2025-06-10 61 浏览
假期約左朋友係銅鑼灣食飯。今次去左呢間天台酒吧, 佢位於30樓頂層, 室外環境舒服, 可以望到跑馬地馬場,也睇到維港景色。我哋叫左手工啤酒套餐,可以揀6款啤酒, 其中幾款生果味啤酒好啱女仔飲,好椰混和椰子和檸檬味道,飲落好清新。花有茉莉花香味,味道酸甜,較易入口。桃寶有好香桃味,茶香味濃。另外, 我哋亦叫左幾款食物,瑪格麗特薄餅,用上羅勒葉、水牛芝士、蕃茄醬造成,餅底鬆脆,芝士味濃,口感煙韌。香辣油封鴨肉意粉,鴨肉嫩滑,加入辣椒和醬汁炒香,食落十分惹味。蕃薯薯條炸得好香脆,配合蛋黃醬食,味道更好。呢度環境好relax, 好適合同朋友飲酒黎傾計。

手工啤酒 - testing set

香辣油封雞肉意粉

蕃薯薯條

手工啤酒 - testing set
香辣油封雞肉意粉
蕃薯薯條
  • 手工啤酒-testingset
2025-06-08 39 浏览
話說最近想搵個地方Chill一Chill,揀咗銅鑼灣一間位於30樓嘅高層酒吧,真係一個大驚喜!😍💞呢度唔單止環境靚到爆,仲有銅鑼灣市景,價錢又唔貴,食物質素仲好正,絕對係一個值得推介嘅好去處!😙我哋點咗兩杯House White Wine,清爽易入口🥳食物方面,我哋試咗幾款招牌菜,首先係北京烤鴨薄餅。呢款薄餅真是一個大亮點!薄餅皮烤得香脆,上面鋪滿咗軟嫩嘅烤鴨肉,仲有青瓜絲同甜麵醬,食落去味道好平衡,中西合璧嘅感覺好新鮮😋🤍一啖咬落去,烤鴨嘅香味同薄餅嘅脆口感完美結合,朋友即刻話要Encore!😍跟住試咗香辣油封鴨肉意粉,呢道菜真係辣得過癮!意粉煮得啱啱好,配上油封鴨肉嘅濃郁香味同微辣嘅醬汁,食到停唔到口🥹鴨肉好嫩滑,完全無韌感,醬汁仲帶點香草味,令人回味無窮🙂‍↕️最後仲點咗一份洋蔥圈,外層炸得金黃酥脆,內裏洋蔥甜美多汁,沾啲特製醬料,簡直係完美💛

我哋點咗兩杯House White Wine,清爽易入口🥳

2025-06-07 43 浏览
想同朋友飲返兩杯傾下計嘅朋友仔可以試下銅鑼灣嘅RICHKAT PIZZA & BAR!❗️呢間係露天bar,提供自家釀造嘅啤酒同簡餐。啤酒由自建酒廠製作,仲有獲獎啤酒! 餐廳有室外室內嘅部份,室外環境好chill, 可以望到跑馬地馬場又可以望到部分維港嘅景色,好啱同朋友同事收工嚟飲返兩杯🍻🔸手工啤酒品鑑套餐一定要試下佢地嘅啤酒,今次我地揀左6款啤酒🍻🥥好椰真係好椰!好香椰子味,口感好soft,易入口,加埋檸檬汁,好fresh, 好埋夏天飲🍺🍑桃寶水蜜桃味,酸甜清爽,有海鹽提升層次🍺🍇葡萄熟了葡提子香,酸酸甜甜,仲有海鹽調味。🍺☕️侍郎咖啡、黑朱古力同乾果味,層次豐富。🍺🏝️星仔熱帶水果風味,IPA酒香濃烈🍺🍊Deja Vu雙倍IPA,熱情果同柑橘香,清新有活力🔸黑松露雜菌薄餅🍕軟身薄餅,芝士香濃,黑松露菇菌好香🔸肉醬意粉🍝濃郁番茄味,意粉面條爽口彈牙🔸洋蔥圈香脆,加川味香料,配酒好夾。

