2016-06-09 781 浏览
吃過尖沙咀的達人包車覺得食物質素也不錯,知道它在銅鑼灣開新分店,當然要來拜訪拜訪~與尖沙咀店不同,銅鑼灣分店是樓上鋪。餐廳佔3樓全層,空間寬敞,坐得舒適。餐牌與尖沙咀的分別不大,但没有酒,只有soft drink。現在只要follow IG就有汽水送~前菜一式三款,味道一般,没大驚喜。泡菜微辣,適合大部分人吃。吃厭了芝士排骨或炸雞,這次就來試試醬烤牛肉吧~醃好的牛肉放在鍋上,再加金菇、白菜仔,用熱力整熟。牛肉軟熟之餘又不失牛肉味。熟了後,肉汁會流落鍋邊浸泡著白菜仔,令蔬菜更加鮮味。海鮮鍋有辣有不辣,而且還可選擇辣度。我們選了少辣。海鮮非常足料,有蝦、蟹、青口、數不完的蜆肉⋯⋯還有豬腩肉片。店員很細心,當鍋一滾就幫我們閂細火來煲溫。還幫我們把海鮮夾起,免得過熟。蝦肉結實、爽口,蟹肉也蠻多。👍辣湯底非常鮮甜,啖啖充滿海鮮味。尖沙咀吃過88cm串燒已經覺得很大,想不到這裡的更長,有1米。跟尖沙咀總店一樣,都有Oppa幫手燒 😀先來五花腩、豬肋骨、黃椒、洋蔥、車厘茄、超大雞髀菇、菠蘿⋯⋯肉已預先醃製,在鍋中烤一烤就香氣四溢。肉質軟滑、爽嫩,肉汁鎖住,烤得剛剛好。再來雞扒、腸仔、蝦+蔬果~這隻烤
與尖沙咀店不同,銅鑼灣分店是樓上鋪。

餐廳佔3樓全層,空間寬敞,坐得舒適。
現在只要follow IG就有汽水送~
前菜
醬烤牛肉
吃厭了芝士排骨或炸雞,這次就來試試醬烤牛肉吧~

醃好的牛肉放在鍋上,再加金菇、白菜仔,用熱力整熟。

辣海鮮湯
海鮮鍋有辣有不辣,而且還可選擇辣度。我們選了少辣。

辣湯底非常鮮甜,啖啖充滿海鮮味。
1m超大串燒
跟尖沙咀總店一樣,都有Oppa幫手燒 😀

再來雞扒、腸仔、蝦+蔬果~

這隻烤蝦的肉質没海鮮鍋的結實,但還算爽口。

每塊肉都又厚又大,一家4口都夠食。😁

醬烤牛肉
辣海鮮湯
1m超大串燒
2016-06-09 749 浏览
韓國野依家真係開到四圍都係~但一間好食的真係唔易搵~有時就算係全間鋪都係韓國人,都唔一定好食~友人介紹的呢間韓國食店~表示炸雞好好食~咁一定要試下喇~每次食韓國野,都一定有好多細細碟的前菜~我地一落完單,店員就俾左這兩碟前菜我地~呢度的前菜,派場雖然輸左少少,但味道都唔錯~炸蝦紫菜包飯~味道唔錯~雖然形容唔到個醬係咩味~ = = "但個蝦食唔到蝦味~只係食到有少少脆~如果餓的話,叫呢個都幾抵~因為有12件咁多~海鮮炸醬拉面~係電視見就見得多,每次見到都覺得會係好好食~搵面份量都幾多~但個拉面個醬都係唔係好形容到,有D甜甜地的~好似用D"結"身的甜豉油撈左咁~拉面唔會煮丁好淋,係偏向硬身~可能因為個醬比較重味的關係,唔係好食到海鮮本身個味~海鮮味蔥煎餅~超級多蔥,d蔥仲好大條好粗,雖然好多蔥,但唔夠香,而且如唔唔點個汁,係完全唔夠味,但又唔可以點太多,因為個汁好咸~韓式炒粉絲~粉絲,幾好食~好夠味~粉絲仲係有少少彈,唔係淋的~主角黎喇~其實佢係有四個味~但係因為友人已經試左蜜糖味,所以今晚唔試~經過一輪包剪揼之後,叫左醬香炸雞~除左炸雞仲有薯角,但係薯角唔夠脆~個雞就幾脆,一食個醬就令我
韓國野依家真係開到四圍都係~但一間好食的真係唔易搵~

