2022-05-09 61 浏览
我剛和媽媽去咗街市買花,之後行經廣華街附近肚餓見到有間特色的越南餐廳,便入去食下午茶!呢間小店比我深刻印象因店內播緊越南歌 ,好有氣氛呀,仲聽到店員姐姐用越南話交流 ,好有外地感覺!食物都水準好高,平時少見有海膽紙卷,我們食到不停口!另外點了牛豬雞串燒,惹味又多汁都不錯👍最後大讚全隻軟殼蟹黃薑飯, 炸軟殼蟹外脆內軟,新鮮熱辣, 黃薑飯我媽咪話有益食多啲呢!最後配埋乳酪三色冰真滿足啊!越南仔地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

食物都水準好高,平時少見有海膽紙卷,我們食到不停口!

另外點了牛豬雞串燒,惹味又多汁都不錯👍

最後配埋乳酪三色冰真滿足啊!

越南仔
地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
2022-05-09 63 浏览
最近朋友說好想食下越南菜,我諗起之前食過一間平靚正又夠正宗的餐廳,所以帶她一齊食,今日來到紅假都多人少少,排一陣可以入去啦,店員好好人仲介紹下有什麼皇牌之選呢!我自己覺得紙卷 、 芝士流心多士、酸辣無骨鳳爪都好好味!小食有驚喜!確做法正宗,再叫了個主餐全隻軟殼蟹加黃薑飯又有創意!我先食下套餐上已有的無骨鳳爪沙律,酸甜味好開胃 , 使我們一邊傾一邊便食哂!另外乳酪三色冰 特色飲品是跟餐加配 $18便有,帶有酸甜乳酸奶,好啱夏天天氣炎熱的日子呢!這間餐廳確係良心小店,值得下次再幫襯的!

另外乳酪三色冰 特色飲品是跟餐加配 $18便有,
帶有酸甜乳酸奶,好啱夏天天氣炎熱的日子呢!
這間餐廳確係良心小店,值得下次再幫襯的!

慵懶的星期六下午,第一餐已是下午茶時段了😆吃越南餐,我通常二話不說點撈檬,不過今天被餐牌上另一款檬粉吸引——椰汁酸湯,原來是這裡的招牌湯底,我的眼光果然不錯😎會不會像泰式椰汁雞湯的味道呢?😋餐廳還有醬料調味建議食物上枱時店員會拿來調味料給我自行調味牛骨湯浸時菜見到是用牛骨湯浸時菜,所以特意叫了一份,這樣又可以試多一款湯底牛骨湯很好喝,喝得出是用豐富的材料熬製烤牛肉椰汁酸湯檬粉牛肉醃得頗惹味,伴紫洋蔥絲一起吃味道層次更豐富。急不及待要試試這個湯底,肉味頗濃,但不太喝到椰汁香味,亦沒有酸味。雖然可以加青檸汁使湯底變酸一點,但跟我預期的「椰汁酸湯」著實有很大落差。越式烤豬拼烤雞飯烤雞有濃郁的蒜味,味道不錯,估計是用了店內的蝦油蒜蓉。不過,無論是椰汁雞湯還是烤肉上都很多油,雖然蝦油蒜蓉有它的香味,但所有食物都真的太油了
慵懶的星期六下午,第一餐已是下午茶時段了😆

