2017-09-11 81 浏览
完全唔知點解有人可以話好食,食牛河同自己屋企打邊爐一樣。好似食緊車仔麵咁。牛河冇味,生牛肉就係普通超級市場買到嘅。Open rice 寫八十字,只能夠用一字型容「差」!!!

牛河冇味,生牛肉就係普通超級市場買到嘅。

Open rice 寫八十字,只能夠用一字型容「差」!!!
2017-09-09 105 浏览
之前見有新開越南食店一直想試, 但坦白講唔會再去,食物唔可以話好好食只屬普通選擇算多亦可自由加配, 這亦是吸引我的地方,但服務真的很差, 比大排檔還要差,進店時並不是繁忙時間, 但多次示意服務員都可以視而不見,辛苦叫到有位男待應, 點知態度好似見到仇人咁,送餐時更猛力地放低餐點和飲品, 好像想把餐具弄破般椰汁湯, 其實唔太夾, 椰味雖突出但和整體的味道組合隔和唔到濛粉好碎, 食到中段已經夾到好辛苦,老實講, 如果一間食店, 食物好好食但服務態度差都會令人卻步,可況一間食品普通而態度差的, 不會再來!
之前見有新開越南食店一直想試, 但坦白講唔會再去,
食物唔可以話好好食只屬普通
選擇算多亦可自由加配, 這亦是吸引我的地方,
但服務真的很差, 比大排檔還要差,
進店時並不是繁忙時間, 但多次示意服務員都可以視而不見,
辛苦叫到有位男待應, 點知態度好似見到仇人咁,
送餐時更猛力地放低餐點和飲品, 好像想把餐具弄破般
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉
濛粉好碎, 食到中段已經夾到好辛苦,
可況一間食品普通而態度差的, 不會再來!
2017-09-09
2017-09-08 565 浏览
本來想上去「V Point」樓上開飯,但又揀唔啱心水餐廳,結果去了「V Point」地舖的「越南仔」。推門入去就見到一張高身長木枱,兩邊各擺了一排矮背靠的高腳櫈,很明顯要盡量利用空間、增加座位;附近有不少辦公室,這個佈局最啱搶攻午市生意。天花上吊著幾頂用草及幼竹編織而成的經典越南笠帽,雖然餐廳談不上甚麼越南特色裝修,但多了這些尖頂笠帽,再加上直接了當的名字「越南仔」,已毋需多講。餐牌簡單,只有一張A2尺寸。主菜全部都係河粉(湯)或檬粉(湯/撈),湯底有雞湯及牛骨兩款口味,每款主菜又可以用特惠價追加一個迷你版小食及飲品,各有十幾個款式,變成自選套餐;大胃王或食肉獸擔心唔夠飽?原來可以添加配料,有肉有菜揀。搞完一輪,揀好一份越式湯河套餐,每人大約 $90(早午晚同價),以銅鑼灣來說,唔算特別貴。這種既有變化、又簡單快捷的組合式套餐(有點似 food court 兩餸飯?!),最適合面積細小的黃金地段地舖,大部分人食完碗粉就埋單,可以做多幾轉生意。餐廳重點推介兼自創口味胡志明市紅番茄四寶湯檬粉($78),又話係自創,即係越南肯定搵唔到,名字卻多了「胡志明市」,似乎自相矛盾。檬粉湯底呈瘀紅色,
餐廳重點推介兼自創口味胡志明市紅番茄四寶湯檬粉($78),又話係自創,即係越南肯定搵唔到,名字卻多了「胡志明市」,似乎自相矛盾。檬粉湯底呈瘀紅色,並不是蕃茄的鮮紅;加上一些炸得唔夠金黃的蒜片及蒜蓉、生/熟洋葱絲、葱花、一角未去皮蕃茄及幾款豬肉配料很隨意地舖陳在湯碗內;整碗粉視覺上很混濁(湯底)兼雜亂(配料),好難引起食慾。不出所料,味道不是期待的鮮甜蕃茄味;湯內除了新鮮蕃茄外,還有大量洋蔥,差不多有半個、仲有紅葱頭,真係重口味!這個湯底又蓉又稠,比羅宋湯更加嗆喉。
胡志明市紅番茄四寶湯檬粉
湯粉內共有四款配料:札肉、煎豬扒、豬頸肉、脆豬肉,全部都係豬。配料被湯浸透,令煎香了的煎豬扒及豬頸肉失色不少;而且被濃烈的蕃茄湯滲透了,不太容易品嚐配料的味道。脆豬肉最唔掂,有啲似切細粒的炸薄豬扒(外層沾上了脆漿或麵包糠),但浸了紅蕃茄湯後,完全唔脆,表面變得又淋又糊、脆漿底層結成硬塊,差過煎豬扒或豬頸肉。
