2017-08-28
今日突然幾想食麵,同媽咪行完街就去咗登龍街嗰邊諗住食拉麵之類。經過街口嘅時候見到呢間新開嘅越男仔又好似幾多人食咁,同埋大部分拉麵店都大排長龍,所以最後決定試新野😋入面有分卡位、普通座位同埋bar枱位。主打越南湯粉、撈檬同越式小食~眼闊肚窄,所以叫咗一個湯檬再叫小食!招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($62)🙆🏻首先湯檬嘅份量好多,個湯底酸酸地,好開胃,椰汁味相對就無咁濃👍🏻扎肉切得比較細片同薄,如果係黑椒味會更吸引~手撕雞嘅份量好似唔太多,可能因為手撕咗比較碎🤔招牌原隻軟殼蟹(正價$78)新鮮即炸,食嘅時候要小心,真係好熱🔥面頭有好多黃金蒜,軟殼蟹炸得夠透同埋炸粉都唔多👍🏻入面都幾多蟹肉,幾嫩,仲有少少蟹膏😍雖然個外殼嘅味道有啲澀,但係整體唔錯😋法式芝心蝦多士(跟餐+$28,正價$38)芝麻鋪滿成件多士,蝦膠好爽口彈牙,多士烘到好脆,口感同層次無得彈👏🏻中間仲有少少流心嘅芝士,不過凍得比較快,芝士好快就變韌🙁越式素春卷(跟餐+$14,正價$20)夠熱又脆卜卜,不過比較多油。素菜份量可以再多啲,價錢就有啲貴🤔香茅薑蜜(跟餐+$18,正價$25)三個味道都幾突出,幾match,啱我口味👍🏻熱
入面有分卡位、普通座位同埋bar枱位。
主打越南湯粉、撈檬同越式小食~
眼闊肚窄,所以叫咗一個湯檬再叫小食!
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($62)🙆🏻
扎肉切得比較細片同薄,如果係黑椒味會更吸引~
手撕雞嘅份量好似唔太多,可能因為手撕咗比較碎🤔
招牌原隻軟殼蟹(正價$78)
新鮮即炸,食嘅時候要小心,真係好熱🔥
面頭有好多黃金蒜,軟殼蟹炸得夠透同埋炸粉都唔多👍🏻
入面都幾多蟹肉,幾嫩,仲有少少蟹膏😍
雖然個外殼嘅味道有啲澀,但係整體唔錯😋
法式芝心蝦多士(跟餐+$28,正價$38)
中間仲有少少流心嘅芝士,不過凍得比較快,芝士好快就變韌🙁
越式素春卷(跟餐+$14,正價$20)
夠熱又脆卜卜,不過比較多油。
素菜份量可以再多啲,價錢就有啲貴🤔
香茅薑蜜(跟餐+$18,正價$25)
三個味道都幾突出,幾match,啱我口味👍🏻
熱越式咖啡(跟餐+$18,正價$28)
味道偏甜,咖啡頗香。
新開張整體係唔錯,服務就要改善下啦😅😅