2025-05-14 0 浏览
是日來中環半山景點打打卡,天氣開始轉熱,走在悶熱的街上,最好不過就是喝上一杯凍飲,路過這家茶飲店「VETEA」,被其清新而優雅的門面,加上標榜「原葉鮮萃,源自香港」所吸引。在櫃檯旁,放了一整枝茶葉原葉,包括茉莉花綠茶及桂花十紅袍,以及紙巾、紙飲管,擺放整齊。不得不順帶一提,店家的紙飲管質素甚高,不易變軟。巨型顯示屏陳列出所有飲品,包括鮮果茶系列、鮮奶茶系列、原葉茗茶、檸檬茶系列及咖啡系列。在路旁的廣告架所顯示的幾款飲品是店家推介,此外,更提供很多開業優惠。拿上單張細看,原來店家的桂花茶飲更是香港首創,當然要一試。而且,更標明真茶、真奶、真鮮果,特選優質春茶(事後上網查查意思是四月份所採摘第一批優質茶葉)。下單時,店員更分享他們不單無添加,用上天然食材,就連糖都用上高成本的純冰糖。先試了推介之一的「龍眼桂花冰」($36) ,入口有濃濃的龍眼清甜香味,隨之而來是淡雅的桂花清香,整體感覺清新涼快,甜度適中而滋潤,此外,底下還有好些龍眼肉及桂花啫喱粒粒,讓人消暑萬分。另一杯亦是推介之一「鮮芒甘露」($36),基礎是楊枝甘露的飲品版,但再加上綠茶茶底,自然另一番風味。果然是鮮水果實打,芒果味清甜
龍眼桂花冰
另一杯亦是推介之一「鮮芒甘露」($36),基礎是楊枝甘露的飲品版,但再加上綠茶茶底,自然另一番風味。果然是鮮水果實打,芒果味清甜濃郁
,裡面既有西柚肉,又有西米,以及芒果果肉,自然好喝又好吃吧
鮮芒甘露
離開之時,還發現鋪旁大廈牆身掛上巨型海報,所以,有興趣一試的朋友也很易找到。
現在喝茶也不再是單純的跟一杯茶,一杯茶也可以有無限創意,混上鮮果已可以變得完全不一樣了。加上真材實料、製作認真,才讓我們喝到這高水準的鮮果茶飲
$36 (其他)
4天前 0 浏览
中環終於有間真・天然茶飲店!行過中環街市附近,發現新開咗間茶飲店,仲要係香港人自家創立嘅品牌。最吸引我嘅係佢哋嘅堅持: 零加工果漿 無人造糖 唔肚茶粉沖泡,真係好難得! 龍眼桂花冰真係驚喜! 甜味全靠純冰糖調和,唔會死甜,飲完喉嚨好舒服。桂花香味好清新,同龍眼肉好夾,飲落好有層次感。果肉多到爆真係多到塞住飲管,每一啖都食到龍眼肉,好滿足!飲完完全唔會口渴,超級適合夏天解暑~桂花香水檸檬平時飲開嘅檸檬茶多數好澀,但呢杯完全唔同! 老闆話佢哋用4月第一批嫩芽茶葉,茶味香濃得嚟帶甘甜,凍飲都唔苦澀。淡淡桂花香加埋香水檸檬,清新得嚟唔會太酸,好開胃!茶底真係好出色,飲得出係高質茶葉,同普通茶粉沖嘅完全唔同level!門口有面打卡牆,影相好靚🥰
中環終於有間真・天然茶飲店!

真係驚喜!

桂花香水檸檬
平時飲開嘅檸檬茶多數好澀,但呢杯完全唔同!

門口有面打卡牆,影相好靚🥰
用餐优惠
試食活動
5天前 0 浏览
中環新開咗間港人自家品牌「越茶香」,主打天然食材,話明唔用果漿,飲落真材實料,感覺健康又滿足!間舖頭位置方便,喺中環逛街經過好啱試一杯。龍眼桂花冰呢杯真係夏日恩物!淡淡嘅桂花香同龍眼嘅天然甜味搭得好好,有啲似甜品店「聰x」嘅龍眼冰,但清新啲。飲到底仲有啲桂花啫喱,粒粒Q彈,口感好豐富。熱辣辣嘅天氣飲一啖,成個人即刻涼晒,超refreshing!芝芝芒芒鍾意芒果嘅我完全畀呢杯征服!上面嘅芝士奶蓋滑到不得了,帶少少鹹香,下面係新鮮芒果打成嘅汁,仲有啲果肉,甜度啱啱好,似食緊新鮮芒果咁真。完全唔係嗰啲假甜嘅味道,飲完仲想encore!😆