越式生牛肉牛骨湯河粉($58)及添加配料古法烤牛肉($8)。生牛肉湯河的配料同紅番茄四寶湯檬粉大致相同,都是蒜片及蒜蓉、生洋葱絲、葱花,配合牛骨清湯及生牛肉,賣相簡潔、較瘀紅色的蕃茄湯底好睇。睇番 A2 尺寸餐牌背面的「添加配料」,見到碗生牛河特大照片(冇寫明名字及價格)有隻生雞蛋,以為餐廳漏了;但再真啲餐牌正面的「主菜」照片,原來標準的生牛肉湯河真係冇雞蛋,生雞蛋($5)屬於「添加配料」,有少少被騙了 $5 的感覺。
越式生牛肉牛骨湯河粉
牛骨湯呈淡褐色,望落去對板;飮一啖原來唔掂,一句講完:冇味道;冇牛味、兼冇鹹味。生牛肉夠多,但肉質麻麻地,唔夠軟腍;而且牛骨湯唔夠滾熱,部分牛肉表面仍然係全生的血紅色,即使按下牛肉浸入湯內也作用不大。
河粉同廣東式河粉差不多,厚身、唔夠滑,甚至較一般港式粉麵舖的湯河更厚身,食落去有啲似乾炒牛河嗰種河粉;與靚越式河粉講求薄身、滑溜是兩碼子事情。
添加配料古法烤牛肉($8)更是完全在期望以下,好彩只係 $8。以為係乾烤牛肉,原來有醬汁,仲要好多;完全沒有燒烤牛肉的香口及焦燶,根本同蠔油炒牛肉沒有分別,被小食名字騙了。
添加配料古法烤牛肉
添加配料古法烤牛肉
套餐小食蒜蓉牛油脆雞翼($16 跟餐)有淡淡牛油香味,不過唔夠香口,如果牛油脆漿再厚身啲會更好。
蒜蓉牛油脆雞翼(跟餐)
另一款小食法式蒜蓉包($14 跟餐)雖然簡單,要好食也講小小心機及技巧。從顏色來看,這三片法式長麵包已經塗上了充足的蒜蓉牛油,但沒有散發明顯牛油香氣,皆因焗得唔夠熱,做唔到麵包表皮硬脆、中間的白麵包部分表面金黃及中心鬆軟,就是少了這份小心機,於是變成一份普通的法式蒜蓉包。
法式蒜蓉包(跟餐)
凍檸檬茶($10 跟餐)利賓納青檸梳打($18 跟餐)。整枝「象牌梳打水」倒轉插入利賓納玻璃 mug 內,梳打水的強勁二氧化碳及微微梳打澀味、混合利賓納的提子甜味及青檸的清新酸味,原來好飲過單純的青檸梳打好多。
凍檸檬茶($10 跟餐)及利賓納青檸梳打($18 跟餐)
只係得越南河粉或撈檬冇所謂,鮨店都只係得壽司;最緊要係好唔好食。已經揀了餐廳重點推介兼自創口味的紅番茄四寶湯檬粉及每間香港越南餐廳必有的生牛肉湯河,質素也是如此這般,應該唔會有下次。
2017-08-06
1K
2017-09-05 581 浏览
喺銅鑼灣搵地方食飯想價錢唔貴又坐得舒服一啲都唔簡單,上次去過呢間喺時代廣場嘅越男仔,覺得質素都唔錯,所以再訪。週六晚好早就黎到,避開晚市人潮,當日牛餐食得比較飽肚,所以未能試到好多款式餐廳空間感足,有部分卡座,有部分係高枱高櫈,都適合自己用餐嘅朋友。店內光線充足,店員都挺有禮餐牌供應多款越式湯粉、檬粉,定價$48-98,怕唔夠食嘅朋友仲可以加麵底(+$5) ,另外惠價湯粉,仲可以有優惠價配一款小食及飲品,價錢大眾化。小食選擇多樣,有雞翼、蝦餅、蒜蓉包、越式春卷、蝦多士等。越式火車頭河粉 $78火車頭份量正常,一個人都食得哂,裡面有牛丸、生牛肉、牛筋、牛栢葉、烤牛肉,見到店內大部分人都有點呢款。生牛肉入口嫩滑,即時浸熟都唔會話好韌;而我同男朋友最喜歡就係當中嘅烤牛肉,食落香口,而且腍身其餘牛丸都幾重口味,略嫌細粒左少少;其餘牛筋、牛栢葉中規中矩。湯底都幾鮮甜,可能因為加有蘿蔔,都唔會太鹹。河粉份量都頗多,男士也足夠。蒜香牛油雞翼 $16/2件(跟餐價)跟餐有優惠價,所以點左一客,雞翼嘅牛油味幾重,而且香口。不過怕油膩嘅人士唔太建議,仲有炸漿都比較厚身。招牌原隻軟殼蟹 $78軟殼蟹原隻上,

