#pb食在灣仔 #pb火鍋系列 灣仔新開高質港式火鍋店🍲New Restaurant Alert🚨✨今次想介紹呢間灣仔新開嘅港式火鍋店🤪 佢位於灣仔運動場、會展站附近 店內環境幾大、幾寬敞👍🏻 店員態度友善 會不停加湯、建議客人淥幾耐等😍 假日夜晚去到會分兩段時間 18:00、20:00入座 建議想試嘅朋友仔可以先打電話book枱🥰.佢有5款湯底選擇 價錢$128-$268不等👍🏻 忽比較特別嘅會有花膠濃雞湯、招牌豬骨蜆湯、沙茶湯等🤪 配料方面佢有好多唔同牛嘅部位 亦有兩款size選擇 價錢$68-$498不等🥰🔹花膠濃雞湯🐣推介❤️ 湯底包左半隻雞、花膠、猴頭菇、瑤柱、粟米等 味道夠哂鮮甜😋 店員會幫手將雞剪成雞件 然後再放番落火鍋👍🏻 雞肉肉質超嫩滑 肥瘦適中 而且份量都幾多😍🔹豪牛拼盤🐮推介❤️ 拼盤入面有封門柳、牛頸脊、牛匙柄、牛小排 份量足夠2-3人食 份量十足👍🏻 當中以封門柳、牛頸脊最好食 牛味濃郁 而且油脂分布平均😍 店員教落只係淥幾秒就食得 肉質保持少少粉嫩 千其唔好淥到全熟🤪🔹牛胸爽🐮推介❤️ 牛胸爽係牛胸前、肋骨上的一塊細細嘅筋膜類肌肉👍🏻 食落口感爽口 有少少油脂感
#pb食在灣仔 #pb火鍋系列
灣仔新開高質港式火鍋店🍲
New Restaurant Alert🚨✨

🔹花膠濃雞湯🐣

🔹豪牛拼盤🐮

🔹牛胸爽🐮
推介❤️ 牛胸爽係牛胸前、肋骨上的一塊細細嘅筋膜類肌肉👍🏻 食落口感爽口 有少少油脂感 淥5秒左右就食得 幾好食😋
🔹五花趾🐮
推介❤️ 五花趾係牛後大腿內側嘅兩小條肌腱 非常稀少🤪 口感爽脆 食落冇咩油脂感 幾特別👍🏻

🔹花雕雞翼🐣
有微微嘅花雕味 普通人都會接受到👍🏻 雞翼肉質好嫩滑😋
🔹脆鯇片🐟
🔹雜菜拼盤🥬
🔹珍寶蟹柳🦀
🔹刀削麵🍜
🔹烏冬🍜

整體✨ 呢間位於灣仔新開嘅港式火鍋店環境幾大、幾寬敞 店員態度友善👍🏻 湯底、配料價錢唔算好貴 食材用料高質😍 特別推介花膠濃雞湯底、豪牛拼盤、牛胸爽等😋

豪牛 (灣仔) · 🤝🏻🤪
灣仔謝斐道303號地下2號舖
💙珍姐舊班底開咗新舖!💙💙質素依然,啱啱開,易book位啲💙🤰🏻Melo大推指數 (5分滿分)✅✅✅✅☑️呢排成日都見到話中環珍姐就嚟結業,原來舊班底喺灣仔已經搵咗舖營業緊啦!試咗佢哋嘅招牌湯底,同埋牛肉拼盤,依然保持高質!個湯底真係飲多兩啖先至好開始打邊爐,直程濃到好似媽咪煲咁。牛肉又新鮮,每層都真係疊到full晒!冇呃秤仲要讚吓佢個菜脯蝦醬豬肉滑,有驚喜!勁香蝦醬味!而家啱啱新開舖,快啲book嚟試吓啦!
💙珍姐舊班底開咗新舖!💙
💙質素依然,啱啱開,易book位啲💙

🤰🏻Melo大推指數 (5分滿分)
✅✅✅✅☑️

牛肉又新鮮,每層都真係疊到full晒!冇呃秤

仲要讚吓佢個菜脯蝦醬豬肉滑,有驚喜!勁香蝦醬味!

