2020-03-29 247 浏览
顧名思義呢一間係食素食嘅餐廳,近年有好多新潮嘅素食餐廳,之前都食過走肉朋友,相信呢間餐廳都係佢嘅朋友😂唔好意思太肚餓,唔記得咗相機食先,食到一半先記得影相😂😂叫咗黯然銷魂飯。即係叉燒蛋飯。齋叉燒有煎過(定炸過?)外脆內軟既感覺,好食!加埋豉油汁同蛋汁都真係好似叉燒蛋飯😂。出面有自助沙律bar ,任食既,都係啲健康野,車厘茄,青瓜,沙律菜等等。仲有湯。仲叫左一杯洋芹青提汁,呢杯野太太甜!我要自己加左幾次水先覺得ok 呢到地去幾大,好多得意既裝飾,同朋友坐下傾下計都唔錯!不過所有野都係自助,食完記得拎返啲餐具去回收處呀!

2020-03-15 2500 浏览
今日白色情人節,約了男朋友食這間素食餐廳,當然也是支持黃色香港人小店!環境寬敞、裝飾是pepe、學校物品,舒適整齊,可以慢慢坐!我們訂了位,真的有Reserved牌,好好喔!白色情人節有2人套餐,也有單點選擇。主菜及飲品可點,前菜、餐湯、檸水、紅米白米飯、糖水都自助取,份量只取自己足夠的,不錯喔1. 飲品- 熱蘋果水粒粒蘋果甜甜地,熱熱清甜好飲- 荔枝青蘋果無鈉汽泡特色飲品男朋友話好飲,夠凍又美味2. 主菜- 金菇沙嗲牛肉粉絲煲香口惹味沙嗲好濃郁,粉絲、豆卜、金菇好入味好香,牛肉好似的口感,好正!配飯食好夾。 - impossible 牛肉漢堡拼薯條好靚的鐵板,黑椒味好濃,漢堡好厚身好軟好似的漢堡,上面更有洋蔥粒;薯條好脆好正自助區- 湯霸王花雜豆湯清清的好香好健康- 前菜6-7款自行選取,有番茄仔、沙律、紅蘿蔔、微辣味彈口香麻薯粉、黑醋蒜味拍青瓜等,好值得一試- 紅豆沙太飽無食喔

白色情人節有2人套餐,也有單點選擇。

1. 飲品
飲品

- 熱蘋果水
粒粒蘋果甜甜地,熱熱清甜好飲

- 荔枝青蘋果無鈉汽泡特色飲品
男朋友話好飲,夠凍又美味

2. 主菜

飲品
金菇沙嗲牛肉煲
前菜
2020-03-10 264 浏览
去左D2 PLACE行街見到呢間餐廳,我本身無為意到佢係食素,都照去左試試~~初頭心諗:下!$75咁貴食個午餐但原來佢包左好多野!!睇到Menu就搞笑,佢話不要問,只要信,包左啦!突然間變到好似食自助餐咁!!真係勁多野食,任食salad,仲有湯水包中西湯同白飯!我見r3個豆乳忌廉牛肝菌汁雜菌少意坋好似好正咁,又好新奇,竟然用豆乳?!就order左,朋友叫左另一樣,我唔記得佢叫左咩,但黎齊後佢係咁食我個碟,佢話好好食!hahahaa的確我個炒意粉好出色,超香,而且唔會因為豆乳而怪怪的,個意粉炒得乾身又靚,有質素!仲有個紅豆沙!我試左唔係cheapcheap紅豆沙,係真正自己煲出黎,當然,唔expect佢似酒樓個d咁沙咁"結",但都似紅豆湯呾好味!
2020-03-09 265 浏览
好耐無見朋友仔,今日專登約埋一齊食lunch朋友仔話想試呢間走肉蔬菜研究所近近地係荔枝角D2 唔難搵入到去先知係自助式個人不太喜歡自助式總覺得擺放出來任取的餐具不太衛生個人觀感而已但幾欣賞佢有熱湯同湯水任食不過都是自助係抗肺炎期間,其實真係唔太適合自助式食物方便,看著餐單有點呆了所有名字如常有「肉」但明明沒有肉但又沒有寫明是用什麼代替好了,點了一客喇沙湯麵,一樣我看名字都不知道有什麼送,結果竟來一了一碗份量不少的湯麵。賣相卻做得似層層,有驚喜。本人不是吃素,所以有點不習慣,無論放什麼送菜入口都是一樣口感一樣味道,都是麵粉做的。佩服努力設計賣相的師父。
好耐無見朋友仔,今日專登約埋一齊食lunch
朋友仔話想試呢間走肉蔬菜研究所
近近地係荔枝角D2 唔難搵

