2017-02-20 135 浏览
第一次去新蒲崗, 起初我以為新蒲崗廣場像葵涌廣場一樣會有很多購物點, 可是去到的時候卻發現什麼也沒有, 但在這個廣場, 我和朋友發現了一間新開的日式餐廳, 看那個菜單時, 看見食物的價錢還便宜的, 很像很抵吃, 所以我們便決定在這裏吃晚餐。裏面的裝修比較簡單, 店員的禮貌和服務也不錯。首先, 我們點了一個六點盛刺身盒, 刺身盒 包括了三文魚、吞拿魚、蝦、帶子等等。刺身是厚切的, 很有口感, 亦頗鮮甜。另外, 我們也點了其他食物來分享。我很喜歡它的汁燒牛舌, 牛舌非常淋,很入味。 燒粟米上塗上了一層厚厚的牛油, 所以一路吃的時候有很香的牛油味。燒茄子來到的時候, 我和朋友也認不出它是茄子, 後來才發現㕑師把茄子的皮切走, 所以茄子這碟菜是沒有紫色的皮。
裏面的裝修比較簡單, 店員的禮貌和服務也不錯。

汁燒牛舌
燒茄子
日式炒雜菜
生蠔
2017-02-18 59 浏览
難得友人與我都得閒 便相約到新蒲江這邊來食一個日本料理 以日式餐廳黎講 呢間唔算太大 可能今日係閒日 所以客人都唔多 佢菜式唔算好多 但質素當然係最重要😎😎😎我地叫左佢的六點盛 有6樣刺身:我最愛的三文魚 吞拿魚 帶子 蝦 蟹 同埋 另一款魚肉刺身😚😚😚另外我地仲叫左2隻蠔 都唔錯 幾好味😍😍 我地叫左一個蒜香芝士焗青口 真係好好味呀😋😋😋😋 熱啦啦😉😉 又香又多汁 仲以為好似普通放題咁 係面頭鋪滿芝士焗到金黃色 但呢款完全唔一樣 好似中式咁 好多汁又鮮味☺️☺️☺️☺️另外 我地仲點左 雞軟骨同燒青魚雞軟骨好入味 又香脆 yummy 😝😝😝右邊的係燒青魚 外脆入軟又滑又多汁 好好味😎😎😎 最後 我地仲叫左個鰻魚炒飯 入面有金菇 鮮菇 玉米 鰻魚 香噴噴 好吸引💓💓💓 一上桌 那股鰻魚的香味一陣陣的傳到鼻子里 激發起嘴裏的每個味蕾😍😍😍😍 真係好好味 現在說回來 又想再食一遍了💕💕💕我地其實都飽啦 係呢個時候 店員還送上了2碗蜆肉豆腐湯 好鮮好完滿的結束了這頓晚餐😽😽😽😽埋單每人都唔洗200蚊 真心物超所值呀🤗🤗🤗🤗
我地叫左佢的六點盛
另外我地仲叫左2隻蠔 都唔錯 幾好味😍😍
另外 我地仲點左 雞軟骨同燒青魚
雞軟骨好入味 又香脆 yummy 😝😝😝
右邊的係燒青魚 外脆入軟又滑又多汁 好好味😎😎😎
埋單每人都唔洗200蚊 真心物超所值呀🤗🤗🤗🤗
2017-02-15 547 浏览
今晚行經mikiki,記得去年我和老爸老媽一起在附近食過放題,心血來潮,今晚決定和老婆再食,行了15分鐘到新蒲崗廣場,上了二樓,發現原來赤山已經改變了,沒有做放題,雖然有點失望,但我們還是有內進,食日本野也好。見到牆上有刺身飯的照片,肚餓的我忍不住了,還是要叫一碗,$108不算貴(有海膽),飯的份量不少,看似很少,刺身有幾款,三文魚,海膽,帶子,三文魚籽。三文魚有兩片,我喜歡它好滑,兩片不算很厚,但魚油味重,再厚就會膩了。帶子反而厚厚地,白雪雪,吃起來有陣甜甜的味道。三文魚籽粒粒大粒,咬穿了魚籽會感覺到有水噴出來呢!那種魚水是甜甜的,好有趣!重點是海膽,份量也不少,海膽有點腥腥的味道,如果怕建議加多一點撈好再食,我自己將三文魚籽加入海膽再加入飯一起吃,腥味沖淡,反而浮現海膽新鮮的味道。鰻魚炒飯,採用用珍珠米黎炒,粒粒煙un,配料除左鰻魚之外,仲有點金菇,粟米,鰻魚份量不少,幾乎每口都有鰻魚,$56實在太抵食!炸雞軟骨是太太最愛,每次食放題都幾乎要點,今次都不例外,份量當然比放題多,雞油不多,每粒咬下去都是軟骨,有軟淋淋的也有脆脆的,七味粉適量,囇上雞軟骨上別有風味!鰻蒲燒$48,唔貴,
鰻魚炒飯,採用用珍珠米黎炒,粒粒煙un,配料除左鰻魚之外,仲有點金菇,粟米,鰻魚份量不少,幾乎每口都有鰻魚,$56實在太抵食!炸雞軟骨是太太最愛,每次食放題都幾乎要點,今次都不例外,份量當然比放題多,雞油不多,每粒咬下去都是軟骨,有軟淋淋的也有脆脆的,七味粉適量,囇上雞軟骨上別有風味!鰻蒲燒$48,唔貴,燒埋喎!平日太太係一田買的更貴!鰻蒲燒同巨鰻壽司一樣,非常厚切,每片都燒得焦焦的,第一口是脆口,再咬是厚實的,鰻魚燒汁好多,好Juicy!
太太話想食餃子,但怕炸的好熱氣,剛好這裡有個芝士焗餃子,焗好似較正氣呢!本來以為只有芝士,原來還有醬的,茄汁!茄汁加芝士原來都幾夾,餃子餡料都不少,滿滿的菜和肉!
2017-02-11 84 浏览
一向喜歡舊區覓食,新蒲崗更是經常去的一區,因選擇頗多而且人亦唔多,今次選擇了商場二樓這間赤山料理。店鋪位於商場角落,頗有隱世小店感覺,我和同事一進店內,侍應已急不及待衝出來接待,之後安排近窗座位,座位都幾舒適看一看點菜紙,選擇種類頗多,壽司,刺身,炸物,燒烤,鍋物樣樣齊赤龍卷很精美,壽司師傅功夫很到家,一吃果然有水準,海膽有鮮甜味,中間薄薄一層甜蝦肉亦很鮮甜,壽司飯軟硬適中,必食之選鰻魚壽司,鰻魚超大條而且夠厚身,魚燒得夠香,惹味非常六點壽司,有三文魚,吞拿魚,甜蝦,油甘魚,帆立貝和松葉蟹,全部大件厚切,$168算抵食帆立貝很鮮甜小吃燒雞軟骨,香脆有咬口鍋物叫左牛肉鍋,牛肉份量夠,全部大大片而且唔韌,凍凍地食就最啱店員送的青紅蘿蔔湯埋單二人連加一共$422;有齊刺身,壽司,鍋物,價錢合理而且食物質素好,存記左喺我個人飯堂list了