越式火車頭河粉 $78

越式火車頭河粉

蒜香牛油雞翼 $16/2件(跟餐價)
跟餐有優惠價,所以點左一客,雞翼嘅牛油味幾重,而且香口。
不過怕油膩嘅人士唔太建議,仲有炸漿都比較厚身。
蒜香牛油雞翼

招牌原隻軟殼蟹 $78
軟殼蟹原隻上,賣相幾吸引架,而且size都算大隻。
食落有豐富炸蒜蓉香,只係定價略高。
招牌原隻軟殼蟹

利賓納青檸蘇打 $18 (跟餐價)
利賓納蘇打造型幾特別,原枝梳打水倒插上,飲落都唔會太甜。
利賓納青檸蘇打

薄荷龍眼冰 $30
呢個…比較伏
薄荷味有少少over左,飲落有陣藥水味,亦都冇乜龍眼冰嘅感覺
個人認為飲番普通青檸梳打呀、咸檸七喜會穩陣啲。

餐牌:

2017-09-02
2017-09-05 69 浏览
喺銅鑼灣轉來轉去唔知食咩好想食啲有得食又平民價又滿足嘅晚餐終於搵到呢間毫不猶豫咁行咗入去三絲撈檬佢分別係有豬頸肉,雞絲,扎肉絲去混成的一碗麵有三種唔同嘅口感都幾新奇 而且另一方面,有啲青瓜同蘿蔔絲一齊食口感多咗少少清新嘅感覺佢枱面仲有啲辣椒可以俾你另外加落去 適合唔同口味嘅人群.雞翼隻雞翼令我有少少失望 佢冇我想像中嗰種重蒜頭同辣椒嘅香口感覺而且裏面啲肉一啲都唔入味 好似食緊白恰嘅雞肉咁而且炸皮 太油太利食完之後成口都係油但係佢價錢算係幾平 如果跟餐嘅話$16有兩隻所以,呢個價錢呢個質素都尚算接受到.兩個人食每個人連野飲平均大概七十幾蚊左右喺銅鑼灣貴價地段來講都算滿足而又飽頭而且啲粉面都非常之大碗 我一個人食咗一半已經飽算是不過不失的一餐