有時就算係全間鋪都係韓國人,都唔一定好食~

友人介紹的呢間韓國食店~表示炸雞好好食~

咁一定要試下喇~

每次食韓國野,都一定有好多細細碟的前菜~

我地一落完單,店員就俾左這兩碟前菜我地~

呢度的前菜,派場雖然輸左少少,但味道都唔錯~

海鮮炸醬拉面~

係電視見就見得多,每次見到都覺得會係好好食~

可能因為個醬比較重味的關係,唔係好食到海鮮本身個味~
海鮮味蔥煎餅~

韓式炒粉絲~
粉絲,幾好食~好夠味~粉絲仲係有少少彈,唔係淋的~
經過一輪包剪揼之後,叫左醬香炸雞
除左炸雞仲有薯角,但係薯角唔夠脆~
個雞就幾脆,一食個醬就令我諗起,中式京都豬扒的汁~lol
雞唔會炸到好乾~友人表示蜜糖味好食好多~下次黎只叫蜜糖就得嚕~
2016-06-07
2016-06-09 381 浏览
食滿$100蚊送炸雞咁筍,忍唔住去試下!推介:芝士排骨既芝士用 Mozzarella,口感特別軟綿綿。人參雞湯有花時間煲,連雞骨都咬得開,而且有好濃郁既雞味。價錢:⑤ (比平時貴不過好大份)味道:⑧ (唔會好辣)份量:⑨服務態度:⑨ (幾nice又有禮貌)
食滿$100蚊送炸雞咁筍,忍唔住去試下!
推介:
芝士排骨既芝士用 Mozzarella,口感特別軟綿綿。
人參雞湯有花時間煲,連雞骨都咬得開,而且有好濃郁既雞味。
價錢:⑤ (比平時貴不過好大份)
味道:⑧ (唔會好辣)
份量:⑨
服務態度:⑨ (幾nice又有禮貌)

小菜任加
人參雞湯
五花肉煮魷魚
炒飯
2016-06-08 360 浏览
香港近來愈來愈多韓式炸雞餐廳了,最適合喜愛吃炸雞的我!今晚我和男朋友經友人介紹之下,來到著名的達人包車吃晚餐。室內設計十分raw,牆壁以混凝土為主,電燈是以粗麻繩吊下來的,整體來說十分有型。店員全是韓國人,當中還有幾個挺帥的!(嘻~)前菜有泡菜、醃青瓜/白蘿蔔、沙律汁粟米。沙律汁粟米又清甜又香滑,不錯!Menu選擇十分豐富,我們order了一個鍋,一碟炸雞,一碟煎蛋和兩杯凍飲。金槍魚泡菜鍋($130)配料有金槍魚碎、豆腐、金菇、泡菜和大蔥等。湯底比我想像中的香辣,帶有少少泡菜的酸味,十分刺激開胃。豆腐質地偏硬,有少少彈身的口感。金槍魚碎偏咸,口感我覺得韌了一點,但味道和泡菜湯挺合得來的。芝士雞蛋卷($160)煎蛋很厚,中間全是半溶的芝士,口感十分香滑,蛋和芝士味十分合得來。雞蛋上面還沾了蕃茄醬和沙律醬,增加了酸酸甜甜的味道,令整體味道更為豐富。蜜糖炸雞 ($180)很大的一盤炸雞!而且有炸美式薯條伴碟,很豐富呢~外層看起來很脆的樣子。一口吃下去的第一個反應就是脆!而且因為用了蜜糖來煮的關係,只吃外皮已經覺得甜了。這盤炸雞還包括了雞胸,雞肶和雞翼在內,能滿足所有不同類型的人的要求。還附上
前菜

金槍魚泡菜鍋($130)
金槍魚泡菜鍋

芝士雞蛋卷($160)
芝士雞蛋卷

蜜糖炸雞 ($180)
蜜糖炸雞
很大的一盤炸雞!而且有炸美式薯條伴碟,很豐富呢~外層看起來很脆的樣子。一口吃下去的第一個反應就是脆!而且因為用了蜜糖來煮的關係,只吃外皮已經覺得甜了。這盤炸雞還包括了雞胸,雞肶和雞翼在內,能滿足所有不同類型的人的要求。還附上一碟蔬菜沙律以解熱氣。

