2022-10-14 336 浏览
好吃😋每個都很美味!!點的是外賣,雖然面有點坨….但不影響味道,漢堡也很香,😃😍😊☺️😉 speed is very good too Maybe will try other dishes next time
2022-10-06 116 浏览
之前在家隔離時,唔覺意找到出嚟,家人食過個漢堡包話好食,今日一個人去試一試。講真如果唔係唔覺意叫過外賣,行過都唔會見到,見到都唔會入去食。佢真係一舊店同入面都有些亂的感覺。食客多數都係食開的街坊。多數是一個人,好熟㗎部咁!牆上好多不同的餐單。(我個位取唔到餐牌😅)。我叫了一個「手打牛肉漢堡包」加薯條,及一杯茶走,盛惠$44。(今時今日,食麥記都唔係好得)奶茶茶色ok, 但沒有港式奶茶的濃茶奶滑的感覺,只係單一清淡的杯香。漢堡包有toast 過,脆脆的,漢堡扒好有住家式感覺,簡簡單單,好像加了一些洋蔥碎及孜然粉(不太確定)有淡淡的香草味。加了一片蕃茄及小許生菜,酸酸甜甜的。薯條只是傳統的茶餐廳炸薯條,上碟的時候脆卜卜。牆上的菜單,各式其式,有秀身餐、魚面湯河、焗飯、家常餸飯⋯⋯一家人到來,唔難找到自己想食嘅嘢!

茶走
手打牛肉漢堡包配薯條
2022-10-06
手打牛肉漢堡包配薯條
  • 手打牛肉漢堡包
揾食肥華食漢堡包嘅口味異於常人,衹鍾情於茶餐廳或舊式小食店,即叫即做個種漢堡包,反而對連鎖漢堡包店嘅出品毫無興趣,7月15日肥華就到呢間食店品嚐佢個攞獎名物漢堡包,及有不少好評的㗎喱食品,雖然很久没有光顧此店,但個漢堡包依然美味如昔,保持到A+評分,反而個㗎喱牛肉則大跌水準,完全無好食嘅㗎喱嘅味道,既唔香又唔辣肥華淨係食到個咸味,同以前同一食店出品嘅㗎喱牛肉相比,可以講係天與地之分別,呢個㗎喱牛肉衹值E級評分,總結此店漢堡包仍保持價簾物美口碑,但啲㗎喱食品就不敢恭維
2021-09-23 483 浏览
以前好鍾意叫呢間外賣,覺得好好食,咖哩牛腩飯、手打牛肉漢堡、芝士撈麵、魚麵⋯⋯等等,食過好多次,堂食仲正但最近呢兩次都味道大不如前,對上一次食係半年內,果次食皇牌咖哩牛腩飯,勁鹹,牛腩唔淋,個汁又唔香,以為一次半次失手啦⋯⋯點知今日再俾多次機會佢,都係咁差😫個汁鹹到生腎病⋯⋯我老公都覺得好鹹,鹹到食唔到,啲牛腩都係唔好食,結果我哋要再叫過第二間外賣有兩個可能性,一係轉左師傅,一係就轉左食材,唔知係邊個原因,但我哋已經對呢間餐廳失左信心唔會再食喇

點知今日再俾多次機會佢,都係咁差😫
咖哩牛腩飯

唔會再食喇
2021-09-23
2021-05-08 674 浏览
新蒲崗多小店,但門面有些會令你不想進去,就如這一家!公司搬進新蒲崗已3年,次次行過都不會進去,因為太簡陋,看上去十分雜亂,但有次店員向我們招手👋,便試試⋯⋯出乎我們意料之外,十分好味,誠意十足,試過魚麵,竟然有魚麵⋯⋯,午餐香妃雞,乾炒牛河,車仔麵,漢堡包🍔餐,都頗有水準!她們的手打牛扒是得奬菜,不但食牛扒漢堡餐有得食,她們還將肉鑲入豆腐卜中和丸子中,好有驚喜,不過坐位是幾窄的,不好坐,不介意者絕對是一個好選擇!
2020-07-29 968 浏览
第一次去呢間小店食漢堡包&芝士撈麵牛肉漢堡&薯條份量夠、味道方面好有牛味、套餐價錢連凍飲$4X芝士肥牛撈麵份量足足有兩個麵、芝士夠濃大概10分鐘上菜下次一定再试吓其他推介美食
第一次去呢間小店食漢堡包&芝士撈麵

