消費: $100
✨我地簡左兩款主食同兩款甜品😆✌🏻佈滿荷蘭醬既流心蛋🥚加上帶有鹹香嘅煙三文魚同充滿蛋香既窩夫🧇口感同味道都好夠豐富🤩👍🏻✨𝚃𝚊𝚌𝚘就相對有啲失色啦😮‍💨入面既雞肉有啲乾身😮‍💨餡料亦唔太多 整體口感都一般 食完都冇乜滿足感~✨𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞成粒波咁好𝚌𝚞𝚝𝚎🤣食落好輕盈 好軟滑 酒味香濃 唔太甜膩👍🏻𝚢𝚞𝚖𝚢𝚞𝚖♡︎~法式多士賣相好吸引好邪惡😈面頭有滿滿既吉士忌廉 多士食落外脆內軟 表面仲帶有少少焦香 食完好滿足 同勁飽😂!✨呢間𝚌𝚊𝚏𝚎整體質素都幾唔錯😍簡約既日系文青裝修風格 除左多打卡位📸仲比一般𝚌𝚊𝚏𝚎更大間同寬敞 所以感覺都幾舒服👍🏻💛🍴煙三文魚斑尼迪窩夫 $𝟿𝟻🍴牛油果雞胸肉配芒果醬𝚃𝚊𝚌𝚘 $𝟿𝟻🍴意大利芝士蛋糕 $𝟽𝟸🍴法式多士 $𝟽𝟼

🍴煙三文魚斑尼迪窩夫 $𝟿𝟻
🍴牛油果雞胸肉配芒果醬𝚃𝚊𝚌𝚘 $𝟿𝟻
🍴意大利芝士蛋糕 $𝟽𝟸
🍴法式多士 $𝟽𝟼
2022-08-05 119 浏览
朋友約食飯,求其揾揾到呢間。因為book位唔係walkin 佢比左窗邊梳化位,超正。所以記得book位啦!除好多人book末必比到,咁無計,但座窗邊勁chill。好多嘢食都好吸引咁。朋友叫左芫荽香辣大蝦意粉。鮮松露炸魚柳夾餅配薯角,松露夠照,份量十足。魚柳夾住食,都ok,薯角好脆身,唔油,炸得好好。份量十足。基本上食完都飽飽地。呢到甜品好似幾吸引,無理由唔叫啫。叫左一個tisrumisu蛋糕,空氣感左少少,但個味夠濃尤其酒味,加埋脆脆,相當吸晴又好味,好在空氣感,啱晒,仲食到。另外呢個都超吸睛,蘋果酥盒,原來期間限定,佢上面整左個蘋果裡面包左粒粒生果同脆脆,下面放左一層酥皮,佢算即整,所以黎到全部好脆口。呢個好值黎食,甜脆,生果嘅爽都有齊。仲有飲品都可以打卡嘅蝶豆花柚子梳打,個漸層咁靚,唔影對唔住自己喎。咖啡唔關我事,但有拉花,都要影下嘅。整體人,無論味道賣相,服務都會再幫襯嘅。價錢都唔算貴嘅。
好多嘢食都好吸引咁。朋友叫左芫荽香辣大蝦意粉。

咖啡唔關我事,但有拉花,都要影下嘅。

整體人,無論味道賣相,服務都會再幫襯嘅。價錢都唔算貴嘅。
2022-08-04 95 浏览
近期深水埗開咗好多Cafe,其中包括依間迷你毛,Cafe沒有很多花巧嘅裝修,門口有個位係打卡用,食物方面都幾吸引,尤其係甜品嘅造型,鹹點方面炸雞煎蛋窩夫🧇幾特別,平時食開都係甜嘅窩夫,但這個鹹窩夫出奇又幾夾,唔會覺得怪,味道也不錯,而且好適合打卡,飲品叫咗特濃朱古力,而甜品叫咗提拉米蘇,兩者味道唔會好甜,而且賣相吸睛,服務都ok,值得推介.#深水埗#cafe#打卡#igable#西式#朱古力#提拉米蘇#tiramisu#ティラミス#カフェ##インスタ映え
  • 炸雞煎蛋窩夫
  • Tiramisu
2022-08-04 155 浏览
迷你毛Minimal✨✨✨✨✨✨✨要數深水埗高質又受歡迎的cafe,迷你毛必定係其中之一!以最minimal的裝修,Cafe內白色的外牆整體十分簡潔,店舖亦相當大而闊落。✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩🍩(out of 5🍩)1. 安格斯牛腰扒配阿根廷青醬 - OpenRice 較多好評菜式之一,牛扒先慢煮過再兩邊燒香,牛味濃肉質煙韌嫩口而且juicy,牛扒本身無調味,靠附上的阿根廷青醬、奶油醬及海鹽點綴,個人喜歡同時點哂三款,味道更突出👍🏼2. 薄荷朱古力(凍) - 熱門飲品之一,以法國Valrhoha朱古力粉沖調,加上薄荷味,朱古力特飲變得清新,甜度亦剛好。🌟意大利芝士凍餅 亦是人氣熱門甜品,$72但份量頗大,小編下次再試😍溫馨提示:可以Operice 預先訂座,又可賺Rice Dollar 或飛行哩數😉
迷你毛Minimal
✨✨✨✨✨✨✨
要數深水埗高質又受歡迎的cafe,迷你毛必定係其中之一!