會不會像泰式椰汁雞湯的味道呢?😋

餐廳還有醬料調味建議

食物上枱時店員會拿來調味料給我自行調味

牛骨湯浸時菜

牛骨湯很好喝,喝得出是用豐富的材料熬製

烤牛肉椰汁酸湯檬粉

牛肉醃得頗惹味,伴紫洋蔥絲一起吃味道層次更豐富。

越式烤豬拼烤雞飯

烤雞有濃郁的蒜味,味道不錯,估計是用了店內的蝦油蒜蓉。

2022-05-08 671 浏览
雖然油麻地廣華街一帶都好多美食,但依間[越南男]絕不能錯過。食店主打平民版越南菜,抵食又不失傳統風味。午市套餐可以去到下晝5:30🤤牛+豬PHO紅蕃茄湯檬午市套餐 (生牛,烤牛,豬頸肉豬扒)$89 包主菜,小食兩款,飲品和湯。呢個餐好多肉,又牛又豬一定夠飽。生牛肉夠嫩滑,烤牛肉醬汁好濃郁仲有沙嗲醬味!豬頸肉入口夠爽,炸豬扒肉質軟冧。蕃茄湯底非常濃郁,有好多蕃茄,甜酸啱啱好亦唔會好鹹,檬粉唔會太過吸湯,而且感覺冇咁膩。份量真是相當大,再加兩份小食超滿足!青檸梳打,簡單清爽又夠氣!🥤牙車快沙律味道唔錯,喜歡刨成幼絲的青木瓜沙律作底,酸爽清新特別開胃~加上椰菜絲,蘿蔔絲,洋蔥絲口感味道同樣豐富。沙律還鋪上手撕雞,味道好特別,有啲似豬肉鬆因為好乾身,仲加左胡椒粒好香!椒鹽脆蛋魚柳炸魚柳同樣有沙律菜墊底,香脆可口!越南仔火車頭河粉 (生牛肉+牛筋+牛丸+ 烤牛,牛柏葉 )午市套餐$72鍾意食牛或者喜歡最原始嘅越南牛肉湯河就要嗌依款。朋友最喜歡牛~生牛肉又滑又嫩,河粉滑溜溜吸滿滿濃郁牛湯。手撕雞檬紙卷這種紙卷皮有啲厚和韌。無骨鳳爪沙律沒有漂白的鳳爪~味道和泰式鳳爪,白雲鳳爪竟沒有分別,酸酸甜甜也有
牛+豬PHO紅蕃茄湯檬
午市套餐可以去到下晝5:30🤤

青檸梳打,簡單清爽又夠氣!🥤

牙車快沙律
椒鹽脆蛋魚柳
炸魚柳同樣有沙律菜墊底,香脆可口!
越南仔火車頭河粉 (生牛肉+牛筋+牛丸+ 烤牛,牛柏葉 )午餐$72
手撕雞檬紙卷
這種紙卷皮有啲厚和韌。
無骨鳳爪沙律
沒有漂白的鳳爪~味道和泰式鳳爪,白雲鳳爪竟沒有分別,酸酸甜甜也有沙律菜墊底!👍🏻
午市套餐份量非常大,味道唔錯,同時也有下午茶套餐,選擇甚多!😋👍🏻
牛+豬PHO紅蕃茄湯檬午市套餐
下午茶
牛+豬PHO紅蕃茄湯檬
牛+豬PHO紅蕃茄湯檬午市套餐
2022-05-06 40 浏览
#越男仔⭐️香茅豬扒飯香茅味唔重 唔係幾好食到醃料味豬扒口感唔錯 軟腍得黎又唔會似畀鬆肉粉醃到好霉既質地 抵食👍🏻⭐️皇牌小食拼盤米紙春卷好清爽 炸春卷好香脆味道幾似正宗越南口味 足料開胃 ⭐️滴漏咖啡$9就試到正宗越南咖啡 真係幾抵玩 聞落好香濃 飲落較苦 但唔酸底下有condensed milk畀大家搞勻調較甜度
#越男仔

