2K
2016-02-16 430 浏览
豆花妹撈米線 .... 不用再介紹吧 ~份量比想像中還要少 ! 對成年人來說, 或許只能當小點而已, 要飽肚的話, 看來就要吃多一兩碗 ~脆皮豬大腸, 就是不夠脆皮也不夠Q韌, 味道很鹹, 豆花夠滑卻又欠豆香, , 米線夠滑溜但略嫌有點虛浮, 有幻得幻失之感 .... 味道實在是偏鹹, 吃得太鹹對身體不好 ~本篇完 ~
豆花妹撈米線 .... 不用再介紹吧 ~

本篇完 ~
外卖自取
其他
2016-02-05 247 浏览
經過看到豆花米線,心想這兩款食品能夠互相配搭?又加辣味?好奇的試試。米線是熱而軟的,豆花是冷而滑的,花生是香脆的,香葱是爽口的。本人不嗜辣,店員善意的給我BB辣級的辣醬。拌勻之後吃下,各種味道和質感相互碰撞,味道頗濃,雖然是BB辣,但我仍是覺得很辣。的確是有特色之作,但可能未必人人能適應,還是值得一試。
的確是有特色之作,但可能未必人人能適應,還是值得一試。
2015-09-12
$19 (其他)
2016-01-10 258 浏览
仲記得上年第一次係尖沙咀食豆花妹已經覺得好特別,今日行開好景,見到呢到仲有喎。而且仲多左好多唔同種類既野食。不過我都係鐘情原味豆花撈米線,叫餐都係$38,跟杯豆花奶茶同個小食。米線略軟,但個汁真係好正好香,加埋芫茜蔥超夾,而且醒埋暖熱既豆腐花又係另一種風味。加左$7要隻糖心蛋,比我想像中好食,個蛋仲有啲甜味。小食係鹽酥杏鮑菇,夠香脆,粉唔會厚。朋友要食雞翼,符乳雞翼好似好特別,不過唔多夠味。食咁多野兩個人都係$77,窮L恩物呀😍不過亦都係因為咁平,舖頭係無得坐住食架,側邊有張高窄枱,有幾個位可以企係到食,多人既時候唯有揸住黎食。

小食係鹽酥杏鮑菇,夠香脆,粉唔會厚。

朋友要食雞翼,符乳雞翼好似好特別,不過唔多夠味。
2015-12-29
2016-01-06 222 浏览
米線唔辣唔好食, 所以點左個小辣食!!! 米線到, 米線賣相都唔錯, 有好多蔥花&花生, 好鍾意!!! 個辣味好香, 食落唔惹小, 辣香撲鼻! 學呀邊個邊個話齋, 一個字”掂”呀!! D豆腐一片片望落去好滑, 原來食落去仲滑!! 諗諗下豆花撈米線, 差D唔記得左撈, 撈埋哂D醬, 出力撈, 係咁撈, 就變成左一碗豆花撈米線! 食落零舍不同!! 米線的爽, 豆花的滑, 花生的脆, 醬料的味, 辣香的濃! 正! 呢個價錢真係好貴抵!
外卖自取
2016-01-03 338 浏览
以前路過好景,必定會聽到 <死仔死仔 包無格仔> 。現在雖已成絶響,但好景後面的大廈,還有很多男生們的至愛 :WARGAME用品 及各款模型 。  今天下午就來到這裡,陪朋友尋找其心頭好。 只是早了來到,又覺得好肚餓,想邊吃邊等。 就在大廈的入口,看到這家米線店。百聞不如一試,加上在這裡有位置,可以避開大街的行人慢慢食。 先看看餐牌,既然餐廳名字有<豆花>,於是點了1號常餐=豆花米線+杏鮑菇+特飲。另外加錢,多添了2款小食。 付款後,邊等邊看著餐廳電視播影的<我要做老闆>。看到森美話辣到出汗,真的很期待這種麻辣的感覺。 先出來是炸好的小食:杏鮑菇及腐乳雞翼,以紙袋呈上。 一碗份量小巧的米線出來了! 果然如節目所講,份量真的剛剛好!自知胃口大,食左照計唔會太飽。幸好剛才追加小食!!!! 把這碗米線捧上手時,底部暖,上層凍。是底部剛焯熱的米線,及表面的凍豆腐花。豆花米線,表面放了拍青瓜。 先食拍青瓜做前奏吧!青瓜不太麻不太辣。  撥開青瓜,終可看清豆花米線真面目。 有主角豆腐花,還有鹹酸菜,芫茜,蔥花,辣醬,花生。很像貴州遵義豆花麵,而這個是乾撈版本,蘸水則變成乾身的配料直接放在
以前路過好景,
必定會聽到
<死仔死仔
包無格仔>