🔸手工啤酒品鑑套餐
一定要試下佢地嘅啤酒,今次我地揀左6款啤酒🍻
🥥好椰
🍺🍑桃寶
水蜜桃味,酸甜清爽,有海鹽提升層次
🍺🍇葡萄熟了
葡提子香,酸酸甜甜,仲有海鹽調味。
🍺☕️侍郎
咖啡、黑朱古力同乾果味,層次豐富。
🍺🏝️星仔
熱帶水果風味,IPA酒香濃烈
🍺🍊Deja Vu
雙倍IPA,熱情果同柑橘香,清新有活力

🔸黑松露雜菌薄餅
🍕軟身薄餅,芝士香濃,黑松露菇菌好香

🔸肉醬意粉
🍝濃郁番茄味,意粉面條爽口彈牙

🔸洋蔥圈
香脆,加川味香料,配酒好夾。
2025-06-05 60 浏览
貓員外酒吧餐廳(香港)地址: 香港銅鑼灣耀華街38號ZING!30樓靚景美食加手工啤有幸造訪了靚景美食加手工啤,這是一個讓人流連忘返的餐廳。餐廳的環境優雅景色,讓人一進門就感受到愉悅的氛圍。點了他們的手工啤酒,這款啤酒口感順滑,香氣四溢,帶有淡淡的果香,絕對是啤酒愛好者的心頭好。6杯口感風味各有千秋。由light 要了golden ale(秀才),kolsch,(土豪),及花魁,淡淡的易入口,風味簡單!再有fruity 架 好椰coconut and lemon 同grape gose 果味酸中帶果香,女仔好岩飲。hoppy 中則試了小二ipa ,略為比前面的手工啤高酒精🍺餐廳提供的北京烤鴨pizza 令人驚喜,fusion 風味,甜甜的海鮮醬烤蕃薯條,甜甜的很好吃,haha ,雖然都是炸物用上大量油,但腦就告訴自己是比較健康pasta 有carbonara ,個意粉陰著白汁,好好食!最愛有煙肉那股鹹香及油香美食加手工啤不僅有美味的食物,還有迷人的景色,喜歡美食和啤酒的朋友們來這裡一試,
貓員外酒吧餐廳(香港)

地址: 香港銅鑼灣耀華街38號ZING!30樓

靚景美食加手工啤

2025-06-03 59 浏览
最近我到了一間位於銅鑼灣的天台酒吧餐廳,我選擇了他們的 tasting set,包含六杯精選啤酒。這些啤酒各具特色。花魁 Jasmine Wit:這款小麥啤酒帶有淡淡的茉莉花香氣,口感輕盈,非常適合夏季飲用。好椰 Coconut Lemon Sour Ale:這款酸啤酒結合了椰子的濃郁和檸檬的清新,係六杯裏面最甜,但最重果味嘅一杯。肖爾 Session Hazy IPA:清爽的口感和微微的果香。星仔 Triple Dry Hop West Coast IPA:這款啤酒的苦味恰到好處,搭配強烈的香氣。似曾相識 Double Dry Hop West Coast IPA:更加濃郁的口味,層次感豐富。侍郎 Coffee Stout:這款咖啡黑啤酒的風味濃厚,帶有淡淡的咖啡香,係最濃的一杯。除了啤酒,我還點了幾道小吃。首先是蕃薯薯條,外脆內軟。接著是芫茜香辣牛肉薄餅,這道小吃的辣味相當強烈,非常過癮。最後,我還嘗了香辣油封鴨肉義粉,好多辣油煮成,整體味道都OK。總體來說,如果想尋找新味道和享受美景的地方,這裡都係一個選擇。

