2013-12-22 2499 浏览
Lunch time 同同事二人訂左枱食飯,呢間係同事介紹,未夠一點,一去到就有位。。有個日本人幫我地落單!我本來叫左個豚肉生薑燒定食,同事叫左個石鍋飯。我地等左好耐都未有野食 (估計有15mins) 不過有位待應好醒目,見我地既眼神就知道我地想問咩,好快幫我地追個飯, 當我個飯到時,發現d肉好咸,本來以為炒菜時調味未撈均,但發現成碟餸汁連洋蔥等材料都超咸,完全接受唔到。就即刻叫待應,待應很好二話不就即時再整,等了一陣再上菜,碟餸除左多些水之前味道都係咸,我同事試一口都覺得咸。。。無奈再叫待應。。待應今次主動叫我轉另一個飯,因已經好晏,問佢邊個飯最快上,佢就建議滑蛋豬扒飯最後我正式用膳時間係1:40,我同事已經食完=.=個豬扒飯個賣相同味道終於都正常返,味道無咩特別,反而食食下都有些咸,最後我無食晒個飯就埋單! 最後待應為表歉意,主動比左個9折我地!總括係食物味道令人失望,待應良好服務搭救!

最後我正式用膳時間係1:40,我同事已經食完=.=
總括係食物味道令人失望,待應良好服務搭救!
2013-12-18
2013-12-21 1831 浏览
成日搭車都經過呢間豚兵衛,一直都想試下,終於今晚就同朋友來食~見係星期五,預先打電話訂位,8點準時去到發現外面有為數不少的人排隊…幸好有訂位!! 可以唔使等即入~煎蛋卷本身並不太滑,但附上的蘿蔔蓉調味一流,配上煎蛋卷味道好夾,所以加分~胡麻豚肉冷烏冬的烏冬份量較預期少,但口感都幾煙靭,唔會過軟…而豚肉份量就好多,加埋配菜的洋蔥,紅蘿蔔同生菜,以每枱都有的胡麻醬撈埋嚟食,好開胃同好味~吉列蠔定食揀咗飯(另附麵豉湯),蠔夠大隻而且唔會腥,入口爽滑,脆漿唔厚~薯仔沙律都好醒胃~特別要讚個沙律醬,入面有好多碎蛋,所以口感豐富咗之餘,又唔係只得沙律醬,感覺幾有誠意~唯一係椰菜絲同白飯並不是任添,要添就要$18一份~三文魚算係比較失色的一款,不過都唔係唔好食,只係比起其他菜式唔突出…但海膽應該用料幾好,入口綿滑甘甜,全無腥味~~4個人食,每人$138.5,都算幾抵食~而且食物有誠意,員工好忙(人手唔夠吧)但都勤快幫我哋加茶…會再幫襯!!

