2015-09-19 1000 浏览
前晚和家人去了屋企附近的一間日式吉列專門店食晚飯,我們各自叫了一個套餐,希望試多幾款食物。醬汁吉列豬扒飯另配冷烏冬原祖級吉列豬扒飯,豬扒份量十足成寸厚,麵包糠炸皮不算太厚但一望就知酥脆香口,伴隨大量椰菜幼絲去除了油膩感。淋上酸甜醒胃的醬汁,跟吉列豬扒成為配絕!再在面頭灑上木魚碎,獨有香烤味已令人食指大動,加上木魚花隨著熱氣徐徐起舞,頓時增加了飄逸的意境。值得一讚是每枱都會放上一瓶自家獨門的醬汁,讓你自行添加,方便細心。另外亦可加$10加配烏冬,價格相宜。咖喱吉列豬扒飯豬扒炸得鬆脆,足有一寸厚,咬落肉汁仍可以但不算太豐富,對個人而言豬扒欠缺了一點調味。側邊放上大量切得很幼細的椰菜絲配菜,翠綠清新,減少了煎炸食物的燥熱感。日式咖喱汁偏甜濃郁不太辣,配珍珠米飯是一向的絕配。燒鯖魚配冷烏冬燒鯖魚燒得不會太乾,調味輕盈合女生食用,灑下少許檸檬汁辟腥已很好食,配埋微甜的醬油更覺開胃好味。冷烏冬煙韌有咬口,似讚岐烏冬,配上放入蔥花薑蓉的淡醬油湯汁,清香怡人,爽口消暑。成餐飯平均每位消費約$90,價格中等,質素算是0K,還是值得一試的。
醬汁吉列豬扒飯另配冷烏冬
咖喱吉列豬扒飯
燒鯖魚配冷烏冬
2015-08-10
等候时间
15 分钟 (堂食)
2015-09-12 529 浏览
好味抵食炸豬扒。很久沒有試這一路打食評一路流口水。這是其中一間。位於灣仔的這間「豚兵衛」其實很近銅鑼灣。所以當天晚上,待肥膏收工後,就匆匆趕去此店,因為佢好早閂舖。平日晚上八時多九時,全店滿座。剛則好有一檯食客要走,所以我同肥膏才可以順利入內。店內的環境不是太光亮,是柔和的燈光偏暗一點。坐到二人座位,跟左右食客有少少距離,還算不錯。我一看到menu 就假眼發光了~好多炸豬扒!真是花多眼亂,心大心細。到最後我點了蘿蔔蓉吉列豬扒飯 配冷烏冬 HKD 79.00先到的是 冷烏冬心裡知道份量當然是少的,因為是跟飯。但原來也不少的,有半個烏冬之多。不過冷烏冬不是配wasabi 醬油,而是薑蔥。有點令人意外的配搭。烏冬十分彈牙好味,可惜配薑蔥始終不對我口味。如果可以用wasabi 就更好了!很快 我的蘿蔔蓉吉列豬扒飯就到了!吉列豬扒上放了一層厚厚的蘿蔔蓉!我是蘿蔔蓉的愛好者,見到都開心。蘿蔔蓉淋上了豬扒汁,酸酸甜甜的,但我覺得太多汁,始終會咸。下層的吉列豬扒炸得好鬆脆,但肉質是有少少“鞋”口。不過還是很不錯的一個炸物。一口豬扒一口蘿蔔蓉,再加上旁邊的椰菜絲,十個正!因為有蘿蔔蓉及椰菜絲,所以不會覺