2025-05-31 89 浏览
今日同佢好姊妹一齊去飲嘢,佢同我講話有間飲嘢環境都幾靚嘅地方,帶我來到銅鑼灣Zing!最頂層係個露天嘅酒吧「貓員外酒吧餐廳」食西餐,環境好浪漫🥰我哋揀咗個北京烤鴨薄餅,價錢$138,個薄餅都成個A 4 size咁大,烤鴨上鋪左鴨胸肉,有啲京蔥絲,青瓜碎,仲有片皮鴨醬,加上薄脆脆薄餅,食落去都唔油膩,口感清新,味道好特別,兩個人食份量好足。另外叫咗個炸薯條配千島醬$58,薯條上面灑咗啲紫菜碎,另外我哋再叫咗個卡邦尼意粉$98,個意粉好煙韌,汁好濃厚芝士香味,伴着煙肉碎,味道十分惹味,好食到停唔到口。最後我哋嗌咗兩杯白酒,一路傾住偈一路飲飲嘢!今晚感到滿足同舒適!

新餐廳 ㊙️ 貓員外酒吧餐廳 4 月先開張 ㊙️ 係一個好啱同朋友一齊嚟嘅地方。呢度嘅環境舒適,又有型格嘅裝修,好啱放工之後嚟放鬆下 💃我地揀套餐,性價比好高 👍👍
🍺手工啤酒品鑑:呢度嘅手工啤酒品鑑套餐真係一流,有好多唔同嘅風味揀,每一款都有獨特嘅特色,真係要試吓。啤酒愛好者一定會鍾意。小編同閏蜜最鐘意荔枝烏龍味 👍👍
🍕Pizza:我揀咗黑松露雜菌pizza,黑松露嘅香味真係好濃,同埋啲菌一齊食,味道好夾。
🍝卡邦尼意粉:呢個意粉好正,奶香好濃,同埋入面有超多煙肉粒,每一啖都好滿足。
🍟蕃薯薯條:蕃薯薯條外脆內軟,甜度適中,做小食真係一流。
依間餐廳無論係食物定係環境都好出色嘅地方,好啱同朋友一齊嚟食飯傾計。 下次小編會揀日落嚟,應該再靚啲 🤭

我地揀套餐,性價比好高 👍👍

🍟蕃薯薯條:蕃薯薯條外脆內軟,甜度適中,做小食真係一流。

2025-05-23 35 浏览
銅鑼灣新開一間RICHKAT貓員外精釀酒館,這家精釀啤酒專門店以手工串燒、pizza及意粉為主打,並結合中式元素,款式特別!酒館位處30樓頂層,室內及戶外座位均可遠眺銅鑼灣繁華景色,環境悠閒且充滿Chill感,正好適合與朋友細味美食、暢飲精釀啤酒。我選擇了「Richkat Craft Beer Tasting Set」,六款120mL的精釀啤酒可從十種口味中挑選。Jasmine Wit 花魁:入口清新,帶有茉莉花的微妙酸味與濃郁花香,餘韻悠長,令人感覺輕盈舒爽Ho Yeah! 好椰:口感柔和易飲,椰子與檸檬的清甜交織Star Boy 星仔:酒精濃度較高,散發熟透熱帶水果、綠色草莓及熱情果的香氣,味道層次豐富且帶有微妙果酸北京烤鴨薄餅 $138外觀薄脆金黃,上面鋪滿烤鴨肉、青瓜粒及京蔥烤鴨醬。入口甜中帶鹹,FUSION 菜式幾成功香辣油封鴨肉意粉 $108意粉煙韌彈牙,辣椒乾與醬油的調味濃烈惹味,鴨肉緊實入味,芝麻灑於表面增添香氣。辣度層層遞進,刺激味蕾卻不刺鼻洋蔥圈 $68即叫即炸🎈貓員外酒吧餐廳🎈耀華街38號ZING!30樓