✨✨✨✨✨✨✨

評分:🍩🍩🍩🍩(out of 5🍩)
安格斯牛腰扒配阿根廷青醬

薄荷朱古力

2022-07-10
安格斯牛腰扒配阿根廷青醬
2022-08-02 78 浏览
一直聽聞呢間深水埗cafe Minimal迷你毛食物嘅評價幾好😆今次終於有機會一試,對比唔少同區cafe,呢度環境特別闊落,門口位置可以打卡,仲有個area間唔中會舉辦啲小型展覽,坐得幾舒服👍🏻辣茄汁煙豬面肉貓耳朵粉貓耳朵粉質感剛好,帶少許chewy感覺,掛到好多醬汁,少少辣幾惹味😋😋配料有洋蔥同煙豬面肉,完全唔覺油膩,同意粉夾得幾好😗意大利芝士蛋糕呢度嘅招牌甜品,10個有9個都會叫,成個波咁造型好得意🤩mascapone cheese好軟滑,入面係非常濕潤嘅手指餅同朱古力脆餅,外軟內脆,提升層次感😛😛隻酒味同一般tiramisu嘅咖啡酒味道好似有少少唔同,幾特別,咖啡味都夠,不過我私心想再勁啲。紅豆牛奶咖啡第一次見dirty加紅豆呢個配搭,紅豆煲到少少起沙,欣賞佢唔會太甜,撞落香滑嘅咖啡到,原來係幾match架🤪人均消費:$200推介指數(10分為滿分):7.5分

辣茄汁煙豬面肉貓耳朵粉

意大利芝士蛋糕

紅豆牛奶咖啡

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分

2022-08-02
2022-07-12 1872 浏览
於三步一cafe☕嘅深水埗 要突圍而出一啲都唔易位於鴨寮街嘅迷你毛 就以空間大、食物選擇多同鮮明嘅立場三點成功立於不敗之地與同區大部分cafe窄而長嘅店鋪格局相比呢度嘅環境無疑闊落舒適得多 裝潢一邊走文青木系風格 另一邊則大走少女風💕 以粉紅色外牆及近門日處嘅圓形椅 引起各位嘅打卡慾望📸7月係松露季節 今次拜訪 正好可以品嘗一下去年大受歡迎嘅松露料理鮮松露西班牙豬柳配燉菜粒($148)西班牙豬柳上鋪滿松露片 加上底下嘅松露醬味道相當濃郁 配合狀似他他嘅燉菜粒 非常開胃😋鮮松露炸魚柳夾餅配薯角 ($110) 賣相令人食慾大增 而入面又的確好足料 除咗鋪面嘅松露片 亦加咗松露醬食落每啖都好滋味😍炸雞煎蛋窩夫($95)一向愛食鹹味窩夫🧇菜式選用最高級嘅日本蛋🥚好味又餘 營養又豐富得多而沙津菜更輔上楓糖漿 令味道大大提升蘋果酥盒($76)保留一整個蘋果🍎中間放入蘋果粒 爽脆嘅蘋果 加上脆口嘅酥皮配埋拖肥同以蘋果釀製嘅白蘭地🍷難怪會由期間限定 變成常駐甜品啦🤣特濃朱古力($48)面頭鋪上可可粉、白朱古力條和朱古力塊🍫朱古力奶上亦加入cream飲落冇想像中咁甜同膩 正合我口味火龍果乳酪($46)純
於三步一cafe☕嘅深水埗 要突圍而出一啲都唔易
位於鴨寮街嘅迷你毛 就以空間大、食物選擇多同鮮明嘅立場三點
成功立於不敗之地

與同區大部分cafe窄而長嘅店鋪格局相比
呢度嘅環境無疑闊落舒適得多

裝潢一邊走文青木系風格 另一邊則大走少女風💕
以粉紅色外牆及近門日處嘅圓形椅 引起各位嘅打卡慾望📸

7月係松露季節 今次拜訪
正好可以品嘗一下去年大受歡迎嘅松露料理

鮮松露西班牙豬柳配燉菜粒($148)

