2021-04-12 145 浏览
農米莊米線我之前已食好幾次, 平時晚上繁忙時段一定坐滿人, 座位好擠迫. 今天中午來到選擇黑蒜濃湯米線&芫茜濃湯米線, 每碗配料有冬菇, 雲耳, 支竹, 豆卜&時菜. 今次對黑蒜濃湯反而有驚喜, 因為我對蒜頭味道一般, 略嫌味道太強, 怕食完有口臭與朋友交談會有尷尬場面🤭黑蒜湯底是甜的, 亦聽別人說食黑蒜有益. 相比之下, 芫茜湯底較為失色, 有芫茜味, 但不是超濃芫茜味這種. 每碗雞件有5-6件, 米線分量也算多. 兩碗米線加凍飲, 埋單都是$101, 價錢經濟又飽肚👍

黑蒜濃湯米線

芫茜濃湯米線

2021-04-07
午餐
2020-12-14 1138 浏览
📍#農米莊📍NMC Noodles #NMCNoodles 🇭🇰香港旺角豉油街68號地舖🇭🇰G/F, 68 Soy Street, Mong Kok, HK🌐旺角 🌐太子 🌐尖沙咀人均消費: HKD70味道: 👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️回頭率: 🔆少有地一早係旺角出現仲可以食個早餐太早選擇不太多,近近揀咗農米莊主要有湯米線膳湯飯,主打連湯都可以飲埋!係藥膳雞湯米線膳龍蝦雞湯米線次間諗咗好耐,結果都係揀藥膳🤣👎🏻懷舊藥膳雞湯米線 🍜 $58麵食湯底十分重要,一開始一定要飲淡湯先!入口有陣弱弱嘅藥材味,但一啲都唔香,算吧最慘係完全飲唔出雞湯味....最講食材,雞件可以,尚算滑,雞皮頗香,但係凍嘅,斬件就上碗🤷🏻‍♀️米線份量可以,普通,而且湯底唔得,米線幾得都無用其他仲有冬菇,雲耳,杞子,紅棗,川穹,蟲草花同菜,坦白講,無一樣算得上好味另外加咗$12嫩鴨血,有兩片,滑但唔香事實係我好失望,以食物質素絕對唔值唔好話飲唔飲晒個湯,食到尾直頭唔想食好彩無點成百蚊嘅龍蝦雞湯米線😅
📍#農米莊

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️
回頭率: 🔆

少有地一早係旺角出現仲可以食個早餐
太早選擇不太多,近近揀咗農米莊
主要有湯米線膳湯飯,主打連湯都可以飲埋!
係藥膳雞湯米線膳龍蝦雞湯米線次間諗咗好耐,結果都係揀藥膳🤣

👎🏻懷舊藥膳雞湯米線 🍜 $58
麵食湯底十分重要,一開始一定要飲淡湯先!
入口有陣弱弱嘅藥材味,但一啲都唔香,算吧
最慘係完全飲唔出雞湯味....
米線份量可以,普通,而且湯底唔得,米線幾得都無用
另外加咗$12嫩鴨血,有兩片,滑但唔香

嫩鴨血

事實係我好失望,以食物質素絕對唔值
唔好話飲唔飲晒個湯,食到尾直頭唔想食
好彩無點成百蚊嘅龍蝦雞湯米線😅
2020-12-11
$70 (早餐)
2020-12-05 511 浏览
見到連湯都可以飲埋嘅米線真係幾吸引嘅!今次同屋企人晏就黎食試左兩個湯飯、一個湯粉,都幾好,推介黎試下!😏1. 生滾椰子雞湯飯 (跟農米雞件)$58椰子味幾香,三個味入面最香最好食就係椰子湯🤤🤤🤤,個飯撈埋落去好好食,吸晒味,絕配2. 生滾黑蒜雞湯雞湯飯 (跟農米雞件)$58個人覺得普通,有d重味,d湯飲唔晒,最後食淨好多3.懷舊藥膳雞湯米線 $46之前係元朗飲過間好好飲的藥膳雞湯,對藥膳改變左睇法,但係今次叫完,覺得好重藥材味,建議唔鍾意藥材味就唔好叫😂,但係證明佢好足料米線都唔錯4.黑金雞翼(三隻) $28都幾好食😋,咸咸地,似土匪雞翼的朋友,幾特別,可以試下!佢d湯飲落好足料,老火湯咁,唔似出面落味精好咸,可以試下,都幾抵食,推介!!!雖然都幾多料係入面,不過我都係飲佢個湯,冇食過佢個雞🤣🤣 💸9/10 (3個人食)

1. 生滾椰子雞湯飯 (跟農米雞件)$58

2. 生滾黑蒜雞湯雞湯飯 (跟農米雞件)$58
個人覺得普通,有d重味,d湯飲唔晒,最後食淨好多

3.懷舊藥膳雞湯米線 $46
米線都唔錯

4.黑金雞翼(三隻) $28
都幾好食😋,咸咸地,似土匪雞翼的朋友,幾特別,可以試下!