⭐️滴漏咖啡
$9就試到正宗越南咖啡 真係幾抵玩
聞落好香濃 飲落較苦 但唔酸
底下有condensed milk畀大家搞勻調較甜度
估唔到旺角街頭都有咁抵食嘅越南味🇻🇳見到呢間咁新潮嘅裝修仲以為好港式😎不過佢嘅選擇唔少同喺越南食到嘅味道好相似😋 仲有得揀套餐包晒小食同飲品🧃係CP值高之選💰⭐️ 河內蔥油三味 配黃薑飯🐷三味包括左扎肉豬扒同豬頸肉🥓 燒得好地道炭烤味好香濃🔥 加上蔥油調味好香口🌱 黃薑飯好濃味好有特色💛⭐️ 皇牌3+2撈檬 🍝一次過試曬唔同招牌配料😝有手撕雞🐓 脆豬肉豬頸肉🐖烤牛肉🐮等等 肉味香濃分量豐富😍 撈檬調味清爽⭐️ 無骨鳳爪沙律🥗⭐️ 手撕雞檬紙卷 🌯兩樣調味都比較酸🍋用咗大量蔬菜🥬感覺好開胃⭐️ 椰汁酸湯 🥥開胃得來飲得出椰子嘅原味🍲比起泰式多種香料既湯有另一番感覺🇹🇭⭐️ 士多啤梨奶 🍓酸甜比例不錯啱女仔飲💓⭐️ 秘制香茅檸蜜 🍋檸蜜味唔會太甜🍯香茅味增加了熱帶風情🏖
河內蔥油三味 配黃薑飯

檸蜜味唔會太甜🍯香茅味增加了熱帶風情🏖
河內蔥油三味 配黃薑飯
皇牌3+2撈檬
2022-05-04 54 浏览
記得之前連放三日都會想飛一轉三日兩夜越南🇻🇳之旅,原因係又平玩,啲嘢又啱食🤤香港🇭🇰真係一個福地,好多國家嘅菜式都有得食☺️重點係味道都唔錯,今日就食咗一間高質越南菜🇻🇳⭕️椰汁酸湯生牛肉檬粉 $71(招牌湯底)椰汁酸湯入面加上「越男仔」調味三寶,兩匙羹蝦油蒜頭、一匙羹新鮮指天椒🌶️、再加一個新鮮青檸🤤更加帶出湯底嘅味道👏🏻⭕️ 金越式素春卷 $49 (必食)每日新鮮包製素春卷,即叫即炸,配合埋少少酸菜,再加一啲新鮮嘅生菜🥬加埋有辣有唔辣既酸汁,超級yummy 😋😋😋⭕️ 越式蝦餅 $59大大件嘅蝦餅,配合埋餐廳自家製醬汁🤤醬汁入面有好十多種唔同嘅材料製作而成,主要係新鮮蔬果甘筍菠蘿🍍🥰加埋彈牙嘅蝦餅😇正⭕ 串燒沙嗲拼盤加菠蘿🍍 $69特濃嘅沙嗲味道,加上炭燒串燒,分別有雞牛豬各一串,一次過可以食晒三種肉🤤🤤🤤菠蘿🍍 燒完之後更加帶出🍍肉質香甜🤤高質越南菜🇻🇳支持小店👍🏻

⭕️椰汁酸湯生牛肉檬粉 $71

⭕️ 金越式素春卷 $49 (必食)

⭕️ 越式蝦餅 $59
大大件嘅蝦餅,配合埋餐廳自家製醬汁🤤

⭕ 串燒沙嗲拼盤加菠蘿🍍 $69

高質越南菜🇻🇳支持小店👍🏻

• 越式素春卷
2022-05-03 48 浏览
疫情好耐無出旺角啦黎到廣華街,呢間越南仔未食過試一試下午茶好唔好食先呢間小店平日下午茶唔使等位大約7成滿左右 價錢都公道食個豬扒飯都係$41 包熱飲又可以加錢轉凍飲或特飲 抵讚今日試下個越式小食拼盤$56再加個跟餐小食 牛油雞翼$11原來有個沙律跟 佢仲有個酸汁俾你個份量都唔太細 越式春卷夠熱又脆鳯爪跟個沙律都ok 牛油雞翼好正可惜無叫特飲 拉茶比較一般整體值得再黎食 位置又方便 幾好
疫情好耐無出旺角啦
黎到廣華街,呢間越南仔未食過
試一試下午茶好唔好食先