西柚果汁飲料 ($50)
西柚果汁飲料
以高身上闊下窄的特式杯具盛著,感覺好像很高級。味道亦不錯,因為西柚汁如果太濃的話會很苦,而這杯就調得洽到好處了,再配上梳打水,剛好可以中和炸雞的油膩感。

芒果汁飲料 ($50)
芒果汁飲料
跟西柚汁那杯一樣用特式杯具盛著,再加上其白黃色的顏色,感覺好像是叫了雞尾酒似的。而芒果汁比較易入口,只有一點點甜味,沒半點酸味的它真的很清爽。
2016-06-02
  • 芝士雞蛋卷
  • 蜜糖炸雞
2016-06-06 380 浏览
嗰日同朋友去銅鑼灣行完街見到逹人包車開左分店 二話不說就衝左入去入面有好多唔同嘅裝飾品 感覺都比較懷舊而且oppa 們俾人感覺好親切一坐底就送上小菜 清新開胃一下飲品 我地叫左黃色柚子特飲同埋藍色檸檬特飲柚子係柚子蜜加梳打汽水 甜甜地 比較滋潤藍色檸檬特飲就比較清新 漸變色非常特別我地兩個人 叫左醬烤牛肉 HKD280大量蔬菜加上牛肉 烤盤底部加上韓國粉絲粉絲吸收晒蔬菜同牛肉汁 十分鮮甜而牛肉鮮味 份量十足建議可以大伙人分享 而且要留意牛肉唔好熱太耐 保持牛肉鮮嫩芝士排骨5件 HKD280微辣嘅煮排骨配上大量芝士 仲有靚仔oppa店員整好送到你巺邊排骨口感軟嫩滑 配合煮溶晒嘅芝士中和左排骨嘅辣味 所以唔食辣嘅朋友都可以食如果喜歡食辣 可以等排骨煮多一陣等排骨入味一啲 或者要求少一啲芝士令辣味更突出食完晒排骨後 可以外加飯 做成拌飯個拌飯加熱後有少少焦 香口惹味即使我地好飽都一人食左一碗題外話地方十分舒適放輕而食份量比較大份 適合一大班人食飯
嗰日同朋友去銅鑼灣行完街

而食份量比較大份 適合一大班人食飯
2016-06-01
1K
2016-05-29 789 浏览
達人包車 一 尖沙韓國街的分店已去過,回憶盡在心裡,今天與一位在英國讀書時認識的大學同學聚一聚。到達餐廳已立馬有位韓國人服務我們,餐廳燈光及裝修感覺相當有城市風格,我座位的右手邊便是玻璃窗,能望到整條駱克道。其實尖沙咀的分店整天也爆滿,新開的銅鑼灣分店則較少人,質素一樣,但勝在可以方便談天或伴侶聚餐 似乎人少少更好吧。菜單第一頁就是各式各樣的炸雞,眾多款中,我們點了一客芝士炸雞。而另一款菜式我們想了很久,因為有人蔘雞湯、海蜇、部隊鍋等美食,還有芝士泡菜炒飯都很吸引。但我們最終揀選了烤醬牛肉,飲品就選了西柚及柚子蜜汽水。我喝的是柚子蜜汽水,柚子清新而沒苦澀的味道,份量剛好,而蜜糖令整杯飲料變得香甜,配食炸雞非常可口,只嫌冰有點太多,可點少冰的嗎?醬烤牛肉先來,整盤也是一層又一層的醬醃牛肉,非常大堆頭,別看毫無醬料般便覺得味道單調,牛肉一早便以韓式醬油醃得非常入味,牛肉的肉香被韓式甜醬油充分帶了出來,肉汁鮮香,口感層次卻很豐富,牛迷必要一試。另一道芝士炸雞配薯角,整盤炸雞和薯角也加入了大量濃郁的芝士粉,芝味十足,令人食指大動。對我來說,蜜糖、甜酸醬等配炸雞有點太膩,反之用芝士粉令炸雞更香口