💸9/10 (3個人食)
2020-12-04 333 浏览
果日去左旺角行街,咁啱行到一間米線食店,諗住未試過,而且佢話湯都可以飲埋,見到咁,就入去試下啦,睇下餐牌,都幾多野揀,花多眼亂,樣樣都想試,但最後都係揀左黑蒜雞湯米線同埋花雕醉雞湯米線,一上黎原來都幾大碗下,個樣睇落唔錯。D雞食落就冇想像咁滑,肉就稍為粗左D,雞皮還可以,唔會好稔,豆卜就差左少少啦,煮得唔夠耐,仲係幾硬下,而且一D味都冇入到個豆卜度,佢既腐竹我就麻麻地,我比較中意稔滑既腐竹,佢既腐竹就比較硬身D,而且D湯入唔到D腐竹度,變得幾干下,但個湯就幾好,飲左唔會口渴,D米線都好滑彈牙,唔會太稔。總體黎講,都算唔錯既米線,下次都可以再試下其它款。
2020-12-01 267 浏览
真材實料湯料,藥膳雞湯米線當然要先喝一口湯底,果然是真材實料而且沒有味精,這是我喝後感覺沒有口渴,雞件滑嫩米線吸盡湯汁一條都不留好食。另一碗是麻辣鴨血雞米線,非常辣不過很刺激,越食越惹味。黑金雞翼即叫即做,醬油味濃還不錯。👍$58 懷舊雞湯米線$68麻辣黑血雞湯米線$28 黑金雞翼
另一碗是麻辣鴨血雞米線,非常辣不過很刺激,越食越惹味。
黑金雞翼即叫即做,醬油味濃還不錯。👍

$58 懷舊雞湯米線

$68麻辣黑血雞湯米線

$28 黑金雞翼
2020-11-27
2020-11-30 197 浏览
本來只係食個頹既Dinner🤣見到「一碗連湯都可以飲埋既米線」🍜呢句Slogan即刻吸引住我 一試究竟 有無咁真材實料😋⭐️ 椰子雞湯米線 🥥老實講雞件份量不多 🐔 只係啱啱好飽 農米雞肉質食唔出有咩特別😂 不算鞋亦唔係滑🙃 椰子湯底幾特別👍🏻 但係欠缺想像中的清甜 反而椰子味太濃烈 加上雞湯既鹹🍲 無咩意欲飲曬成碗湯⭐️ 黑蒜雞湯米線 🧄本身唔係好喜歡太重口味🌚 黑蒜湯底既感覺唔算太新鮮😅同樣太濃味 類似黑蒜杯麵的感覺

⭐️ 椰子雞湯米線 🥥

⭐️ 黑蒜雞湯米線 🧄
2020-11-22 237 浏览
話說今次食嘅呢間餐廳本身係預期唔到嘅事情來, 因為本人女友突然身體抱恙所以決定響旺角街頭是是但但咁搵間餐廳食下野休息下, 但點知又搵到一間餐廳都幾高質素, 就係今次呢間農米家啦咁佢門口就好多海報遮住哂嘅, 而且裏面行人通道比較窄, 但檯面非常闊嫁, 如果以進食空間來講非常舒適, 不過環境比較暗, 同埋傢俬都係深色為主呢碗就係酸辣雞湯米線加底, 佢每碗雞湯米線都會配上雞件, 份量好多嫁, 都有1/4隻雞, 而雞件非常嫩滑, 比燒味嘅油雞更加滑同埋口感細膩, 而且肉味濃郁, 好香雞油味, 絕對係佢地嘅招牌菜而湯底方面就叫左小辣, 雖然係小辣, 但辣得嗆鼻, 而且頗酸, 名副其實愈食愈開胃, 米線本身煮得唔淋又滑身, 加上加底會明顯睇到分量嘅分別, 所以對大胃王來講係值得加呢3蚊, 因為食埋就可以飲埋碗湯呢碗就係芫茜鮮雞湯米線加腩肉, 因為呢碗冇加底嘅關係係睇到份量係比較少, 最主要嘅分別係湯底所以我都只係講下, 咁芫茜湯唔算重芫茜味, 就好似芫茜皮蛋湯嘅米湯, 唔係特別濃味, 不過芫茜味都足以令到成碗米線連配料都有淡淡嘅味道, 但我本身預期更高, 不過都係好食嘅, 不過腩肉就唔太建議叫,