看一看點菜紙,選擇種類頗多,壽司刺身,炸物,燒烤,鍋物樣樣齊
鰻魚壽司,鰻魚超大條而且夠厚身,魚燒得夠香,惹味非常
六點刺身
帆立貝很鮮甜
小吃燒雞軟骨,香脆有咬口
店員送的青紅蘿蔔湯
埋單二人連加一共$422;有齊刺身壽司,鍋物,價錢合理而且食物質素好,存記左喺我個人飯堂list了

2017-02-10 143 浏览
當天剛好需到新蒲崗一趟,又想與男朋友靜靜地拍拖,發現這家超級隱蔽的餐廳,餐廳內人流不多,便選擇了它。我們一共點了4道菜鐵板一口牛粒$68重點推介,呢個好好食,出到黎熱辣辣,聞落好香,一口得黎又唔會好細粒,咬落去好juicy,岩岩好5成熟,牛味重,汁個味道岩岩好,唔會蓋過牛肉既味,令到配菜既蒜片都好好味。生蠔 $88/半打$15/隻,美國生蠔,每都好肥好大隻,隻蠔口感爽口,略鮮,不太能接受重蠔味的可以一戰。六點盛$168六點盛當中包括了帶子,吞拿魚,甜蝦,三文魚,蟹柳,油甘魚,每件魚生都好好好厚切,大大塊,肥美,新鮮鰻魚炒飯 $56鰻魚並沒有被炒散,鰻魚份量亦算多,炒得香,他們於炒飯內,再放進香菇粒,增加了炒飯中的口感,當中的醬汁與炒飯配合得剛好,但我覺得略油了一點。整體食物都新鮮,覺樣味道都岩岩好,值得再戰
我們一共點了4道菜