好味抵食炸豬扒。

很久沒有試這一路打食評一路流口水。
這是其中一間。

位於灣仔的這間「豚兵衛」其實很近銅鑼灣。
所以當天晚上,待肥膏收工後,
就匆匆趕去此店,因為佢好早閂舖。

平日晚上八時多九時,全店滿座。
剛則好有一檯食客要走,
所以我同肥膏才可以順利入內。

店內的環境不是太光亮,
是柔和的燈光偏暗一點。

坐到二人座位,跟左右食客有少少距離,
還算不錯。
我一看到menu 就假眼發光了~好多炸豬扒!
真是花多眼亂,心大心細。

到最後我點了蘿蔔蓉吉列豬扒飯
配冷烏冬 HKD 79.00
先到的是 冷烏冬
心裡知道份量當然是少的,因為是跟飯。
但原來也不少的,有半個烏冬之多。
不過冷烏冬不是配wasabi 醬油,而是薑蔥。
有點令人意外的配搭。
烏冬十分彈牙好味,
可惜配薑蔥始終不對我口味。
如果可以用wasabi 就更好了!

很快 我的蘿蔔蓉吉列豬扒飯就到了!
吉列豬扒上放了一層厚厚的蘿蔔蓉!
我是蘿蔔蓉的愛好者,見到都開心。
蘿蔔蓉淋上了豬扒汁,酸酸甜甜的,
但我覺得太多汁,始終會咸。
下層的吉列豬扒炸得好鬆脆,
但肉質是有少少“鞋”口。
不過還是很不錯的一個炸物。
一口豬扒一口蘿蔔蓉,再加上旁邊的椰菜絲,
十個正!
因為有蘿蔔蓉及椰菜絲,所以不會覺得太膩。

但有一樣野扣分,就係飯。
飯很硬身同死實,而且不夠熱…
這一點真的是大扣分呀。

另外是肥膏點的,
咖喱吉列豬扒定食 HKD 88.00
是好日式的日式咖喱,所以偏甜!
不過,這個咖喱飯定食是沒有跟烏冬的,
哈哈~感覺有點不抵。

另外多點了兩樣

燒魷魚
魷魚易咬開,好棉花糖質地。
配上醬汁一起吃,好惹味!

甜品是綠茶雪糕。
加了奶以及紅豆,
味道不錯,比單吃雪糕來得好味。
2015-09-01 312 浏览
今日決定去試一試豚兵衛,平時真係冇留意地點,要搵一下先發現店面不大,餐牌上菜色都算種類繁多~最後決定最普通嘅吉列豚肉定食上菜算快。定食包括:主角吉列豬,飯,漬物,麵豉湯。先食一口吉列豬~炸得很不錯!唔太油唔太乾~粉面脆身,豬肉本身都仲有肉汁!不過除咗主角~漬物同麵豉湯相當普通,飯都唔夠米香~又冇日本米嘅口感同少少甜。整體而言~性價比算早,可以有下次👍P.S 我叫杯凍奶茶,實算難飲水平!雖然明知日本餐廳多數係咁上下😓
今日決定去試一試豚兵衛,平時真係冇留意地點,要搵一下先發現

整體而言~性價比算早,可以有下次👍

幫襯了豚兵衞最少有2年了,一路以來雖然店小丶坐得不太舒服,自動門常開熱風陣陣,訂了位也要在沙塵滾滾的街上等位。。。,但因為食物好吃,服務員誠懇,我都一一接受,繼續支持。可惜今晚的用餐經歷,竟令我決定和它說再見😞。一行四人點四個套餐,全部附有冷烏冬。不知為何有一份特別少,我也沒有投訴。烏冬吃下去像超巿一包包的貨色,斷晒同粉粉的,與以往彈牙的質感實在相差太大了。點了鮮蝦沙律,侍應回來說沒有鮮蝦。點了日式凍番茄,最後沒有上菜,沒有人告知,似乎他們也不知道。4個人的點菜也記不到,就請您用紙和筆寫低吧。為什麼要堅持行記憶力去落單呢?招牌的炸豬扒,裏面不知為何附加了一些碎的肉片包裹着,變得濕濕的,一點也不鬆脆。我們四人也沒有把豬扒吃完,這真是一個記錄,是失敗的紀錄。我們也點了日式芥辣魷魚前菜。再問侍應拿一些日式芥辣吃冷烏冬(以往店家是每次都會提供的),他竟然說他們沒有日式芥辣!我反問他,那麼你怎樣做出日式芥辣魷魚呢?他竟然說,他們真的沒有日式芥辣,做日式芥辣魷魚是用不同的芥辣,我真的反眼!再仔細留意服務員,全是新面孔,餐牌也改了。相信這店應該是易手了。其實作為客人,餐廳易手了對我來說不是最重要,最