入到去先知係自助式
個人不太喜歡自助式
總覺得擺放出來任取的餐具不太衛生
個人觀感而已

但幾欣賞佢有熱湯同湯水任食
不過都是自助
係抗肺炎期間,其實真係唔太適合自助式

食物方便,看著餐單有點呆了
所有名字如常有「肉」但明明沒有肉
但又沒有寫明是用什麼代替

2020-03-05 266 浏览
今日咁岩係D2 place附近收工就諗住係度食埋晚餐,行過咁岩見到呢間食素食既餐廳,個餐牌幾吸引就試下啦🤣餐廳格局似間課室不過都似一間研究所😂地方幾大下,岩一大班人黎食飯座位仲有位叉電🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻讚我揀左個三寶飯,外型好似😋😋👍🏻👍🏻👍🏻叉燒係齋鹵味🤣素雞外型都好似白切雞,賣相一般,味道都唔濃。朋友叫左個咖哩羊腩,❤️😛個咖哩汁好惹味,加埋印度薄餅好好味。每個餐都會有小食同任食糖水同湯水🤣都係自助形式總括而言,呢間素食餐廳都好用心思,菜式有創意之餘仲好有香港特色😛😛😛會再黎的

座位仲有位叉電🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻讚

我揀左個三寶飯,外型好似😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
叉燒係齋鹵味🤣素雞外型都好似白切雞,賣相一般,味道都唔濃。

每個餐都會有小食同任食糖水同湯水🤣都係自助形式

2020-02-27
2020-02-06 420 浏览
夜晚做完gym係d2 place搵野食,已經係夜晚9點幾,見到呢間素食餐廳都仲好多人,就走左入去試!🍳🍚褒仔牛肉飯味道唔錯,食落真係好似窩蛋牛肉飯☺️份量一個人食都飯略嚴窩底有少少油🧐🐔🐔薑葱雞都算足料,有好多舊🙂雞既texture都做得幾似真肉,煙韌多少少,帶好香既黃豆腐竹同,唔錯! 調味似沙薑雞多過薑葱雞😂💛新春前有靚靚揮春、賀年cookie賣,揮春係自由價格,隨心放低心意就可以☺️

🍳🍚褒仔牛肉飯
味道唔錯,食落真係好似窩蛋牛肉飯☺️
份量一個人食都飯
略嚴窩底有少少油🧐

🐔🐔薑葱雞
都算足料,有好多舊🙂
調味似沙薑雞多過薑葱雞😂

2020-01-23
2020-02-06 311 浏览
<香港•荔枝角>當年今日團年飯?點會估唔到沙嗲牛肉粉絲煲咁鬼死真!每咬一口都咁Juicy👀肉質一啲都唔韌😍😍😍更加估唔到滷水拼盤 啲豬大腸 咁真實得黎 冇一陣Ng Ng 味😂 ⛳️走肉蔬食研究所 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖
<香港•荔枝角>

荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖

2020-02-01 342 浏览
過去既新年食得太多肉類同埋熱氣野,咁啱約咗班朋友喺荔枝角聚舊食個lunch,就提議清清地食素。第一次嘗試新派素食,難得嚟到梗係要試吓素肉/素海鮮,食嘅時候不停同朋友研究下肉質嘅像真度,感覺好特別。喺近門口嘅位置點餐,點餐後店員俾咗取餐器,一震動就可以去攞餐。午餐一律$75 ,如果需要飲品就另加錢,價錢包左沙律、湯、糖水同埋白飯任裝。沙律都有唔少嘅選擇,是日湯水為菜乾粟米甘筍湯,好清唔會太咸。R12 荳乳西蘭花薯仔忌廉海鮮什錦焗意粉一叫即焗,表面既芝士仲脆脆地拉到絲。食嘅時間好似拆禮物咁試吓唔同嘅素海鮮,入面有蟹柳(本身已經唔係真蟹😂😂)、似魚蛋多啲嘅蝦、似蜂巢豆腐嘅魚同埋口感似硬啫喱嘅魷魚圈,有種自己真係食緊海鮮嘅感覺!亦都幾鍾意佢個忌廉汁,略嫌意粉嘅份量較少,唔太夠飽。偷食咗朋友嘅肉,肉餅飯同雞皇飯像真度極高,同平時食嘅冇咩分別,正!最後以有啲甜但好足料嘅紅豆沙為我第一次的素食經驗收結。

R12 荳乳西蘭花薯仔忌廉海鮮什錦焗意粉
R12 荳乳西蘭花薯仔忌廉海鮮什錦焗意粉
素海鮮

R4 蒸蓮藕香菇肉餅配酸齋

最後以有啲甜但好足料嘅紅豆沙為我第一次的素食經驗收結。
2020-01-29 185 浏览
新年假期過後,今天我約了舊同事到D2 place 一期找東西吃,意外找到這間餐廳。這是一間素食餐廳,内裡設計成一個課室,有大大的黑板,寫著「有種幸福叫堅持」,部分餐桌跟餐椅用了課室的枱和櫈,就好似回到校園讀書。⁣⁣餐廳採用自助模式拎水拎餐具;每個套餐包了任食小型沙律吧,任飲糖水(紅豆沙),任飲餐湯(西洋菜甘筍湯) 同免費添加白飯。🤣⁣⁣我地分別叫左⁣- 黯然銷魂飯 : ⁣素叉燒表面黑黑地,但其實味道很不錯,不過口感不像叉燒 😀⁣⁣- 印尼沙嗲串燒黃姜飯配蝦片: ⁣沙嗲味同黃姜味可以再濃;蝦片夠脆,食完隻手唔會油。素肉串燒就是平時街外買到的味道,沒有特別。😅⁣

我地分別叫左⁣
- 黯然銷魂飯 : ⁣
素叉燒表面黑黑地,但其實味道很不錯,不過口感不像叉燒 😀⁣

- 印尼沙嗲串燒黃姜飯配蝦片: ⁣
難得green Monday喺D2 place搵到呢間食素嘅veggie place仲要係黃店~都幾大間幾spacious, 餐廳design到好似學校canteen咁有點文青feel 放心好多打卡位! 有一部分嘅枱仲用左學生枱 令我回想起讀書時期呢😂 呢到嘅用餐模式係self serve, 先係櫃枱點main dish, 之後可以help yourself 去拎沙律 前菜 中西湯 飯同糖水 全部都係任裝 以HK$70呢個價錢黎講真係幾抵😌 main dish方面都幾多選擇 總有款岩心水! 叫完先發覺有車仔麵 想試! .🍝荳乳西蘭花薯仔忌廉海鮮雜錦焗意粉(HK$72)而家啲素肉素海鮮仿真度真係好高taste so real! 幾滿意呢個焗意粉有少脆底 入面有魚柳 蟹柳 類似squid的東西 加埋whole chunk of melted cheese 正!
荳乳西蘭花薯仔忌廉海鮮雜錦焗意粉
荳乳西蘭花薯仔忌廉海鮮雜錦焗意粉
2020-01-18 147 浏览
最近食得太多,想清清地食素菜, 呢間店屬於新派素菜,研究員服務態度好好, 第一次嚟食乜都唔知, 好細心講解畀我哋知。 食店環境好有學校feel, 坐得幾舒服。牛肝菌炒意粉($75)幾好食, 意粉淋咗少少 , 但係即炒幾新鮮 ,菇味濃。 推薦印尼串燒薑黃飯($75),串燒好好味, 蛋黃配合啲薑黃飯正。 加咗少少錢配特飲,熱柑桔話梅蜜($10)好醒胃, 野莓桔梗冰茶($15) 有啲似利賓納。 食完一餐都唔覺得口渴,冇味精,菜乾湯都幾足料好味, 紅豆沙就淡啲,$75包自助沙律吧,湯同糖水,都幾抵,下次再去荔枝角一定會翻兜。