呢碗就係芫茜鮮雞湯米線加腩肉, 因為呢碗冇加底嘅關係係睇到份量係比較少, 最主要嘅分別係湯底所以我都只係講下, 咁芫茜湯唔算重芫茜味, 就好似芫茜皮蛋湯嘅米湯, 唔係特別濃味, 不過芫茜味都足以令到成碗米線連配料都有淡淡嘅味道, 但我本身預期更高, 不過都係好食嘅, 不過腩肉就唔太建議叫, 首先價錢比較貴, 同埋食落似係食燒肉多過似米線配料嘅腩肉, 睇得出煎得好香, 但可能放耐左脆口位都變得有點硬

凍檸茶, 呢度嘅少甜真係好少甜嫁, 呢樣真係好, 因為本人唔多中意飲甜野嘅, 茶底清澈

最後埋單應該130蚊左右, 會再黎食過
2020-11-20
🍲黑蒜雞湯米線+黑椒牛肉丸($67)(🍚6/10)米線份量充足,聞到好大陣黑蒜味飲落濃郁,更加無口渴既感覺,但對於一般偏愛清淡湯底既朋友黎講可能會覺得咸咗少少🤏。雞件方面咬落質感唔錯夠鮮嫩,牛丸就比較普通,無咩黑椒味(可能因為被黑蒜湯既味道覆蓋),建議可以試下其他餸。🥢喇沙雞湯米線+鮮竹龍蝦卷($69)(🍚6.5/10)喇沙味道都尚算足夠但湯底比較稀,同坊間喇沙湯底相比較遜色,呢個湯底反而適合中意比較清淡既朋友。加配既鮮竹龍蝦卷就值得推介一下!新鮮炸起咬落爽脆味道香口但略嫌份量比較少,只有一條龍蝦卷切成三小舊。🍗黑金雞翼(三隻)($28)(🍚5/10)主要味道來自雞翼上既黑蒜汁但無咩黑蒜味,醬汁質感有d似蠔油,比較適合喜歡濃味既朋友但不驚喜,雞翼本身無醃製過所以咬落唔太入味。🌽烤香甜粟米($20)(🍚4/10)黎到既時候熱辣辣,應該係即燒既,但略嫌椒鹽味唔夠,而且燒得比較乾身,食落都無個種清甜多汁既感覺。總括黎講如果食厭咗一般米線,又想試下比較健康既湯底,可以嘗試吓呢間餐廳,之前我地仲試過椰子雞湯米線,味道更好!

🍲黑蒜雞湯米線+黑椒牛肉丸($67)(🍚6/10)

🥢喇沙雞湯米線+鮮竹龍蝦卷($69)(🍚6.5/10)

🍗黑金雞翼(三隻)($28)(🍚5/10)

🌽烤香甜粟米($20)(🍚4/10)

2020-11-08 130 浏览
A healthy style noodle 好足料架有唒藥材U can also drink the soup which is not included MSG I like it , good try 今日食咗個白切雞藥膳米線係真係有幾時同冬蟲草好似係 不過份量有少少少但係勝在冇味精同埋啲雞都幾滑 清清淡淡好健康唔會話太油膩 相信下次都會再試
A healthy style noodle
好足料架
有唒藥材
I like it , good try
難得happy Friday,當然要同朋友行下街shopping😆, 係旺角,食肆選擇真係包羅萬有,最後同朋友揀左「農米莊」食米線😋,入座時只係6點半,但餐廳已坐滿一大半的座位,相信湯底一定1️⃣花膠雞湯米線(跟農米雞件)(至尊養顏)⭐️「花膠」相信這是這碗花膠米線米線的精華所在,椰絲香甜亦不會搶去雞湯的原味,雞件細滑不肥膩,讚👍🏻,再飲啖花膠湯😍一個字「正」2️⃣椰子雞湯米線(跟農米雞件)⭐️ 湯底較清甜,不會太咸,喜歡清淡的朋友絕對可以一試🥰