芝芝芒芒
✨【中環新發現!本地新茶飲店🌿】 本地品牌VETEA越茶香,今夏經開中環可以一試!品牌使用食材全天然,茶底選用4月第一批上乘春茶,主打招牌「桂花大紅袍」茶香濃郁,搭配桂花香氣,層次感十足。我試左芝芝芒芒🥭,新鮮芒果打成綿密沙冰,濃厚芝士奶蓋鹹甜平衡,果肉多到每一口都超滿足,錯手揀左少糖,都係揀番原裝味道平衡d!另外「龍眼桂花冰」更是驚豔,每口飲到龍眼肉佔了1/3杯,果肉爽脆清甜,搭配淡雅桂花凍與細膩沙冰,配搭冰糖甜味,夏日消暑首選! 中環打工仔又多個茶飲選擇!午休時間不妨來杯健康又清新的「自然之味」!
✨【中環新發現!本地新茶飲店🌿】

2025-05-05
8 分钟 (外卖自取)
  • 龍眼桂花冰
中環最近開咗呢間由香港人首創嘅茶飲店選用全天然食材.純冰糖.無加工飲得更健康同朋友每人揀咗一杯味道有別於平日嘅手搖茶葉使用優質茶葉.最上乘嘅春茶所以茶嘅味道更香✨龍眼桂花冰味道清甜.滲出啖啖桂花清香不苦澀茶葉使用優質茶葉.最上乘嘅春茶裡面超大粒龍眼果肉果然係招牌必飲✨鮮芒甘露每啖都飲得出新鮮芒果肉配上西米同金柚,不添加任何果漿口感好豐富下次可再試其他口味,唔洗怕飲到廢水啦越茶香 📍中環閣麟街9-11號地舖
中環最近開咗呢間由香港人首創嘅茶飲店

裡面超大粒龍眼果肉
果然係招牌必飲

✨鮮芒甘露
每啖都飲得出新鮮芒果肉
配上西米同金柚,不添加任何果漿
口感好豐富

下次可再試其他口味,唔洗怕飲到廢水啦

越茶香
2025-05-22
外卖自取
下午茶
2025-05-22 0 浏览
上星期六趁着爸爸放假帶咗兩隻小魔怪去中環深度遊🤭諗住行吓石板街參觀吓大館行行吓路過見到有間新開嘅茶飲店比佢個綠色外牆加花花鏡佈置吸引住原來係香港人首創茶飲品牌主打零加工,用新鮮水果實打(真茶·真奶·真鮮果)👍👍👍再用上最上乘春茶(4月份第一批優質茶葉)調製唔會使用任何果漿,而係配以純冰糖咁健康,價錢又唔貴,梗係即刻買返杯俾佢哋飲啦啱晒而家天氣咁熱嘅時候飲龍眼桂花冰 $38清甜嘅龍眼肉配以桂花啫喱,清新得黎甜度剛剛好沙冰打得好綿滑,完全唔會食到冰滿杯金菠蘿 $39呢杯飲品採用新鮮金菠蘿製作,每啖都咬到菠蘿,勁juicy又唔酸,除咗有好多菠蘿肉,杯內仲有一大片菠蘿做裝飾,阿仔飲完仲要打開埋個蓋食埋嗰一大片菠蘿🤣🤣🤣真係啱晒菠蘿控嘅人飲👍👍VETEA 越茶香📍中環閣麟街9-11號地舖
上星期六趁着爸爸放假
帶咗兩隻小魔怪去中環深度遊🤭
諗住行吓石板街參觀吓大館
行行吓路過見到有間新開嘅茶飲店
比佢個綠色外牆加花花鏡佈置吸引住
原來係香港人首創茶飲品牌
主打零加工,用新鮮水果實打(真茶·真奶·真鮮果)👍👍👍
再用上最上乘春茶(4月份第一批優質茶葉)調製
唔會使用任何果漿,而係配以純冰糖
咁健康,價錢又唔貴,梗係即刻買返杯俾佢哋飲啦
啱晒而家天氣咁熱嘅時候飲