2020-01-18
午餐
  • 印尼串燒飯
2020-01-13 1102 浏览
難得去到荔枝角,試吓一啲特別嘅餐廳先~ 淨係聽個名已經覺得好得意,一去到見到餐廳走學院風(?)淨係睇門面都知,黃色經濟圈嘅同伴啊!素食者有多一個選擇啦!毫不猶豫就入去食,估唔到嘢食新穎得黎,仲幾好食添!所有午餐套餐都係$75,包含一個主菜,一杯飲品,仲有湯同埋前菜放題,好抵食!之前都幾有質素,可惜太飽,淨係夾咗一次~咖喱羊腩配麥香抓餅 本身以為剩係得手抓餅,點知有埋飯,夠晒飽肚!咖喱汁唔辣,一份有五舊素羊,仲有啲薯仔同蘿蔔,都幾豐富!麥香抓餅食落唔油膩仲幾fresh,不過始終係素羊,食落就唔似羊嘅口感,反而似肉丸。黯然銷魂飯朋友點左一個港式叉蛋飯,雞蛋超流心,係出色嘅太陽蛋,叉燒就同外面食嘅齋叉燒差唔多味,不過不失啦~

椰香馬來亞咖哩羊腩配麥香抓餅

咖喱羊腩配麥香抓餅

2020-01-12
椰香馬來亞咖哩羊腩配麥香抓餅
2020-01-12 222 浏览
近年愈來愈多健康素食fusion菜主打既餐廳,格局型式似大學canteen,小學中學時坐既既椅桌,食物要在門口下單,食完要將盤拎去回收區。餐廳內有沙律吧同多款汁醬,沙律吧內中式有手拍青瓜好爽口,西式有薯仔配上薯蓉亦出色。 星期六中午兩三點時段已經有好多款式賣曬,生意唔錯!暗然銷魂飯 $75有兩隻燶邊既高質煎蛋,由於無試過肉不能評論。溫泉蛋黑松露雜菌炒意粉$75唔油清淡既意粉,非常多菇同紅蘿蔔絲,份量比較適合女仔食啦。蘋果茶$10有好多蘋果粒,似蘋果蜜糖甜甜的。魚蛋$10好彈牙炸魚蛋幾特別

暗然銷魂飯 $75
有兩隻燶邊既高質煎蛋,由於無試過肉不能評論。

溫泉蛋黑松露雜菌炒意粉$75
唔油清淡既意粉,非常多菇同紅蘿蔔絲,份量比較適合女仔食啦。

蘋果茶$10
有好多蘋果粒,似蘋果蜜糖甜甜的。

魚蛋$10
好彈牙炸魚蛋幾特別

2020-01-09 391 浏览
一個星期,先後食左兩次,一次食中式,一次食西式。要喺門口點餐,點完去揀位坐。兩次都係lunch 去,都好易有位,可能因為鋪位大。枱面仲有車仔麵揀,下次可以試下。1️⃣黯然銷魂飯$72素叉燒顏色靚,有咬口,醬汁唔算多,加埋少少蛋漿乾濕度啱啱好,唯一美中不足係唔夠熱。2️⃣豆乳卡邦尼意粉$70個名係以豆乳行先,以為會有啲豆漿味,但其實無!如果鍾意少汁,應該會鍾意,個人應為淡左少少,要加胡椒粉先有少少味!3️⃣小食廚房對岀有張長枱,放左唔少小食,仲有沙律俾大家食。個人鍾意食青瓜,有少少辣,味道啱啱好!兩次去都有湯,一款中湯,一款西湯,仲飲完即止。

1️⃣黯然銷魂飯$72

2️⃣豆乳卡邦尼意粉$70
豆乳卡邦尼意粉

3️⃣小食

2019-11-28
2020-01-08 119 浏览
行左去D2,睇人講有間素食餐廳,就去試下。都唔知食咩好,就選左串燒餐。原來素食肉都好特別,不過唔會平過食肉,但本人都係喜歡食肉多。所以間野試下好啦!比我再選,我未必會再來。😅