可惜無叫特飲 拉茶比較一般
整體值得再黎食 位置又方便 幾好

越式小食拼盤+牛油雞翼

越式小食拼盤+牛油雞翼
本身自己唔特別鐘意食越南菜,但食完越男仔都覺得係性價比高,可以再試嘅選擇🥰🤭1️⃣雞翼豬骨湯檬粉本身豬骨湯味已經夠濃夠香,熱辣辣🔥根據個人喜好,落多幾羹生蒜更加惹味,檬粉亦都好入味,配埋輕輕浸過湯嘅雞翼,煎得剛剛好,出色!🤤2️⃣胡志明市番茄四寶湯檬粉呢個價錢有咁大碗,仲要啖啖肉,男仔食都會覺得飽啊😗番茄湯好香同埋開胃,食左幾啖肉飲啖茄湯解解油膩啊3️⃣流心芝士蝦多士多士外層脆皮炸得唔厚,食到多啲嘅蝦肉。不過作為一個芝士愛好者,如果有多啲流心芝士就更好,感覺上芝士香味未夠重。飲品不過不失,漏漏啡打卡黎講都幾有特色,味道同出面齋啡都冇乜分別啦。而椰汁冰夠重椰香,所以都冇失望!👍🏻越男仔絕對係大家想食平價黃店嘅不二之選啊🥰🥰🥰!
1️⃣雞翼豬骨湯檬粉

2️⃣胡志明市番茄四寶湯檬粉

3️⃣流心芝士蝦多士

越男仔絕對係大家想食平價黃店嘅不二之選啊🥰🥰🥰!
2022-04-23
2022-05-02 45 浏览
今日好晏先食lunch,本身諗住食海南雞飯,點知去到佢已經冇曬個下午茶餐牌😅😅佢下午茶時間係2:30去到5:30,我到店啱啱5:39,真係好近呀⋯⋯所以改為叫呢個薑蔥香茅豬扒飯。佢個豬扒份量都好多,有2大嚿!跟餐有野飲、仲有2款湯揀!一款係牛骨湯另一款係雞湯,我就揀左雞湯!薑蔥香茅豬扒件豬扒食落好香口,啖啖肉….佢仲有嗰啲醬汁,食落味道偏濃小小,最啱同我老公去食🤭🤭用嚟送飯一流啊!仲有啲飯都幾香嘅~

2022-04-25 63 浏览
🟡黃色經濟圈 🟡 玩味越南餐廳🇻🇳越男仔旺角店位置係內街🚏門口咁啱有好多電單車🛵泊咗喺度 超有越南feel😂😂😂入面有好多玩味deco 🟡🐽同時loop 住越南歌🤪好洗腦!我哋兩個人下午茶叫咗好多嘢😎🟡 $47 古法烤牛肉撈檬 牛肉幾入味,但係有根🥲,撈檬好少汁🟡 $49 香茅豬扒湯金邊粉 揀咗牛肉湯底,好濃,份量都超級大😚😚😚可惜豬扒就算分開上都淋哂🥺🟡飲品: 拉茶,唔算好濃,中規中矩!+ $11 牛油雞翼 (幾香口,不過真係幾油😂😂😂)+ $1 海南雞 (肉質好滑好嫩!抵食!)🟡記住外賣滿$80 先可以加$1 有海南雞🤣雖然好細份 但幾抵食!🟡外賣免加一,但係要逐個盒收$1 🟡今年仲係13周年,keep單,可以儲印仔,5個當$20,10個就當$40,記得係一個月內堂食先可以用啊!
🟡黃色經濟圈 🟡 玩味越南餐廳🇻🇳越男仔

我哋兩個人下午茶叫咗好多嘢😎

🟡 $47 古法烤牛肉撈檬

牛肉幾入味,但係有根🥲,撈檬好少汁

🟡 $49 香茅豬扒湯金邊粉

揀咗牛肉湯底,好濃,份量都超級大😚😚😚
可惜豬扒就算分開上都淋哂🥺

🟡飲品: 拉茶,唔算好濃,中規中矩!

+ $11 牛油雞翼 (幾香口,不過真係幾油😂😂😂)
+ $1 海南雞 (肉質好滑好嫩!抵食!)

🟡記住外賣滿$80 先可以加$1 有海南雞🤣
雖然好細份 但幾抵食!