芝士肥牛撈麵份量足足有兩個麵、芝士夠濃

大概10分鐘上菜
下次一定再试吓其他推介美食
2020-03-02 900 浏览
新蒲崗出名多野食 講得出咩菜式都有得食 特別係好多茶餐廳 今日就試下賢友茶餐廳 成日經過但係今日第一次食茶餐廳內的位置不太多 裏面應該可以坐五台客 茶餐廳外亦有兩台客 打開餐牌有好多唔同種類食物 有粉面類、漢堡包、亦有炒粉麵炒飯 我聽友人講賢友漢堡包好出色 但今次試下其他1)楊州炒飯味道不過不失 價錢只是$39 仲要包一杯熱飲 係呢個社會已經屬於好平 凍飲都係加$32)炸魚蛋雞扒魚麵魚麵口感不錯 亦都好少地方有得食 有三塊雞扒 仲有兩粒好大粒的炸魚蛋 外面炸到金黃色 但都咬落去既時候 魚蛋入面是凍的☹️ 我即時跟餐廳反映 佢地都即刻配合 重新炸過兩粒魚蛋給我 不錯下次過黎我一定要試埋漢堡包 🍔

1)楊州炒飯

2)炸魚蛋雞扒魚麵

下次過黎我一定要試埋漢堡包 🍔
2019-12-29 889 浏览
👭賢友茶餐廳 (新蒲崗)👭1⃣芝士牛肉漢堡包$30 (薯條+$5)其實點解38入呢間茶餐廳食晚餐,正正係因為見到呢個得獎既漢堡包😎材料有芝士片、蕃茄、生菜同手打牛肉漢堡扒。肉眼一睇就知道同Mxxx好大出入🤣麵包好脆身,每一啖咬完都跌左好多碎碎出黎🙈整體感覺好juicy,蔬菜類都好有水份👍🏻略嫌牛肉扒有啲細,不過牛肉味突出。另外38加$5配埋薯條,熱辣辣新鮮炸出黎,係係茶記先食得到既粗薯👍🏻2⃣窩心豆腐卜豬扒魚麵 $4338真係好耐無見過出街有魚麵食,忍唔住叫返碗懷念下以前既味道😳呢碗魚麵唔會整到好腥,配搭埋湯底仲帶到少少鮮味😋配料都唔hea你,豆腐卜釀左啲冬菇豬肉入去,食落好似食緊貢丸啲餡料🤩豬扒煎完仲好juicy,肉質鬆軟。下次可以再encore😍3⃣凍蜜桃汁 (跟餐+$2)其實好想呢到吐嘈一下,餐牌無特別寫清楚飲凍蜜桃汁要加錢。係侍應落完order之後check返單先知要加$2。心諗加得錢都應該比返有少少質素既蜜桃汁。點知真心想🤬出黎,開濃縮劑都算,仲要溝到淡茂茂😵變相好似飲水咁,只不過係有顏色既凍水!推薦度:7/10🏠新蒲崗康強街32-34號地下13號舖🕐7
👭賢友茶餐廳 (新蒲崗)👭

1⃣芝士牛肉漢堡包$30 (薯條+$5)

2⃣窩心豆腐卜豬扒魚麵 $43

3⃣凍蜜桃汁 (跟餐+$2)

推薦度:7/10

🏠新蒲崗康強街32-34號地下13號舖
🕐7:00am-10:00pm
2019-11-23 583 浏览
已經食過好多次,無意中試過一次叫food panda外賣,覺得好好味,再以再Encore左幾次,忍唔住要寫個食評美式熱狗🌭️其實個名改錯左,應該係港式熱狗至真,但個包好軟熟,暖暖地,夾埋生菜青瓜沙律醬熱狗腸,簡簡單單已經好好味蕃茄肉碎/牛肉通👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢個蕃茄汁好甜好好味,用嚟撈通粉/麵都好正,呢個係我地最愛咖哩牛腩飯🍛係其中一個招牌飯,真係好正,第一次食已經覺得好好味,個汁辣度同味道都啱啱好,牛腩比例適中,都夠淋同入味,連d薯仔都好正,我地成日食芝士汁肥牛撈麵🍝佢個芝士汁做得好好味,唔會好漿,好食過尖沙咀個x記好多,肥牛唔多筋,仲有d洋蔥、蘑菇片,好有誠意薯條🍟港式炸薯條,送到嚟仲熱辣辣,新鮮好味暫時試過係咁多,唯一覺得普通嘅係多士,塊包好硬又唔夠牛油,可能外賣凍左又爭d,自己烘好食好多,可以試其他包好鍾意呢間餐廳嘅食物,係平民美食,希望繼續keep住水準,我會多多幫襯~