再仔細留意服務員,全是新面孔,餐牌也改了。相信這店應該是易手了。其實作為客人,餐廳易手了對我來說不是最重要,最重要是食物或服務能夠保持水準。新店東去頂手一家餐廳,不是看準它有固定的舊客人支持嗎?為什麼不好好珍惜,保持着水準呢?太可惜了!若不是易手了,水準突然下降得那麼恐怖,那就應該嚴肅地檢討了,我相信我不會是唯一一個舊客戶放棄豚兵為的。

题外话/补充资料: 因為太生氣,沒有心情拍照,請原諒!
2015-08-22
2015-07-31 490 浏览
...........#豚兵衛 的晚餐💋👍👍👍 (5分滿分) 忘記幾錢.............第一次食係#尖沙咀#新港中心 可惜已經汁粒😂不過個陣舖位勁細 😒由於第一次食個陣 炸豬排不錯 所以再次光顧✌👉#炸豬排👍👍 今日比較en哦 但炸豬排個醬依然好食👉#炸雞排👍👍👍 雞排比豬好 比較入味 👉#炸雞骨 👍好油😂好似炸粉加一舊石頭咁👉#炸薯餅👍👍👍👍👍💋最好食是你 入口溶化 非!常!好!👉豬排醬👍👍👍👍👍💋最好食是你 把多碗飯都因為你 若是我屋企有依種醬就好
...........
#豚兵衛 的晚餐💋👍👍👍 (5分滿分) 忘記幾錢
.............
由於第一次食個陣 炸豬排不錯 所以再次光顧✌
👉#炸豬排👍👍 今日比較en哦 但炸豬排個醬依然好食
👉#炸薯餅👍👍👍👍👍💋最好食是你 入口溶化 非!常!好!
2015-07-24
2015-04-29 2010 浏览
可以一試既豚兵衝其實個個星期都會經過豚兵一次, 次次都想試下, 今日終於一試!!!!滑蛋豬扒飯配冷烏冬, 香港而家多左日式餐廳會一個餐有飯有烏冬, 我自己比較鍾意咁樣, 因為唔洗食死一樣野烏冬同小食係先上的, 烏冬既份量比較少, 但個汁好味, 唔會太咸, 你預食3-4啖會食晒個滑蛋豬扒飯係之後上的, 個賣相好得, 飯唔算多, 但個豬扒比較厚粉, 同D蛋唔夠滑, 如果個蛋滑D會好D, 因為令到食飯果陣唔夠汁同唔夠香另外叫左個小食豚兵衛燒, 呢個好好味, 上面既沙律醬同茄汁好夾, 亦都帶到個蛋既香味出黎, 佢中間係有D豬肉薄片, 食落去唔會太寡得蛋味. 最後都係驚唔夠飽, 所以叫多左個明太子醬沙律冷烏冬, 呢個叫完真係後悔.先講D菜, 有一堆菜係小食墊底用既菜, 食落去係一PAT野咁, 又"林" 又濕. 沙律菜比較少D海鮮完全冇味, 即係講緊係魷魚冇魷魚味, 蝦冇蝦味.....D 明太子醬好腥, 食既時候要閉氣先食到佢最碟好大, 但好窄, 撈唔到D烏冬. 結果我地每樣食左D就唔想食坦白講, 如果佢唔係個豚兵衛燒好味既話, 我會俾"喊" 而唔係俾"OK"
可以一試既豚兵衝