龍眼桂花冰 $38
清甜嘅龍眼肉配以桂花啫喱,清新得黎甜度剛剛好
沙冰打得好綿滑,完全唔會食到冰

滿杯金菠蘿 $39

VETEA 越茶香
2025-05-17
5 分钟 (外卖自取)
$35 (其他)
2025-05-21 0 浏览
今日食完lunch經過見到呢間茶飲店超多人,見佢仲要係香港品牌,就趁熱鬧買返杯試吓~-原來佢主打唔用果漿,全部用新鮮水果,茶葉要用最上乘嘅春茶,同埋用純冰糖~睇嚟幾有誠意做好杯茶飲👍🏻-第一次飲就揀佢最多人叫嘅signature飲品,龍眼桂花冰($38)同埋芝芝芒芒($41)~第一啖飲龍眼冰有超濃嘅清甜龍眼味,仲有新鮮龍眼肉,飲落清爽唔太甜,夏天飲啱晒☺️另外芝芝芒芒嘅芝士奶蓋,鹹甜嘅平衡做得好好,芒果亦都唔會酸😋-難得終於有自己香港品牌嘅茶飲店,而且用真材實料,推介大家去開中環可以試吓,不過記得用QR code落定單,再去Donki行吓涼吓冷氣,至返轉頭攞嘢飲🤭
2025-05-20 0 浏览
琴日經過見到好多人排隊,返到屋企再睇下網上面嘅食評,見到一致都唔錯,所以今日決定去試下。因為驚會有太多人,所以用外賣App叫定左一杯滿杯芒芒同一杯生椰芒,行到過去就岩岩好拎得!呢度最好既就係可以揀不另外加糖,飲到既少少甜味,都係黎自生果本身,感覺比較健康!兩杯飲品都係沙冰底再加左一啲果肉,天氣咁熱,飲完即刻舒服晒!中杯覺得唔夠喉,如果可以加錢轉大杯裝就好啦!見到原來桂花同龍眼都好出名,下次經過會再試埋。

見到原來桂花同龍眼都好出名,下次經過會再試埋。

外卖自取
中環新開左茶飲店,食完飯同同事去試吓。呢度係香港人首創既桂花茶飲品牌,用最上乘春茶調制。我哋一路排隊都聞到桂花茶香味🍵龍眼桂花水 $36飲落去就可以食到新鮮龍眼肉,最特特別係佢哋用桂花茶做成啫喱,咬落去有口感又有茶味,真係同平時嗰啲龍眼冰唔同🥳🥳百香芒 $31新鮮實打嘅芒果溶同百香果打埋一齊味道超夾,酸甜嘅配搭另我不停啜,勁快飲完😻😻
中環新開左茶飲店,食完飯同同事去試吓。

龍眼桂花水 $36

百香芒 $31
路過中環天橋底聞到勁香既茶味🍵,原來新開左間茶飲,寫住首創桂花、源自香港🇭🇰,即刻就買黎飲下有咩分別。見到個牌寫住每日現切新鮮果肉🍓,所以就揀左啲水果item龍眼桂花冰🥤🧊✨桂花配龍眼係絕配,因為用純冰糖整所以唔會過甜,桂花味有淡淡既清香而且龍眼肉爽甜,另外啲湯沙冰打得勁幼細,可以成杯飲哂唔浪費。芝芝莓莓🍓有好多新鮮果肉,而且無用果漿,另外面個層芝士好嫩滑又唔會太過甜,最緊要係無加工全部食材都係順天然。飲落茶既香味真係有唔同,原來係用最上乘既春茶,唔怪之得同出面有分別。以後喺中環返工又多一個茶飲選擇👍🏻

見到個牌寫住每日現切新鮮果肉🍓,所以就揀左啲水果item

龍眼桂花冰🥤🧊✨

芝芝莓莓🍓

以後喺中環返工又多一個茶飲選擇👍🏻

2025-05-18 0 浏览
最近朋友話中環開咗間首創桂花茶飲,咁啱今日出開中環,就買兩杯飲吓!除咗有鮮果茶、仲有鮮奶茶、原葉茗茶、檸檬茶、咖啡等….全部都係純天然、冇加工過,而且茶葉使用最上乘春茶!龍眼桂花冰 :呢個我覺得幾特別,而且又好夾!淡淡桂花味聞落去已經好香,再加上龍眼味又好香,仲可以食埋龍眼果肉,甜度我覺得適中,不會死甜!夏天來了,呢杯解暑真係一流!鮮芒甘露:飲呢杯嘅時候就好似食緊楊枝甘露咁,超多的芒果粒,再加上西柚,酸酸甜甜好開胃,又有得飲又有得食!