喺銅鑼灣轉來轉去唔知食咩好
想食啲有得食又平民價又滿足嘅晚餐

終於搵到呢間
毫不猶豫咁行咗入去

三絲撈檬
佢分別係有豬頸肉,雞絲,扎肉絲去混成的
一碗麵有三種唔同嘅口感都幾新奇
而且另一方面,有啲青瓜同蘿蔔絲一齊食口感多咗少少清新嘅感覺

佢枱面仲有啲辣椒可以俾你另外加落去 適合唔同口味嘅人群

雞翼

而且裏面啲肉一啲都唔入味 好似食緊白恰嘅雞肉咁

而且炸皮 太油太利食完之後成口都係油

但係佢價錢算係幾平 如果跟餐嘅話$16有兩隻
所以,呢個價錢呢個質素都尚算接受到

兩個人食每個人連野飲平均大概七十幾蚊左右
喺銅鑼灣貴價地段來講都算滿足而又飽頭
而且啲粉面都非常之大碗 我一個人食咗一半已經飽
算是不過不失的一餐
2017-09-04 57 浏览
同朋友在銅鑼灣做完facial, 想近近哋在附近食一餐清清哋, 朋友係銅鑼灣地膽,很快建議去新開的越男仔。店內裝潢舒適,給人清新的感覺,有點文青FEEL,啱晒我哋兩個文青,可能時間較晚 (接近9點)兩個人被安排坐近門口第一張卡位,啱晒我哋想傾耐小小,我們不約而同叫了雞絲金邊粉,咸檸七,份量夠晒大,賣相不錯,可惜湯粉太重味精,略嫌鹹了一點,除此外,湯粉質地也算爽口;反而咸檸七味道不錯,而且解渴。下次會再來,或者叫生牛河試試。
2017-08-10
  • 咸檸七
2017-09-01 41 浏览
平時比較少接觸越菜,碰巧在銅記逛街,見到「越南仔」搶眼的招牌,所以就入去試試。個人覺得整體格局帶點小清新,加上輕快的流行曲背景音樂,令人坐得幾舒服。點了兩款麵及一款小食。手撕雞檬紙卷這是推介食物之一,一於試試。檬卷粉皮好薄,包住灑上黑胡椒的雞肉、清涼開胃的甘筍絲青瓜絲,不沾醬汁來吃也感覺清新,好適合做頭盤。胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉檬粉份量好大,湯底是頗濃的蕃茄湯,配上四寶,即是扎肉、豬排、豬頸肉及口感好特別的「脆豬肉」。必試脆豬肉,香脆爽口,味道一流!而檬粉同樣爽口,質素不錯。招牌手撕雞扎肉椰汁酸湯湯檬粉檬粉配傳統越式雞絲扎肉,更特別是其湯底酸酸溜溜,又有椰漿的香味,好開胃!雞絲偏碎,所以口感爭少少。越式咖啡吃越南菜,又怎少得越式咖啡!咖啡一送到枱上,咖啡香味撲鼻,配上煉奶,香滑濃郁,飲完整個人都好精神。餐牌

點了兩款麵及一款小食。
招牌手撕雞扎肉椰汁酸湯湯檬粉
雞絲偏碎,所以口感爭少少。
越式咖啡

餐牌
2017-08-31 36 浏览
今日由大埔去銅鑼灣返炒散.下晝4點放工後原本打算去坐下.點知搵唔到想去果間.行下行下經過見到依間餐廳裝修幾好.價錢合理.就入左去食個tea.叫左個生牛肉湯河粉$42+$5轉左杯特飲薄荷龍眼冰.杯野飲又幾好飲喎.個生牛河都唔錯.大大碗好夠份量
今日由大埔去銅鑼灣返炒散.
2017-08-31
2017-08-28 127 浏览
近日看了個越南的旅遊節目,加上夏日炎炎今晚一於決定食越南菜。這間越南菜在路邊非常就腳,地鐵站出去行幾分鐘就到。餐廳內白色的燈光加上單車及藍色的裝修令人有越南夏日的感覺。看着Menu是一些越式簡餐,一般的越式前菜、小食、麵食以及一些新穎的小食都有,創意非常。我們倆點了兩個小食:-      越式蝦餅 蝦餅一共有四件,看得出是一件新鮮大蝦餅切成四份。蝦餅炸香噴噴,蝦的香味十分濃郁,能做到外脆內軟且非常彈牙!不會太鹹,蝦餅上的香蔥加上配料再點上越式甜酸汁,非常清新可口。-       三文魚檬紙卷三文魚檬紙卷也是有四件,三文魚塊滿滿的鋪在紙卷上面,貪心的我忍不住要吃一口了!三文魚用料非常新鮮,而且三文魚份量十分多,一片一片堆對成一個球體放在紙卷 。香蔥能為三文魚加倍的提鮮👍🏻紙卷內的粉條及配料也堆積得十分結實。一口吃下去令人十分滿足,不用再點任何醬汁,味道巳夠突出!-       海膽越式春卷  春卷設計十分新穎!傳統的春卷炸成一件再 一分為二,上面鋪滿新鮮的海膽及傳統的越式春卷配料,一口咬下去海膽濃郁而特有鹹香與十分熱的越式春卷配合又是一種非常新穎的嘗試,像是日本與越南的結合。  用上新鮮