🟡外賣免加一,但係要逐個盒收$1

2022-04-25
15 分钟 (外卖自取)
2022-04-22 52 浏览
喺旺角行街經過見到呢間越南粉幾多款又唔洗等位個menu有自選配搭/set好嘅款式就叫咗個招牌推介手撕雞併扎肉椰汁酸湯蒙粉10分鐘湯粉就送上椰汁味重酸酸maymay咁同時幾欣賞啲扎肉有煎過先再跟湯粉小編亦跟餐加咗$9連埋7up正常價幾得意喺餐廳有張貼紙喺檯面齊環保走飲管但喺佢照俾咗飲管我貼埋牆上都貼咗好多金句望咩亞你、嚴禁粗口 喺幾得意嘅比起其他傳統嘅越南粉呢間加咗啲新口味,幾有創意整體都唔錯經過諗唔到食咩可以試試最後埋單$86-
喺旺角行街
幾得意喺餐廳有張貼紙喺檯面
齊環保走飲管
但喺佢照俾咗飲管我

貼埋牆上都貼咗好多金句
望咩亞你、嚴禁粗口 喺幾得意嘅
比起其他傳統嘅越南粉
呢間加咗啲新口味,幾有創意
整體都唔錯
經過諗唔到食咩可以試試
最後埋單$86-
2022-04-13 94 浏览
.🌸抗疫外賣推介🌸 #越男仔 越男仔 📍旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖🌸生牛肉檬粉 $62 外賣有九折折後$58味道:🐣🐣🐣🐣🥚外賣賣相都好好,牛肉好嫩,煲湯唔會太咸👍🏻👍🏻正😍

🌸抗疫外賣推介🌸 #越男仔
越男仔
📍旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

🌸生牛肉檬粉 $62
外賣有九折
折後$58
味道:🐣🐣🐣🐣🥚
外賣賣相都好好,牛肉好嫩,煲湯唔會太咸👍🏻👍🏻正😍
2022-04-07 94 浏览
炸鴛鴦雞飯(牛油雞+蒜蓉雞)$48 8.5/10本身有少少擔心兩樣都係炸會油膩,點知惹味得黎又唔油味,而且亦都食到牛油同蒜香味🧈只係如果有雞醬個啲雞件,就好容易俾雞醬蓋過,但雞醬又真係令到食餐飯冇咁乾身,同更加開胃🤰🏻 而每粒雞件都炸得好脆,同埋幾滑👍🏻而飯方面,飯量好足,完全唔似一個下午茶餐🍚加埋鼓油同炒蔥頭伴飯一流,只係食到中間鼓油唔多夠,然後隨手拎咗放係枱頭個酸蘿蔔做伴飯,出奇地match同好味🤤✨凍越南滴漏咖啡☕️(+12) 6/10杯咖啡偏淡,有少少酸,唔太苦又唔多回甘,唔知係咪太多熱水? 感覺唔夠濃,但係幾好飲嘅🤣Extra comment 🖍•門面個得一個姐姐,好似係識講廣東話嘅越南姐姐,超好服務態度,見佢同好多枱客都吹到水🤣•另外餐廳個menu有啲複雜,因為好多配料同自選項目。同埋入到去枱頭冇提供下午茶張menu,要問姐姐先有,但其他枱又好似有,唔知係俾漏定點🙈
$48 8.5/10

凍越南滴漏咖啡☕️
(+12) 6/10

Extra comment 🖍

凍越南滴漏咖啡
下午茶
  • 炸鴛鴦雞飯
2022-03-04 151 浏览
🍜手撕雞椰汁酸湯檬粉呢碗檬粉既湯聞落有好香既椰子味,而且飲落酸酸的很開胃。檬粉都很彈牙的,同手撕雞既味道異常地夾。成碗粉感覺好清新,好解渴。餐廳的佈置是富有越南特色的擺設及掛畫,身處餐廳之中就好似身處越南一樣好有特色,如果喜歡越南菜的人可以一試。
🍜手撕雞椰汁酸湯檬粉