2013-12-20
庆祝纪念
圣诞节
  • 吉列蠔
2013-10-06 1508 浏览
星期日下午,在尖沙咀附近想食個飯。在偶然之下去了新港中心入面的日式小店,下午茶餐都不過$40多少少,在這區實在選是平宜,更重要的是,鄰在沒有吵耳的自由行。由店名「豚兵衞」猜到是吉列豬扒飯店,在下午茶餐中選了「吉列炸豬扒飯」和「咖喱薯餅吉列豬柳飯」。一般來說,這兩道應是最能看出吉列豬扒飯店功力的。「咖喱薯餅吉列豬柳飯」(下午茶$43連飲品)。薯餅香口鬆軟,單上應該唔錯,但配咖喱我個人覺得可以實少少。咖喱的口味遍淡,甜但唔辣,濃少少會好D。「吉列炸豬扒飯」(下午茶$40連飲品及麵鼓湯)。吉列炸豬扒的炸皮很脆,感覺上豬扒比其他專門店薄了少許,但應該不影響味道。豬扒即叫即炸,以咁的價位真係選好好。豬扒汁較甜無咁酸,貼近香港人的口味。椰菜絲都算脆,枱上有芝麻醬,配椰菜絲來食,甜但不夠芝麻香。可能是下午茶餐的關係,飯量較少。同行朋友叫大飯(要加錢的),但加咗同無加差唔多。此外,這裏的用米並不是日本米,這裏的米是長身的,並不是日本常見的珍珠米。公司網站上貼出來的剪報,明明寫食材主要來自日本,可能經過幾年後改變了吧!當然,用日本米的成本真係較貴,但明明話自己係日本食堂,要做出道地日本料理(網站公司介紹
咖喱薯餅吉列豬柳飯
吉列炸豬扒飯
可能是下午茶餐的關係,飯量較少。同行朋友叫大飯(要加錢的),但加咗同無加差唔多。此外,這裏的用米並不是日本米,這裏的米是長身的,並不是日本常見的珍珠米。公司網站上貼出來的剪報,明明寫食材主要來自日本,可能經過幾年後改變了吧!當然,用日本米的成本真係較貴,但明明話自己係日本食堂,要做出道地日本料理(網站公司介紹),起碼都要用近似的米種吧!
總體而言,同樣因為我係食下午茶,夠平;所以我覺得好抵,食得算開心,可以再食。(沒有自由行,清靜係一個極好的加分位。)不過要俾近倍的正價再來,就可能不會了。因為平價的吉列豬扒,差不多水準的,也可以找到。比他好食的吉列豬扒也不難發現。
2013-10-06
咖喱薯餅吉列豬柳飯
2013-07-24 1011 浏览
灣仔附近返學,之前已經諗住黎試,下雨的星期六一個人去吃吧...星期六有LUNCH SET,價錢不平,平均都7-80蚊見呢D出名係豬扒...叫左個滑蛋豬扒飯...個賣相唔錯...食落...LAI 晒野...下面D飯...汁太多...味道亦頗甜...蛋就更加唔好講了...完全冇蛋香輪到出名既豬扒了...好脆...但亦都好油...豬扒冇味...肉質亦都唔好...最後仲要食淨兩件...其實本身都中意幫襯小店...咁樣一個豬扒飯都要7-80蚊...先兩日係TONKICHI度食個SET LUNCH 豐富得多...都係100蚊多D...小店都係要好好努力...
灣仔附近返學,之前已經諗住黎試,
下雨的星期六一個人去吃吧...
星期六有LUNCH SET,價錢不平,平均都7-80蚊
見呢D出名係豬扒...
叫左個滑蛋豬扒飯...
滑蛋豬扒飯
個賣相唔錯...
食落...LAI 晒野...
下面D飯...汁太多...味道亦頗甜...
蛋就更加唔好講了...完全冇蛋香
輪到出名既豬扒了...
好脆...
但亦都好油...
豬扒冇味...肉質亦都唔好...
最後仲要食淨兩件...

其實本身都中意幫襯小店...
咁樣一個豬扒飯都要7-80蚊...
都係100蚊多D...
小店都係要好好努力...