現在雖已成絶響,但好景後面的大廈,
還有很多男生們的至愛

WARGAME用品
及各款模型
。

今天下午就來到這裡,陪朋友尋找其心頭好。
只是早了來到,又覺得好肚餓,想邊吃邊等。
就在大廈的入口,看到這家米線店。
百聞不如一試,加上在這裡有位置,
可以避開大街的行人慢慢食。
先看看餐牌,既然餐廳名字有<豆花>
於是點了1號常餐=豆花米線+杏鮑菇+特飲。
另外加錢,多添了2款小食。
付款後,邊等邊看著餐廳電視播影的<我要做老闆>。
看到森美話辣到出汗,真的很期待這種麻辣的感覺。
炸炸小食:杏鮑菇及腐乳雞翼
先出來是炸好的小食:杏鮑菇及腐乳雞翼,以紙袋呈上。
一碗份量小巧的米線出來了!
果然如節目所講,份量真的剛剛好!
自知胃口大,食左照計唔會太飽。
幸好剛才追加小食!!!!
把這碗米線捧上手時,底部暖,上層凍。
是底部剛焯熱的米線,及表面的凍豆腐花。

豆花米線,表面放了拍青瓜。
先食拍青瓜做前奏吧!
青瓜不太麻不太辣。
拍青瓜
豆花米線,表面放了拍青瓜
豆花米線
撥開青瓜,終可看清豆花米線真面目。
有主角豆腐花,
還有鹹酸菜,芫茜,蔥花,辣醬,花生。
很像貴州遵義豆花麵,
而這個是乾撈版本,
蘸水則變成乾身的配料直接放在米線上。
聽說是要先拌勻再品嚐。
攪呀攪!終於讓每條米線平均沾上配料了。
豆花米線
米線上的豆腐花夠細了吧!。
米線和豆腐花本身軟棉棉,
以為可以慳少少牙力時,
突然咬中脆脆的炸花生,真係卜一聲。
整體不算太辣,反而有少少甜。
真係好耐未曾試過邊食邊看電視了!
電視汁撈米線,就在不知不覺間,整碗米線已經吃光了。
豆花米線
餘下豆腐及其他配料呢!
不要浪費美食,食落又几好味喎!

炸杏鮑菇:
表面没有加上鹽或胡椒粉。
腐乳雞翼:
未曾試過,很想嚐嚐。
二件正常大小的雞翼,炸皮真的有腐乳味。

豆花奶茶

天氣冷,要求少冰。
看到有粒粒白色的東西在奶茶表面浮動。
飲落味道類似台灣珍珠奶茶。
底部真係有豆腐花喎。
可是吸管是尖形的,未能吸盡底部的豆腐花。

原本很期待這是很辣很辣的米線。
但自己嗜辣,覺得這米線不夠勁。
如果再辣D就好了!
拍青瓜
豆花米線,表面放了拍青瓜
2015-12-15 140 浏览
呢間餐廳對大家絶對唔陌生,不過開咗咁耐,我其實一直都無試過難得今日晏晝去旺角,經過見到下午茶都幾抵,所以就下決心試下個豆腐花加米線食開辣野嘅人,如果唔食辣野硬係覺得無咁滋味嘅所以.......唔該要個辣嘅牛肉米線Y套餐仲包括埋野飲同一款小食,我就揀咗豆腐花奶茶同炸蓄薯~~ 蕃薯炸到好脆,再加上少少辣粉,非常野味而朋友就要咗個豆腐花加米線嘅餐,兩者嘅口感係幾新奇,但係最好味嘅係個微辣嘅汁,令到啲米線更加好味,而朋友就揀咗炸菇,外脆內軟~~~其實真係好抵,不過遺憾在無位坐,要企係到食我就選擇咗去咗附近嘅公園坐低食喇~
呢間餐廳對大家絶對唔陌生,不過開咗咁耐,我其實一直都無試過