另外叫左個小食
豚兵衛燒
最後都係驚唔夠飽, 所以叫多左個
明太子醬沙律冷烏冬, 呢個叫完真係後悔.
明太子醬沙律冷烏冬
2015-04-25
2014-11-26 3086 浏览
當晚去伊館睇SHOW, 同行友人一早做定功課揀去呢間.  未去過當然冇所謂, 試過先知.一路研究MENU, 弊, 八成係炸豬扒, 當日感冒中, 冇得試該店出名的, 唯有望住同行的人吃. 我自己則點左一個豬肉鍋飯.MENU 都好多唔同配搭, 十分豐富, 都需要多少少時間去研究, 有淨叫一碗豬扒飯, 有套餐, 有飯+烏冬套餐...etc ....一行四人分別點了海鮮烏冬, 兩個炸豬扒定食, 同一個豬肉石鍋飯.海鮮烏冬- 一望就見好多海鮮.  驚喜是--  有蠔.  海鮮新鮮, 烏冬好彈牙  唔吃炸野的好選擇炸豬扒- 友人說, 好食, 炸完豬扒唔係好乾身好硬, 恰到好處我點的鍋飯- 有D 似 Pepper LXXXX, 有Cheese, 好食, 撞0岩係我鍾意吃的.    豬肉切得薄薄的, 加埋唔係全瘦豬, 有少少脂肪, 好軟身.   個汁都調得唔太咸, 但夠味, 所以吃飽冇口渴.價錢而家出去食餐晚飯十分貴, 呢間位位唔駛一百, 又成個定食有面豉湯, 算係好抵喇.

海鮮烏冬
  唔吃炸野的好選擇

炸豬扒
- 友人說, 好食, 炸完豬扒唔係好乾身好硬, 恰到好處

我點的鍋飯
   豬肉切得薄薄的, 加埋唔係全瘦豬, 有少少脂肪, 好軟身.
   個汁都調得唔太咸, 但夠味, 所以吃飽冇口渴.

價錢

蒜蓉蘿蔔豬扒
2014-11-22
蒜蓉蘿蔔豬扒
2014-11-05 2868 浏览
剛過去的星期六晚上,和男朋友在灣仔吃晚餐,即慶的去了吃吉列豬扒,想不到,最後是被店子的蝦沙律 (下圖) 吸引着!!! 這個蝦沙律美味在所用的醬汁,相信是店員自己調配出來吧! 而且,蝦肉和菜絲也很爽口!!! 補充一提,個人認為醬汁的味道酸酸的,又有點像卡樂B pizza味薯片的味道~^^~另外,我們還點了滑蛋吉列豬扒飯和醬汁吉列豬扒飯 (下圖)~伴碟的菜絲配麻醬吃十分美味~! 爽口而且香~!個人認為醬汁吉列豬扒飯的豬扒口感較脆,畢竟加了蛋的滑蛋豬扒會有點腍,不過,雖然如此,仍是美味的。豬肉本身是腍身的,口感頗鬆化,不會很實或"un",而且,豬扒部份位置偏肥,咬下去時頓時嚐到肥豬肉的香味~^^~ 不過,肥的位置我也只是吃了一口就給男朋友了,畢竟近期吃太多了,要稍稍節制一點--""...結帳的時候好像是200多元,算是中等收費吧! 畢竟店子的位置在灣仔,價錢是高一點。雖然如此,也許,我會再來這裏的,因想再吃那個蝦沙律~

另外,我們還點了滑蛋吉列豬扒飯和醬汁吉列豬扒飯 (下圖)~
伴碟的菜絲配麻醬吃十分美味~! 爽口而且香~!