2020-11-01
2020-11-02 144 浏览
週末去到旺角嘅橫街窄巷,間間餐廳都見到大排長龍,太肚餓唔想排隊就去左食呢間米線舖~叫左個喇沙雞湯米線,正正常常,仲覺得佢個喇沙湯唔夠濃,唔夠正宗,啲雞都唔錯嘅~唔會好老,肉質還好,另外仲叫左黑金雞翼,皮蛋同青瓜,最令人驚喜嘅係個雞翼!好入味,係我同朋友一致認同最好食嘅小食~另外青瓜就唔夠入味,唔太夠辣,個皮蛋都係一樣,麻麻地,但雞翼係可以encore的~
2020-11-01 150 浏览
本人對於藥膳雞湯米線一路以來一看到便會着燈了一樣衝入去幫襯。長此以來10多年來已經幫襯大大小小數十間。這一間絕對是掛羊頭賣狗肉的。為什麼我會這樣說呢因為所有藥膳或者花雕都有香濃的藥膳味道衝入鼻子的,常常都是當歸味道,但是這裏的雞湯絕對只是鹽跟水溝埋的狀態。那些所謂的農米雞,其實只是一些品質OK的白切雞,在煮熟湯之後分開擺上去。整體來說服務不錯嘢飲亦OK但是這是一間你絕對不會返頭再幫襯的所謂藥膳雞湯米線。
懷舊雞湯米線
2020-10-16 276 浏览
成日都食呢間餐廳,佢喺旺角同尖沙咀都有分店,所以我去旺角同尖沙咀嘅時候都成日去食。不過感覺上旺角分店嘅份量會比較大碗,米線多啲,食得飽啲。椰子雞湯米線 $58今次揀左椰子雞湯。入面有農米雞件、木耳、支竹、冬菇、豆卜、椰絲同埋菜,好多野食。個椰子雞湯有好濃嘅椰奶味,甜甜地,好好飲,令到我雖然明知椰奶會好肥,但都忍唔住飲曬。同埋我覺得農米雞件佢地好多時都會比雞髀嘅位置,所以啲肉好滑,好好食。朋友就叫左芫荽雞湯米線,但因為我唔食芫荽,所以我唔試佢呢碗啦。

椰子雞湯米線 $58

2020-10-02
  • 椰子雞湯米線
2020-10-13 136 浏览
一直都好鐘意佢嘅椰子雞湯米線🤤但今次食個湯有D唔夠熱搞到有點失望,希望只係一時失準🥺🥢椰子雞湯米線($58)一如以往,個湯好香椰子味,D椰子絲真係令個味道提升咗一個層次,雞件好滑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不過今次個湯唔夠熱,只係暖,明顯豆卜未淥熟,仲係好硬(;´༎ຶД༎ຶ`)對我同男朋友嚟講,唔夠熱係死症(;´༎ຶД༎ຶ`)但以前食都唔係咁,所以我想俾多次機會佢🙈米線煮得略為偏淋,如果硬身返少少應該會更好~🥢黃金炸蠔($38)炸蠔有4件,蠔仔比較細隻,炸衣好厚。🥢黑金雞翼3隻($28)黑金係指黑蒜,好耐之前試過就咁食食黑蒜,味道係偏甜嘅蒜味,比起食生蒜好受好多🤣呢個雞翼個調味食得出有黑蒜味但調味後鹹味重咗,變咗有D似蠔油雞翼,味道尚算唔錯,可以一試~

🥢椰子雞湯米線($58)
對我同男朋友嚟講,唔夠熱係死症(;´༎ຶД༎ຶ`)
但以前食都唔係咁,所以我想俾多次機會佢🙈
米線煮得略為偏淋,如果硬身返少少應該會更好~

🥢黃金炸蠔($38)
炸蠔有4件,蠔仔比較細隻,炸衣好厚。

🥢黑金雞翼3隻($28)
2020-10-12
上次介紹過呢個冇味精雞湯🤩啲湯可以飲到尾 就俾佢吸引左入去試下!!今次喺旺角見到分店再次入去享受一下~今次自己叫咗一個麻辣雞件米線 中辣🤩個人本身比較食得辣 覺得啱啱好唔會影響到雞湯本身嘅鮮味 反而令到湯底先得來多咗一返四川風味~~由於麻辣味比較突出鍾意麻辣嘅你一定唔可以錯過❣️至於雞件方面分量十足☺️ 每碗米線至少有六至八切件嘅size嘅雞件 所以絕對足夠一個人正常嘅食量 睇落去雞件骨嘅側邊帶有少鮮紅色 最初以為唔熟 但原來係啱啱好🧐 而且最值得讚嘅係雞件肉質鮮嫩😮一啲都唔鞋而且雞香味濃 食唔停口!!已經係第二次光顧 嚟緊仲會成為我反工嘅十大飯堂之一~~最後都係飲到一滴不留😂