而家啱啱新開舖,快啲book嚟試吓啦!
一直想試出名難book既中環珍姐火鍋店傳出結業,原來舊班底另起爐灶喺灣仔開店,趁新開黎試吓 ! 「豪牛」店內裝潢以工業風、港式霓虹元素,播埋90、00年代既廣東歌,超好氣氛! 全晚跟住唱,真係食到唔捨得走🎶✨ 鎮店「花膠濃雞湯」,半隻嫩滑三黃雞,湯頭金黃透亮,入口鮮甜帶膠質黏唇感,啖啖瑤柱,猴頭菇吸哂湯,超足料。火煱前先飲兩碗湯,鮮甜甘香! 🐮豪牛拼盤($338)絕對係重頭戲,4層牛肉按油脂比例排列:封門柳,牛味濃郁牛頸脊,筋肉交織牛匙柄,柔嫩帶嚼勁牛小排,油花如大理石紋一盤吃盡牛隻精華部位。牛心頂,脆爽如黃喉牛胸爽。看似肥脂,其實係胸口筋膜,有淡淡牛油香。潮州牛肉丸,鮮味超爆汁。 花雕雞翼,酒香醇厚,估唔到經濃湯煮過酒味都咁突出。滑雞片,嫩滑。 白鱔片,切得厚身爽脆 門鱔魚蛋,彈牙鮮味! 鮮蝦韭菜餃,餃皮柔滑,鮮蝦爽口,韭菜清香!珍寳蟹柳,大條吸湯仲有新鮮雜菜拼盤最後以鳥冬收尾,麵條吸湯煙韌滿足!
趁新開黎試吓 !
「豪牛」

全晚跟住唱,真係食到唔捨得走🎶
✨ 鎮店「花膠濃雞湯」,半隻嫩滑三黃雞,
湯頭金黃透亮,入口鮮甜帶膠質黏唇感,
啖啖瑤柱,猴頭菇吸哂湯,超足料。
火煱前先飲兩碗湯,鮮甜甘香!

🐮豪牛拼盤($338)絕對係重頭戲,
4層牛肉按油脂比例排列:
封門柳,牛味濃郁
牛頸脊,筋肉交織
牛匙柄,柔嫩帶嚼勁
牛小排,油花如大理石紋
一盤吃盡牛隻精華部位。

牛心頂,脆爽如黃喉
牛胸爽。看似肥脂,其實係胸口筋膜,
有淡淡牛油香。

潮州牛肉丸,鮮味超爆汁。
花雕雞翼,酒香醇厚,估唔到經濃湯煮過酒味都咁突出。
滑雞片,嫩滑。
白鱔片,切得厚身爽脆
門鱔魚蛋,彈牙鮮味!

鮮蝦韭菜餃,餃皮柔滑,鮮蝦爽口,韭菜清香!
珍寳蟹柳,大條吸湯
仲有新鮮雜菜拼盤

最後以鳥冬收尾,麵條吸湯煙韌滿足!