餐廳內白色的燈光加上單車及藍色的裝修令人有越南夏日的感覺。

我們倆點了兩個小食:

-      越式蝦餅

-       三文魚檬紙卷

-       海膽越式春卷

用上新鮮的生菜包着來吃更有一種消暑的感覺!😌

至於麵食方面我們叫了兩款人氣推介:
-       蕃茄四寶湯檬粉
看着店員把它送上來的時候我已目定口呆!因為份量是十分的巨型!滿滿的番茄濃湯完全籠罩着整碗麵!    喝一口新味美美的湯,令人感到幸福的滋味。材料有蕃茄、扎肉、豬頸肉 、豬扒及脆豬肉粒 。蕃茄新鮮不用說扎肉也做得不錯入口彈牙;豬頸肉香脆而且也頗滑;豬扒的份量十分多,感覺上吃罷所有配料及餸菜不用吃粉巳頗為飽肚。脆豬肉粒還是第一次吃,口感特別!脆豬肉粒浸在番茄湯來加上番茄的香味但也不會 太林~

-3+2撈檬

除了主材料有越式扎肉、烤豬肉、古法烤牛肉,豬頸肉絲及手撕雞外,其他配料也絕不斯場!清新的青瓜絲,生菜條及蘿蔔絲更令人心曠神怡。古法烤牛肉十分味美,牛肉香林入味,手撕雞配以越式醬汁又是另一風味。整體感覺配合恰到好處不會過鹹,每樣餸菜都能互相配合,難怪成為人氣之選!👍🏻

飲品方面我們選了三檸7喜及利賓納青檸梳打!三檸7喜有驚喜,青檸加檸檬再配合咸檸味道清新之餘更有懷舊的感覺,三種味道複雜又有層次,配合七喜汽水是天作之合!吃越南菜又怎能少了它呢!😌

利賓納梳打配合青檸新鮮,絕不遜色!插着泰國梳打水令人有置身東南亞的感覺。味道清甜,不失為解暑的良方。

一頓簡單而又味美的越南晚餐令人十分滿足。二人消費也不用300元且不用等位,不失為銅鑼灣開飯又一好去處!😊
2017-08-09
2017-08-28 718 浏览
今日突然幾想食麵,同媽咪行完街就去咗登龍街嗰邊諗住食拉麵之類。經過街口嘅時候見到呢間新開嘅越男仔又好似幾多人食咁,同埋大部分拉麵店都大排長龍,所以最後決定試新野😋入面有分卡位、普通座位同埋bar枱位。主打越南湯粉、撈檬同越式小食~眼闊肚窄,所以叫咗一個湯檬再叫小食!招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($62)🙆🏻首先湯檬嘅份量好多,個湯底酸酸地,好開胃,椰汁味相對就無咁濃👍🏻扎肉切得比較細片同薄,如果係黑椒味會更吸引~手撕雞嘅份量好似唔太多,可能因為手撕咗比較碎🤔招牌原隻軟殼蟹(正價$78)新鮮即炸,食嘅時候要小心,真係好熱🔥面頭有好多黃金蒜,軟殼蟹炸得夠透同埋炸粉都唔多👍🏻入面都幾多蟹肉,幾嫩,仲有少少蟹膏😍雖然個外殼嘅味道有啲澀,但係整體唔錯😋法式芝心蝦多士(跟餐+$28,正價$38)芝麻鋪滿成件多士,蝦膠好爽口彈牙,多士烘到好脆,口感同層次無得彈👏🏻中間仲有少少流心嘅芝士,不過凍得比較快,芝士好快就變韌🙁越式素春卷(跟餐+$14,正價$20)夠熱又脆卜卜,不過比較多油。素菜份量可以再多啲,價錢就有啲貴🤔香茅薑蜜(跟餐+$18,正價$25)三個味道都幾突出,幾match,啱我口味👍🏻熱