六點盛$168
六點盛

鰻魚炒飯 $56
鰻魚炒飯

整體食物都新鮮,覺樣味道都岩岩好,值得再戰
2017-02-09
鐵板一口牛粒
生蠔半打
六點盛
鰻魚炒飯
2017-01-23 576 浏览
在新浦崗覓食, 記起早前看過某雜誌報導過有間日本餐廳..一踏入新浦崗廣場就看到赤山的易拉架上了兩層電梯, 店舖在右邊的轉角, 店址也算不難找, 不過商場一般店舖都沒有開, 假日人流偏靜我們被安排坐於店內中間位置, 很急不及待就看點菜紙上有什麼想食由於太多選擇, 店員見到我們心大心細, 便過來推介一下先喝口綠茶, 杯來的時候已是雪凍好泰式生蝦 (小)一碟六隻, 如果大碟便有九隻生蝦非常厚肉, 膠質重, 蝦肉新鮮爽口, 配酸辣泰式醬汁, 亦可加辣椒及生蒜片, 尋求更高層次的味覺刺激赤龍壽司由赤海蝦 . 加拿大海膽 . 蟹籽 併合而成赤海蝦跟泰式生蝦是同一品種, 質地同樣地黏度高配海膽的甘甜及爽口蟹籽, 一口將三樣食材同時品嚐, 味道新鮮又複雜鰻魚壽司長度跟我的蘋果6S一樣長肉厚肥美, 均勻地配上燒汁, 光看賣相已經令人涶涎欲滴口入鰻魚魚油湧進, 這方面軟滑的魚皮真功勞不小蟹籽沙律份量大, 青瓜爽口水份足, 沙律醬分量適中燒牛舌整體賣相吸引, 厚切多肉汁外表煮得香脆而不偏乾, 由於牛舌較大片, 外圍肉質較爽實而中心位置口感較腍突然店員為全店食客免費送上西洋菜湯一碗這個是不是跟餐的呀, 而餐牌
在新浦崗覓食, 記起早前看過某雜誌報導過有間日本餐廳..

一踏入新浦崗廣場就看到赤山的易拉架

由於太多選擇, 店員見到我們心大心細, 便過來推介一下

先喝口綠茶, 杯來的時候已是雪凍好
泰式生蝦 (小)

一碟六隻, 如果大碟便有九隻

赤龍壽司

由赤海蝦 . 加拿大海膽 . 蟹籽 併合而成

赤海蝦跟泰式生蝦是同一品種, 質地同樣地黏度高

長度跟我的蘋果6S一樣長

肉厚肥美, 均勻地配上燒汁, 光看賣相已經令人涶涎欲滴

口入鰻魚魚油湧進, 這方面軟滑的魚皮真功勞不小

蟹籽沙律

份量大, 青瓜爽口水份足, 沙律醬分量適中
燒牛舌

整體賣相吸引, 厚切多肉汁

外表煮得香脆而不偏乾,

由於牛舌較大片, 外圍肉質較爽實而中心位置口感較腍
突然店員為全店食客免費送上西洋菜湯一碗

這個是不是跟餐的呀, 而餐牌也沒得order

入口清甜, 感覺不到味精
炒雜菜

非常大碟, 雜菜炒得香爽甜
牛肉湯烏冬

豬骨湯味濃, 讚岐烏冬煙靭, 軟硬度剛好, 牛肉肥瘦分明, 牛味甚濃

還有粟米及木耳做伴菜, 與烏冬同時進食有增添口感之用
2017-01-15
2017-01-17 219 浏览
去開新蒲崗探朋友,朋友住係越季附近,上完佢屋企之後,就去附近搵野食可能因為星期日,好多餐廳都好多人,所以最後去左依間係新蒲崗廣場入面既日本餐睇裝修都係一間普通屋村餐廳仔,地方唔算太逼,坐落都OK,不過食物認真麻麻我地每人食左一個SET lunch,不過味道真係麻麻三文魚蟹柳沙律,三文魚雖然好厚,但唔新鮮,所以唔好食,亦都難怪落咁多沙律醬落去沙律菜同沙律一樣都係唔新鮮,所以食落口感麻麻綠茶冷麵,冷麵份量都算小,食完唔多夠飽冷麵口感一般,唔夠煙韌,食落好林

我地每人食左一個SET lunch,不過味道真係麻麻

沙律菜同沙律一樣都係唔新鮮,所以食落口感麻麻

綠茶冷麵,冷麵份量都算小,食完唔多夠飽

冷麵口感一般,唔夠煙韌,食落好林
2016-12-23 422 浏览
返工要去新蒲崗,做完野已經2點,就去附近食野見到一間日本餐,見無乜人就入去,估唔到野食都唔錯魚生飯,厚切三文魚相當新鮮,入口鮮滑蝦刺身亦相當大隻,2樣都是十分新鮮,點上醬汁吃味道一流記緊醬汁不要點太多,會影響鮮味炸雞軟骨相當香脆,而且不太油膩,感覺相當脆口特別值得一讚是真的沒有那種油憶味,坊間很多餐廳都做不到這點另外吃了蕃薯天婦羅,天婦羅稍嫌不夠脆,內裡的蕃薯也不夠新鮮不過吃起來也不算太差,尚可接受整體質素不錯,下次路過也可再來
返工要去新蒲崗,做完野已經2點,就去附近食野

見到一間日本餐,見無乜人就入去,估唔到野食都唔錯
魚生飯,厚切三文魚相當新鮮,入口鮮滑

刺身亦相當大隻,2樣都是十分新鮮,點上醬汁吃味道一流

記緊醬汁不要點太多,會影響鮮味
炸雞軟骨相當香脆,而且不太油膩,感覺相當脆口

特別值得一讚是真的沒有那種油憶味,坊間很多餐廳都做不到這點
另外吃了蕃薯天婦羅,天婦羅稍嫌不夠脆,內裡的蕃薯也不夠新鮮

不過吃起來也不算太差,尚可接受

整體質素不錯,下次路過也可再來