西班牙豬柳上鋪滿松露片 加上底下嘅松露醬
味道相當濃郁
配合狀似他他嘅燉菜粒 非常開胃😋
鮮松露西班牙豬柳配燉菜粒

鮮松露炸魚柳夾餅配薯角 ($110)

賣相令人食慾大增 而入面又的確好足料
除咗鋪面嘅松露片 亦加咗松露醬
食落每啖都好滋味😍
鮮松露炸魚柳夾餅配薯角

炸雞煎蛋窩夫($95)

一向愛食鹹味窩夫🧇
菜式選用最高級嘅日本蛋🥚
好味又餘 營養又豐富得多
而沙津菜更輔上楓糖漿 令味道大大提升
炸雞煎蛋窩夫

蘋果酥盒($76)

保留一整個蘋果🍎中間放入蘋果粒
爽脆嘅蘋果 加上脆口嘅酥皮
配埋拖肥同以蘋果釀製嘅白蘭地🍷
難怪會由期間限定 變成常駐甜品啦🤣
蘋果酥盒

特濃朱古力($48)

面頭鋪上可可粉、白朱古力條和朱古力塊🍫
朱古力奶上亦加入cream
飲落冇想像中咁甜同膩 正合我口味
特濃朱古力

火龍果乳酪($46)

純天然無添加 健康又嚟又好飲
蘋果酥盒
特濃朱古力
火龍果乳酪
2022-07-10 314 浏览
五點先食全日2nd餐 餓到傻咗,一口氣幫自己嗌咗main同甜品 開心😌✌🏻 人地啲錢攞嚟買衫仔 我賺返嚟拎去食 ʕ•̬͡•ʔ ʕ•̬͡•ʔ🔸炸雞煎蛋窩夫🔸$95比想像中細份 唔開心咗陣(畢竟都唔平欸🥲💸)但食落就知做得好出色💫窩夫只有半份,走實淨硬脆路線,好香窩夫味🤤最令我驚訝嘅都唔係🧇 佢絕對係比炸雞耽誤嘅cafe‼️美式炸雞嚟,炸皮有調味過 勁flavourful,好脆但一啲都唔介口雞肉又厚身嫩滑,仲有肉汁鎖住咗喺入面令成份窩夫由頭食到落尾 都冇一刻覺得乾柴💦🤟🏻加埋糖漿 鹹甜搭配我的菜😚🫶🏻🔸Tiramisu🔸$72呢個反而比想像中大個😂咁傳統嘅甜品無啦啦又興返,到到都出變奏版 呢度都唔例外厚厚的mascarpone cheese cream覆蓋喺外圍,半圓嘅中心先係蛋糕體幾耐冇食過咁重酒味嘅tiramisu😱❕ 喜歡咖啡/可可味>酒味嘅人,應該覺得不太討好我就覺得tiramisu點都要有返啲酒味先似樣😛最最最好食嘅位嚟啦,佢個餅碎底好味到食上癮🍪💓正唔正宗我唔知,但我會界定為一個好出色嘅tiramisu✨[總括而言]無錯 的確價錢貴份量少,我俾錢嘅時候都覺得肉赤🤧 但真心要俾個機

🔸炸雞煎蛋窩夫🔸$95
比想像中細份 唔開心咗陣(畢竟都唔平欸🥲💸)
但食落就知做得好出色💫
窩夫只有半份,走實淨硬脆路線,好香窩夫味🤤
最令我驚訝嘅都唔係🧇 佢絕對係比炸雞耽誤嘅cafe‼️
雞肉又厚身嫩滑,仲有肉汁鎖住咗喺入面
令成份窩夫由頭食到落尾 都冇一刻覺得乾柴💦🤟🏻
加埋糖漿 鹹甜搭配我的菜😚🫶🏻
Tiramisu

🔸Tiramisu🔸$72
呢個反而比想像中大個😂
咁傳統嘅甜品無啦啦又興返,到到都出變奏版 呢度都唔例外
我就覺得tiramisu點都要有返啲酒味先似樣😛
最最最好食嘅位嚟啦,佢個餅碎底好味到食上癮🍪💓
正唔正宗我唔知,但我會界定為一個好出色嘅tiramisu✨

[總括而言]
無錯 的確價錢貴份量少,我俾錢嘅時候都覺得肉赤🤧 但真心要俾個機會佢 試一次 It worths a try!!

Tiramisu