2014-11-01
  • 醬汁吉列豬扒飯、蝦沙律
2014-08-29 3235 浏览
早幾年去咗英國留學o既DD表弟回來香港不久,放榜得知成功考入目標大學,即傳來短信報喜!小肥表哥一向愛錫表弟,理應同佢「拆餐勁」黎慶祝一番,無奈最近身體抱恙,只能暫請午餐,簡單地聚一聚。XO仔午飯時間僅有一小時,地點當然係選擇留返喺灣仔區啦!記得DD表弟最愛吃日式食品,所以就揀咗公司附近一間出名食炸豬扒o既「豚兵衛」。「豚兵衛」位於灣仔道口,門口就有巴士搭,行一分鐘又有電車站,交通幾方便。餐廳細細間,散座以木枱櫈為主,近牆亦有一排較為舒適o既長梳化皮櫈,本應頗舒服,但我地兩個大男人居然被按排入座店舖內最尾之位置,不但較為狹窄,而且因經常有人出入後門,冷氣變得不足,雖然又未至於係臭氣沖天,但感覺仲係有少少不是味兒,故不得不扣兩分衛生分以示不滿。負責我地張枱嗰位姐姐仔雖然冇乜表情,亦不發一言,但總算交足功課,好有效率地完成落單、加茶、上菜等工作。時間有限,XO仔兩老表好爽快地每人叫咗一份午市炸豬扒套餐。滑蛋豬扒飯配烏冬餐($88):小肥碗滑蛋豬扒飯好足料,除咗底層飯多,面層亦一大塊炸豬扒。炸豬扒預先分割為六小件,皮層鬆化,肉質雖則唔係好嫩,但勝在一啲唔嚡唔乾唔韌,淋上半生熟o既滑蛋汁,入口更

XO仔午飯時間僅有一小時,地點當然係選擇留返喺灣仔區啦
時間有限,XO仔兩老表好爽快地每人叫咗一份午市炸豬扒套餐。
蔥鹽蘿蔔蓉吉列豬扒定食($118)
滑蛋豬扒飯配烏冬餐($88):小肥碗滑蛋豬扒飯好足料,除咗底層飯多,面層亦一大塊炸豬扒。炸豬扒預先分割為六小件,皮層鬆化,肉質雖則唔係好嫩,但勝在一啲唔嚡唔乾唔韌,淋上半生熟o既滑蛋汁,入口更覺香濃滑溜,非常之唔錯
滑蛋豬扒飯配烏冬餐($88)
套餐包咗碗烏冬,鍾意飲湯o既小肥就選擇咗要熱食,暖吓個胃。烏冬為清湯底,味道帶少少甜,粗粗o既麵條又滑又彈牙,最估唔到就係烏冬份量都唔弱
,好飽肚!
滑蛋豬扒飯配烏冬餐($88)
日式料理以$88提供午市套餐,包有大大塊炸豬扒、靚飯、靚烏冬,美味得黎份量足,個人覺得價錢都好合理。
滑蛋豬扒飯配烏冬餐($88)
「豚兵衛」無論係環境、服務、衛生只屬合格水平,但因為食物質素偏高,味道佳,價錢合理,最緊要係XO仔食後冇任何敏感反應,所以「豚兵衛」極有可能成為小弟其中一間午餐飯堂
2014-08-21
$113.5 (午餐)
2014-07-31 2591 浏览
係openrice望左好耐,附近冇咩野食,所以黎呢度食set lunch價錢黎之前已經預左咁上下,諗住會幾好味,因為呢個價lunch黎講好貴碗野係度係好大碟...同時好阻訂咖哩=一般日本咖哩=甜豬排=一般豬排,食左一半就好滯..勉強吞埋落肚完全唔值呢個價囉~半價都未必黎最後侍應仲倒瀉野... 仲要加一
碗野係度係好大碟...同時好阻訂
咖哩=一般日本咖哩=甜
豬排=一般豬排,食左一半就好滯..勉強吞埋落肚
完全唔值呢個價囉~半價都未必黎
最後侍應仲倒瀉野...
 仲要加一
咖哩吉列豬排飯定食
题外话/补充资料: 可訂位
2014-07-04
  • 沒有
2014-06-15 2902 浏览
友人要到灣仔道附近辦事,於是我們在附近先吃一頓晚飯,便不由分說選了整條街最多好評的一家餐廳,一嚐其手藝。服務不算十分般勤。雖說餐廳在客人入座說有說歡迎光臨,但遞茶及提供餐牌之速度較為慢,而且下單時店員欠缺效率,總觀整體服務水平仍屬中品水平,可再作改善。環境是一般日本餐廳的格局,不算平庸也談不上優雅。餐廳燈光柔和偏暗,讓客人感到有點寫意又帶點睡意,十分適合作為客人聊天之地方。食物點評:1. 咖哩雞扒定食(白飯 + 麵豉湯) ($88-)咖哩香而濃,絕非普通即製而成再加熱之咖哩,且帶點辣味。廚師能做到咖哩當中的神髓,令人感到驚喜。雞扒製法和豬扒相似,都是經一段時間煎炸後再奉上予客人,唯當中值得讚賞的是雞味在炸後仍然可以保留,不致味如嚼蠟。麵豉湯之普通貨色,味道和其他餐廳之出品分別不大,大抵是因為製法相似。2. 蘿蔔蓉吉列豬扒飯 ($69-)這道菜感覺清新,雖沒有沙律的清涼感覺,但蘿蔔蓉當中之酸甜味為整道菜之味道變化更大。豬扒炸得恰到好處,炸皮剛剛好,還採用厚切豬扒及提供不少白飯,對客人公道。3. 日式醬汁豬扒飯配烏冬餐 ($77-)日式醬汁豬扒飯之水準相對較為遜色。炸豬扒主要感受到豬扒及炸