2013-07-20
2013-06-29 753 浏览
黎親呢度唔駛唸,一定係半打生蠔,由第一次黎開始,每次都唔可以無左佢,因為實在太好食 ,每隻都有d好似柚子醋嘅汁浸住,超好味! 我叫左個滑蛋豬扒飯配冷烏冬,也可要熱烏冬,冷烏冬份量都算多,因為係套餐,以為兩樣都好細份 呢個就係個飯啦,唔好以為係迷你版,係正常過正常,我都差d食唔晒 輪到我老公個特上魚生飯,佢次次黎都係呢樣,次次食隻蝦都 lam 晒脷,套餐有前菜和麵豉湯
,每隻都有d好似柚子醋嘅汁浸住,超好味!
廣島生蠔 $75 (買五送一)
滑蛋豬扒飯配冷烏冬奪餐 $88 -烏冬
滑蛋豬扒飯配冷烏冬-滑蛋豬扒飯
特上魚生飯 $148
特上魚生飯
2013-06-17
廣島生蠔 $75 (買五送一)
滑蛋豬扒飯配冷烏冬奪餐 $88 -烏冬
特上魚生飯 $148
特上魚生飯
2013-06-19 744 浏览
這幾年的日式吉列店開完一間又一間,可是正宗的價錢驚人,便宜的又真的談不上美味,尋尋 覓覓總找不到有理想質素又令錢包不太痛的餐廳。後來得到朋友極力推介這間由日本人開的餐廳,特意到灣仔店試試看。尖沙嘴新分店位於新港中心內,灣仔店則在 天樂里附近。可能交通不太方便,輪候的人數也不多,15分鐘左右就有位了。燒餅風吉列豬扒飯配烏冬定食 ($65) { 性價比 : 超高 }一大碗熱騰騰的烏冬上木魚絲不停的舞動,非常吸引。烏冬質感煙 韌,不會過腍;湯頭清甜,淡淡青蔥及木魚味,很開胃。蘿蔔漬偏鹹但很爽脆,與較淡的烏 冬很夾得來。燒餅風吉列豬扒飯,用上C打非常喜歡的大阪燒濃醬油,配上木魚絲、青蔥、香脆的吉列豬扒和香噴噴的白飯,真是一流!主角吉列豬扒的炸衣挺薄, 豬扒肉質偏腍帶有肉汁,脂肪也不多。濃醬份量剛剛好,不會過鹹,沒被淋醬的部份還是脆口的,實在令人停不了口。被友人捧上天的,還有在桌上的芝麻醬,與青 甜的菜絲及白飯混起同吃,滿口都是濃郁的芝麻香味,但一點都不膩,難怪友人笑說只要有半支芝麻醬拌白飯就夠飽了。整個定食的分量挺大,分了半份給隨行友人 也吃得飽飽的。賣相非常可愛 芝士球
燒餅風吉列豬扒飯
燒餅風吉列豬扒飯配烏冬定食
芝士球
賣相非常可愛 芝士球 ($45) { 性價比 : 中高 }
想不到實物竟然跟圖片一樣可愛!急不及待拿起像棒棒糖般的芝士球,在紅紅的茄汁裡轉一圈,頓時就像焦糖蘋果般擁有光滑的表面,不說還以為是甜品呢! 輕輕咬一口,芝士不太流心,反而像吉士打般的質感,味道偏淡但重奶香,QQ的,好吸引。明明是稍鹹的小食,但心想如果可以當作下午茶的甜點就好喇哈哈…

题外话/补充资料: 同行友人隨身帶着餐廳早前送的鎖匙扣,有額外折扣真好耶!但為何友人會隨身帶着這樣的鎖匙扣呢… 真想不通 ~_~
2013-05-18
等候时间
15 分钟 (堂食)
燒餅風吉列豬扒飯
燒餅風吉列豬扒飯配烏冬定食
芝士球
2013-02-20 423 浏览
和朋友路過此店,內裡都幾多人!見到menu很多豬扒!一定是推介...食完後!超正靚豬扒(即叫即炸)仲有帶少少肥...好味道!!烏東很滑及爽口!!有飯及烏東的組合!很特別!份量不少!值得推介!仲有靚仔日本人的服務員,很細心的招待。
和朋友路過此店,內裡都幾多人!
有飯及烏東的組合!很特別!份量不少!
值得推介!
仲有靚仔日本人的服務員,很細心的招待。
2013-02-19
庆祝纪念
生日
2012-11-24 315 浏览
星期六午餐唔係太多人選, 選了最出名滑蛋豬扒飯滑蛋真係半生熟, 好滑, 估唔到塊吉豬俾蛋淋左, 食落仍然香脆我估可能我好彩, 塊豬扒都好JUILE, 好味~反觀我朋友叫了羅白吉豬, 佢話塊豬乾D無禁好味呢間感覺唔錯, 不過佢餐牌唔多款式, 是日午餐係唔吸引.如果黎食一定食佢吉豬啦
星期六午餐唔係太多人選, 選了最出名滑蛋豬扒飯