另一道芝士炸雞配薯角,整盤炸雞和薯角也加入了大量濃郁的芝士粉,芝味十足,令人食指大動。對我來說,蜜糖、甜酸醬等配炸雞有點太膩,反之用芝士粉令炸雞更香口惹味之餘,亦不增肥膩感(實際卡路里我不管了)。
炸雞肉質鮮嫩豐肉汁,一咬一撕肉汁不斷滲出,吃完令人有相當滿足的感覺啊!
2016-05-26
2016-05-27 694 浏览
知道銅鑼灣新開左一間達人包車 所以今日就同朋友嚟咗試 首先伴菜就已經好豐富啦 有오뎅好開心我哋幾個每人叫咗一杯野飲 我自己叫咗藍色檸檬特飲 朋友就叫左芒果特飲 賣相開始就已經好吸引 但係飲嘅時候唔覺得佢好甜 所以女仔唔洗怕佢會特別甜👼🏻之後第一個菜係泡菜紫菜包飯 雖然我自己唔係好食得辣但係呢個都真係幾唔錯 雖然價錢唔會話好抵食但係係幾好食 所以同多啲朋友泥食就會着數好多然後就係吞拿魚紫菜包飯 係我自己最鍾意嘅吞拿魚 仲加左雞蛋包邊 真係好好食 之前係韓國食嘅好似 能因為佢哋嘅職員都係韓國人 但係都係果句價錢有少少唔抵 然後嚟嘅就係炸雞啦 我哋叫咗半隻蜜糖炸雞同半隻脆皮炸雞 講呢度最出名係蜜糖炸雞 雖然脆皮炸雞唔係話咁驚喜 但係蜜糖炸雞真心推薦 脆皮炸雞有小小失望 因為佢冇乜肉 但係蜜糖炸雞好好食 另一個菜就係佢哋嘅招牌之一 --- 芝士排骨 另外加埋一個炒飯 個排骨好好食!!! 加埋芝士好罪惡哈哈 但係好好食 不過加埋炒飯真係好滯 值得推薦啊❤️❤️❤️
然後嚟嘅就係炸雞
值得推薦啊❤️❤️❤️

• 芝士排骨
2016-05-27 279 浏览
放假同兩個朋友去銅鑼灣SOGO行街,行到3點幾先見肚餓,剛好見到有兩個粉紅色衫oppa派傳單,俾佢地噶炸雞吸引左,因為又lunch time,價錢都還可以,就直接上左來食!3點幾,唔系正常lunch時間,所以都唔使等位,佢地就俾左個窗邊卡位我地 佢地張臺好闊落,完全可以坐6個人!跟住佢地就馬上 上左d前菜過來,我最中意佢噶炒魚糕😘跟住我地當然有見到我地上來噶目的——炸雞 我地叫左脆皮炸雞(half $70)同調味炸雞(half $75) 雜菜炒粉絲($90) 韓式冷面($58) 炸蝦紫菜包飯($75)食物都上得幾快,落單10分鐘之後就陸續上菜,第一樣系雜菜炒粉絲,量都幾大份,好香麻油味,同埋有好多我最中意噶芝麻😍 第二份系韓式冷面,staff會拎埋較剪同兩支調味料過來,但系小心,左手邊噶唔系麻醬,系wasabi來噶~炸蝦紫菜包飯,蝦隔離擺左d青瓜,可以平衡返味道,唔會覺得油膩👍重頭戲!!我地明明叫左半份,但系份量等於一份 好大份! 味道剛剛好,完全系我中意噶甜辣味!下次屋企聚會一定會帶佢地來試試💪✌

2016-05-27 251 浏览
好耐無食韓國野,同朋友lunch既時候黎左食!兩個人點左醬油蒸雞,再加兩碗飯!一黎到就勁香!裡面除左有雞,仲有粉絲,年糕,薯仔!d雞肉又滑又嫩,粉絲年糕又十分入味!撈飯一流👍👍
好耐無食韓國野,同朋友lunch既時候黎左食!
醬油蒸雞
兩個人點左醬油蒸雞,再加兩碗飯!
午餐
2016-05-27 267 浏览
尋日同友人係銅鑼灣行街,見餓餓地就係openrice搵下有咩好食啦,搵搵下見到之前經過尖沙咀見到嘅達人包車,原來係銅鑼灣開咗分店,之前一直想試但次次都排曬長龍,今次終於有機會試下!一上到鋪頭,可能因為新開,人流唔算多,店員好快就帶我哋坐底,一坐底就有小菜同水。但因為價錢都唔太平,同朋友就淨係叫咗個芝士排骨。上菜效率都幾快,唔洗話等好耐。不過估唔到原來排骨有點辣,好彩同友人都算食得辣,肉質都幾冧,好食~ 韓國店員教我哋等啲芝士溶咗就可以捲埋啲排骨一齊食,辣辣地嘅排骨再加上香噴噴嘅芝士,原來特別滋味排骨下面仲有啲栗米 芽菜 洋蔥等等,夾埋一齊食都唔會太膩隔離嘅芝士腸同飯糰仲有辣辣地嘅年糕都好惹味啊!!