入面有分卡位、普通座位同埋bar枱位。

主打越南湯粉、撈檬同越式小食~

眼闊肚窄,所以叫咗一個湯檬再叫小食!

招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($62)🙆🏻

扎肉切得比較細片同薄,如果係黑椒味會更吸引~

手撕雞嘅份量好似唔太多,可能因為手撕咗比較碎🤔

招牌原隻軟殼蟹(正價$78)

新鮮即炸,食嘅時候要小心,真係好熱🔥
面頭有好多黃金蒜,軟殼蟹炸得夠透同埋炸粉都唔多👍🏻
入面都幾多蟹肉,幾嫩,仲有少少蟹膏😍

雖然個外殼嘅味道有啲澀,但係整體唔錯😋

法式芝心蝦多士(跟餐+$28,正價$38)

中間仲有少少流心嘅芝士,不過凍得比較快,芝士好快就變韌🙁

越式素春卷(跟餐+$14,正價$20)

夠熱又脆卜卜,不過比較多油。
素菜份量可以再多啲,價錢就有啲貴🤔

香茅薑蜜(跟餐+$18,正價$25)

三個味道都幾突出,幾match,啱我口味👍🏻

熱越式咖啡(跟餐+$18,正價$28)

味道偏甜,咖啡頗香。

新開張整體係唔錯,服務就要改善下啦😅😅
2017-08-26 239 浏览
在銅鑼灣見到這間開了不久的越南粉,決定跟朋友一齊試試。招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉:湯底除了有椰汁的香味,還帶有越南的醋酸味,配上手撕雞及扎肉,兩者肉質嫩腍,酸酸地感覺非常開胃。越式火車頭河粉:湯底是用牛骨熬製而成,所以有濃郁的牛湯味,而餸菜包括牛丸,生牛肉,牛筋,牛柏葉及烤牛肉,河粉很滑, 食到最後都依然保持現狀,加上餸菜份量十足,非常飽肚。沙嗲烤鴛鴦肉撈檬:撈檬淋上越式醋汁後,帶有酸甜味道再加上少許的辣椒碎,非常惹味, 烤肉切得比較碎,所以容易跟檬粉撈在一起, 每啖都能吃到烤肉及檬粉,適合夏天食用,非常開胃。手撕雞檬紙卷:裏面是手撕雞及檬粉,加上外皮的越南紙包製而成,味道清新淡口絕不油膩。越式蝦餅:蝦餅爽口彈牙,炸過後以椰菜墊底不會太油膩。香茅薑蜜:薑味濃郁但蓋過香茅的味道,甜度適中。三檸七喜:有青檸檬,黃檸檬及鹹檸檬,三種酸味混合在一起,配上七喜一起飲,非常解渴。總結:食物質素中上,款式甚多,抵食夾大件。
在銅鑼灣見到這間開了不久的越南粉,決定跟朋友一齊試試。