2025-05-19 383 浏览
週日晚上找到了一間新開業的火鍋店來一頓大餐放鬆一下淺灰色水泥牆搭配木質桌椅,環境現代而溫馨霓虹燈裝飾增添幾分時尚感,成為拍照打卡的背景以「新鮮食材,健康滋補」為理念,主打高質火鍋晚市火鍋湯底花膠濃雞湯入口溫潤順滑,帶有膠質感豪牛拼盤包含多款牛肉,肉質鮮嫩,紋理分明五花趾切片均勻,肥瘦相間,入口即化,油脂香氣撲鼻餐前小食即炸魚皮金黃酥脆,咬下去有淡淡魚鮮味花雕雞翼帶有獨特香氣,雞肉嫩滑,與湯底融合後風味更佳
週日晚上找到了一間新開業的火鍋店來一頓大餐放鬆一下
淺灰色水泥牆搭配木質桌椅,環境現代而溫馨
霓虹燈裝飾增添幾分時尚感,成為拍照打卡的背景
以「新鮮食材,健康滋補」為理念,主打高質火鍋
晚市火鍋湯底花膠濃雞湯入口溫潤順滑,帶有膠質感
花膠濃雞湯
豪牛拼盤包含多款牛肉,肉質鮮嫩,紋理分明
五花趾切片均勻,肥瘦相間,入口即化,油脂香氣撲鼻
餐前小食即炸魚皮金黃酥脆,咬下去有淡淡魚鮮味
即炸魚皮
花雕雞翼帶有獨特香氣,雞肉嫩滑,與湯底融合後風味更佳
2025-05-18
2025-05-18 214 浏览
上網見人話呢間豪牛係珍姐班底開嘅新火鍋店即刻約埋朋友打去訂枱試下啦 以為新開唔多人知 點知去到全場滿座勁誇張花膠濃雞湯入面有花膠 猴頭菇 瑤柱 同埋半隻三黃雞雞肉食落好嫩滑又唔會好肥個湯好濃郁飲落有啲黏嘴 飲左兩碗先捨得打邊爐之後再加嘅都係雞湯 真係煮咩都咁鮮咁好味豪牛拼盤打邊爐一定要食牛肉 推介豪牛拼盤一次過食到封門柳 牛頸脊 牛小排 匙柄四個部位全部都係咁鮮嫩 封門柳同牛頸脊好濃牛味 另外仲有五花趾 牛胸爽 牛心頂呢啲罕有部位細細份可以每款都試下 牛心頂幾爽口 牛胸爽有咬口愈咬愈香一定要食佢嘅花雕雞翼 煮完都係咁香酒味白鱔片好爽彈鮮甜 門鱔魚蛋又滑又彈係丸類必食即炸魚皮好香脆 就咁食或打邊爐都咁正
上網見人話呢間豪牛係珍姐班底開嘅新火鍋

一定要食佢嘅花雕雞翼 煮完都係咁香酒味

白鱔片好爽彈鮮甜 門鱔魚蛋又滑又彈係丸類必食

即炸魚皮好香脆 就咁食或打邊爐都咁正
2025-05-18 234 浏览
香港人一向喜歡打邊爐,今次來到灣仔搵來一間牛肉專門店,有不同牛的部位都可以在這店食得到,今次我會重點推介食過的牛味道。雖然是新店,都吸引了不少牛的愛好者約埋三五知己一起「豪牛」一番。🐃👫👭👬🍲🔥✨ 花膠濃雞湯($268),店長推介的滋補湯底,半隻三黃雞、花膠、猴頭菇、杞子由多小時熬製而成,未打邊爐前先飲一碗滋潤湯,膠質非常豐富,而且夠晒暖胃,雞肉肥美嫩滑,非常美味。🐥🍲✨ 豪牛拼盤,基本上每一枱客人最少會叫一盤,拼盤中包了四款牛肉的配搭——封門柳、牛頸脊、牛匙柄和牛小排,整盤牛由上層最鮮紅色食到最底層深紅色,由脂肪最肥美的牛小排食到牛味最濃郁結實的封門柳,每一片都切得厚度適中,色澤鮮嫩、油脂油香都很豐富,滾2下就食得,真是津津有味。🐃🥩🌟 其他牛肉罕見位置🐃 😋🥩✨ 五花趾,牛後腿內側的肌肉位置,脂肪位置不算多,入口較為結實。✨ 牛胸爽,在牛的肋骨上一塊細小的筋膜位置,色澤呈白色,入口嫩滑爽口,帶有油份,含豐富的骨膠原。✨ 牛心頂,一條條是連接牛肉的血脈和心臟的位置,帶有爽脆的口感,雖然不帶有牛味,但是其營養豐富,同時也是一個非常罕有的位置,好奇之下也是第一次食。✨ 潮洲牛肉丸,來到牛