排骨下面仲有啲栗米 芽菜 洋蔥等等,夾埋一齊食都唔會太膩
隔離嘅芝士腸同飯糰仲有辣辣地嘅年糕都好惹味啊!!
2016-05-26 422 浏览
每次經過尖沙咀都會比佢吸引住,擁有巨大串燒嘅主人--達人包車竟然係銅鑼灣開左分店,我都係接到樓下姐姐派嘅傳單先知,地點更加就腳,點都要來試一次!一坐低見到menu咩都有,真係滿足哂我呢個咩都想試啲嘅人。因為個人比較鍾情冇咁熱氣嘅韓國野,就冇試到非常吸引眼球嘅巨大串燒,嗌左比較保守嘅炸蝦紫菜飯卷先,飯卷好快上枱。一食我就愛上左,直情想嗌多兩份帶番屋企食,真係咪話我誇張,炸蝦卷口感好好,飯卷唔會一夾就散,上面仲落左沙律醬,酸酸甜甜,好岩我口味,份量仲要唔少!食完呢個飯卷之後,我同我朋友緊係急不及待嗌其他野食,但面對眼花繚亂嘅選擇,一時真係唔知點落手,雖然樣樣都想試下,但得嗰兩個人,戰鬥力不足呀~所以!我同朋友決定參考下隔離,睇下人地嗌乜,估唔到咁就比我地發現左個名有啲普通,但味道絕對唔普通嘅醬油蒸雞,初頭我地因為見到個名想像唔到佢嘅味道,有啲猶疑,但見到人地枱食得好滋味咁,膽粗粗落左單。見到賣相,咁多材料,我同朋友真係驚驚地會食唔哂。煲入面除左有好多雞之外,仲有好多粉絲,如果同男性朋友/男朋友來嘅,你食粉絲,你朋友食湯汁撈飯,就prefect哂啦另外,煲入面仲有唔少份量嘅年糕,薯仔,金菇。

一坐低見到menu咩都有,真係滿足哂我呢個咩都想試啲嘅人。

炸蝦紫菜飯卷

醬油蒸雞

另外,煲入面仲有唔少份量嘅年糕,薯仔,金菇。

第一啖入口,就覺得好入味,情不自禁咁一隻接住一隻食,雖然份量的確有啲多,冇兩個人或以上分分鐘食唔哂,但我同朋友聽住嗰到啲歌,挨住張凳,傾幾句食幾啖,竟然不知不覺食哂,呢個醬油蒸雞嘅魅力真係唔話得。

溫馨提示,可以食左雞先,等粉絲浸多一陣,更正!