美式熱狗🌭️

蕃茄肉碎/牛肉通👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
佢個蕃茄汁好甜好好味,用嚟撈通粉/麵都好正,呢個係我地最愛

咖哩牛腩飯🍛

芝士汁肥牛撈麵🍝

薯條🍟
港式炸薯條,送到嚟仲熱辣辣,新鮮好味

• 咖哩牛腩飯
  • 炸薯條
  • 芝士肥牛撈麵
  • 蕃茄肉碎撈通
2019-04-26 834 浏览
叫得飯堂就成日都會食,最好食記係個芝士通粉,我一家大細都愛食,有時啲廚師推介都幾啱心水,唔洗諗得黎又幾好味,有時仲會送湯比我飲,老闆十分好人,所以都會keep住食呢間平民茶餐廳。
,所以都會keep住食呢間平民茶餐廳。
  • 芝士通粉
2018-12-28 857 浏览
又是一家美食在民間,別看他們簡單一家茶餐廳,除了基本菜式外,什麼公仔麵、多士類,聽朋友介紹這裡有一樣特別的麵類,就是魚肉麵,那就要ORDER來試一試了。首先要介紹它的分量,絕對是足夠你吃得飽的麵量,麵質彈牙爽口,大慨與烏冬差不多大小,當中還吃得到有點點魚骨 ^^'''',提醒你『我是魚肉麵』CCCC再來是豬扒,看看那個面積?絕對比成年人的手掌還要大,吃得到廚師加入了香茅和少許南乳醃制過,然後炸成香口豬扒一大塊,吃下去時仍是香脆的,味味非常。至於炸魚蛋,真的乒乓一樣體積,十分彈牙,好味之處我吃到有魚肉香味。另外要提及+3元的港式冷咖啡,又一杯意想不到的香、濃、滑的咖啡(提意少冰)。
烤乒乓魚蛋雞扒魚麵
题外话/补充资料: 下一次再光顧打算在晚上嘗試他們的少炒,看看能否再一次使我給他們美味FROM.....
2018-12-10
烤乒乓魚蛋雞扒魚麵
2018-12-15 788 浏览
確罐蝦(Kob Khun Ha),我地係食野唔抹嘴嘅拉拉屎戰隊。今日戰隊化整為零,派左4個成員去搵地道小店一聚。專誠黎到賢友試佢最出名的「手打牛肉漢堡」,再叫多個「招牌香酥骨菜飯」,睇下佢呢度的招牌菜有幾招積。出乎意料今次各隊員的意見非常一致...手打牛肉漢堡屎靚(紅)戰士:漢堡包太乾身,牛肉食唔出牛肉味,其實唔講唔係好知食緊咩肉,主要係醃料味好重。屎狗(白)戰士:漢堡包嫌乾身同脆皮太碎,牛肉食唔出任何牛肉味,價錢唔算抵,26$只係一個普通size的漢堡包,無薯條同野飲。屎橋(青)戰士:漢堡包乾如旱柴,牛肉淡而無奇且薄身,抱歉絲毫不覺美味滿足。屎DUM(黑)戰士:漢堡包太乾身,牛肉無咩味,唔多汁,唔好食,完。雖然重要既野要講三次,但講佢漢堡太乾身講到我地都嫌囉嗦。但都公道啲講,如果鍾意食呢款乾身脆皮漢堡的人,應該就覺得OK既。26$一個漢堡絕對唔算平,原本各隊員都有好高期望,只可以話期望愈大,失望愈大…招牌香酥骨菜飯屎靚(紅)戰士:香酥骨普通 ,仲有以為係一塊塊排骨,其實係豬扒咁樣;菜飯就嫌佢太濕。屎狗(白)戰士:整體平平,唔算有咩特別,香酥骨唔香酥,仲要無骨,好似豬扒。屎橋(青)戰士
今日戰隊化整為零,派左4個成員去搵地道小店一聚。

出乎意料今次各隊員的意見非常一致...

