2016-08-15
日本野無論日燒,壽司,居酒屋,火鍋 以及 拉麵,全部都係我既至愛,百食不厭聽朋友講, 有間銅鑼灣近住地鐵站新開既拉麵店, 今日出開去就試下,無論大門至內裡裝修,都好有日本小店既特色,一坐底,店員就為我地介紹番佢地既拉麵,佢地有兩款湯底拉麵,一款味噌 另一款為豚骨,麵可以揀粗或幼, 麵既軟硬度, 佢原本配有豚肉, 木耳, 紫菜同菠菜, 份量極為多, 如果有需要再可以追加點單的紙我地分別叫左兩款, 配兩款唔同既麵, 試盡唔同味道一款係味噌配粗麵,另一款係豚骨配幼麵我個人比較喜歡味噌配粗麵, 湯底較香濃, 粗麵可以帶起湯的精華, 令每口拉麵都可以食到吸食左濃湯的味道一定要提到既係, 豚肉係唔同平時, 食到口感好滑, 肥瘦分佈平均, 想知點解?睇最底就會知啦~~~另外叫左兩款小食, 都係店主推介, 一款係餃子一款係牛舌一咬落去餃子度既時候, 肉汁就溶入口內, 好香好滑, 而且係即時整, 熱烘烘, 好香牛舌切成厚粒, 熟度岩岩好, 仲係好嫩除左追加的配料, 餐廳附有蒜泥同芽菜 提供加入拉麵第二張的雪櫃係熟成中的豚肉, 聽店主講, 佢地的豚肉係選用肉眼, 係豚燻肉, 所以口感同出面唔同整體黎講我都
一款係味噌配粗麵,另一款係豚骨配幼麵
牛舌切成厚粒, 熟度岩岩好, 仲係好嫩
整體黎講我都覺得超好呀, 可惜要去開CWB先有得再食, 如果唔係我應該會成日都幫襯~