我估可能我好彩, 塊豬扒都好JUILE, 好味~
反觀我朋友叫了羅白吉豬, 佢話塊豬乾D無禁好味

呢間感覺唔錯, 不過佢餐牌唔多款式, 是日午餐係唔吸引.
如果黎食一定食佢吉豬啦
2012-11-17
  • 滑蛋豬扒飯
2012-11-19 239 浏览
今晚沒有太多胃口…所以只能選小食, 不敢order太多的定食或者飯類~我們點了:1)豬扒家食配湯烏冬: 豬扒炸得剛剛好~而且不會太「鞋」, 配上滑蛋更好味~!!! 而烏冬亦出色, 似是贊歧烏冬, 有點煙韌, 加上一些木魚絲~~終於開胃點了~如果唔揀湯上~可以食冷烏冬~!!2)芝士年糕: 這個超妹味~~年糕微甜~配上熱辣辣的芝士~~真係好正~仲要d芝士係微溶狀態~~~所以好好味~3)大蝦沙律: 呢個都好好味~~因為佢個沙律醬好味~有點醋~~而且將d菜切得好幼細~~好易入口~又唔會食到冇曬儀態~4)海蜇青瓜: 呢個係送ga~好似因為佢地唔知幾多年生日~送的小食~~份量都唔少~一人一兜~~而且d海蜇超爽口~!期間職員斟水都斟得好密~~最後仲送左個豬仔鎖匙扣俾我地~~話下次有呢個鎖匙扣會有折扣ga!!! 哈哈~我們賺了~
我們點了:

~如果唔揀湯上~可以食冷烏冬~!!
~

芝士年糕
贊歧烏冬
年糕內部XD
2012-11-11 41 浏览
老實講此店座落位置不算太好,但幸好附近還是有巴士電車站到,午餐時間過了大半才入內但還是有一半人。店名用豚字當然要試豚,基本上這裡主打炸豬扒那就來2種豬扒餐。 1.日式燒汁炸豬扒2.蘿蔔蓉配炸豬扒過了一會上台,一眼看見整盤食物感覺乾淨企理,冷烏冬用了類似竹簾般的東西托住,好日本feel~~但豬扒咬落去第一口有少許失望因為不是太熱,而豬扒外身給汁淋到開始軟身......但整體味道ok~配了菜絲溝淡了豬扒的油感,而冷烏冬配了醬油浸一會抽起吃味道剛剛好。 蘿蔔蓉配炸豬扒唯一不同的是多了一堆蘿蔔蓉在碗中,作用跟菜絲差不多而且有蘿蔔香帶著。今次算是一次不錯的經歷,因為真的順道經過見到而內進,但感覺還不錯,地方骨子得來舒適服務也不錯!

1.日式燒汁炸豬扒
2.蘿蔔蓉配炸豬扒

2012-11-10
2012-10-09 29 浏览
實在諗唔到有咩理由唔比好評,因為我已經第三次黎,因為實在太吸引!滑蛋吉烈豬扒定食+冷鳥冬唔知點解分開上搞到冇得一齊影相,先上左烏冬,不過都好,d飯可以保持熱辣辣!個烏冬既口感真係一流,我本身唔中意凍食烏冬但係都比呢度既吸引左!加左佢d唔知咩醬汁,味道好夾黎到重點滑蛋吉烈豬扒定食啦!滑蛋真係好滑,撈飯係一流,佢仲有d生生地既蛋汁,至於豬扒有好多塊,脆既程度適中,唔硬,而豬肉厚,唔會薄如紙.一個女仔食咁多野,超級飽,不過超級滿足,尖沙咀開了分店,恭喜哂!一定會同朋友推介,話哂灣仔呢頭個地點有d唔就腳.因為公司附近先有機會認識到呢間好野!
2012-10-05
2012-10-04 29 浏览
因為喉嚨有一段日子不適,拖到今時今日才有機會試試這兒的名物──吉列豬扒。還記得舖子開業初期,廣受不少傳媒推介,早前更發現它更開了分店,莫非它真的很受歡迎?周六中午時份來臨,又沒有想像中的墟冚情況,反而覺得頗為清靜。落柯打後侍應先把餐前小食送上,麵鼓湯味道適中,不會太鹹或太淡,可惜卻欠缺了豆腐粒,幸而有滑滑的海帶增添口感。漬物是三片黃蘿蔔,清清甜甜的但質地較粗,相信是蘿蔔較老的緣故,有點失望哩!至於味付螺肉則非常彈牙,我更愛拌上的青瓜粒,爽脆之餘又醃得入味,很是清新。吉列豬扒飯容後送上,意想不到份量很是充足,豚肉有厚厚的六件之多,而且沒有太多肥脂層。由於即叫即製的關係,熱力逼人。個人認為豬扒的色澤較深,未知是炸得較燶還是醬汁的關係,但口感是不錯的。豬扒外層十分鬆化,微脆香口,肉質說不上嫩滑豐腴,部份位置更比較乾身,但以此平價而論交到功課了。不得不提枱頭那支芝麻醬,極之香濃惹味,拌著生菜絲吃超級好味,我認為店子可以多加生菜,現在只有小半碗略為不夠呢。白飯則屬一般而矣,跟平常吃到的沒太大分別,如在這些基本食材多加注意應更顯心思。最後要評的是白桃汁,在大熱天時喝一口冰涼的飲品,爽透!它味道清新