🌟 其他牛肉罕見位置🐃 😋🥩

✨ 潮洲牛肉丸,來到牛肉專門店來打邊爐有點少得點牛丸,爽口彈牙,咬開時帶有牛肉的油香,相當出色。

其他非牛的配料包括有花雕雞翼、雞柳、珍寶蟹柳、即炸魚皮和雜菜拼盤。所以,呢一餐絕對係好飽之餘,仲食到咁多款不同牛的位置,簡直滿足了我這位牛魔王的胃口。🐥🦀🥰😚👍🏻
2025-05-17 160 浏览
最近灣仔開咗一間新嘅火鍋店聽講仲要係中環珍姐嘅舊班底開!梗係要即刻去試吓咩料啦!果然冇令到我失望!牛肉拼盤真係好正!一次過食到晒牛頸脊、封門柳、五花趾、牛小排、牛胸爽仲有牛胸爽同埋特別部位牛頂心!牛魔王一定喜歡!湯底方面揀咗花膠雞湯底!打邊爐之前一定要飲湯先!雞肉夠嫩滑!而且湯底亦都夠晒足料其他火鍋配料都好正㗎!即叫即炸魚皮夠晒脆口!門鱔魚蛋亦都夠晒彈牙!呢度環境舒適、唔會坐得迫!聽講訂位已經去到七月啦想食就快啲book位!
最近灣仔開咗一間新嘅火鍋
聽講仲要係中環珍姐嘅舊班底開!
梗係要即刻去試吓咩料啦!

果然冇令到我失望!
牛肉拼盤真係好正!

一次過食到晒牛頸脊、封門柳、五花趾、牛小排、牛胸爽
仲有牛胸爽同埋特別部位牛頂心!
牛魔王一定喜歡!

湯底方面揀咗花膠雞湯底!

打邊爐之前一定要飲湯先!
雞肉夠嫩滑!而且湯底亦都夠晒足料

其他火鍋配料都好正㗎!
即叫即炸魚皮夠晒脆口!

門鱔魚蛋亦都夠晒彈牙!

呢度環境舒適、唔會坐得迫!
聽講訂位已經去到七月啦
想食就快啲book位!

2025-05-13 138 浏览
呢幾日都涼番啲 激起想打邊爐嘅意慾新開無耐 趁未被發挖 搶頭啖湯先好滾動 唔係因為個火鍋滾係因為餐廳播嘅音樂全部都係我年代 忍唔住一路淥 一路哼🤣一坐低就嚟混醬儀式 有成10款醬料慢慢溝(醋同豉油無影到)🐥湯底花膠濃雞湯落枱嘅時候 先知有成半隻雞喺入面🫢雞肉好滑溜 滾得耐都唔怕 😋仲有瑤柱 杞子 猴頭菇建議滾咗即刻裝一碗飲咗先 同埋食晒啲花膠 補吓骨膠原😝隨後再加嘅湯都係雞湯 唔係滾水唔怕會淡晒味 👍🏻叫得豪牛 一定主打食牛啦叫咗個2人餐 超豐富🐮豪牛拼盤(中)擺盤由肥至瘦 封門柳 牛頸脊 牛匙柄 牛小排重牛味 而且油花好靚呢個拼盤啱晒乜都想食啲嘅人另外再加牛胸爽 牛心頂同五花趾牛胸爽如其名夠爽口牛心頂就第一次食 即係牛嘅氣管 質感望落腍 實質咬落彈牙五花趾即係牛嘅後腳 最有力嘅位 口感爽脆 筋肉感十足🐟炸魚皮脆卜卜兼夾香口🦀珍寶蟹柳兒時最愛😍🐮潮洲牛丸 🐟門膳魚蛋2款丸都好彈牙 🦐鮮蝦韮菜餃皮薄餡足🐟脆鯇片爸爸至愛 😊🐥花雕雞翼&滑雞片花雕味幾出 完全唔使點任何醬料🥬雜菜拼盤食到最尾食埋個菜 平衡吓食肉獸個胃😎同埋打邊爐必食嘅烏冬嘢飲就叫咗羅漢果 清吓熱 😁
呢幾日都涼番啲 激起想打邊爐嘅意慾
新開無耐 趁未被發挖 搶頭啖湯先
好滾動 唔係因為個火鍋
係因為餐廳播嘅音樂全部都係我年代
忍唔住一路淥 一路哼🤣

一坐低就嚟混醬儀式 有成10款醬料慢慢溝
(醋同豉油無影到)

