餐厅: 赤の匠
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-22 874 浏览
讚1 壽司整體係有水準 料切得好 處理功夫都做得好 魚味有啲濃郁 有啲鮮爽 同埋都係啱時令既魚 舍利都煮得好 煙韌少酸 溫度剛好 2 燒和牛皮脆肉香 有水準既3 清酒款多彈1 太多肝嘢 味道重覆左 鮑魚味淡 選材可以研究下
2023-01-17 1003 浏览
# #銅鑼灣 @akanoshou銅鑼灣新開業的鐵板燒, 拉埋愛飲飲食食的好友們一齊去試! 🔥餐廳設計以現代手法表達火焰及顯示出果敢、自信及活力! 甫入大門, 木地板配以銀色藝術牆、黑色鏡面、金屬線條反射、落地大玻璃、燈光的舖設等等, 整體藝術感滿滿! 餐廳樓底十分高, 空間感廣闊! 鐵板燒部份設貴賓房, 可容納12人, 很適合我們一大伙人! 另設有壽司吧用餐區及卡座等! 🍣來到食物部份, 先來客刺身拼盤 ~ 金目鯛、帶子、中拖羅 Toro、拖羅腩、牡丹蝦、鮟鱇魚肝! 新鮮厚切, 味鮮甜! 特別欣賞牡丹蝦的醬, 好鮮甜! 清酒煮大蜆 ~ 以鐵板燒堂煎方式煮清酒大蜆! 視覺味覺的享受, 蜆很肥美鮮甜, 又嫩又滑! 🦪澳洲活鮑魚 ~ 活鮑魚比我臉還大, 很活潑的鮑魚! 稍稍煎一煎再切去內臟, 原隻鮑魚切薄片, 再伴以鮑魚內臟餚汁, 爽口彈牙, 鮮味滿滿! 脆煎吞拿魚腩 ~ 分別是野生鹿兒島吞拿魚腩及養殖的, 入口有明顯分別, 野生的肉質較結實及味道較濃郁, 兩者同樣新鮮! 外層包裹麵包糠, 堂煎至脆身, 口感層次豐富! 🥪飛驒和牛三文治 ~ 是日重點推介之一! 和牛入口即溶, 油脂甘香濃郁
# #銅鑼灣 @akanoshou
銅鑼灣新開業的鐵板燒, 拉埋愛飲飲食食的好友們一齊去試!

🥪飛驒和牛三文治 ~ 是日重點推介之一! 和牛入口即溶, 油脂甘香濃郁, 沒有肉筋也沒有太多脂肪, 肉質肥美嫩滑! 配以牛油煎香麵包, 分別塗上特製蕃咖醬及芥末, 中和和牛的油脂, 入口更添風味!

🍧雪葩 ~ 在一輪狂吃底下, 來杯雪葩清清口腔, 再作戰!

🥩慢煮澳洲和牛舌 ~ 先把外層煎香, 再以蒸焗方式烹調至剛剛熟, 牛舌有彈性且軟嫩多汁, 牛味濃郁!

🥘飛驒和牛壽喜燒 ~ 和牛牛柳, 配以壽喜燒汁同煎, 加上生雞蛋黃同食, 柔軟口感, 肉質肥瘦均勻, 再配上一口米飯, 完美!

🍚鐵板燒又怎能沒有炒飯呢, 是精髓啊! 和牛炒飯, 粒粒分明, 蛋液包裹粒粒金黃, 和牛油脂甘香, 完滿的一客午餐!

🍊柚子白酒啫喱 ~ 白酒味濃郁, 柚子味道清新, 原來做成啫喱是那麼配合!

🍓奈良產古都華士多啤梨雞尾酒 ~ 顏色艷麗, 入口有著濃濃的士多啤梨味, 果汁加上香檳, 香氣濃郁!

🍈靜岡產蜜瓜雞尾酒 ~ 加入伏特加作基酒, 很清甜的蜜瓜味! 不飲酒的可轉無酒精版本啊!

每副餐具均很特別, 可見用心!
  • 清酒煮大蜆
  • 澳洲活鮑魚
  • 脆煎吞拿魚腩
  • 飛驒和牛三文治
  • 慢煮澳洲和牛舌
  • 飛驒和牛壽喜燒
  • 柚子白酒啫喱
2023-01-08 3328 浏览
朋友帶我去位於銅鑼灣邊寧頓街新開嘅 #鐵板燒 -  赤の匠!以火紅色及日式藝術為主題嘅裝潢別具特色!氣派十足!開揚大玻璃旁嘅壽司枱,空間感同自然光令人眼前一亮;長長嘅鐵板燒枱更採用大理石設計!部份坐位仲可變身為VIP room!私隱度立即升級!menu主打鐵板燒及日式壽司兩大主題!選用時令季節食物,打造精緻巧手盛宴!🍣刺身:包括牡丹蝦、活帶子、赤身、拖羅、金目鯛同鮟鱇魚肝,赤身肉質綿滑,拖羅魚油甘甜;鮮帶子口感清爽,金目鯛輕輕燒過後更顯魚肉鮮味!鮟鱇魚肝香氣獨特,樣樣都出色!🍶清酒煮大蜆:清酒味濃郁配大蜆啖啖肉,鮮味又暖胃!🐚澳洲活鮑魚:超巨型嘅活鮑魚,比我隻手板還要大!估唔到咁大隻嘅鮑魚都軟嫩又有咬勁!相當鮮味!活海鮮就連內臟都可以食埋!輕輕用牛油煮一煮已經非常甘香!🥩🥪鐵板飛驒牛三文治:飛驒牛油脂豐盈,肉味濃郁;麵包烘得香脆,配秘製番茄醬及芥末,組合簡單卻令人一試難忘!🐟脆煎吞拿魚腩:用海苔同香脆麵包糠包住野生鹿兒島吞拿魚腩及西班牙吞拿魚腩,輕脆嘅外層,散發著魚油的甘香!口感豐富! 🍊柚子雪芭:中間來一個清新嘅柚子雪芭,好fresh! 🥩飛驒牛壽喜燒:以秘製醬油輕輕醃嘅飛驒牛柳,薄

🍶清酒煮大蜆:清酒味濃郁配大蜆啖啖肉,鮮味又暖胃!

🍊柚子雪芭:中間來一個清新嘅柚子雪芭,好fresh!

🥩飛驒牛壽喜燒:以秘製醬油輕輕醃嘅飛驒牛柳,薄薄一片,入口軟嫩綿密!配埋蛋黃食特顯牛肉鮮味,口感滑溜!

🥩慢煮澳洲和牛舌:慢煮嘅牛舌入口軟滑,非常惹味!
🍚和牛炒飯:和牛炒飯粒粒分明,蛋味香濃,好好食!

🥣麵豉湯:以暖笠笠嘅麵豉湯作結尾!
🍦最後食埋柚子布甸,為我地大滿足又開心嘅一餐劃上句號!
🍸我地點左兩杯以當季水果嘅cocktail!士多啤梨🍓同蜜瓜,兩杯都咁好味!

赤の匠
地址📍: 銅鑼灣邊寧頓街8號亨利集團中心6樓