Ho Yeah! 好椰:口感柔和易飲,椰子與檸檬的清甜交織

北京烤鴨薄餅 $138

香辣油封鴨肉意粉 $108

洋蔥圈 $68
即叫即炸

🎈貓員外酒吧餐廳🎈
耀華街38號ZING!30樓
銅鑼灣ZING!位於Time Square後面,地理位置方便,原來大廈已經落成十多年,去到而家仲係好新淨👍🏼環境有分為室內同埋室外,室外可以遠眺鬧市景觀🌃🍻 手工啤品鑑套餐 餐廳出名手工啤酒,有以下款式,排列由酒精濃度低至高排行:1️⃣ Cadet 秀才Golden Ale2️⃣ Hawthorn Kolsch 土豪Kolsch3️⃣ Jasmine Wit 花魁Belgium Wheat4️⃣ LyChee Oolong 荔枝烏龍Sour Ale架吾中會飲嘅茶類原來可以整酒黎飲😆香甜而且能感受到荔枝香氣同烏龍茶香醇。5️⃣ Ho Yeah! 好椰Coconut & LemonLight Smoothie Sour Ale對呢款印象深刻,中意椰子同檸檬清新味道🥥🍋6️⃣ Peach Wheat 桃寶Fruity 桃味香甜明顯🍑fruity味道令人難忘。🥔 爆炸薯仔有別於平時食嘅薯仔,辣味刺激味蕾🔥頗有特色嘅一道菜。🦆北京填鴨薄餅中式元素都可以融入西餐當中😆北京填鴨鴨肉結實,同時有青瓜可解膩🥒🍝 卡邦尼意粉忌廉味道濃郁🤍落咗吾少芝士粉,仲有煙肉🥓整體感覺十錫creamy,亦做到掛汁。

🍻 手工啤品鑑套餐
餐廳出名手工啤酒,有以下款式,排列由酒精濃度低至高排行:

1️⃣ Cadet 秀才

Sour Ale

5️⃣ Ho Yeah! 好椰
Coconut & Lemon
Light Smoothie Sour Ale
對呢款印象深刻,中意椰子同檸檬清新味道🥥🍋

6️⃣ Peach Wheat 桃寶
Fruity
桃味香甜明顯🍑fruity味道令人難忘。

🥔 爆炸薯仔
有別於平時食嘅薯仔,辣味刺激味蕾🔥頗有特色嘅一道菜。

🦆北京填鴨薄餅

🍝 卡邦尼意粉

2025-05-17
2025-05-07 53 浏览
位於銅鑼灣30樓露台,景觀開揚,非常舒適,飽覽獨特嘅香港夜景,好適合三五知己坐低傾吓偈,或者節日慶祝,影相打卡都非常出片。食物味美,推介「北京填鴨pizza」👍,呢個比薩嘅口味非常獨特,有中西合璧嘅感覺,餡料包括鴨肉片、青瓜絲、大蔥,配合正宗嘅北京填鴨醬汁,非常惹味。除此之外,香辣烤鴨意粉同樣惹味,意粉爽口彈牙,配合勁辣嘅醬汁炒過,非常香口,鍾意食勁辣嘅朋友,千祈唔好錯過。手工啤酒有多款口味,每杯味道獨特,全部有調酒師精心炮製,試飲手工啤酒套餐,可以任意選擇六款口味👍。每款啤酒都有自己獨有嘅名稱,非常特別,例如:「花魁」、「星仔」、「土豪」、「似曾相識」等等。出嚟飲嘢必須配合小食,推介炸薯條,配合千島醬,脆卜卜,非常香口。

銅鑼灣超正嘅天台酒吧!?真係要推介畀大家!✨呢度有靚景睇、又有美酒美食,CP值高到爆😍!最正係有超多款自家手工啤酒🍺,唔飲啤酒都唔緊要,紅白酒都有得揀🍷。8點前Happy Hour,多款飲品$58起,抵到爛!食物方面都好有驚喜,呢個芫荽牛披薩真係勁好食,絕對可以媲美出面$200嘅高級意大利餐廳,但價錢只係一半,性價比爆燈🔥!另外香辣油封鴨意粉夠香夠惹味,爆炸薯仔用咗雲南麻辣調味,食落超爽,做下酒菜一流!想搵個地方同朋友傾計chill吓,記得bookmark呢間啦!
銅鑼灣超正嘅天台酒吧!?真係要推介畀大家!✨