食開辣野嘅人,如果唔食辣野硬係覺得無咁滋味嘅
所以.......唔該要個辣嘅牛肉米線Y
下午茶 - 牛肉米線套餐 + 糖心蛋
下午茶 - 豆花米線餐 + 一口雞
,而朋友就揀咗炸菇,外脆內軟~~~
其實真係好抵,不過遺憾在無位坐,要企係到食
我就選擇咗去咗附近嘅公園坐低食喇
2015-12-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
下午茶 - 牛肉米線套餐 + 糖心蛋
下午茶 - 豆花米線餐 + 一口雞
2015-12-14 129 浏览
約左朋友睇戲,佢叫我買麥記入戲院食,我話費事畀人捉到又被人趕出去戲都睇唔成就無謂啦。我話睇戲前不如去食豆花妹「快、靚、正」快夾妥。去到我叫了套餐,牛尾撈米線,牛尾炆到又「林」又多汁,味道剛剛好,套餐包炸甘薯或杏鮑菇,我選了炸甘薯,質感和我們食開的炸薯條口感不同,這類會較為豐富。雖然時間緊黜還是要叫多兩個小食跟朋友分享,我叫了 「蜂蜜芥末一口雞」,蜂蜜味吃不到,倒是芥末味較濃,一口雞無骨,我最好此類。朋友叫了「腐乳雞翼」,吃前以為會好咸,但食落去可說是有驚喜。並沒有出現很咸的情況,味道剛剛好,有汁從飽滿的雞中翼中爆出來。以快餐來說可說是十分滿意。套餐小食餐牌套餐四十元左元,小食就九元一份。睇見就想食。腐乳雞翼是兩隻的,而一口雞的芥末是我最愛的調味汁。
我話睇戲前不如去食豆花妹「快、靚、正」快夾妥。
套餐四十元左元,小食就九元一份。
睇見就想食。
腐乳雞翼
腐乳雞翼是兩隻的,而一口雞的芥末是我最愛的調味汁。
牛尾
2015-10-31
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
牛尾
2015-11-30 163 浏览
已經不記得多久沒吃過豆花妹,這次突然很想再吃這特別的豆花米綫。就近旺角方便我,所以就打包個回家吃門面大大只字寫住豆花妹撈米綫,加上藍色的搶眼色調更容易看到要找這家店其實也並不難,就係仁安大廈裏面 看了看menu選擇太多,有選擇困難症的我,最後就選擇了個套餐最好了豆花肉碎米綫肉碎汁幾特別,面上的大蔥為肉碎添加了一番滋味。可惜肉碎汁能再多些會更惹味,最好是能蓋住豆花,讓綿綿的豆花能更有味道豆花加米綫,你可能覺得會奇怪,但其實甘樣的搭配,反而讓我更喜歡吃米綫。 不過豆花米綫還是趁熱吃會更好吃,涼了會失去原先的味道。