🐥湯底花膠濃雞湯
隨後再加嘅湯都係雞湯 唔係滾水
唔怕會淡晒味 👍🏻

叫得豪牛 一定主打食牛啦
叫咗個2人餐 超豐富
🐮豪牛拼盤(中)
擺盤由肥至瘦 封門柳 牛頸脊 牛匙柄 牛小排

🥬雜菜拼盤
食到最尾食埋個菜 平衡吓食肉獸個胃😎
同埋打邊爐必食嘅烏冬

嘢飲就叫咗羅漢果 清吓熱 😁

📍豪牛 Rich Cow📍灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 謝斐道303號地下2號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-《豪牛》是灣仔一家新開的火鍋店,主打新鮮牛肉🥩看名字就知道是牛魔王必到的地方!-店員態度友善;背景播著首首粵語金曲,氣氛不錯,好有中環「珍姐」的影子!而原來!豪牛也正正是珍姐舊班底所開設的!難怪😆-嚐了他們的【招牌豬骨蜆湯】,卜卜蜆大隻厚肉,湯底鮮甜濃郁重頭戲【豪牛拼盤】有齊牛頸脊、封門柳、匙柄、牛小排四款部位🥩,不想選的點這個就準沒錯!特別要提的是【牛心頂】,是牛心臟最頂部的部位,每隻牛只有一條,非常矜貴,不妨試試!=// 湯底 //✿ 招牌豬骨蜆湯 ($258)湯底味道很鮮,蜆肉跟豬骨精華盡出加上蘿蔔跟粟米,更加清甜蜆肉份量好多!全部都很厚肉,又已去沙,好吃•// 豪牛 //.✿ 豪牛拼盤 ($338 (M) / $498 (L))M size已足夠2-3人分享!有齊牛頸脊、封門柳、匙柄、牛小排四款部位牛頸脊油脂分布均勻,肉味濃;封門柳肉質紮實、有咬口;匙柄軟嫩帶油香;牛小排油花豐富,入口即化每片牛肉只需涮數秒就可以開吃,爽!.✿ 牛胸爽 ($88)牛前胸位置的一片筋膜經絡
📍豪牛 Rich Cow
📍灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 謝斐道303號地下2號舖
〔 Follow me! ♥︎ 〕
豪牛》是灣仔一家新開的火鍋店,主打新鮮牛肉🥩
看名字就知道是牛魔王必到的地方!
而原來!豪牛也正正是珍姐舊班底所開設的!難怪😆
嚐了他們的【招牌豬骨蜆湯】,卜卜蜆大隻厚肉,湯底鮮甜濃郁
=
// 湯底 //
✿ 招牌豬骨蜆湯 ($258)
湯底味道很鮮,蜆肉跟豬骨精華盡出
加上蘿蔔跟粟米,更加清甜
蜆肉份量好多!全部都很厚肉,又已去沙,好吃

// 豪牛 //
✿ 豪牛拼盤 ($338 (M) / $498 (L))
M size已足夠2-3人分享!
豪牛拼盤
有齊牛頸脊、封門柳、匙柄、牛小排四款部位
每片牛肉只需涮數秒就可以開吃,爽!
豪牛拼盤
✿ 牛胸爽 ($88)
牛前胸位置的一片筋膜經絡位置,口感爽脆
牛胸爽
✿ 牛心頂 ($88)
牛心臟最頂部的部位,每隻牛只有一條,非常矜貴
口感又爽又彈牙,不妨試試!
牛心頂

// 雞肉 //
✿ 滑雞片 ($78)
✿ 花雕雞翼 ($78)
滑雞片滑嫩好吃、啖啖肉
特別推薦花雕雞翼!酒香濃郁,而且醃得十分入味,不止雞皮有味,就連內裡的雞肉也充滿花雕香氣!
滑雞片

// 海鮮 //
✿ 脆鯇片 ($98)
新鮮爽口,好吃!