呢間係銅鑼灣嘅樓上bar 好適合朋友聚會或隨意小酌如果坐outdoor 可以望到維港之餘又可以望到馬場個邊📍啤酒方面嗌咗個6杯tasting set分別係Jasmine wit,Berlin Calling,Lychee oolong,Grape gose,Golden dawn,Star boy最推薦佢地fruity味道嘅啤酒 水果味突出之餘又唔會太甜 飲落好fresh 而且店員好細心將啲啤酒跟番由淡至濃咁擺 可以跟番個次序飲📍黑松露雜菌薄餅一上枱黑松露的味道勁香 薄餅的餅底薄脆 配埋豐富香氣的雜菌和濃郁的芝士 口感層次豐富📍香辣油封鴨肉意粉今晚最鐘意嘅菜式 鐘意食辣嘅必叫! 鴨肉選用油封的做法肉質嫩滑且有深層的香氣帶一點鹹香的油脂感 辣味可以減少油膩感之餘 食落都更惹味 意粉煮得唔會太淋 帶少少煙韌 📍番薯薯條番薯薯條炸好酥脆 帶著自然的番薯甜味 冇過多調味 簡單灑了咗啲鹽 配埋特製醬料一齊吃 送酒一流
呢間係銅鑼灣嘅樓上bar

📍黑松露雜菌薄餅

📍香辣油封鴨肉意粉

📍番薯薯條
2025-04-27 15 浏览
今日我去咗一間環境超靚的酒吧餐廳,呢度設計得好有格調,燈光柔和,而且係極高層,可以一覽真係好適合同朋友聚會。今次我哋點咗幾道好味的菜,仲有幾杯精釀啤酒,食完之後真係心情好好!首先,我哋試咗瑪格烈達pizza,呢個pizza真係超正!餅底薄脆,番茄醬味道新鮮,芝士加得剛好,搭配上新鮮嘅羅勒,味道層次分明,每一口都令人驚喜。真係一個唔錯的選擇,肯定會再點!接住就係炸蕃薯條,蕃薯條炸得金黃酥脆,外層香脆,內裡軟糯,而且蕃薯仲好甜,食落好正!最後,我哋試咗肉醬意粉!意粉好彈牙,肉醬好濃郁,味道香醇,搭配上刨得細細的芝士,而且每一啖意粉都掛到肉醬,黎到呢到一定要試飲品方面,黎到酒吧點會唔飲番杯酒,呢到仲有得叫taste set,可以一次試六杯精釀啤酒,先黎一杯Pale Ale,味道清新,帶有一點果香,非常適合開胃然後就試咗一杯酸啤,味道酸酸甜甜,有少少山楂味,唔係好多地方有得飲酸啤,可以解下癮另外,仲有兩杯果啤,果香味十足,飲落去好舒服,甜甜地好岩女仔飲最後兩杯IPA,味道濃厚,啤酒花的香氣非常突出,好香好好飲總括來講,呢到係一個好地方,環境靚,食物美味,啤酒選擇多,每一樣都好出色

最後兩杯IPA,味道濃厚,啤酒花的香氣非常突出,好香好好飲

2025-04-15
2025-04-16 9 浏览
🔖位於銅鑼灣ZING!30樓天台酒吧餐廳自家研製嘅獲獎精釀啤酒,由果味、花味、清爽手工啤酒,去到無酒精嘅酒花梳打水一應俱全。食物方面有Pizza、意粉、小食選擇。餐廳有室內&半露天座位,坐得舒服👏🏻好啱一大班朋友仔聚餐relax😉❥ 手工啤酒品鑑套餐 6杯*120ml▪️秀才(Cadet Golden Ale, OG 9.5°P | ABV 3.7%)麥芽釀成 入口清爽 帶有麥芽嘅香味同微微嘅啤酒花苦味 ▪️土豪 (Hawthorn Kolsch, OG 10.5°P | ABV 4.0%)入口好清爽 加入山楂乾冷泡增添口感 食落十分酸爽💚▪️ 花魁(Jasmine Wit, OG 12.5°P | ABV 4.9%)帶有淡淡嘅茉莉花香 入口微酸 🌾小麥嘅味道好清新▪️桃寶(Peach Wheat, OG: 14.0 | ABV: ≥ 4.5%)好香桃🍑味 清爽甜口 酒精濃度唔算高 啱晒女士飲▪️柏林召喚(Berlin Calling, OG: 10.0 | ABV: ≥ 4.0%)青蘋果🍏嘅酸度加上栗子🌰嘅果香平衡 仲有酸麵包嘅香氣 酸酸甜甜的 幾容易入口▪️ 侍朗(Double Chocola
🔖位於銅鑼灣ZING!30樓天台酒吧餐廳