最後要評的是白桃汁,在大熱天時喝一口冰涼的飲品,爽透!它味道清新,不錯之選。
用餐优惠
團購
2012-09-23 33 浏览
今天第一次去馬場呢,起初還以為是內地遊客跟年長人士會比較多的呢,想不到外藉人士才是最多的,證明有些東西真的不親身去過是不知道的啦,呵呵XD賭錢果然是倒錢落海,有四葉草肥雞也沒有運啦,未到8時半已經輸了120元呢,還是跟女朋友仔離開這個傷心地找東西吃好了=3="幸好還記得附近有這店的存在呢,這店的炸豬扒已經想帶女朋友仔來這裡吃很久的啦,終於有機會了,算是令我有點安慰吧.=v=這店的情調很有趣,四處也貼滿了寫上日文的菜式呢,給人一種置身日本的感覺.看一下餐牌也不用選啦,我當然是點吉列豬扒定食的了,而女朋友仔除了滑蛋豬扒飯外還想試一下芝士球呢,也點吧,呵呵.在等食物的時候待應先奉上茶及小食呢,是涼拌海蜇啦.麻味很香,海蜇也爽爽的,配合青瓜的酸甜很開胃啦,不錯呢.終於來啦!食物一起來的呢,不用一個只看著另一個吃那麼慘啦.還等什麼了?開動啦!XD先吃芝士球呢,起初還以為是肉丸來的,原來是粉團包芝士啦.甜甜的麵粉味加上流出的芝士味道也不錯,而且沒有油膩感,看來炸的水準很高呢.女朋友仔給我一點滑蛋豬扒飯吃啦,豬扒厚切有肉汁,連蛋汁一起吃很好吃呢.而飯也因為滑蛋而令味道豐盈了啦,很快便吃光了,呵呵XD
衝啊!=口=