食物點評:
1. 咖哩雞扒定食(白飯 + 麵豉湯) ($88-)
咖哩雞扒定食

2. 蘿蔔蓉吉列豬扒飯 ($69-)
蘿蔔蓉吉列豬扒飯

3. 日式醬汁豬扒飯配烏冬餐 ($77-)
日式醬汁豬扒飯之水準相對較為遜色。炸豬扒主要感受到豬扒及炸味,醬油味不能說完全沒有,但稍為欠奉。若增加醬汁在豬扒的比較,相信這會更佳。

烏冬之水準則較好,麵線不粗且頗為彈牙,選料不俗。

4. 三文魚 6 片 ($68-)
本人確也是魚生迷,不管到甚麼類型的日本餐廳,必先點一客魚生。這一道菜份量談不上是多,但用料也是一如既往地上乘,廚房採用三文魚腩予客人,使三文魚味十足,更可吃到當中之魚油味。
餐廳之菜式份量多,而且在煎炸的技術做得不錯,值得再光顧。提提各位,餐廳是附上醬汁予大家吃豬扒的。
2014-05-31
$106.3 (晚餐)
咖哩雞扒定食
蘿蔔蓉吉列豬扒飯
2014-06-09 2391 浏览
香港愈來愈多連鎖式食肆,但我偏偏對小店情有獨鐘,今次來到灣仔的這間日本小店,竟然有驚喜。之前有朋友來過這間餐廳,發現這裡的大廚竟然是日本人,而且還會到樓面和食客交流,親切感100分。今次來到,我沒有接觸到那位日本大廚,但仍被店內服務員的親切態度所感動。因為天氣太熱, 我實在不想再喝熱茶,侍應生主動問我,要熱茶﹑溫茶,還是凍茶。然後侍應生給我遞上餐牌,特別推介招牌菜 -- 「滑蛋豬扒飯」。食落真的很不錯!!! 豬扒本身肉質軟熟,而最棒的一定是滑蛋! 滑不溜口,而且蛋味甚濃,完全是我杯荼!日本料理用珍珠米是常識吧! 但這個飯, 加上滑蛋和豬扒的配搭實在一絕!就為了這個招牌菜,我決定會再來光顧。