沙嗲烤鴛鴦肉撈檬

手撕雞檬紙卷

越式蝦餅:蝦餅爽口彈牙,炸過後以椰菜墊底不會太油膩。
越式蝦餅

香茅薑蜜:薑味濃郁但蓋過香茅的味道,甜度適中。

三檸七喜

總結:食物質素中上,款式甚多,抵食夾大件。
2017-08-25
沙嗲烤鴛鴦肉撈檬
三檸七喜
2017-08-26 40 浏览
今日行完銅鑼灣,想食d香口野,又想食下d酸野,所以就去左v point樓下食下越南菜。紅蕃茄雙牛湯牛河 $70: 用上肥牛同牛扒做既越南河粉都係第一次食,平時食開只用肥牛,但這裡用上牛扒切片同肥牛,加上鮮蕃茄湯底,食落酸酸甜甜,非常濃烈既茄味。招牌原隻軟殻蟹$70: 這裡的軟殻蟹非常軟身,食落唔會有殻,加上蟹味十足,蟹肉又軟身,食落好有越南風味。越南蝦餅$28:蝦餅不但烤得香口,而且唔會太多粉,蝦肉十足,而且又夠彈牙,用黎送啤酒簡直一流。三絲撈檬$53: 用上豬頸肉,越南窄肉,豬肉絲,加上甜酸既汁,撈起上黎,簡直係夏天必食既食物。總括來說,這裡既食物非常有越南風味,而且又大份,絕對係來開必到之地。

2017-08-26
2017-08-26 524 浏览
銅鑼灣除了是多國菜的集中地之一,亦都是多國遊客的購物中心,多個大型商場內都是國際品牌的連鎖名店,而附近的大廈內亦都有大量的餐廳,包括我今晚去的越男仔,都是位處於銅鑼灣附近,在鵝頸橋底的地舖。餐廳裝修簡約,除了有少許的卡位外,其餘的都是設計成吧枱的款式,感覺上似是吃快餐,速食速走。越式生牛肉牛骨湯河牛骨湯底濃郁,湯底夠熱,基本上生牛肉浸一浸就已經熟,但牛肉依然保持嫩滑,牛肉不是肥牛,所以油膏不多,感覺不油膩,河粉很滑,不會浸到很腍。胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉整碗粉都舖滿著蕃茄,蕃茄湯底非常濃郁,酸味適中易入口,餸料有豬頸肉,扎肉等,非常足料,檬粉很爽口。法式芝心蝦多士芝士份量較少,多士薄薄一層,反而釀有很厚的蝦膠,質感彈牙,不會太油膩。三色雞翼拼盤 分別有蒜香牛油,火辣蒜椒及金蒜味的脆雞翼, 蒜香牛油及金蒜味的脆雞翼味道較淡, 而火辣蒜椒應使用泰式辣椒醬,味道較濃及有點辣。香茅薑蜜香茅味較淡反而似薑茶,薑味很濃,整體較甜。薄荷龍眼冰薄荷味十足,好似食緊香口膠,非常清新。龍眼肉應是冰過當冰用。整體而言,食物質素中上,分量十足跟價錢成正比,絕對可以翻吃。

香茅薑蜜
香茅味較淡反而似薑茶,薑味很濃,整體較甜。

2017-08-25
薄荷龍眼冰
點了個推介的生牛肉牛骨湯河,見佢咁寫以為個湯底會好濃味,點知一飲之下,只是比清水有味一點 當日咁岩有位女士埋單時同收銀 理論,那位收銀肥哥哥繼而走出來跟樓面及廚房同事們投訴一番。及後到我埋單,不知那位收銀肥哥哥是否仍未下氣,黑面之餘找錢時竟用力將硬幣掉在桌上!話晒都係新開無耐,奉勸檢討一下服務態度!
2017-08-03
2017-08-23 63 浏览
吃午飯,在銅鑼灣鬧市的新店,裝修特別,繁忙時間要排隊。由於在公司附近,故取道一試。越南菜對我來說,最顯功夫是一碗生牛肉河,所以很執著牛河的優劣。湯底、牛肉、配菜與河粉比例全部都很重要。結果令人生氣:湯沒有味、牛肉麻麻、太多河粉、不夠芽菜、沒有香葉、洋蔥變紅蔥、沒有青檸只有檸檬,沒有提供紅椒粒。根本不能算是越南生牛河。就這樣一碗已夠令人失望,其他菜式已沒有心情再試了。埋單50多元,不是餐,沒有飲品。