除左野食,值得一讚嘅仲有佢嘅環境,簡單舒適,同朋友坐幾耐都得,岩哂鍾情於韓國野食嘅人聚腳,二人世界又好,一大班人都好,係一個唔錯嘅選擇。

呀細細聲講句比女仔聽,呢到真係好多韓國oppa嫁
飽肚之餘又可以飽下眼福
2016-05-25
$160 (宵夜)
炸蝦紫菜飯卷
  • 炸蝦飯卷
今日同朋友經過dalinbbq 發現佢改左名叫DalinPocha 好奇之下就入左去食個lunch 人參雞湯入口時有陣陣人參香味,餘味回甘。雞隻內裹裝有白飯,撕開雞隻時就會看見,無需額外加飯。廚師在烹調時已經將它煮至軟熟 ,骨頭一咬便碎,進食時亳不費力。而且白飯在長時間烹調中,已經把人參和雞隻既精華全數吸收,每一口都是人參的精華和雞隻的鮮味,很滿足!冬天的時候一到要再來!有了熱烘烘的人參雞湯,冬天還會怕冬嗎?一定不會
好奇之下就入左去食個lunch
人參雞湯及石鍋拌飯
人參雞湯入口時有陣陣人參香味,餘味回甘。
雞隻內裹裝有白飯,撕開雞隻時就會看見,無需額外加飯。
人參雞湯及石鍋拌飯
2016-05-26 280 浏览
This is amazing Korean restaurant.If you enjoy Korean culture and food, certainly you should be visit Dalin pocha. Because they I ate stir rice cake, Dalin's Red Tteokbokki im Hot pot, when I went to this place. Frankly, the food is alltle bit spicy, but it's so tastes good. I still can't remember the flavor. Especially, If you are interested in Korean culture, you could have experience here. All of employee is very nice service to you. Whatever, Don't hesitate, you just go there. I am not

I am not mention about it anymore.
一直都想試尖沙咀達人包車,但都未有機會,今日終於食到佢既銅鑼灣分店真係好正呀!!一坐底,超nice既韓國員工即刻送上配菜款款都好開胃第一道餸係調味炸雞熱辣辣放入口真係好正!咬落去啖啖肉,皮脆肉嫩啲肉好嫩滑,一啲都唔韌!肉汁加埋特製既醬汁,酸酸甜甜,夠哂juicy下次一定試埋其他味既炸雞!第二道餸係海鮮蔥煎餅賣相非常吸引呀!金黃色煎餅加上豐富海鮮個餅唔會好厚粉,粉既份量控制得好好。海鮮亦好足料,蝦、蜆齊哂建議點埋個豉油,因為會更香口!第三道餸係炸蝦手卷依個手卷真係勁推介,$68有十二件,抵食又好味!由於餡料多,所以口感好豐富!重點係炸蝦又新鮮又脆卜卜,加埋個勁match既沙律醬,Perfect野飲味道都唔錯(仲要依加既open event 係每位客人送一杯野飲)藍色檸檬特飲好靚達人包車真係值得一試好好味,每碟既份量都絕對足夠俾三個人!下次我會叫多啲朋友妮食,咁就可以試多啲款啦!

真係好正呀!!

一坐底,超nice既韓國員工即刻送上配菜
款款都好開胃
第一道餸係調味炸雞
熱辣辣放入口真係好正!咬落去啖啖肉,皮脆肉嫩
下次一定試埋其他味既炸雞

第二道餸係海鮮蔥煎餅
賣相非常吸引呀!金黃色煎餅加上豐富海鮮
建議點埋個豉油,因為會更香口!

第三道餸係炸蝦手卷
依個手卷真係勁推介,$68有十二件,抵食又好味!

藍色檸檬特飲好靚

達人包車真係值得一試

2016-05-25
  • 調味炸雞,海鮮蔥煎餅,炸蝦手卷
2016-05-26 317 浏览
哈哈, 又出去THANK YOU WEEK 買野, 唔知點解無目的行, 見到打了折就有買的衝動。迫完行過對面街食個飯, 係樓下見到有新開了間韓食店, 都一排無食韓國野, 坐LIFT去視察下先。見到唔係一般架韓燒, 見有D食客點了好長的串燒, 串燒是排在頭上方。而我地只有2個人, 每人點一款SHARE食算了。每台都有泡菜架, 細細份做開胃菜先, 是辣泡菜, 粟米沙律同蜜糖魚仔。涼伴蔬菜豬腳$280 好多膠質起曬肉食得好方便,皮位又有彈性 ,仲有蜜糖芥末醬, 可以夾埋大量架新鮮蔬菜條一齊食, 仲有海哲,不過海哲無調味架,淡了點。清海鮮湯 $200 大大鍋的湯, 個湯好鮮甜有D似豬骨湯。其實係友人想食海鮮先點佢啦, 。湯係比較鹹,入面有五花豬肉片同大量海鮮, 有魷魚,蝦,蟹,蜆,青口等等。$50 青色檸檬果汁飲料, 一副好重色素的樣子zd1$50 西柚果汁酸酸地又有西柚果香, 有大量冰真係食完辣野幫助舌頭降溫。出品架食物都相對大份同以肉為主導, 不過食物變化多端, 見到好多創新架菜都好想試一試佢。