就為了這個招牌菜,我決定會再來光顧。
滑蛋豬扒飯
2014-06-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
滑蛋豬扒飯
2014-05-19 2422 浏览
中午同兩個男同事諗住食新嘢,經過灣仔嗰邊就揀咗呢間嚟食lunch。一入到去,唔係滿哂位,我地坐低之後睇menu, 價錢中上,個menu入面啲食物睇落幾抵食喎~我叫咗最基本的親子丼,另外兩位男同事就叫咗吉列豬排飯配烏冬。 落咗單之後,等咗一段時間,呢度廚房唔知係咪唔多人手,上餐時間都好耐,明明店入面唔係滿座喎。啲侍應都好似無視我地嘅追單。等到勁都長,終於有得食我個親子丼,啲蛋係幾滑幾好食,但啲雞肉好老,食落口感仲有啲鞋麵豉湯嗰味都好淡,又冇豆腐,我覺得今餐唔值呢個價。。。不過男同事話佢地食嘅吉列豬排幾好食,可能呢度整嘅豬排先算有返水準。

2014-05-19
2014-05-18 2034 浏览
第一次寫食評, 因為忍唔住要寫。我本身都好鍾意黎灣仔豚兵衛食佢既炸豬扒飯, 次次都叫蘿蔔蓉炸豬飯, 肉厚鬆軟, 又炸得鬆脆, 凍烏冬又彈牙好有水準, 完全跟menu入面d相一樣, 以咁既價錢性比價高, 我成日推介俾朋友。可惜今日去食lunch, 首先落左order, 隔離枱啱啱開始食, 到人地食完走左我地既都未黎, 黎到一夾起豬扒就覺得比以前薄左, 知道生意難做算啦!再咬落去d肉又鞋又唔鬆軟, 係唔換左豬扒貨源? 再食凍烏冬, 個汁好酸, 烏冬唔彈牙好軟, 同以前好唔同, 相信佢換晒d料同廚師, 唯一味道冇變既係黃瓜!我覺得好可惜, 一間咁好既餐廳, 雖然生意難做要節约開支, 不過維持唔到食物質素都留唔住客, 我自己會隔多一段時間再去光顧, 如果再冇改善, 我諗我唔會再黎了!
第一次寫食評, 因為忍唔住要寫。

蘿蔔蓉炸豬扒飯配凍烏冬
蘿蔔蓉炸豬扒飯配凍烏冬
2014-05-17
2014-02-09 3381 浏览
年初二與一眾去了銅鑼灣一躺,為的是去看喝酒兼觀賞煙花,由於那間酒吧沒供應食物的緣故,加上時間尚早,一早商議過後,還是吃上一個晚餐「打底」較為穩當,其中有人提議去灣仔道附近一帶,說那裡的吉列豬扒甚為好吃,想起上來為何會那麼面善?! 再開動腦內的GPS地圖,原來是數年前來過的豚兵衛,記憶中味道還是偏向不俗,沒有太多的浪費時間,一於去馬。順便也附上當年的食誌作對照:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2153256&tc=sr2rvw&con=rvw記憶中當年廚房的炸功一流,也吃了不少貴價的貨色,但論到食材的層面,還是有所參差。由於今次要兼顧平、靚、快、正的緣故,也不選取餐牌內的高規格定食,點選的只是店內流行的蓋飯定食,即是於碗飯上面鋪上炸物,無獨有偶也是以吉列炸豚為主角,只是款式有所轉變,分別有滑蛋豬扒丼,及鋪上大量生菜式的蔥蓉豬扒丼,單看滑蛋飯的賣相,蛋身還是稍為過火一點。這裡的生菜絲不設Refill,但以一個人的份量來說,還是甚見豐盛,口感亦為新鮮爽脆,如略嫌味寡的話,桌上亦備有吉豚醬與及麻醬等物