2025-05-12
5 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
試食活動
2025-05-17 0 浏览
呢間越茶香係香港人首創茶飲品牌,近中環街市,返工同放假日子都見好多人排隊有奶茶、鮮果茶、原葉茗茶、檸檬茶、咖啡等系列,主打新鮮水果實打,無用任何果漿,食材全天然,用上純冰糖,茶葉使用最上乘春茶🥭生椰芒超級好喝!大力推介‼️似香港人飲開嘅芒椰奶西好多料,有西米、芒果、椰汁,超濃郁‼️標準糖都唔會太甜🌼龍眼桂花冰清香微甜,有桂花蜜香,好解暑,整體配搭好好👍🏻🚩越茶香 (中環) @vetea_2024 📍中環閣麟街9-11號地舖

🥭生椰芒
超級好喝!大力推介‼️似香港人飲開嘅芒椰奶西
好多料,有西米、芒果、椰汁,超濃郁‼️標準糖都唔會太甜

🌼龍眼桂花冰
清香微甜,有桂花蜜香,好解暑,整體配搭好好👍🏻

🚩越茶香 (中環) @vetea_2024
  • 生椰芒
2025-05-15 0 浏览
呢間茶飲店已列入我嘅Favourite List!本身好喜歡桂花香味,竟然有一間飲品店係有咁多款桂花嘅飲品,簡直係桂花Lover嘅福音(☆_☆)仲要店舖有埋打卡花花鏡🌸因為太多桂花嘅選擇(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)店員超友善講解,佢推介咗好多人揀嘅龍眼桂花冰,成杯都係來自水果嘅甜味,飲第一啖已經正中我的紅心!另外一杯揀咗芝芝桂花大紅袍,因為想試真啲佢個茶底,桂花清新同意亦有濃郁嘅茶味,連平時唔喜歡飲奶蓋嘅朋友都覺得佢嘅奶蓋做得唔錯!暫時香港獨有,得中環一間,希望佢哋會開多啲分店,我會好經常幫襯(。 ́︿ ̀。)價錢參考

呢間茶飲店已列入我嘅Favourite List!

價錢參考
$32 (其他)
2025-05-15 0 浏览
點解無人講!今日經過中環,發現到呢間由香港本地人首創嘅品牌茶飲店~VETEA越茶香!淨睇外牆banner已經好打卡,即刻吸引左我去飲!多樣選擇眼花撩亂😵‍💫好彩細心嘅店員推介,就揀左佢哋嘅招牌特色「龍眼桂花冰」,佢地嘅茶葉係4月份第一批優質上乘嘅春茶,鮮香濃郁,第一啖入口到飲完都咬到龍眼肉粒,真材實料啊!而且店員都有講佢哋採用嘅係純冰糖,飲落無咁多化學成份!而水果茶亦都用左新鮮水果實打製作,純天然無加任何果漿或色素㗎,就揀左生椰芒!真係粒粒芒果肉,同生椰漿&西米好夾!靜靜雞話比大家知,VETEA係Hong Kong only😆😆😆想飲到咁上乘嘅靚茶飲就要快啲去中環啦!@vetea_2024🥤VETEA越茶香 (中環)#VETEA #越茶香 #原葉鮮萃 #源自香港 #無添加 #天然 #水果茶 #桂花茶 #上乘春茶 #新鮮水果 #非連鎖店 #茶飲小店

@vetea_2024
🥤VETEA越茶香 (中環)

• 桂花龍眼冰
  • 生椰芒
2025-05-14 0 浏览
放工經過這間新開業的「越茶香 VETEA」,是一間香港人首創茶飲品牌🥤🧋,一於試下先👍🏻店家是採用新鮮水果及純冰糖,並沒有使用任何果漿,食材天然及無加工,更使用最上乘的春茶,即4月份第一批的優質茶葉🍃🌱一於點了2杯店家的招牌🤪龍眼桂花冰 $36店家採用手剝龍眼肉,果肉飽滿多汁,加入淡雅清香桂花凍🍃夏日消暑必飲☀️,解渴又養顏❤️鮮芒甘露 $36每日現切新鮮芒果🥭,整杯芒果肉滿滿,芒果粒好清甜,再加入西柚,西柚的酸度可以平衡芒果的甜度,果香層次豐富,解膩又醒神🤩

一於點了2杯店家的招牌🤪

龍眼桂花冰 $36