小碟吊我胃口呢=3=
等埋我至食啦你地=口="
而我的食物又怎樣了?我的吉列豬扒也是厚切呢,雖比滑蛋豬扒乾,但也因為這樣令豬扒的肉味更濃郁啦,跟生菜絲一起吃把油膩帶走了呢.而麵豉湯應該是最弱的一環啦,沒有豆腐,沒有什麼味道,只有蔥花呢,跟即食麵豉湯差不多啦,幸好豬扒真的很優秀,瑕不掩瑜呢.
正到暈啦,呵呵XD
結帳207元呢,這樣的水準算便宜啦,我們相逢恨晚呢豚兵衛,我一定會再來吃的,呵呵
2012-09-19
等埋我至食啦你地=口="
正到暈啦,呵呵XD
  • 吉列豬扒定食
  • 滑蛋豬扒飯
2012-08-23 40 浏览
因為遲去,所以不用等位。叫了一個炸猪扒飯加鳥冬 ($80左右),炸猪扒外脆內軟,好食!凍鳥冬也好食,尤其是送鳥冬的醬汁,有一種魚的味道,很開味,本來以經很飽了,但仍想再食。最後還有一張九折優惠券。
因為遲去,所以不用等位。
最後還有一張九折優惠券。
2012-08-23
2012-07-07 22 浏览
豚兵衛Tonbe可算是一間吉列豬扒專門店,很多的報導和廣告都集中在它的吉列豬扒。買了兩張團購卷,一張係大蔥炸雞定食($88,原價$127),一張係白金豚肉定食。($118原價$245)報導話老闆本身是日本人,覺得香港的正宗日本菜太貴,就連在日本很經濟的吉列豬扒也是,所以便自己開一間經濟實惠的日式料理店,那我就很好奇到底豚兵衛是否真的那麼物美價廉呢?大蔥炸雞定食包括:大蔥炸雞 + 牡丹蝦一隻 + 三文魚剌身三片 + 生蠔一隻 + 漬物 +麵豉湯 + 日式白桃特飲 白金豚肉定食包括:白金豚肉 + 漬物 + 麵豉湯 + 白飯 + 日式特飲坐下不久就上了漬物和麵豉湯,漬物是黃蘿蔔,味道爽口,配飯是可以的 。麵豉湯只有大約半碗,咸淡度剛好,有一些海帶和蔥,只是奇怪沒有豆腐 。跟著上來了日式特飲,不知道是什麼特飲,我沒有問,店家也無講,故無從得知,但是顏色漂亮,酸酸甜甜,只是味道有點不太適應。牡丹蝦+ 三文魚剌身+ 生蠔一起上,全部都很新鮮,味道鮮美,牡丹蝦還有蝦羔呢!海菜也很爽口,只是Wasabi 認真唔得,一點也不嗆,唔知日本老闆認為如何呢?好了要上主菜了,先來的是大蔥炸雞,雞肉切成大大片,

大蔥炸雞定食

白金豚肉定食
日式特飲
牡丹蝦+ 三文魚剌身+ 生蠔
大蔥炸雞
好了要上主菜了,先來的是大蔥炸雞,雞肉切成大大片,做法不是吉列,有點似鹽酥雞,這雞塊的粉裹不厚,外層香脆,肉質也見其嫩口彈性,但肉鮮味不算強,底下還有一些醬汁,味道是可以的。
白金豚肉
再來的就是白金豚肉,據說白金豚肉採用上上級的麥豚肉,利用高溫迅速炸熟鮮豚肉。上桌的白金豚肉的確賣相出色,金黃色的鬆脆外衣,又有熱騰騰的香氣,夾起來,麵包粉和豚肉緊緊的貼在一起;食下去,肉質香嫩無比,完全不粗嚡,一點兒感覺不到脂肪,真的鬆脆無比,肉汁豐沛,而肉味也是不錯的,非常可口,只是我會期待它的肉味會稍為更濃郁一點點,畢竟它是白金豚肉呢。
很大一塊白金豚肉
伴碟的薯蓉內還有薯粒,非常特別,好吃;切得異常幼細的椰菜絲,很爽口也很清甜。

桌上有兩瓶可讓食客自行添加的秘製醬汁,我特別喜歡他們的芝麻醬,入口香濃惹味,一試難忘,與豚肉非常匹配。
他們的飯據說是選用日本高級珍珠米,但當天感覺香氣是不錯的,但好像太軟了,飯粒彈性不足。
我翻遍店裏的菜單,也曾請問店員証實店裏是沒有售賣這款白金豚肉的,比較接近就是這款「幸福麥豚特選吉列豬扒」單品售 $148,定食$168一客。

這餐是滿意的,尤其是可以特價吃到如此美味豚肉,只是很奇怪為什麼菜單上就沒有這個白金豚肉,難道店家就那麼沒信心,這個白金豚肉就只適合做團購,還是有什麼我們不懂的特別原因呢???

题外话/补充资料: 用餐日期:7月2日
用餐优惠