順便也附上當年的食誌作對照:

滑蛋豬扒丼、蔥蓉豬扒丼
記憶中當年廚房的炸功一流,也吃了不少貴價的貨色,但論到食材的層面,還是有所參差。由於今次要兼顧的緣故,也不選取餐牌內的高規格定食,點選的只是店內流行的蓋飯定食,即是於碗飯上面鋪上炸物,無獨有偶也是以吉列炸豚為主角,只是款式有所轉變,分別有滑蛋豬扒丼,及鋪上大量生菜式的蔥蓉豬扒丼,單看滑蛋飯的賣相,蛋身還是稍為過火一點。
吉列豬扒丼配熱湯烏冬
這裡的生菜絲不設Refill,但以一個人的份量來說,還是甚見豐盛,口感亦為新鮮爽脆,如略嫌味寡的話,桌上亦備有吉豚醬與及麻醬等物,但就不設即磨芝麻這等玩意,其實以往也吃過數次,看似甚高規格,其實對味道殊無幫助,還是姿勢重於實際。同場還附有一小碗的熱湯烏冬,估計應是海苔木魚上湯之類,據桌上的一眾口評,湯底於入味之餘,也沒有偏鹹的情況。
吉列炸豚
說了週邊配套太多,重點還是放回炸豚身上,相比起上躺的經驗,今次的出品實在美味,也不肯定水準有否改進,因為兩次的時間相差太遠,記憶不免模糊。只知所吃的豚塊亦偏向厚身,肉質除了軟熟鬆化之外,更是帶點肉汁出來;難得今次的外層炸得鬆脆之餘,亦是帶點厚身的「起茸」狀態,雖然所吃的只是較低檔次的白豚肉,肉味上未算豐盈,但以八十餘元的配套以言,還想要求甚麼?!
蘿蔔蓉吉列炸豚丼配冷烏冬
今次所點選的,則是這碗蘿蔔蓉吉列炸豚丼配冷烏冬,說穿了不過是於炸豚之上,再放一些蘿蔔蓉上去,此外亦有麵豉滑蛋咖喱汁可選擇,上段已提及過炸豚若干,也不再作陳述了,順帶一提,這裡的白飯是甚為不俗的。至於那份冷烏冬,經商議後應該屬於稻庭的風味,整體以爽口滑溜為主,嚼感雖略遜讚岐的出品,在烏冬汁蔥蓉漬蘿蔔等相輔下,味道於開胃美味之餘,亦帶點下火的功用。
醋漬廣島蠔
因當晚主力喝酒的關係,除了熱茶之外,也不加錢點選飲品了,但小食還是少不了的,今次就由新相識的食友發辦,來了七隻上等的廣島蠔,以往不是生吃,就是用來吉列唐揚來處理,難得今次店方別開生面,用上了醋漬的方式呈上。其醬汁於略帶微味之同時,亦起到殺菌的作用,面層更灑上一點兒明太子蔥花等,重要的蠔身於滑溜之餘,仍嚐出當中的鮮味出來,結果一吃就來了兩隻。

這於一小時內完成之晚餐,吃起來固然快捷輕盈,味道倒是來得不俗,加上於年初二傍晚的灣仔道,客流也是不多,沒有了人滿之患,令整個過程也來得舒適。有時想起上來,嚐味也是自家之事,當然人家的飲食文化傳統,合適的話還是樂於遵從,但一味堅持死守,乃就偏離於「享受」這個層面了。臨尾還每人送了一個鎖匙牌給咱們,如下次再來出示的話,可有九折的優惠哩

陵之微調:

評分(以10分為滿分):味道 8 環境 8 服務 7 衛生 8 抵食 7

用餐於二零一四年二月一日傍晚

2014-02-01