❥ 手工啤酒品鑑套餐 6杯*120ml
麥芽釀成 入口清爽 帶有麥芽嘅香味同微微嘅啤酒花苦味
手工啤酒品鑑套餐 6杯*120ml

入口好清爽 加入山楂乾冷泡增添口感 食落十分酸爽💚

帶有淡淡嘅茉莉花香 入口微酸 🌾小麥嘅味道好清新

好香桃🍑味 清爽甜口 酒精濃度唔算高 啱晒女士飲

▪️ 侍朗(Double Chocolate Imperial Stout, OG23.0°P |ABV 8.7%)
係一款黑啤嚟🖤未飲已經聞到特濃咖啡味 朱古力同咖啡嘅味道好突出 微苦帶甘 口感都幾特別

❥ 瑪格麗特薄餅
即叫即焗 餅底鬆厚 烤得香脆鬆軟 煙煙韌韌 仲可以拉絲😍

❥ 卡邦尼意粉
意粉煮得剛好入口有嚼勁 搭配濃郁嘅卡邦尼醬 醬汁濃郁滑順 帶有奶油同芝士🧀香氣Creamy得嚟又唔會覺得膩🫶🏻
卡邦尼意粉

❥ 洋蔥圈
熱辣辣嘅洋蔥圈 炸得金黃色好均勻 啱晒送酒 忍唔住一啖接住一啖🤤
洋蔥圈

✔️四月優惠 🥳點任何薄餅🍕加$10換小食 再加$10歎杯飲品😍全日優惠‼️(但唔可以同優惠券一齊用㗎)快啲約埋朋友落嚟happy hour一吓啦🥳
手工啤酒品鑑套餐 6杯*120ml
卡邦尼意粉
洋蔥圈
2025-04-15 133 浏览
酒吧在大廈天台,可以睇到銅鑼灣夜景,可惜今日落雨,只可坐室內。而室內環境都幾有氣氛,一路聽住音樂,一路傾計食嘢都幾舒服。酒吧餐廳主打手工啤酒,由淡至濃都有。而嘢食選擇都ok喎,d小食都幾啱送酒。另外仲有pizza同意粉,都幾啱食。最後我哋叫左1 set 6杯唔同味道120ml 手工啤,另外就小食、pizza同意粉各一。花魁:同一般啤酒差唔多,酒精含量較低,口感清爽。桃寶:果味較重,桃味濃,好啱女仔飲。小二:有d似黑啤,味道唔算太苦。星仔:苦味比小二強,同樣有果味。似曾相識:苦得黎帶唔同果味,有好層次感。待郎:咖啡味香濃,酒精最高,但我就最鐘意。爆炸薯仔:薯仔炸得香口,口感外脆內軟,另外仲有辣肉腸,辣味十足,係麻辣風味,越食越惹味,要嚟送啤酒就啱曬。卡邦尼意粉:醬汁好濃好creamy,撈得好均勻,睇得出好有心機去煮,好味。北京烤鴨薄餅:pizza餅底烤得好香,同印度烤餅一樣,鴨胸油脂豐富,面層有青瓜粒同京蔥中和返油膩感,另外佢用左甜醬做底醬,整體味道甜甜地,中式餡料crossover西式薄餅,出奇地match同好食。

花魁:同一般啤酒差唔多,酒精含量較低,口感清爽。

桃寶:果味較重,桃味濃,好啱女仔飲。

小二:有d似黑啤,味道唔算太苦。

星仔:苦味比小二強,同樣有果味。

似曾相識:苦得黎帶唔同果味,有好層次感。

待郎:咖啡味香濃,酒精最高,但我就最鐘意。

2025-04-12