// 小吃 //
✿ 即炸魚皮 ($68)
剛剛炸起,上桌時還熱辣辣,香脆可口
當小吃吃,或點湯吃都一流✨

// 生料 //
✿ 珍寶蟹柳 ($68)
✿ 潮州牛肉丸 ($68)
✿ 魚皮餃 ($58)
✿ 鮮蝦雲吞 ($58)
✿ 門鱔魚蛋 ($58)
魚皮餃

// 粉麵 //
✿ 烏冬 ($28)
✿ 刀削麵 ($38)
主食方面嚐了滑溜的烏冬跟比較少見、口感彈牙有嚼勁的刀削麵

// 蔬菜 //
✿ 雜菜拼盤 ($58)
有西洋菜、豆苗、金菇、雞髀菇等蔬菜,種類豐富,營養更豐富🥬🍄
雜菜拼盤

// 其他 //
✿ 醬料 ($20/位)
可以自由調配自己喜歡的火鍋醬油口味~
醬料
=
〔 Follow me! ♥︎ 〕
滑雞片
魚皮餃
2025-05-10 2541 浏览
今次來訪依間港式風味濃厚嘅🐮 豪牛🐮 打邊爐😍 內裡裝修好有特色👍 尤其喜歡佢哋牆上嘅豪牛壁畫☺️ 打卡影相啱曬😆 座位桌面好闊落,叫多幾味配料都夠位擺無有怕🤭 湯底㨂咗好多人叫嘅花膠濃雞湯😎 湯底份量十足,有有足足半隻三黃雞😍 唔會好肥膩之餘,食落肉味濃香,肉質嫩滑👍 職員仲會協助斬件切細架☺️ 湯底內還有猴頭菇、杞子、瑤柱等高質配料,令湯底更添鮮美😋 火鍋配料當然首選豪牛拼盤😍 內包封門柳、牛頸脊、牛匙柄同埋牛小排✅ 色澤鮮豔紅潤,油花均勻唔會過肥👍 鐘意食牛嘅朋友必叫喲☺️ 有興趣可以試埋牛胸爽同埋牛心頂😆 口感滋味好特別🤭 嚼感一流又入味架🤗 鐘意食雞嘅就必點滑雞片同埋花雕雞翼😎 前者滑嫩鮮美,後者採用花雕調味,令雞翼更顯細嫩✅ 配花膠湯底好讚👍 仲有脆鯇片、珍寶蟹柳、鮮蝦韭菜雲吞、炸魚皮等等高質配料✅ 全部都好足料勁好味😋 真係不能錯過喲🤤 飲品㨂咗清爽又解膩嘅椰青水✅ 配肉食絕對一流😚

飲品㨂咗清爽又解膩嘅椰青水✅ 配肉食絕對一流😚
2025-05-07 118 浏览
在附近上班經過了,一間新開的打邊爐,遇着他們開張,抱着心態一事,味道和性價比出乎意料之外。一面享受DJ打着廣東經典流行曲,一面打邊爐真係人生一大享受!值得一試。試了豪牛四拼,10分出色的封門柳,我選的是豬骨蜆湯底,非常之濃厚,清甜,沙白非常新鮮,很大粒、很鮮甜。服務態度非常之好,他們會留意住我的杯,就嚟喝完他們會自動幫我斟,不定時幫我換餐碟,還有他們的服務員能夠和我談笑風生,今時今日咁嘅服務態度已經很少見了
2025-05-02
  • 豪牛四拼
2025-05-06 112 浏览
上個星期收工去咗附近一間新開嘅火鍋店🐮後黎先知道原來係「中環珍姐」舊班底開鋪,終於食到啦!我試咗招牌的豬骨蜆湯🐷湯底一端出來就能看到大個隻手嘅豬骨,還有整鍋新鮮的大蜆肉🫕。店員仲叫我哋飲咗一碗湯先,海鮮的鮮甜和豬骨的香味交織,而且湯的厚度感十足,真材實料!我哋點了店裡的二人餐,份量相當充足。不得不說最令我驚喜嘅係熱辣辣嘅炸魚皮😍問過店員先知道原來由落單嗰刻開始就即刻炸起,怪不知咁薄脆香口🥹重頭戲當然係包含各種部位嘅🐮豪牛拼盤,當中豪牛拼盤(中)有🥩封門柳,牛頸脊,牛匙柄,牛小排,店員仲會介紹佢哋嘅各種特色,選擇困難嘅我每一款都好鍾意!另外仲叫咗牛胸爽,牛心頂,纖維感明顯,口感超級爽脆!唔係每間火鍋店都食到呢啲部位,鐘意食牛嘅人一定會好enjoy😋仲有令我驚喜嘅花雕醉雞,雖然望落冇咩特別,但一咬落去就好似飲咗大啖花雕酒咁🤯而且無論煮幾耐都依然咁滑,仲特登問咗店員可以點樣處理🤭店員都好好過左兩招😝而其他菜式無論丸類、魚片定係蔬菜或者面類,都係食得出好質量嘅食材!加埋兩杯飲品都飽到要抱住個肚走人🤪🤪🤪