就近旺角方便我,所以就打包個回家吃

門面大大只字寫住豆花妹撈米綫,加上藍色的搶眼色調更容易看到
要找這家店其實也並不難,就係仁安大廈裏面

豆花肉碎米綫
肉碎汁幾特別,面上的大蔥為肉碎添加了一番滋味。

不過豆花米綫還是趁熱吃會更好吃,涼了會失去原先的味道。
2015-11-26 142 浏览
一直沒有試過這間豆花妹撈米線,上星期到旺角行街買了個普通豆花米線試試,不錯。麻辣肉醬,香滑的豆花,花生,香葱伴匀爽口的米線,味道不錯。不過麻辣醬真的幾辣,越食越辣,食到有麻痺的感覺,果然麻辣!
2015-11-21 185 浏览
豆花妹深水埗店剛開業時曾幫襯,嚐過喜樂米線一試難忘,好開心呢日途經旺角可以再次品嚐由於唔太熟旺角都搵左一陣,其實位置在好景商場一路行過少少,門面都幾大,今次去到午飯時間都幾多人。旺角分店有小小立食位,岩哂我呢d等唔切要熱辣辣即食之人。食豆花妹米線必須撈混,撈混賣相的確麻麻但層次真係好豐富。由於約左人tea就只是點了我的舊愛 – 喜樂牛肉米線 with 豆花 (小辣)米線質感不俗,豆花好重豆味,配合特調咸、辣於一身,本身醬汁亦帶少少甜味,呢種複雜嘅味道唔識形容,於是乎我就叫佢做喜樂味道。吃罷豆花妹,大滿足,看電影去 ☺
吃罷豆花妹,大滿足,看電影去 ☺
2015-11-19
下午茶
2015-11-07 163 浏览
食物份量雖然不多,但看看餐牌,套餐配搭都幾豐富,我揀左豆花米線配麻皮蛋,拍青瓜,小食杏鮑菇和飲品蜂蜜紅棗。雖然係小食,但是米線同配料份量剛好,好岩成日口痕既朋友,米線較稔,豆腐好滑,加上微辣醬汁下,真係幾好味,個人建議先用湯匙品嚐豆腐花,因為當撈勻後香味會被醬料稍為掩蓋,而拍青瓜都醃得好入味,凍凍地入口非常青爽,皮蛋味道都幾好,幾入味,仲有少少辣香,只係切得大左少少,杏鮑菇係酥炸既,灑上椒鹽作調味,外層鬆脆香口,內層菇香嫩滑,加上又係健康小食,真係多食幾啖都無妨,另外冰凍既蜂蜜紅棗凍飲就甜度適中,好解渴之餘,仲口感十足,因為當中仲夾雜著絲絲紅棗肉,真係好有口感,總括黎講份量真係幾多,所以唔建議大家飯前去食!
2015-09-20
下午茶
今日下午開旺角, 好耐都冇試過掃街了, 應該以年計啦! 見到呢間豆花妹岩岩開舖, 用豆腐花製作招來好似幾得意喎, 不過呢度無位坐, 要企係度食, 唔緊要啦, 好彩係商場裡面. 我叫左個豆花米線, 個醬有D似台灣肉燥味, 再加上蔥花, 豆腐花同米線一齊, 我都係第一次食! 又幾好食喎, 幾個味都好夾, 個豆花又夠香滑. 叫左杯柑桔話梅蜜, 真材實料喎, 真係有粒話梅, 生津解渴, 又唔太甜, 好飲!另外叫左小食, 分別有醉雞, 炸雞, 呢兩個味道OK. 再叫左甘薯條, 嘩, 呢個真係好得! 無得頂! 小妹係蕃薯怪, 真係唔係度度有得食呢個, 佢上面仲嬸左D調味粉, 好惹味呀!! 值得推介!

柑桔話梅蜜
另外叫左小食, 分別有醉雞, 炸雞, 呢兩個味道OK.
2015-10-08
柑桔話梅蜜
2015-10-02 264 浏览
I ordered the basic tofu noodles($19). I really enjoyed it. I love the combination of noodles, tofu, ground meat, spices, herbs and bean sauce. I didn't mix my bowl well enough so it was a bit too salty towards the end. It was just spicy enough to bring out the flavors. The portion size is not big enough for a meal but it was perfect for me as I only wanted a snack. I would go there again if am in the area.
2015-09-09 285 浏览
9點幾都仲有的食實在太正了可以做宵夜。點了個招牌豆花撈米綫套餐,可以選擇2款配菜,還有1款小菜。我選擇了溏心蛋和涼雞,小食就點左炸薯條食完上面D豆花再撈食米綫,口味好特別,豆花好嫩滑,而且神奇的是外賣拿回家,豆花還是完整的涼雞很棒像似滷水的一樣味道濃郁,肉質嫩而爽口。最喜歡的是小食薯條,薯條上面散了些香料,使薯條更野味。
9點幾都仲有的食實在太正了
可以做宵夜。

點了個招牌豆花撈米綫套餐,可以選擇2款配菜,還有1款小菜。

我選擇了溏心蛋和涼雞,小食就點左炸薯條
招牌豆花撈米綫+溏心蛋

涼雞很棒像似滷水的一樣味道濃郁,肉質嫩而爽口。

最喜歡的是小食薯條,薯條上面散了些香料,使薯條更野味。

2015-09-08
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
招牌豆花撈米綫+溏心蛋
2015-08-18 103 浏览
朋友介紹這間米綫特別又好味。過來旺角便來嘗嘗。我將所有配菜同米綫均撈,食落口發現這樣會更入味,好濃郁。剛開始並不覺得很辣,但過後那種辣勁就會慢慢從喉嚨向上漫出整個嘴,如果不能吃辣,還是建議不吃辣。另外,豆花的口感好滑好綿。
2015-08-16