招牌香酥骨菜飯
香酥骨菜飯

屎橋(青)戰士:味道尚可,但香酥骨化成普通豬扒,痛哭流涕。唯獨喜愛濕潤菜飯,扳回一分。

屎DUM(黑)戰士:香酥骨明顯用鬆肉粉之類「那」過,攪到啲肉太腍,唔鍾意。

拉拉屎戰隊CONCLUSION:慕名黎食招牌漢堡既小隊全軍覆沒,Certified.
另外,衛生情況有待改善,一坐低已發現枱下有隻死蟑螂,除左勇敢的屎橋(青)戰士外,其餘戰士都要就住就住。
然後,其實屎橋(青)戰士仲發現隊友旁邊的米袋上有蟑螂爬行…但無出聲,於是平平安安地度過呢餐飯。

2018-11-01 622 浏览
上星期一心黎附近成記試牛丸行過附近,老公望到賢友茶餐廳 說記住這個名字,他記得某個主持人介紹過這裡的漢堡包好味,值得一試。然後經過一星期後,在九龍仔公園跑步完後終於到了賢友一試,個人特別喜歡這些小店,價錢便宜,味道總會有驚喜。我們叫了兩個漢堡包,加兩個薯條,一罐汽水,一杯熱飲,只是70多元,十分經濟實惠。漢堡包是即叫即整的,漢堡的牛肉食得出是自己手打,不是交來的行貨,牛肉帶有肉汁,沙律醬也洽到好處,不會太多,也不會太少。薯條是波浪茶餐廳傳統的那種,只是5元,份量也不少。總括來說,比起某老牌名過於實的茶餐廳漢堡好吃得多,亦比起連鎖快餐店的漢堡好!值得一試!
上星期一心黎附近成記試牛丸
行過附近,老公望到賢友茶餐廳

漢堡
2018-10-29
漢堡
2018-10-20 399 浏览
今日,放左工之後,黎左新蒲崗賢友茶餐廳食lunch。本身諗住食佢既漢堡包,但因為有d趕時間,所以叫炒飯食。佢呢度既漢保包都好出名,之前見網上既blog都有介紹過,但因為佢既漢堡係手打,而且係即叫即整,所以製作過程都要d時間😎😎唯有下次先再食過😋😋我叫碟梅菜肉鬆炒飯,配老火湯梅菜嘅鹹香味配上肉燥同蛋絲,再加上十足既火候,成碗飯都充滿住獲氣👍🏾👍🏾👍🏾。而且碗飯非常之大碟🎈😋😋食左一半先記得影相,仲有一半可以打包拎走✌🏾

我叫碟梅菜肉鬆炒飯,配老火湯

2018-08-22 810 浏览
之前有住新蒲崗既朋友介紹過呢間魚麵,今日終於有機會試,同同事一行三人叫左唔同既餸share~野飲唔使加錢~仲居然有藍"梅"汁,蜜桃同哈蜜瓜汁。後尾叫完凍飲話要加$3, 所以最後叫左熱既。✨個杯真係充滿左歲月既痕跡。。。😓呢個究竟係藍"梅" 定藍"莓"呢,等我試下先😆✨佢糖漿落得好夠,味道偏甜帶少少酸,個味勁似啫哩粉開水既,呢刻覺得自己食緊個熱既jelly~~~搞到我好想食jelly✨雲吞墨魚片魚麵($41):開頭以為墨魚片係真係墨魚肉果隻,點知原來係墨魚丸切片果類。呢個食落有墨魚味,都好食既。✨雲吞好的骰, 食落無乜料之餘入面乾爭爭, d 蝦毫無彈性~~呢個真係唔多掂~✨最好食係炸魚腐, 炸到微微脆又幾香口,食左一半先記得影相。✨湯底清得黎都夠味,而且幾like 佢有d 咸酸菜,令到個湯酸酸地幾得意幾開胃。不過同事就覺得個湯無味🤔,不過我食開濃味都覺得ok, 所以不得而知了。✨呢個魚麵食落雖然魚味偏淡,但係煙煙韌韌都幾有咬口。其實個麵我覺得唔差幾好食,不過今日坐到最入,又近廁所同廚房,環境同氣味影響下真係大打折扣。✨是日推介係炸肉腐同墨魚片👍🏻~~

✨是日推介係炸肉腐同墨魚片👍🏻~~