2025-05-06 108 浏览
路過見到新開張,即管試吓.試咗招牌豬骨蜆湯,湯底一出嚟已經見到大大嚿豬骨,仲有啲小豬手,仲有好多蜆肉,試一啖,發現湯底超濃郁,有海鮮嘅鮮甜味,亦都有香濃嘅豬骨味,仲感覺到湯底有一定厚度,簡直係膠質滿滿,淨係個湯都飲咗兩碗!之後試咗餐廳嘅二人餐,二人餐份量非常充裕,先講吓個炸魚皮,炸魚皮係熱辣辣,即刻炸,又薄又香口;重頭戲真係一碟切得好靚嘅牛肉,問返店員先知原來每一層都係牛唔同部位,無論肉質、味道、口感都會有分別,而且店員太忙嘅時候,都非常樂意講解,二人餐份量嘅牛,本人唔算大食,所以覺得份量有多添!鍾意食牛嘅朋友,可能就覺得啱啱好!仲有兩碟其他牛嘅部位,所以鍾意食牛嘅朋友,可以一次過滿足晒咁多個願望!另外,仲有一碟花雕醉雞,望落去冇乜嘢,食落去勁花雕,非常夠味,雞肉都好新鮮!仲有一碟丸,估唔到丸嘅質量都一樣好高,魚蛋同牛丸都好好食😋整體嚟講成個二人餐,都好高分,每樣嘢都好食,對打邊爐嚟講都算好難得!
路過見到新開張,即管試吓.
仲有一碟丸,估唔到丸嘅質量都一樣好高,魚蛋同牛丸都好好食😋

• 招牌豬骨蜆湯
  • 豪牛拼盤
  • 即炸魚皮
2025-05-04 1622 浏览
公司樓下開咗間新餐廳,所以就同同事一齊去試吓,餐廳呢原來係「中環珍姐」舊班底嘅人開,相信食物品質一定有保證,終於可以book 到枱打到邊爐🫕湯底方面就揀咗花膠濃雞湯,當中裏面有乾瑤柱,花膠,五指毛桃菇,仲有原隻雞一齊落去煲,真心好足料,雞湯超濃郁,正!未打邊爐之前已經飲咗幾碗🤣牛魔王控就叫咗豪牛拼盤 ,當中豪牛拼盤(中)包咗封門柳,牛頸脊,牛匙柄,牛小排,一個價錢就可以試到四款牛肉,另外仲叫咗牛胸爽,牛心頂,牛胸爽,牛心頂,一定要點沙茶醬封門柳:牛味極濃,帶有獨特嘅香味,肉質軟腍但不韌牛頸脊:油脂花豐富但不膩,牛味適中,好有口感牛匙柄:油花較封門柳多,肉質香滑,口感更嫩滑牛小排:油花相當豐富,而且帶有油脂香,肉質鮮嫩除此之外,仲叫咗滑雞&花雕雞翼,小編極力推介花雕雞翼,花雕味超級入味,相當有驚喜另外呢仲叫咗以下食品:脆鯇片,珍寶蟹棒,韭菜鮮蝦餃,門膳魚蛋,潮州牛肉丸,蔬菜拼盤,炸魚皮,刀削麵,烏冬脆鯇片好脆身,珍寶蟹棒超長,有一個人嘅手臂咁長,潮州牛肉丸多汁彈牙韭菜鮮蝦餃:韭菜嘅清香與蝦仁嘅鮮甜完美融合,咬開後湯汁飽滿炸魚皮即叫即炸,一上枱個炸魚皮係熱辣辣㗎,唔經唔覺都食咗好多最後仲食

封門柳:牛味極濃,帶有獨特嘅香味,肉質軟腍但不韌

牛頸脊:油脂花豐富但不膩,牛味適中,好有口感

牛匙柄:油花較封門柳多,肉質香滑,口感更嫩滑

牛小排:油花相當豐富,而且帶有油脂香,肉質鮮嫩

另外呢仲叫咗以下食品:

韭菜鮮蝦餃:韭菜嘅清香與蝦仁嘅鮮甜完美融合,咬開後湯汁飽滿

最後仲食咗個刀削麵&同烏冬,真係飽到上心口😌

2025-05-03 1368 浏览
趁依家未係好多人知呢間餐廳咩料 偷步去食咗🤪你會喺佢嘅餐牌同侍應身上見到一啲珍姐嘅影子🙊佢哋嘅牛肉火鍋當然有保證🐄 食到捧住個肚走🤰🏻❣️花膠濃雞湯 $268建議多人食先好嗌 如果唔係食湯底嘅料都已經飽咗一半🤣 證明佢超級足料‼️湯底有半隻三黃雞🐓 接近海南雞咁滑好尊重咁食晒🙂‍↕️猴頭菇超多又大份入晒味 每啖都爆湯又有菌香💦 仲有無盡嘅花膠 骨膠原🆙🆙杞子瑤柱都落得好重手 啖湯係世界級濃郁🫡 之後就算加湯都唔會跌watt😛❣️即炸魚皮 $68魚皮係我打邊爐必點🐟 呢個新鮮炸起超脆 而且超大份🔥❣️豪牛拼盤 $338 (m)嚟到呢度一定要食牛🐄 一睇就知來貨好靚 唔同部位有唔同嘅紅同油脂分布😚 砌到好靚✨ 店員仲會同你解釋吓啲部位🔥由外至內係封門柳 牛頸脊 牛匙柄 同牛小排🫶🏻 隨心落 每款都好食😙 封門柳肉味濃肉質結實💪🏻 牛頸脊運動量多又有多啲油花🪷 匙柄脂肪少但係超嫩🤯 牛小排就知咩料啦✅❣️五花趾 $88又學到嘢 店員話三花趾同五花趾分別係牛嘅前後腳🦵🏻🦵🏻記底左✍🏻🫡睇落好多透明嘅跟腱位有啲似牛展 切到好薄好爽口‼️❣️牛胸爽 ❣️牛心頂 好少食到呢啲部位 貪得意 趁多人share食吓😌 牛胸
趁依家未係好多人知呢間餐廳咩料 偷步去食咗🤪
你會喺佢嘅餐牌同侍應身上見到一啲珍姐嘅影子🙊
佢哋嘅牛肉火鍋當然有保證🐄 食到捧住個肚走🤰🏻

❣️花膠濃雞湯 $268

❣️即炸魚皮 $68
魚皮係我打邊爐必點🐟 呢個新鮮炸起超脆 而且超大份🔥

❣️豪牛拼盤 $338 (m)
砌到好靚✨ 店員仲會同你解釋吓啲部位🔥

❣️牛胸爽
❣️牛心頂
好少食到呢啲部位 貪得意 趁多人share食吓😌
牛胸爽係肋骨上既筋膜口感勁爽脆 淥兩下就食得😚
牛心頂喺條大氣管 食落係冇乜牛味🧐 口感從來冇食過好難形容 自己試啦😜

❣️脆鯇片
❣️珍寶蟹柳
❣️潮洲牛肉丸
❣️鮮蝦韭菜餃
❣️門鱔魚蛋
係 a bit of everything‼️ 有時每樣都只係想試少少🤏🏻 啱晒貪心嘅我😈
冇試過門鱔魚蛋真係唔可以出佢地門口😆 我認為係配料中最出色🥳 超級彈牙有魚味唔腥🐟 牛丸都好食但冇咁大癲🤪
蝦餃都係皮薄餡靚 脆鯇好睇個人口味🦐🐟

❣️花雕雞翼 滑雞片
開頭唔知個湯有咁多雞🤣 所以呢碟係個錯誤🙂‍↔️
不過佢醃得入味所以食落係有分別嘅🫡 花雕味好香‼️🍶

❣️雜菜拼盤 $58
每次懶得諗都係叫拼盤 是日精選咁有皇帝菜 娃娃菜 油麥菜同雞髀菇🥬 令到件事健康咗👍🏻

❣️菊花蜜 $28
❣️椰青水 $28
多人可以叫1jar~ 兩款都好解膩又唔會太甜 飲下飲下又食多碟肉🤣

🪄同大家分享慳錢大法‼️ 餐廳啱啱開業仲申請緊酒牌 所以依家BYOB自己帶酒唔使錢㗎😌
  • 豪牛拼盤
  • 即炸魚皮